Sharps.se - Sveriges bästa sportsbettingforum med rekar, spelförslag och bettingtips

Sharps.se - Sveriges bästa sportsbettingforum med rekar, spelförslag och bettingtips (https://www.sharps.se/forums/)
-   Amerikansk Fotboll (https://www.sharps.se/forums/amerikansk-fotboll/)
-   -   Wild Card Weekend, Dag 1! (https://www.sharps.se/forums/amerikansk-fotboll/27921-wild-card-weekend-dag-1-a/)

Lazlo 2017-01-03 22:49

Wild Card Weekend, Dag 1!
 
Det är dags att kicka igång slutspelet i NFL till helgen och redan nu kan vi helt säkert säga att det blir en ny mästare denna säsongen. Det blir även två nya lag i super bowl eftersom båda super bowl lagen från förra säsongen, mästarna Denver Broncos och Carolina Panthers missade slutspelet i år vilket är ett rejält fiasko för båda lagen.

Totalt är det 12 lag i slutspelet i NFL där dom 4 lagen med bäst record från grundserien får belöningen att dom slipper första rundan och kliver först in i slutspelet nästa vecka där motståndaren blir ett av lagen som vinner i helgens inledande slutspelsmatcher.

Vi har en hel drös med lag och organisationer som är med i årets slutspel och har stor vana vid både slutspel och super bowls. 4 stycken lag har 8 super bowl framträdanden och 3 av dessa är med i slutspelet i år, Patriots, Cowboys och Steelers. Det är endast fjolårsmästarna Broncos som saknas från denna kvartetten som har flest framträdanden i super bowl. Vi har 10 lag som har 5 eller fler super bowl framträdanden och 7 av dessa 10 är med i årets slutspel.

Så blir det någon av veteranerna i sammanhanget i form av Patriots, Cowboys eller Steelers som lyfter bucklan i år som favoriter eller får vi se en skräll där lag som sällan eller aldrig varit i superbowl i form av Lions, Texans eller Falcons som går hela vägen och vinner? Spännande ska det onekligen bli!

Jag och BroderH har samarbetat under senaste säsongerna och slagit våra kloka huvuden ihop för att försöka leverera så bra NFL spel som möjligt. Förra säsongen när vi kom in i slutspelet så valde vi att skriva lite längre genomgångar för varje matchup då det finns väldigt mycket att gå igenom inför dom här matcherna. I NFL är det direkt vinna eller försvinna då allt avgörs på en enda match till skillnad från slutspel i andra ligor och sporter där man kan mötas över 7 matcher. Vi tänker göra likadant denna säsongen och skriva igenom alla matchups i slutspelet, hoppas någon har nytta av det.

Förhoppningsvis kan våra genomgångar kicka igång lite diskussion kring dessa matcherna och ni får mer än gärna dela med er av era tankar, åsikter och funderingar kring NFL i stort och dom spännande matcherna vi har framför oss.

Slutspelet kickar igång på lördag och vi kommer börja med att gå igenom matcherna som helhet och eventuella spelförslag kommer närmare matchstart eftersom det kan finnas en del information kring lagen som man gärna vill invänta innan man lägger sitt spel.



Houston Texans - Oakland Raiders


Houstons Texans

http://media.click2houston.com/photo...0_1280_720.jpg

Houston Texans är vinnare av AFC South med ett 9-7 record denna säsongen vilket är det sämsta recordet av någon divsionsvinnare. Det är exakt samma record som Tennessee Titans men Texans vinner divisionen på grund av att man har bättre record inom divisionen med 5 vinster och 1 förlust kontra 2 vinster och 4 förluster för Titans. Texans var redan klara divisionssegrare inför sista veckan då man förlorade en betydelselös match mot just Titans som gjorde att lagen slutade på samma record. Texans record på 9-7 är också sämst av alla lag som gick till slutspelet tillsammans med Lions som också landade på 9-7 men Lions vann inte sin division på det. AFC South har senaste åren varit en av dom sämsta divisionerna i ligan och det får man väl säga att den var även i år då det var den enda divisionen där inget lag nådde 10 vinster.

