Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skatteverket

Stormrik på antirynkmedel – lever lyxliv i hemlighet

Bengt Ågerup – är mannen som blev stormrik på antirynkmedlet Restylane. Han är också mannen med Sveriges största skatteskuld och jagas av Kronofogden.

Ågerups skuld till staten och ytterst skattebetalarna: 1 539 919 171 kronor.

– Vi kunde ha tagit champagnen av honom om vi varit på plats, säger en källa inom Kronofogden sedan han synts med en flaska under armen.

Nu överväger Bengt Ågerup att försöka ta striden till Europadomstolen.

Di TV:s Marknadskoll ger dig en sammanfattning av dagens viktigaste ekonominyheter.
Bengt Ågerup skålar i champagne efter en travseger.
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Hästen Propulsion med Örjan Kihlström i sulkyn vann finalen i Elitloppet 2020. Här med Daniel Redén, vdför Brixton Medical AB och tränare Stall Zet. I bakgrunden som ägare finns den skuldsatte miljardären Bengt Ågerup.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Foto: MIA TÖRNBERG / TR MEDIA
Bengt Ågerup - näst längst till höger på bilden - sedan har tagit emot priserna på Hästgalan 2019 i Stockholm.
Foto: TR Media
Den skuldsatte miljardären Bengt Ågerup omgiven av Stall Zets huvudtränare Daniel Redén och kusken Örjan Kihlström. Ågerup har både en låda champagne och en segerpokal i handen sedan stallets Conrads Rödluva vunnit Svenskt Trav–Oaks på Solvalla 2018.
Foto: MARIA HOLMÉN / TR MEDIA
Skatteverket har under flera år granskat Bengt Ågerup.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Bengt Ågerup från Uppsala gjorde sitt livs klipp när han sålde livsverket Q-Med: företaget med antirynkmedlet Restylane och Macrolane – medlet som används bland annat vid bröstförstoringar. Försäljningen ledde till att succémannen hamnade i ett flerårigt krig med Skatteverket. Hans framgångar som entreprenör och affärsman har på senare år bytts ut mot rubriker om skattebråket. 

Expressen har granskat mannen som kallar sig för socialist och i dag står för Sveriges i särklass största skatteskuld på drygt 1,5 miljarder kronor. Vi har läst skattedomar som gäller både Bengt Ågerup personligen, en del av hans närstående och nyckelpersoner inom några av bolagen runt Bengt Ågerup och pratat med en del berörda tjänstemän i myndighetssverige. 

Skatteverket vann slaget men förlorande kriget mot miljardären. Så kan man enklast sammanfatta det mångåriga skattebråket. Flera domar slår fast att han ska betala skatt på försäljningen av sin andel av bolaget Q-Med i Sverige. Men Bengt Ågerups komplicerade företagsupplägg där han långt innan försäljningen 2011 placerade ägandet utanför Sveriges gränser, gör att skattepengarna i praktiken i dag är oåtkomliga utomlands.

”Tycker om socialismen”

Bengt Ågerup kallar sig socialist och tog emot Kungliga Patriotiska Sällskapets guldmedalj år 2005 för sina insatser inom svenskt näringsliv. 2011 blev han en av sällskapets knappt 300 medlemmar där medlemsförteckningen består av bland andra före detta ministrar, näringslivsprofiler och forskare.

– Jag tycker om socialismen. Jag är inte aktiv socialist längre, men jag har samma grundtro. Människan ska vara i centrum och samhället ska vara uppbyggt kring människan, berättade Bengt Ågerup i journalisten Birgitta Forsbergs bok ”Svenska miljardärer” från 2012 och året innan hans stora krig mot Skatteverket tog sin början.

