Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2016-12-02, 17:53   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 866
Sharp$: 3618
Standard

V75-statistik 2/12 Jens Sjöden


I söndags segrade, som oftast, favoriten i Top 7-loppet. I vanlig ordning jämför jag hur olika spelare trodde på Aileron:
V5-spelarna 51,37 procent
V75-spelarna 47,45 procent
Top 7-spelarna 43,12 procent
Vinnarspelarna 41,78 procent

I lördags vann inte favoriten, utan andrahandaren Aron Palema. Så här såg spelarförtroendet ut för den hästen:
Vinnarspelarna 26,62 procent
Top 7-spelarna 25,37 procent
V75-spelarna 23,93 procent
V5-spelarna 21,40 procent
Här är rangordningen upp-och-ned-vänd. Man har sett samma mönster så länge Top 7 funnits: Spelarna underskattar favoriternas chanser på den spelformen. Som en konsekvens har man då högre spelprocent på ickefavoriterna.

Sidhänvisningarna i analysen avser Statistikbibeln V75.

V75-1: Klass I, voltstart, medeldistans
Rationellt att lägga det voltstartade loppet först, omstarterna brukar generera några extrakronor. Spelmässigt är det ett av de öppnaste, delvis på grund av omstartsrisken. En omstart halverar favoritens chanser (sidan 94) och det gäller i högsta grad då favoriten har framspår.
Från innerspåret har 4 av 13 segrar tagits under 2015-16. Det visar (sidan 163) överlägsna resultat i sådana här lopp. 1 Face Ribb gynnas knappast av omstart, men annars så…

Det står nästan i programmet att han spetsar och att 8 New Moon Pellini sitter i rygg. Från den positionen vinns bara sju procent av loppen (sidan 292) och då kan man tycka att 17 i spelprocent är i mesta laget. Men jag håller med Stefan i Hultmanalysen: Loppet ser ojämnt ut, och chansen att lucka kommer är nog större än den genomsnittliga?
7 Ritzo (fem procent) är också ett spetsbud, och gynnas av att vara van att gå med skor. Högt spelvärde!

V75-2: Klass II, autostart, kort distans
Favoriten 3 Bullseye Pellini sticker ut som bästa hästen. 7 Iago Zon är den formtoppade spetshästen. Man kan förstå att spelarna lägger en majoritet av sina pengar på den här duon. Loppet håller en favorit-eller-skrällprofil, oavsett om det är med vanlig eller med vinklad startbilsvinge (se sidorna 170-172). Toppduon är nästan lite underspelad, så att stanna på dessa är vettigt om man gör ett mindre system. Annars finns här också omgångens största storskrällrisk/chans.

V75-3: Jippolopp, tillägg, medeldistans
Det här loppet har avgjorts fyra gånger tidigare. De tre första åren hann fyraåringarna ifatt, men ifjol blev Timbal för tuff på startvolten. Det skiljer en hel del mellan tre- och fyraåriga hästar, och från andra lopp vet man att treåringarna nog behöver ha kort distans för att ses med bättre chanser.

8 Poet Broline är ”allas avslag”: Tillägg och skor på, för en spetsberoende barfotahäst? Men det här är ett tunt lopp, och han kan visst spurta, så att han får en spelprocent kring tjugo tycker jag inte är orimligt.
Jag tror ändå att fyraåringarna drar lite för mycket spel på sig, spelare övervärderar ofta tilläggshästar (utom i trekilometerslopp där de vinner mest, märkligt!). Jag lägger andra-tredjehandarna före i ranken på bättre spelvärde och spetschanser.

Tidigare lopp har vunnits av två favoriter och två andrahandare, men i år tycker jag det ser öppnare ut.

V75-4: Tvååringslopp, autostart, kort distans
Att vinna Uppfödningslöpningen är sällan ett gott omen inför fortsättningen av karriären. En utförlig ”Hur gick det sen?”-genomgång finns på sidan 233.

Nu kan man lägga till 2013 års vinnare Onceforall Face. Han gjorde första säsongen som vuxen i år. På 17 starter har det blivit 0 segrar och knappt 140’ insprunget. Han startar med nummer 11 i V75-6 och jag tror inte det blir seger den här gången heller, eller kanske någonsin i karriären. Efter storsegern i Uppfödningslöpningen har det bara blivit en seger på 40 starter.
För 2014 års stjärna Mister JP verkar karriären vara över efter endast tio starter – alla som 2-3-åring.

Trots dystra framtidsutsikter, kan man förstå att många satsar på tvååringstävlande. Den som vinner det här loppet får 1,4 miljoner och ihop med lite andra lopp under året och i början av treåringssäsongen kan det bli ett par miljoner. Det är mer än de flesta hästar får ihop under sina karriärer.

Spelmässigt då? På V75 har löpet funnits i 13 år. Sju gånger har favoriten vunnit, det gör 54 procent. Tre gånger har andrahandaren vunnit – och tre gånger har det skrällt, ganska stort. En favorit-eller-skrällprofil framträder.
Går man bakåt i tiden (se sidorna 16-17 i dagens Travronden!) så verkar favoritspelarna ha varit lyckosamma i större delen av loppets historia. Första upplagan avgjordes 1926 och första riktiga skrällen kom 1954. Mönstret har sett ungefär likadant ut hela tiden: Massor av favoriter och andrahandare och enstaka större skrällar. Åtta gånger av 89, nio procent, har vinnaroddset överstigit tio gånger.

Man kan på goda grunder anta att det stora favoritskapet för 2 Coin Perdu är befogat. En-eller-många!