Texans var ganska aktiva under offseason där man spenderade en hel del pengar för att förbättra laget. Defensivt klassades man redan som ett av ligans bättre lag så det var offensiven som behövde förbättras. Senaste åren har Texans ledande runningback Arian Foster varit mer skadad än frisk och även om Foster har varit en runningback av högsta klass så kände man att det var dags att gå vidare, man kan inte längre lita på en runningback som skadar sig så ofta. Texans valde att signa running backen Lamar Miller från Miami Dolphins som skulle bidra till mer stabilitet. När Foster inte fick plats i Texans längre så gick han den omvända vägen till Dolphins men tyvärr så fortsatte skadeproblemen för Foster och halvvägs in i denna säsongen så deklarerade Foster att karriären var slut. Miller kom in till denna säsongen som en av dom hetare runningbacksen som skulle ta nästa steg både för sig själv och för Texans springspel. Det har väl varit okej för Miller så här långt, jag tror egentligen alla hade förväntat sig mer.

Texans har också haft stora bekymmer mer quarterback positionen senaste säsongerna och precis som på runningback platsen så ansåg laget att det nu under offseason var dags att spendera pengar för att säkra upp denna positionen. Väldigt oväntat så erbjöd Texans en hel drös med pengar till Broncos backup QB från förra säsongen Brock Osweiler och utan att veta hur saker och ting exakt utspelade sig antar jag att Osweiler fick både nypa sig i armen och gnugga sig i ögonen när han såg att han blev erbjuden 72 miljoner dollar + 12 mijloner dollar sign on bonus för 4 år i Texans när han fram till dess hade tjänat totalt 3.5 miljoner dollar på 4 år i Broncos som deras backup utan att egentligen bevisat någonting på dessa 4 åren.

Väldigt många experter ifrågasatte den här värvningen av Texans, dels eftersom Osweiler är ganska oprövad men kanske framförallt eftersom det var helt otroligt mycket pengar för en ganska oprövad spelare. Texans ville göra allt för att säkra upp QB positionen men istället för att ha en billig mellanklass QB som man haft tidigare år så valde man istället att lägga stora pengar på ännu en mellanklass QB. Blir han automatiskt bättre för han är dyr eller hur gick resonemanget? Svårt för oss att sia om men ingen kunde förstå hur Texans resonerade när man signade Osweiler för så här mycket pengar. Antagligen så såg väl Texans något i Osweiler som ingen annan gjorde och det i kombination med lagets desperation kring att få en ny QB så spårade det väl hur. Nåväl, jag hoppas Brock tackade sin agent rejält för detta då han mer eller mindre vann högsta vinsten på lotto och har säkrat sin framtid även om han inte lyfter ett finger igen.

Så vilka hade rätt nu då så här när grundserien är färdigspelad? Texans som kastade pengar över Osweiler eller alla "experter" som sågade beslutet att ge honom så mycket i lön? Ja det går väl att se på lite olika sätt. Texans gick ju till slutspel vilket är positivt såklart men Osweiler har väl knappast levererat i nivå med pengarna han tjänar. Faktum är att Osweiler varit petad mot slutet av säsongen och nu inför slutspelet så är det oklart vilken QB som ska starta. Inget annat lag har en så dyr backup QB som Texans om Osweiler fortsätter sitta på bänken så det får väl ses som ett litet fiasko.

Texans passanfall landade så långt ner som 29:a av 32 lag vilket är uselt för ett slutspelslag och ännu ett tecken på att Osweiler inte alls levererat. DeAndre Hopkings är wide receiver för Texans och rankades som en av ligans bästa inför denna säsongen men Osweilers intåg har gjort att Hopkins har haft en rejäl fiaskosäsong med endast 954 receiving yards och 4 TD's, att jämföra med hans 1521 receiving yards och 11 TD's från säsongen innan. Ett annat problem som Texans kan få med att man gav så mycket lön till Osweiler är ju att det begränsar lagets möjligheter att värva andra toppspelare framöver eftersom Osweiler tar upp så stor del av lagets lönebudget.

Texans är också det slutspelslaget som gjort klart minst poäng framåt med 279 på 16 matcher, att jämföras med Falcons som gjorde nästan det dubbla med 540 poäng. Texans spenderade en hel del pengar under offseason för att förbättra en klen offensiv och det har väl inte riktigt lyckats men ändå blev det slutspel. Laget har också -49 i points difference under grundserien med 279 poäng gjorda och 328 insläppta vilket är riktigt dåligt, faktum är att både Titans och Colts som kom efter Texans i divisionen hade bättre points difference.

Anledningen till att Texans trots en usel offensiv gick till slutspel är precis som tidigare år det att Texans försvar är av absolut högsta klass. Faktum är att man släppt till minst yards av alla lag denna säsongen med 4821 yards på 16 matcher. Det är riktigt bra siffror. Då ska man ändå ha med i beräkningen att hela ligans bästa defensiva spelare J.J.Watt skadade sig i september och har missat 13 av 16 matcher denna säsongen men ändå kunde Texans ha ligans bästa försvar sett till antalet tillåtna yards för motståndarlaget. Med Watt i laget hade det utan tvekan sett ännu bättre ut.

Texans gick till slutspel även ifjol med ett 9-7 record som divisionsvinnare och även då var man det laget i slutspelet som hade gjort minst poäng i grundserien. Då åkte man ut med besked i första matchen när man förlorade 0-30 mot Chiefs och det skapade en reaktion i Texans som vi fick se under offseason inför denna säsongen.

Så kan man gå långt i slutspelet med ett uselt anfall och ett superbra försvar? Ja visst kan man det, vi såg Broncos gå hela vägen och vinna super bowl ifjol med ett urstarkt försvar men ett väldigt begränsat anfallsspel. Återstår att se hur Texans klarar sig denna säsongen.



Oakland Raiders

http://cdn.abclocal.go.com/content/k...3_1280x720.jpg

Oakland Raiders har haft många tunga och mörka år senaste säsongerna innan man nu äntligen nått lite framgång igen. Raiders slutar på 12 vinster och 4 förluster denna säsongen men man blir i sista matchen passerad av Chiefs som vinner divisionstiteln i AFC West. Raiders förlorar sista matchen och Chiefs vinner sin sista match vilket gör att båda lagen landar på ett 12-4 record men Chiefs vinner divisionen för att man vann båda matcherna mot Raiders under grundserien. Därför tvingas Raiders spela även första rundan i slutspelet trots att det endast är 2 lag i hela slutspelet som har bättre record. Lite orättvist kan man tycka men det är så reglerna är i NFL. Kanske också ganska orättvist att Raiders med 12 vinster tvingas spela på bortaplan mot Texans som har 9 vinster, men återigen, reglerna är så.

Sedan Raiders förlorade super bowl 2002 så har det varit 13 raka år utan ett winning record för lagt med dom kanske mest hängivna fansen i hela NFL. I 10 av dessa åren har man haft minst 11 förluster på 16 matcher så det har varit många jobbiga år för Raiders. När laget signade nya coachen Jack Del Rio inför förra säsongen så kändes det dock som att det kunde vara något på gång. Första säsongen blev ett steg i rätt riktning när Raiders fick ett 7-9 record och inför årets säsong så var Raiders många experters dark horse.

Raiders offseason var inte alls lika spektakulär som Texans då man inte signade något stort namn offensivt utan Raiders valde istället att fortsätta bygga på sin kärna av unga spelare och hoppades på att utveckla laget ytterligare denna säsongen. Laget gjorde dock några fina förstärkningar som kanske inte gör några större rubriker. Man signade o-line spelaren Kelechi Osemele som verkligen varit bra och lyft lagets o-line till att vara en av ligans bästa. Man värvade även Bruce Irving från Seahawks och Sean Smith från Chiefs som skulle stärka försvaret och det har dom väl gjort till viss del. När grundserien nu är färdigspelad så får man väl ändå säga att Raiders har levt upp till förväntningarna som dark horse och lite till med sina 12 vinster på 16 matcher men aningen oturligt så tappar man divisionstiteln och first round bye i sista matchen.

Äntligen så lekte livet i Oakland igen och laget hade stora förhoppningar om att gå hela vägen denna säsongen innan det kom ett rejält bakslag på julafton när lagets quarterback Derek Carr bryter benet i matchen mot Colts och det står klart att han missar resten av säsongen. Raiders klarast lysande stjärna denna säsongen är alltså borta och hur ska laget klara sig nu? Man hade en match kvar av grundserien där man hoppades att backup QB Matt McGloin skulle visa att han kunde bära laget offensivt som Carr gjorde. Tyvärr så slutar sista grundseriematchen med en 6-24 förlust för Raiders och lagets så fina offensiv var som bortblåst nu när Carr saknades och det var knappast några positiva besked som kom ifrån den matchen. Vi tycker alltid det är otroligt tråkigt när skador ska avgöra lags öde och det är riktigt trist att inte få se Raiders bästa lag nu när slutspelet ska dra igång.

Raiders var ett riktigt bra lag, ett av ligans bästa över 15 veckor men åkte sedan på en skada som gör att ingen vet var laget står, inte ens dom själva och man kliver in i det här slutspelet med stor osäkerhet. Man hade såklart gärna sett en okej prestation av lagets backup QB Matt McGloin senast när Carr saknades men tyvärr så blev det nu uruselt och oron måste vara stor hos alla som bryr sig om Raiders. Saken blev ju inte bättre när backup QB McGloin skadade sig senast vilket gör att det nu är osäkert om han kan spela på lördag och om han inte är hel så står Raiders slutspelshopp till Connor Cock som debuterade i NFL förra veckan när han fick hoppa in för skadade McGloin.

Det positiva för Raiders är ju att man har ett bra springspel som också lyfts av att man har en av ligans bästa o-line som kan plöja väg för lagets runnig backs. Raiders har också det gott ställt på RB positionen eftersom man har 3 olika RB's som levererat bra denna säsongen vilket gör att man inte behöver stå och falla med en spelares prestation och kan fler bidra så är det ju lättare att hålla spelarna fräscha hela matchen igenom.

Det är svårt att veta var man har Raiders inför slutspelet på grund av den stora osäkerheten kring QB positionen. Man hade en bra offensiv under grundserien men det var med Carr som QB, nu är läget helt annorlunda. Raiders defensiv var väl inte speciellt vass under grundserien men man kunde överleva det med en så pass stark offensiv, allt det är ju osäkert nu. Det positiva man kan säga är väl att Raiders har en väldigt stark offensiv line som skyddade sin QB mycket bra, man släppte endast till 18 sacks på 16 matcher denna säsongen vilket är klart bäst i ligan. Så man ska ha goda chanser att skydda sin QB i denna matchen vilket är positivt men kommer QB kunna leverera ändå? Raiders har ju även ett bra springspel som man kan leva på men hur står sig det mot Texans tuffa försvar?




Matchupen

http://prod.static.texans.clubs.nfl...._1280_1024.jpg

Känslan är att detta är slutspelets matchup med sämst lag i dagsläget. Båda lagen är fortfarande osäkra på vilken QB man ska starta i slutspelsmatchen vilket såklart inte är optimalt inför säsongens viktigaste match. Dock skilda anledningar då Raiders har åkt på trista skador medans Texans har huvudbry för att deras dyra offseason värvning Osweiler inte levererat. I dagsläget ser det ut som att Osweiler får chansen igen, och en stor del till det är att backupen Tom Savage är skadad och osäker för matchen. Raiders lutar åt sin tredje QB Cook som är rookie och gjorde NFL debut förra veckan när McGloin skadade sig, även här är det skadebekymmer som har del i beslutet. Så båda lagen har en hel del bekymmer på lagets viktigaste position.

Texans har stora problem offensivt men kan leverera defensivt. Samtidigt som Raiders svävar i osäkerhet efter Carrs skada och har ett försvar som många gånger kan vara klent. Kan Texans usla offensiv få till något framåt mot ett vanligtvis klent försvar? Kan Raiders numera osäkra offensiv få till något mot ett av ligans bästa försvar? Frågorna är många inför denna matchen.

Sett till grundserien så bör detta bli en match där båda lagens QB bör få den tiden man önskar eftersom Raiders försvar har fått minst sacks på motståndarens QB av alla lag denna säsongen men deras o-line släpper ju också till minst sacks på deras egna QB. Texans har ett bra försvar men har ändå ganska svårt att få till sacks och Watts skada är såklart en stor bidragande faktor till det. Vi har ändå två QB's i denna matchen som inte sett bra ut vilket gör att offensiverna är väldigt osäkra trots att QB ska få den tid man önskar.

Lagen möttes under grundserien i vecka 11 den 22 november när Raiders vann med 27-20 i en match som spelades i Mexiko. Raiders vände och vann med 2 TD's på matchens sista 10 minuter samtidigt som försvaret höll tätt. Derek Carr var en stor bidragande faktor till vinsten då han hade 3 TD pass i den matchen. Overall så var den matchen ganska jämn och kunde väl slutat åt vilket håll som helst, Texans hade en hel del övertag i många viktiga statistiker i denna matchen men hade 2 turnovers som kan ha kostat segern. Raiders normalt starka springspel fick endast till 30 rushing yards mot Texans försvar i denna matchen vilket är det sämsta Raiders springspel presterade på hela säsongen och långt ifrån deras snitt på 120.1 rushing yards per match.

Det känns som vi har två lag som båda har stora frågetecken offensivt där Raiders har klart högre kapacitet om man kan ha en QB som gör ett okej jobb i matchen. Texans offensiv har ju knappt kommit gång på 16 matcher så chanserna är väl små att det helt plötsligt lossnar nu. Samtidigt så har ju Texans ett försvar som man kan luta sig tillbaka emot och det kan man ju inte säga om Raiders.

Linorna vi har i dagsläget är att Texans är -3.5 poängs favorit på sin hemmaplan vilket gör att om man tar bort hemmaplansfavörer så anser bolagen att matchen lagen nästan är helt jämna men Texans blir favorit i kraft av hemmaplan. Vi har en totallina på 36.5 vilket är bland det lägsta vi sett på hela säsongen och det är ju på grund av båda lagens stora osäkerhet offensivt som jag talat om ovan.

Båda lagen har en hel del spelare som är osäkra inför matchen men det brukar i regel kunna vara så inför viktiga slutspelsmatcher eftersom lagen gärna vill att motståndaren ska vara osäkra på vilka som kommer till spel. Eventuella spelförslag för denna matchen kommer närmare helgen men här har vi gått igenom lagen och matchupen en del.





Seattle Seahawks – Detroit Lions


Seattle Seahawks

http://assets3.sportsnet.ca/wp-conte...9/seahawks.jpg

På förhand såg NFC West ut stå emellan Seahawks och Cardinals. Med facit i hand tog Seahawks hem divisionen ganska enkelt sedan Cardinals underpresterat och de andra lagen, Rams och 49ers, aldrig var att räkna med. Inför säsongen när vi rankade alla lagen hade vi tippat Seahawks på ett record på 12-4 och man slutade på 10-5-1 så vår gissning var inte långt ifrån. Ändå kan vi inte komma över känslan att Seahawks inte kommit upp i normal standard i år. Kanske beror det på förlusten i week 2 mot Rams eller i week 14 när man blev utskåpade på Lambeau Field mot Packers med 38-10? Man ska dock komma ihåg att man slagit bra lag som Falcons (week 6) och Patriots på bortaplan (week 10), så vår känsla om underprestation är nog ett kvitto på vilka extremt höga förväntningar vi har på Seahawks.