Miljardären Bengt Ågerup kallar sig socialist.
Foto: LEIF NORBERG / ALN

Hans stora passion gäller travhästar. Den 77-årige miljardären rör sig hemtamt mellan landets olika travbanor även om han formellt inte är skriven i Sverige - han är noga med att inte lämna några ekonomiska avtryck i landet som kan ge Kronofogden en gratischans att slå till. I höstas sågs han glad och uppsluppen på Sundbyholms travbana utanför Eskilstuna.  Bilder visade honom med ett champagneglas i högerhanden och under vänster arm en flaska champagne av märket Alfred Gratien som normalt bara finns i Systembolagets beställningssortiment. I handen en blomsterbukett. Travstallet Zets häst Conrads Rödluva hade precis vunnit ett prestigelopp.

Kronofogden letar med jämna mellanrum efter utmätningsbara tillgångar som är kopplade till Bengt Ågerup. 

– Vi kunde ha tagit champagnen av honom om vi varit på plats, säger en källa inom Kronofogden. 

Bengt Ågerup vid storloppet Prix d'Amérique i Paris där han enligt bildtexten fanns vid stall Zets Propulsions box.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR MEDIA

Travstallet Zet, som ägs av Brixton Medical AB, tillhör Sveriges absolut främsta travstall.

Stjärnhästen Propulsion utreds

Segern på Solvalla i Elitloppet för Stall Zets häst  Propulsion i slutet av maj fick en bitter eftersmak sedan det visat sig att hästen, som köpts in från USA, nervsnittats våren 2015 i strid med reglerna i bland annat Sverige. Ingreppet skede innan hästen flögs över Atlanten. Och nu pågår en utredning som i slutändan kan bli kostsam för stall Zet om man tvingas betala tillbaka de prispengar som hästen dragit in vilket är mer än 30 miljoner kronor. 

För trav–Sverige finns det bara en ägare till Stall Zet och bolaget Brixton Medical AB: Bengt Ågerup. Han dyker upp lite då och då när stallets hästar springer och plockar hem en seger. Han låter sig också intervjuas om det är rätt forum. Under Hästgalan 2019 var han uppe på scenen vid två tillfällen när stallets Conrads Rödluva blev både Året sto och Årets treåring. 

– Det är otroligt. Det är verkligen en dröm. Jag har väntat tror jag i 30 år på det här, sa Ågerup glatt till Travrondens reporter Patrick Sjöö, och fortsatte sedan lägga ut texten om hästens kvaliteter.

– Ett sto som kommer i gång så här fint som hon har gjort har väldigt stora förutsättningar framöver. Ågerup berättade också om när man köpte stoet Conrads Rödluva och diskussionerna mellan honom och tränaren Daniel Redén som föregick affären.

– Och så fick vi henne till en rimlig peng, jätteglad var jag, sa Bengt Ågerup, medan Travrondens kamera gick.

Bengt Ågerup påstår dock att han inte har några ägarintressen i bolaget.

Bengt Ågerup på Hästgalan 2019 i Stockholm sedan Stall Zets häst Conrads Rödluva vunnit två prisgrupper.
Foto: TRAVRONDEN

Flytten utomlands

Affärsmannen, entreprenören och miljardären Bengt Ågerup bodde länge i Uppsala där han drev Q-Med, formellt utflyttad till Frankrike 1996 och senare vidare till Schweiz, först med adress i Genève och därefter gick flyttlasset till exklusiva Verbier. Där är han i dag skriven.

Bengt Ågerup och hans hustru Helené är skrivna i den exklusiva schweiziska skidsportorten Verbier.
Foto: MELODY SKY / VERBIER.CH / MELODY SKY VERBIER PROMOTION S.A.

I dag jagas Bengt Ågerup av den svenska Kronofogden. Men det är en närmast hopplös kamp som tjänstemännen har mot miljardären. Dessutom är man inte speciellt aktiv i jakten.  Hans tillgångar ligger säkrade utomlands i en komplicerad uppbyggnad med företag där spår leder till Cypern, Luxemburg, brittiska Jungfruöarna och överst i företagsstrukturen: en trust i skatteparadiset Bahamas.

Kronofogden gör emellanåt fruktlösa försök att driva in något av miljardskulden.

– Men vi hittar inget i Sverige som kopplas till honom på papperet, säger Morgan Hed på Kronofogdens specialverkställighetsteam, kallad S-team, i Eskilstuna som har hand om speciellt svåra fall. 

Vädjar om tips

Bengt Ågerup är bara ett fall i mängden hos enheten - trots den gigantiska skatteskulden.

– Just nu kommer vi inte åt någonting. Vi kan inte konstatera att han har några tillgångar som är utmätningsbart. Det som sker är utmätningen av pensionen. För övrigt har vi inte hittat några tillgångar på de tips vi har. Nu står vi utan tips, säger Morgan Hed.

Utmätningen av pensionen gäller två pensionsförsäkringar där statskassan får in drygt 4 000 kronor i månaden. 

En glad Bengt Ågerup efter hästen Propulsions vinst i Åby Stora Pris den 11 augusti 2018 i Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Bengt Ågerup har haft fler exklusiva bostäder utomlands, bland annat ett stadsradhus i centrala Paris – en byggnad som Skatteverket kallar för herrgård, och en våning i New York. Men de är numera oåtkomliga för Kronofogden.

– Fastigheter och lägenheter har skänkts till hans barn. Lägenheten i New York ägs av en trust i Delaware, säger Morgan Hed hos Kronofogden. 

Delaware är USA:s näst minsta delstat, betraktas som ett lågskatteparadis och känt för sin sekretess.

Bengt Ågerup köpte också en ö med fritidshus i Stockholms skärgård 2011 för 7 900 000 kronor som han överlät till en av sina döttrar. Dottern har senare sålt ön vidare för 8,5 miljoner kronor.

Ön som Bengt Ågerup köpte 2011 i Stockholms skärgård omfattar 238 580 kvadratmeter med egen strand, en huvudbyggnad på 90 kvadratmeter och tre friggebodar.
Foto: SJÖNÄRA FASTIGHETSMÄKLARE

Miljardären Bengt Ågerup aktar sig noga för att ha något av värde:

”Reser jag till Sverige är risken att Kronofogden plockar av mig bilen och klockan. Därför undviker jag oftast Sverige”, sa han i en intervju med lokaltidningen UNT i Uppsala förra året.

Bengt Ågerups försvar

Advokat Anna Romell Stenmark har bistått Bengt Ågerup i processerna mot Skatteverket. Hon anser att domstolarna dömt fel och säger:

”Inget bolag har något att göra med den privata skatteskuld. Bengt Ågerup har blivit påförd genom skatteprocessen. Processen berör endast hans privata skatter. Eftersom Högsta Förvaltningsdomstolen bara prövar mål som har prejudikatvärde och inte mål som är feldömda och inte motiverar varför de inte tagit upp målet är det svårt att veta om de tyckte att utgången var felaktig eller ej. Min uppfattning är att det inte är en korrekt utgång i målet. De har helt bortsett från juridisk expertkompetens från våra universitet vars entydiga slutsatser varit att Bengt Ågerup inte är skattepliktig i Sverige för de inkomster Skatteverket ville beskatta honom för samt att han under alla förhållanden inte kan beskattas för hälften av inkomsterna som, med tillämpning av skatteverkets resonemang, skulle ha tillhört hans hustru och därmed i enlighet med svensk lag inte kan beskattas hos någon annan än hustrun i det fall de hade varit beskattningsbara”.

Skatteverket diskuterar internt om de ska begära Bengt Ågerup i personlig konkurs. Men ett sådant beslut har knappast någon praktisk inverkan på hans affärer – oavsett om det handlar om hästar eller något annat i hans affärsverksamhet, som i det privata investmentbolaget Nexttobe AB i Uppsala.

Skatteverkets nästa drag mot Bengt Ågerup kan bli att begära honom i konkurs.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Både investmentbolaget Nexttobe och travstallet Zet:s bolag Brixton Medical AB ägdes tidigare holländska bolaget Lyftet Holding BV, ett holdingbolag som Skatteverket tidigare slagit fast kontrolleras av Bengt Ågerup och i en komplicerad struktur från en trust på Bahamas. 

Delar ut 300 miljoner

Expressens granskning visar att de två bolagen numera styrts om från Nederländerna och Lyftet Holding.

Travstallet Zet:s bolag Brixton Medical AB, som har sin bas på Furuby gård utanför Enköping, ägs av det cypriotiska bolaget Iremo Ltd.

Nexttobe:s moderbolag heter i dag Dimio Holding Ltd.  

Båda företagen har exakt samma adress i Larnaca och återfinns på plan fem, rum 2.

Av Nexttobe:s senaste årsredovisning framgår att bolaget delat ut 300 miljoner kronor av sin vinst - pengar som pumpas iväg till Cypern.

- Jag har väldigt svårt att tro att vi skulle kunna komma åt något på Cypern även om Bengt Ågerup skulle ha koppling till något företag där, säger Morgan Hed på Kronofogden S-team.

En enkel fotnot i Nexttobe:s årsredovisning avslöjar att företagets moderbolag numera heter Dimio Holding på Cypern. Bengt Ågerup misstänks äga företaget.

Hur blev då Bengt Ågerup mannen med Sveriges i särklass största skatteskuld?  När han sålde sitt företag Q-Med till det schweiziska bolaget Galderma 2011, var det ett affärsupplägg i den högre klassen av avancerad skatteplanering - en planläggning som inletts flera år innan företaget såldes.

Affären blev ett riktigt superklipp för Bengt Ågerup som tjänade drygt 2,8 miljarder kronor. En skattepliktig inkomst uppstod dagen innan försäljningen, då Bengt Ågerup sålde från ett bolag till en stiftelse, som båda kontrolleras av honom själv och låg utanför Sverige. Han betalade inte någon skatt på vinsten i Sverige, utan pekade på att han och hustrun Helén och tre av barnen utvandrade från Sverige 9 augusti 1996 och bosatte sig i Paris. Paret flyttade senare vidare till Schweiz där de köpte en våning i Genève för 72 miljoner och en lägenhet i schweiziska alperna för närmare 40 miljoner kronor. 

Skatteverket misstänkte dock att Bengt Ågerup i själva verket skulle betala skatt i Sverige och inledde planeringen av en gigantisk granskningsoperation som först nu sju år senare ser ut att gå mot sitt slut. Utgången för Skatteverket skulle hänga på var han hade ”centrum för sina levnadsintressen”.

Razzian och de 55 000 mejlen

Ovetande om Skattverkets planläggning inför det som skulle bli den överraskande aktionen skickade Bengt Ågerups mångåriga medarbetare ett mejl till honom där hon undrade om han verkligen skulle skylta med sina aktier i ett bolag där årsredovisningen snart var sammanställd och fortsätta vara dess styrelseordförande.

”Jag frågar eftersom jag tänker att Du kanske inte bör exponeras för mycket med namn i styrelser med tanke på skatter och anknytning till Sverige”. 

Mejlet var avsänt den 14 januari 2013. Knappt nio månader senare slog Skatteverket till mot Bengt Ågerup och då hittades mejlet.

Överraskande besöket

Tidigt på morgonen den 1 oktober 2013 gjorde ett stort antal civilklädda personer sig redo för razzian som senare skulle visa sig vara kanske en av de mest lyckade skatterazziorna som Skatteverket genomfört. Dagen innan hade Förvaltningsrätten i Uppsala bakom stängda dörrar gett grönt ljus för Skatteverktes begäran: en aktion mot Nexttobe AB (Nxt2b) i Uppsala, ett privat investmentbolag som enligt Skatteverket kontrollerades av Bengt Ågerup och gjort investeringar i minst 25 svenska bolag.

Styrkan bestod av revisorer, utredare, it–experter och personal från Kronofogen. Domstolen hade även gett klartecken till att aktionen kunde omfatta Bengt Ågerups bostad i centrala Uppsala.