V75-5: Brons, autostart, kort distans. Strukna: 2, 12
Det märks att ATG vill ha en lättfunnen vinnare på Top 7. Sedan det spelets införande har man lagt omgångens mest lättlösta lopp här. Mycket tacksamt, då Top 7-spelarna visat sig sky spel på favoriter (se ingressen och tidigare blogginlägg).

Otur med två strykningar, nu riskerar Top 7 att bli för lätt (!). Hittills har två rätt betalat så bra, att man plussat på de två första om man spikat vinnaren (man får ju massor med rader med två rätt). Nu finns risken att det inte blir så, eller att det rentav inte blir utdelning på två rätt.

För en V75-spelare är det enkelt: Självklart spikar man 5 Tjacko Zaz.

V75-6: Silver, autostart, medeldistans
Till skillnad från i Guld, är det inte omöjligt för fyraåringar att vinna i Silver. Det händer någon gång vartannat år i snitt, och nu är det verkligen på tiden.
Något man kan vara riktigt säker på, är att då en unghäst besegrar äldre så är den rejält betrodd på toton. Det fenomenet ser man i alla klasser. Undantagshästar som Mack Lobell och Scarlet Knight var ettoddsare vid sina historiska segrar i högsta klassen.
Det mönstret går igen i detta lopp också. Visst kan det vara så att 2 Isor Håleryd har den bästa vinstchansen i loppet, men å andra sidan är spelprocenten säkerligen högre än chansprocenten.

Barfotaberoende andrahandaren 6 Tripolini VP ska nu gå med skor och är svår att tro på då. Samma med tredjehandaren 3 Bartender In. Detta talar förstås för favoriten, som är van att gå med skor. Det är bara två av motståndarna som också är det: 9 Folli och 12 Beppe Am. Dessa har säkert lite bättre chanser än sina låga spelprocent (2,0 respektive 2,6).

V75-7: Guld, autostart, medeldistans
7 Nahar favorit – i lopp med skotvång! Efter alla dessa år och 133 starter borde väl spelarna ha lärt vad det betyder, men tydligen inte.
Nahar vann senast, barfota och med jänkarvagn, men hade inte gjort det om 10 Fire to the Rain (17 procent) hållit sig i trav. Den senare har bara gjort 22 starter och utvecklas såklart fortfarande. Han kommer säkert att bli en ”riktig guldhäst” så småningom. Nu måste även han gå med skor, vilket är ovant. Så har han inte gjort i år, men två gånger förra året. Först torskade han som storfavorit (slutade trea), andra gången blev han oplacerad.

1 Dreams Take Time visade ifjol att han tillhör sverigeeliten då alla måste tävla med skor, men det verkar spelarna ha glömt bort. Fem procent! Och toppläge, Jägersro tävlar ju med vinklad vinge (sidan 37).
12 Spring Erom är tveklöst bästa hästen i fältet under rådande förutsättningar och hade varit ett spikbud från bättre läge. Jag avslutar med att låsa på två femprocentare!

Mitt spel
7, 1, 8, 3, 4, 9, 6
3, 7
5, 4, 8, 9, 11
2 Coin Perdu (3)
5 Tjacko Zaz (8)
2, 5, 7, 9, 12
1, 12
350 kronor

Lycka till med spelbesluten!

Källa: https://www.travronden.se/blogg/jens...bloggen-v75-56
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
hammering (+3), KalleKlut (+5), Difsteve (+3), CVic (+5)
Migge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2016-12-03, 12:36   #2
 
Grants avatar
 
Reg.datum: okt 2012
Ort: Slättelynga
Inlägg: 2 442
Sharp$: 6099
Smile

Citat:
Ursprungligen postat av Migge Visa inlägg
8 Poet Broline är ”allas avslag”: Tillägg och skor på, för en spetsberoende barfotahäst?

1 Dreams Take Time visade ifjol att han tillhör sverigeeliten då alla måste tävla med
skor, men det verkar spelarna ha glömt bort. Fem procent! Och toppläge, Jägersro
tävlar ju med vinklad vinge (sidan 37).

12 Spring Erom är tveklöst bästa hästen i fältet under rådande förutsättningar
och hade varit ett spikbud från bättre läge.
Källa: https://www.travronden.se/blogg/jens...bloggen-v75-56
Bra tryck på Shaps idag och mycket mat hos Jens.

Mvh Uffe

Senast redigerad av Grant den 2016-12-03 klockan 12:59.
Grant är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2016-12-05, 19:46   #3
 
Reg.datum: jun 2011
Inlägg: 4 674
Sharp$: 2391
Standard

"Man har sett samma mönster så länge Top 7 funnits: Spelarna underskattar favoriternas chanser på den spelformen. Som en konsekvens har man då högre spelprocent på ickefavoriterna."

Detta är ju "givet" sett från hur slumpspelen fungerar på den här spelformen. På V75-Harry överspelar Harry storfavoriterna. Men på ToppSju får man ju som högst 33.33% av insatsen på favoriten om man spelar ett slumpspel. ( Förutsatt att den inte finns med alls i högsta rankinggruppen, men det känns mycket ovanligt. )

Det är inte "spelarna" som underskattar favoriten och överskattar 2a-&3e-handarna. Det är slumpspels-mekanismen som är skapad så.

För övrigt tycker jag att det verkar som "smarta pengar" har insett detta och spelar extra hårt med favoriten som spik. ( Skillnaden mellan spelprocenten på favoriten på de olika spelformerna har minskat sedan de första omgångarna. )
__________________
Spelälskande gringubbe som hellre klagar en gång för mycket än gång för lite!
Strappa71 är uppkopplad nu   Ge poäng Svara med citat
Svara



td