Seahawks offense har väl varit sådär och parkerar i mittenskiktet i ligan om man tittar på statistiken. Football Outsiders (FO) rankar deras offense som nr 17 i ligan. Det största problemet är deras o-line som på förhand såg svag ut och, tyvärr, presterade som förväntat. Hela 42 sacks har man tillåtit i år och med det är man 27:a i ligan. Det är nästan ett under att QB Russell Wilson överlevt hela säsongen. Springspelet har heller inte varit nåt att hurra för då FO rankar dem som nr 23 och man har bara fått ihop 99,4 yards per match i springspel vilket är för dåligt. Det var mycket snack innan säsongen om att man hade bra ställt med running backs med fjolårets stjärnskott Thomas Rawls och nygamle Christine Michael som imponerade på försäsongen. Rawls som skadade sig svårt i slutet av förra säsongen kom igång sent på försäsongen i år, och blev på nytt skadad redan i vecka 2. Han missade sedan sju matcher men har haft svårt bakom en svag o-line och bara sprungit 3,2 yards per försök och bara haft en match i år där han tagit sig över 100 yards. Det var alltså upplagt för Michael att ta över stafettpinnen, men även han hade svårt och blev till slut trejdad till Packers.

Passpelet har sett något bättre ut, även om Wilson, som sagt, haft stora problem bakom o-line. Han har dock fått ihop 4219 yards, 22 TD:s och 11 interceptions. Ett hyggligt resultat. Han har även sprungit för 259 yards vilket är extra hot mot motståndarförsvaret, även om många av yardsen är ett resultat av att han fått springa för livet!

Seahawks främsta wide receiver är Doug Baldwin som fångat 94 bollar för 1128 yards vilket betyder att han är elva i ligan på det. Fjolårets stjärnvärvning, Jimmy Graham, har tidvis sett ut som i fornstora dagar. 65 mottagningar är långt ifrån vad han presterade i Saints, men 923 yards är bra och han börjar sakta men säkert hitta sin roll i Seahawks offense. Tyvärr för Seahawks åkte deras tredje bästa receiver, Tyler Lockett, på en elak skada i slutet av säsongen och missar slutspelet.

Defense har varit en framgångsfaktor för Seahawks de senaste åren, och 2016 är inget undantag. FO rankar deras defense som femma i ligan. Man har framförallt varit bra mot springspel. Man har hållit motståndarna till 92,9 yards per match och en stor del i det är MLB Bobby Wagner som är ligaledare i tacklingar, 167 stycken. Man är även delad trea i sackligan med 42 sacks, så ”front seven” har levererat under säsongen.

Ökända Legion of Boom har inte varit fullt så skrämmande under säsongen då Seahawks passförsvar rankas som nr 13. Det blev inte bättre när duktiga safetyn Earl Thomas bröt benet i vecka 13. LOB har visat sig vara mänskliga när Brady, Ryan och Palmer alla passat för över 300 yards mot dem under säsongen.

Seahawks är vana vid slutspel då man gått till slutspel 5 säsonger i rad med årets säsong inräknat. Man hade 2 superbowl framträdanden 2013 när man vann och 2014 när man förlorade. Så detta laget vet vad som gäller när vi kommer in i slutspelet och känslan är att det oftast finns en nivå till att plocka ut ur lag som har slutspelsrutinen när det blir dags för viktiga matcher.




Detroit Lions

http://assets1.sportsnet.ca/wp-conte...8/06895491.jpg

Lions tar sig lite överraskande till slutspel då man slutar på 9-7 och kniper en wild card-plats i slutspelet. Vi hade tippat dem på 8-8 inför säsongen så de har presterat ungefär som förväntat. Lions ledde länge NFC North och de spelade en direkt avgörande match mot Packers förra veckan om divisionstiteln. Tre raka förluster i slutet av säsongen förstörde dock titeldrömmarna. Faktum är att ingen av de nio vinsterna har kommit mot ett annat slutspelslag, men man har däremot förlorat mot Packers (två gånger), Giants och Cowboys som alla är i slutspel. Så det är kanske inte så konstigt att Lions rankas sista av alla slutspelslag. Lions har också vunnit många matcher med liten marginal denna säsongen, endast 1 av lagens 9 segrar har varit med mer än 1 TD och 5 av segrarna har varit med 3 poäng eller mindre. Så det har varit väldigt små marginaler som många gånger varit med Lions som gjort att man nått 9 segrar. I majoriteten av alla vinsterna har Lions också legat under i 4:e quartern men ändå lyckats vinna matchen efter sena vändningar.

