Hoppa till innehållet

Regeringens förslag: Så blir den nya spelmarknaden

Huvuddragen i en ny spellagstiftning står fast. En skatt på 18 procent införs liksom en licens- och tillsynsavgift. Staten behåller sitt monopol inom landbaserat kasino samt spel på värdeautomater.

”Det här är den största reformen någonsin. Den kommer få massor med följdeffekter”, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Civilminister Ardalan Shekarabi (S).Bild: Jessica Gow/TT

Det var en stolt civilminister som presenterade huvuddragen i en ny spelproposition, en fråga som dragits i långbänk sedan 2006.

”Vi föreslår att vi omreglerar den svenska spelmarknaden och inför ett licenssystem för samtliga aktörer på den svenska spelmarknaden”, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

”Staten ska återta kontrollen över spelmarknaden och säkerställa att svensk lag gäller. Det här är den största reformen någonsin på det här området”, fortsätter han.

Propositionen följer i stort lagförslaget som skickades ut på remiss vid årsskiftet. Spelmarknaden delas i stort upp i tre delar, en med spel förbehållet staten, lotterier som främjar allmännyttiga ändamål samt licensierade kommersiella spel.

Spelbolag som verkar i Sverige måste ansöka om licens och betala en licens- och tillsynsavgift. Skattesatsen landar på 18 procent. För staten innebär reformen extra intäkter på 400 Mkr per år.

”Aktörer som agerar från utlandet ska anpassa sig till den svenska lagstiftningen och betala skatt i vårt land”, säger Ardalan Shekarabi.

”Olicensierat spel ska vara kriminaliserat”, fortsätter ministern.

Lotteriinspektionen omvandlas till den nya Spelmyndigheten. Hårdare regler för att minska spelmissbruk införs. Och kravet på registrering för samtliga spelare står fast.

Men frågor kvarstår. Hästnäringens förutsättningar ska utredas ytterligare och i väntan på det behåller staten kontrollen över ATG.

Även Svenska Spels framtid är oviss vid en maktskifte. Regeringen vill behålla Svenska Spels två framtida delar, den som inte utsätts för konkurrens och den andra delen med licensspelen.

Men Moderaterna vill sälja licensverksamheten. Den 13 juni röstar riksdagen om propositionen och det råder i dagsläget enighet över blockgränsen i frågan om en ny spelreglering.

Innehåll från HebaAnnons

Hos Heba gäller hållbara hyreskontrakt

Genom Hebas hållbara hyreskontrakt förbinder sig våra hyresgäster att teckna ett grönt elavtal och att källsortera i våra miljörum. För dig som bor hos oss ska det vara enkelt och självklart att kunna göra klimatvänliga val.

Genom Hebas hållbara hyreskontrakt förbinder sig våra hyresgäster att teckna ett grönt elavtal och att källsortera i våra miljörum. För dig som bor hos oss ska det vara enkelt och självklart att kunna göra klimatvänliga val.

– Det är viktigt att vi alla gör allt vi kan för att minska belastningen på klimatet. Vi tror att våra hyresgäster delar den uppfattningen. Vem vill inte bidra, bara det är enkelt? Ibland behöver vi komma över en tröskel, för att skaffa oss en ny vana eller tänka nytt inför ett beslut. Genom hållbara hyreskontrakt kan vi få fler att ta steget, säger Ulrika Thorildsson fastighetschef på Heba.

De hållbara hyreskontrakten gäller alla nytecknade kontrakt. Rökfri fastighet ingår också i de nytecknade kontrakten. För allas hälsa och trivsel håller vi det rökfritt inne i husen och 25 meter ut från husen. I takt med omflyttningar och nytecknade kontrakt, ökar andelen hållbara hyreskontrakt i husen allteftersom.

Vad tycker hyresgästerna?

– Hyresgästerna uppskattar att det är rökfritt. Och ingen protesterar när vi hänvisar till grönt elavtal och källsortering, vilket är positivt. Medvetenhet och utveckling har kommit så långt att klimatval ses som självklara och tas emot väl, säger Ulrika Thorildsson.

Vill uppmuntra till bra klimatval

Genom de hållbara hyreskontrakten tar Heba ansvar för verksamhetens indirekta klimatpåverkan. Det vill säga klimatpåverkan som relaterar till Hebas verksamhet, men som ligger bortom våra egna beslut. Vi har en dialog med våra intressenter för att inspirera och dela med oss av våra erfarenheter. Hyresgäster, entreprenörer och samarbetspartners – tillsammans kan vi göra skillnad.

Om Heba

Heba Fastighets AB är en långsiktig och erfaren fastighetsägare som utvecklar, äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i Stockholmsregionen och Mälardalen. Heba grundades 1952 och är sedan 1994 noterade på Nasdaq Stockholm AB Nordic Mid Cap.

Läs mer här! 

 

Mer från Heba

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Heba och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera