Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skatteverket

Bengt Ågerup är Sveriges mest skuldsatta person

Före detta Uppsalabon Bengt Ågerup, 75, har i dag en skatteskuld på 1,5 miljarder kronor hos Kronofogden - nytt svenskt skuldrekord för en privatperson.

Kronofogdens lyckats säkra en båt, en motor och en vagn till ett värde av runt 400 000 kronor. Dessutom pågår en löneutmätning på 5 500 kronor i månaden.

Tidigare har Ågerup gått in med miljoner i fotbollsklubben Sirius och varit Sveriges mest uppmärksammade hästägare.

Bengt Ågerup.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Bengt Ågerup har bland annat en bostad i exklusiva Verbier i de schweiziska Alperna. Orten drar till sig några av världens mest förmögna personer och kungligheter.
Foto: Wikipedia
Beloppen är astronomiska. Den här typen av skulder är väldigt svåra att driva in om gäldenären är skriven utomlands. Många gånger slutar det med avskrivning. Obs! Utdraget är från oktober 2018. Sedan dess har skulden stigit.
Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN

Miljardären Bengt Ågerup har sedan länge legat i en tvist med Skatteverket om huruvida han ska beskattas för inkomster av tjänst och kapital som han dragit in efter en räcka affärer som hör ihop med försäljningen av hans andel i det framgångsrika medicinteknikföretaget Q-Med AB.

Ågerup utvandrade till Schweiz 1996. 

Enligt Skatteverket har Ågerup ägnat sig åt ett uppenbart skatteupplägg. I fredags gav kammarrätten Skatteverket rätt i deras tolkning. Ågerups hopp står nu till att Högsta förvaltningsdomstolen tar upp målet. 

I bakgrunden har Kronofogden sedan en tid arbetat med att säkra tillgångar för att täcka skatteskulden.

Det har gått trögt. 

Plåtbåten – Kronofogdens enda fynd

I januari fjol lyckades man mäta ut en båt av märket Anytec 750 SPD, en Yamaha båtmotor och en vagn, allt till ett värde av 400 000 kronor. 

– Det där är inget som ligger på mitt bord, säger Anna Rommel Stenmark om båtbeslaget. 

Båten låg inne för reparation hos ett företag i Nynäshamn när Kronofogden slog till.

Kort därefter hörde Bengt Ågerup av sig brevledes till myndigheten från sin bostad i de schweiziska Alperna och försökte häva beslaget av båten som då redan hunnit säljas för 390 000 kronor. 

Båten var inte alls hans, menade Ågerup, utan den hade hans dotter fått 2014 i samband med att han gav bort en ö till henne som låg 20 sjömil från Nynäshamn. 

Eftersom ön saknade förbindelse med fastlandet ingick även båten i gåvan. 

Bengt Ågerup grundade Q-Med i Uppsala.
Foto: RICKARD KILSTRÖM / SCANPIX / RICKARD KILSTRÖM SCANPIX SWEDEN

Ågerup: ”Nödsakad att protestera mot försäljningen”

”Jag känner mig därför nödsakad att protestera mot försäljningen å min dotters vägnar. Båt med tillbehör bör omedelbart återlämnas till min dotter”, skrev Ågerup till fogden.

Kronofogden svarade att företaget som tagit emot båten för reparation intygade att det var Ågerup som lämnat in den. Länsförsäkringar medgav att det var Ågerup som var försäkringstagare och Wik-Inn Marina uppgav att det var Ågerup som hyrde båtplatsen.

”Kronofogden bedömer således att det är klarlagt att båten då utmätningen skedde fanns i Bengt Ågerups besittning.”

Dessutom har Kronofogden efterforskat tre fordon som alla står på Bengt Ågerup och en adress i Uppsala. Registreringarna har skett under den tid han har varit bosatt i Schweiz och i Frankrike. 

Det handlar om en Jeep Grand Cherokee, en Yamaha motorcykel och ett släp.

Det pågår även en löneutmätning på 5 500 kronor per månad från Ågerups livförsäkringsbolag. 

390 000 kronor fick Kronofogden för Bengt Ågerups båt. Återstår: 1,5 miljarder kronor.
Foto: Kronofogden

Ågerups sponsrade lokala fotbollslaget med miljoner

I en utredningsrapport från juni 2018 slår Kronofogden fast:

”Gäldenären saknar kända utmätningsbara tillgångar för täckande av skulden.”

Bengt Ågerup har tidigare varit frikostig. Han har bland annat sponsrat fotbollslaget Sirius från hemstaden Uppsala med åtskilliga miljoner. Förre tränaren Kim Bergstrand sa att det handlade om fem miljoner kronor per år. Stödet bidrog till att klubben kunde gå upp i Allsvenskan 2016 för första gången på 42 år.

Han har dessutom ansetts vara Sveriges största travhästägare med drygt hundratalet hästar. Juvelen i kronan har varit hingsten Propulsion som sprungit in 23,2 miljoner kronor och som spås dra in ännu mer när det är dags för aveln. 

Travtränaren: Hästarna är inte Bengt Ågerups

Den kände travtränaren Daniel Redén är även vd för Brixton Medical AB, som är direkt kopplat till Stall Zet, där Ågerups tidigare bolag har sina travhästar. Brixton Medical Holding AB ägs i sin tur av en stiftelse i Holland – Lyftet Holding. Redén ville i en intervju med Expressen, efter domen i kammarrätten, ”inte säga att det är Bengts hästar”.

– Han startade bolaget förvisso, men nu är hästarna en del av det, uppgav Redén.

Advokaten Anna Romell Stenmark, som är Ågerups juridiska ombud, sa till Expressen efter domen att Bengt Ågerup inte har råd att betala skulden.

– Han har inga travhästar i Sverige, utan de ägs av ett bolag som drivs av andra människor. Däremot är min uppfattning är att Bengt har hästar utomlands, bland annat i New York.

Advokaten har inte träffat sin klient sedan fredagens bakslag med domen från kammarrätten. 

– De pengarna finns ju inte. De som är intresserade av att driva företag låter pengarna jobba i företagsverksamheten. Och den största delen av den där skulden är att han beskattats för en transaktion inom strukturen. Det är inte pengar som betalats till honom utan som finns i strukturen och jobbar vidare i investeringar, säger Anna Rommel Stenmark. 

Enligt advokaten så föreställde sig inte Ågerup att han skulle beskattas i Sverige då han bott utomlands under så många år. Om han hade varit medveten om att han skulle beskattas i Sverige för försäljningen så hade han haft samma upplägg som används här. 

– På samma sätt som alla andra svenskar. Man har ett moderbolag i toppen och så sköter man transaktionen under det och det blir aldrig någon skatt för privatpersonen. Så han har beskattats för något som han aldrig skulle beskattats för om han hade bott i Sverige. Det är därför skulden är så stor, säger Anna Rommel Stenmark.  

– Han har anknytning till Sverige, det har han medgett hela tiden. Det har man nämligen så länge man har tillgångar i Sverige, och han har ju jobbat som vd för Q-Med så det är klart han har anknytning till Sverige. Det är inte det skatteprocessen handlar om, den handlar om var man har hemvist enligt dubbelskattningsavtalet, säger Anna Rommel Stenmark. 

Är Bengt Ågerup förmögen, skulle du beskriva honom som rik? 

– Jag kan egentligen inte uttala mig om det. Allt är ju relativt, men privat tror jag inte att han är det. Fast det finns ju människor som inte har någonting. 

Bengt Ågerup 2006, en av Sveriges mest hyllade entreprenörer.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN