”Jag har aldrig blivit så förnedrad i hela mitt liv”

Kusken Niklas Andersson J-Son stängs av ett halvår • Rasar mot Svensk Travsports hantering • Förbundet svarar

Publicerad 2023-09-21

Travkusken Niklas Andersson J-Son stängs av i ett halvår.

Travkusken Niklas Andersson J-Son kunde inte lämna ett drogtest efter tävlingarna i måndags.

Nu har Svensk Travsport fastställt straffet: kusken stängs av i sex månader.

– Jag har aldrig blivit så illa bemött, säger han till Trav365.

– Han valde själv att inte lämna drogtest, svarar förbundets utredningschef Mattias Falkbåge.

Under måndagens kvällstävlingar från Mantorp blev det problem i samband med ett oanmält drogtest.

29-årige kusken Niklas Andersson J-Son kunde inte lämna ett fullständigt test.

Enligt kusken själv gjordes allt för att vara behjälplig men kunde inte trots flera försök få fram något urin till testet.

– Jag gjorde verkligen allt jag kunde, men fick bara fram små skvättar. Jag känner mig väldigt felbehandlad och uthängd. Jag ville lämna testet, men kunde inte då jag eventuellt har njursten, sa han under tisdagen till Trav365.

Nya testet: ”Blev fullständigt utskämd”

Ärendet lämnades över till ST som under onsdagen fastställde banans initiala straff till att bli en avstängning i sex månader. Något Travronden rapporterat om.

Detta efter ytterligare ett drogtest som inte gick att genomföra.

Men exakt vad som hände under tisdagens möte, där skiljer sig Niklas och förbundets versioner.

– Det blev helt upp och ner allting. Jag erbjöd ST att komma hem till mig och både lämna urin och blod om det skulle krävas. Jag tror de gillade idén men sen när jag skulle till mitt läkarbesök på urologen, då stod de (ST) där. Jag var redan sen till tiden. De stod där helt oanmält både för mig och min läkare och sköterska. ST:s personal följde med upp och även läkaren blev chockerad över att folk i kostym var med upp. Jag blev fullständigt utskämd, säger Niklas.

Vad hände när ni väl var inne hos urologen?

– Jag har aldrig blivit så förnedrad i hela mitt liv. Jag skulle stå där och visa upp mitt könsorgan för det motsatta könet och flera andra personer. Jag vägrade kissa med en tjej inne på toaletten och jag sa åt dem att de inte bryr sig om mig och mina rättigheter. Jag skämdes och fick be om ursäkt till personalen på mottagningen.

– Jag sa åt dem att de fick muddra mig innan jag gick in på toaletten för att säkerställa att allt skulle gå rätt till. Jag vet att jag inte har något att dölja. Har aldrig blivit så illa bemött. Till slut gick ST därifrån och jag kände återigen att jag aldrig fick chansen på riktigt. Jag var ju där för mina andra besvär och blev också opererad då det var så pass allvarligt.

”Mediahärva – psykiskt påfrestande”

Niklas Andersson J-Son är besviken och upprörd över hanteringen från förbundet.

Vad som sker i framtiden vill han knappt tänka på.

– Jag har egentligen inget att dölja och inget att bevisa. Jag vet att jag kan överklaga men att bråka med ett förbund och deras jurister, det blir bara en mediahärva och psykiskt påfrestande, men vi får se. Just nu vet jag inget alls. Tack och lov kan jag fortsatt mina hästar starta men vad som händer med mina kuskdrömmar, det vet jag inte, säger 29-åringen och avslutar:

– Allt det här är som att jag dopat en häst i Elitloppet. Det finns inga belägg för att jag inte skulle vara ren. Det som hänt är att jag inte kunnat genomföra testerna, men jag är nyopererad och har inte riktigt fått chansen på rätt sätt tycker jag.

Mattias Falkbåge är utredningschef på förbundet Svensk Travsport.

Förbundet: ”Ville ge honom chansen”

Mattias Falkbåge är utredningschef på Svensk Travsport.

Ärendet hamnade på hans och ST:s bord under tisdagen och han är av en helt annan uppfattning när det kommer till vad som hände hos urologen.

– Jag ringde upp Niklas och hade ett samtal med honom. Vi ville ge honom chansen och då han sa att han hade ett inbokat läkarbesök sa vi att vi skulle mötas upp där. Det var så dialogen gick. Han var förberedd på det och då också villig att lämna ett urinprov till oss, berättar Falkbåge för Trav365.

Men vad hände sedan på mottagningen?

– När vi kom dit hade han önskemål om stängda dörrar, men vi måste kunna kontrollera, åtminstone utanför, lite på glänt. Annars kan det vara risk för manipulation. Om man har önskemål om att ha en person av samma kön så fanns det också. Men han valde att inte lämna.

Han upplevde behandlingen och ert tillvägagångssätt kränkande. Hur ser du på det?

– Rent generellt finns det två möjligheter. Den första är att vi är med inne på toaletten och hör kiss komma. Det andra är om det är en trång toalett, då kan vi stå precis utanför. Detta är en situation som kan vara jobbig, det har vi full förståelse för, men är också en del av sporten att kunna ta slumpvisa tester. Att ha stängda dörrar, då kan vi lika gärna skicka testet på posten.

– Man ska helst inte ha bylsiga kläder och ta av sig jackan vid testet. Skulle vi ha genomfört en kroppsvisitation innan så hade det också varit en känslig situation. Vi behöver helt enkelt övervaka så att det inte går att manipulera. Enligt min uppfattning fick han chansen men valde att inte lämna något drogtest.

Följ ämnen i artikeln