Den stora frågan inför säsongen var hur Lions skulle klara sig utan sin stora stjärna Calvin ”Megatron” Johnson som lade av under offseason. Då värvade man Marvin Jones från Bengals och tillsammans med Golden Tate hoppades man att man skulle få två bra receivers som förvirrade motståndarna. Resultatet har blivit helt ok där Tate var bäst i laget med 91 mottagningar för 1077 yards, medan Jones presterat ungefär som han gjorde i Bengals. Han fick ihop 55 mottagningar och 930 yards vilket inte motiverar hans relativt stora kontakt. Det var istället gamle Anquan Boldin som klev fram och blev näst bäste mottagare med 67 mottagningar.

QB Matthew Stafford har haft ett helt ok år, och rankas faktiskt som sexa i ligan i antalet passade yards. Ett tag nämndes han t o m som MVP i ligan, även om det kändes lite omotiverat. FO rankar Lions passoffensiv som nr 13 vilket känns nära ”sanningen”. Stafford har haft problem med ett skadat finger på sin kasthand senaste veckorna men senaste nytt är att han påstår att han inte har några problem med fingret längre, samtidigt skulle han väl aldrig erkänna om han hade det.

På marken har Lions haft desto större bekymmer. Laget är nr 30 i antalet sprungna yards med 81,9 och därmed faktiskt sämre än helgens motståndare, Seahawks. Man har svårt att hitta en pålitligt running back. Man hoppades att Theo Riddick skulle vara den RB:n men han fick bara ihop 357 yards innan han skadade sig i vecka 13 och missar resten av säsongen.

Lions defense har inte imponerat under säsongen, och man har kommit undan med hygglig statistik då man mött flera svaga offense. Det har dock blivit tydligt hur sårbara de är när man möter bättre lag. Packers har t.ex. gjort över 30 poäng i båda mötena, och Cowboys smällde in 42 poäng i vecka 16. FO rankar dem faktiskt som sämst av alla försvar, även om man statistiskt sett är nånstans i mitten både vad gäller pass och springförsvar. Man har dock haft ruskigt svårt att pressa quarterbacken och är näst sämst i ligan vad gäller sacks, bara 26 stycken under året.

Lions har endast varit i slutspel 2 gånger på 2000-talet över 16 säsonger och båda gångerna har man åkt ut direkt i wild card matchen. Så detta laget är inte vana med slutspel och har väl egentligen allt att vinna eftersom ingen heller trodde att laget skulle gå till slutspel. Man räddades av att Redskins oväntat förlorade sin sista match och därmed kunde Lions gå till slutspel trots att man förlorade sina sista 3 matcher i grundserien.


Matchupen

https://pbs.twimg.com/media/C1I_ltCUcAABXkj.jpg

Dessa lagen mötts väldigt sällan i grundserien och har därför inte så bra koll på varandra. Man mötts var tredje år och senast vann Seahawks med 13-10 på hemmaplan i oktober 2015 men det är ju stor skillnad i lagen inför denna matchen. I skrivande stund är Seahawks favoriter med 7,5 poäng och totallinan ligger på 42,5 poäng.

Seahawks är berättigade favoriter då man hållit en betydligt högre nivå än vad Lions gjort under säsongen, trots att det bara skiljer 1,5 seger lagen emellan. Till skillnad mot Lions har man visat att man kan slå bra lag som Falcons och Patriots. Lions slutspelsplats är kanske mest en konsekvens av ett gynnsamt spelschema? Förutom skillnaden i kvalitet så talar hemmaplansfördelen för Seahawks På Century Link Field har man bara förlorat en match i år, och i slutspelet har man inte förlorat på hemmaplan sedan 2004. Sedan dess har man spelat nio hemmamatcher i slutspelet och vunnit samtliga.