Aktionen mot Bengt Ågerup skedde utan förvarning eftersom man fruktade att företaget skulle förstöra bevis om ”besöket” föraviserades. Skatteutredarna anade att det fanns material att hämta som gällde Bengt Ågerup och hans olika skatteupplägg med bolag. Razzian blev en fullträff.

De formligen dammsög företaget och tog allt som kunde vara av värde för utredningen och ytterst ge underlag för var Bent Ågerup skulle betala skatt för sitt miljardklipp vid försäljningen av Q-Med.

Skatterazzian mot Bengt Ågerups företag Nexttobe AB

Bland beslagen:

• Bengt Ågerups detaljerade veckoscheman flera år bakåt i tiden.

• Kvitton, fakturor och boardingkort från flygresor. 

• Taxikvitton och fakturor från Uppsala Taxi som visade på datum, klockslag och adresser för Bengt Ågerups taxiresor.

• Restaurangnotor.

• Och det kanske det viktigaste: mer än 55 000 mejl som Skatteverkets it–tekniker tankade ur bolagets datorer.

Utredarna begärde också ut uppgifter om hans telefonabonnemang och räkningar från kabelbolag. Från Telenor hämtade man bland annat in i vilka länder hans mobiltelefon befunnit sig under flera år bakåt i tiden.

Bengt Ågerup efter segern med hästen Love Matter på Solvalla i maj 2017. Champagne, blommor och en vinstpokal i ”bagaget”.
Foto: MICKE GUSTAFSSON / TR MEDIA

Skatteverkets färd gick senare vidare utomlands. Med hjälp av handräckning från kolleger i bland annat brittiska Jungfruöarna, Bahamas, Luxembourg, Frankrike och Schweiz samlade granskarna in ytterligare uppgifter till den gigantiska utredningen om Bengt Ågerups skatteupplägg och skapade sig en klarare bild av var hans skatterättsliga hemvist skulle vara de kritiska skatteåren 2008 till 2013.

Pumpade in 200 miljoner i hästbolaget

De beslagtagna mejlen blev rena julaftonen för utredarna som fick en detaljerad inblick i Bengt Ågerups affärsverksamhet och att tyngdpunkten låg i Sverige.  Grunden för detta fick de genom att läsa korrespondens mellan Ågerup och hans internationella skatterådgivare, granska de 55 000 mejlen som togs vid razzian, notera hans operabesök i Sverige för att se Tosca och Otello, såg att han var anmäld till Nobelmiddagen 2011, kunde se hur pengar skickats mellan olika personer och även Bengt Ågerups egna funderingar kring travverksamheten i bolaget Brixton Medicial AB. Mellan åren 2007 och 2011 pumpade han in 200 miljoner i hästbolaget, bland annat för inköp av hästar på den internationella marknaden. I ett mejl till sig själv den 3 januari 2013 summerade han det gångna året och noterade tankar om framtiden.

I ett mejl till en av sina skatterådgivare skrev han:

”Det är ännu ingen förmögenhetskatt i Sverige men socialisterna säger att den återinförs om de kommer till makten”.

Spåren till Bahamas

Enligt Skatteverkets utredning kontrolleras Bengt Ågerups affärsimperium ytterst av en trust på Bahamas, en trust som myndigheten anser att han själv kontrollerar.

– Skatteverket påstår att det är mina pengar men tillgångarna ligger i en stiftelse som kontrolleras av andra, jag sitter inte ens i styrelsen. Dessutom är skattekravet fastställt på felaktiga grunder och jag vill inte stoppa pengar i en rödgrön röra, påstod Bengt Ågerup när han i januari förra året intervjuades av UNT.

Socialisten och miljardären Bengt Ågerup har dock förlorat i alla rättsliga instanser i Sverige. Nyligen gav Högsta förvaltningsdomstolen besked att man inte har upp hans skatteärenden till prövning.

Men striden kan gå vidare till Europadomstolen. 

– Vi håller på att undersöka om det skulle kunna vara möjligt att gå vidare till Europadomstolen men vi är inte klara med den utredningen ännu, bekräftar advokat Anna Romell Stenmark.