Båda lagen har gjort ungefär lika många poäng under säsongen och snittat 22,1 poäng (Seahawks) respektive 21,6 (Lions). Seahawks svaga o-line kommer dock att tjäna på att möta en svag passrush och kanske kan man ge Wilson den tid han behöver för en gång skull?

Med två hyggligt likvärdiga anfall kan det blir försvaret som avgör och där är det stor fördel till Seahawks sett till statistiken. Det är väl därför inte så konstigt att bolagen har hemmalaget som stora favoriter i matchen.

Vi återkommer närmare matchstart med eventuella spel.






Kom gärna med era egna tankar och förslag kring dessa lagen och machupsen vi har på lördagen! Snart kickar vi igång!

Arch 2017-01-03 23:30

För dem som gillar mer statistisk tillvägagång, så har Football Outsiders en fantastisk massa olika statistik, det är bara att gräva.

Just det här är om DVOA rankningar

Citat:

This page lists DVOA (Defense-adjusted Value Over Average) for total defense as well as rushing and passing defense separated. All numbers below are adjusted to an average schedule of opponents and an average percentage of fumbles recovered by the defense. Rushing includes all rushing, not just running backs.

Revised as of 1/2/2017
DVOA ratings represent value from the point of view of the defense, not fantasy football players, and include items that have no impact on fantasy football (such as how many interceptions are caught on passes intended to certain receivers). DVOA of defense against receivers does not include sacks or passes with no intended receiver listed.

Note that our decision of which receiver is 'number one' and which receiver is 'number two' is somewhat subjective. Teams are ranked in order of general passing defense DVOA.
http://www.footballoutsiders.com/stats/teamdef

HOU: passD -5.6%, runD -8.6% rankade totalt som #8 i weighted D
OAK: passD +15.4%, runD -7.5% rankade totalt som #21
---------------------
SEA: passD -3.8%, runD -26.8% rankade totalt som #9
DET: passD +38.1%, runD -2.3% rankade totalt som #32




Man ska vara medveten om att dessa är bara statistiska mått och lag som kanske ser ut att ha ok runD (som DET) har så dålig passD att man ofta inte behöver springa mot dem. Skador, vädret och arena (underlag) påverkar också, så dessa siffror bör ses som en fingervisning. Annars finns det statistik på allt på den site, offense, defense, you name it. Lycka till oss :cheers:

BettingBroder 2017-01-05 21:09

Intressant läsning! =)

BroderH 2017-01-07 20:32

Jag har hittat två intressanta player props till kvällens första match:

C.J Fiedorowicz över 42,5 receiving yards, 1,85, Ladbrokes, 6 units
Fiedorowicz var Texans bästa receiver när lagen möttes tidigare på säsongen. Då fångade han 6 bollar för 82 yards vilket var hans näst bästa match för säsongen. Raiders är sårbara mot tight ends, man rankas som nr 23 att försvara sig mot tight ends enligt Football Outsiders. Jag tror också det är en fördel för Fiedorowicz att Osweiler är quarterback då han verkar föredra korta passningar i mitten av banan vilket gynnar vårt spel.

DeAndre Hopkins under 68,5 receiving yards, 1,85, Ladbrokes, 5 units
Hopinks har varit en besvikelse under säsongen och det beror till stor del på att han inte verkar klicka med Osweiler (vem gör det?). 78 mottagningar för 954 yards är en klar missräkning för wide receivern som kanske var ligans främsta ifjol. Nu ställs han mot ett Raiders-försvar som varit ojämna mot pass, men tittar man på statistiken verkar man ha lite lättare för större receivers jämfört med mindre snabbare. Hopkins är av den större modellen. Senast man möttes i grundserien fångade han 5 bollar för 58 yards. Något liknande är möjligt ikväll.



Powered by vBulletin & vBadvanced CMPS
Design, Logos, etc Copyright © Sharps.se, 2010-2011. All Rights Reserved