Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Detaljerna bakom nya miljonsuccén

Jörgen Westholm har en uttalad strävan om att alltid utvecklas. 

Och i år har det givit fina resultat – tränaren har redan nu dragit in 18,7 miljoner kronor. 

Vad är hemligheten? Inget särskilt menar tränaren, men det finns intressanta faktorer. 

– Jag hoppas att vi ska bli ännu bättre nästa år.

Jörgen Westholm glad efter seger.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
Jörgen Westholm.
Foto: LENA EMMOTH / TR Media / Lena Emmoth

I flera år har Jörgen Westholm tillhört skaran av landets största travtränare med sin stora träningsanläggning i Sala och en filial i Frankrike. De senaste fyra åren har stallet årligen kört in runt 15-16 miljoner kronor. Men i år kommer de att toppa siffrorna rejält. Redan i början av december har hans träningsadepter dragit in närmare 19 miljoner kronor. 

Enligt tränaren själv handlar det mycket om att hästarna har fått vara friska och att personalen haft arbetsro, men det finns faktorer som gör Salaprofilens år extra intressant. Bland annat har han skruvat lite på träningskonceptet. 

– Vi har haft ett uppvärmningsprogram som varit lite mer allround och peppar peppar har vi inte haft någon allvarlig skada på någon häst i år. Det tror jag har varit lite utvecklande. 

”Gillar att utveckla saker och ting”

När andra värmer upp på runda slingor så har Westholm satsat på en mer mångsidig träning, bland annat har hästarna fått träna smidighet genom att springa i större ”åttor”. 

– De har fått jobba lite mer i uppvärmningen och inte bara sprungit rakt fram. De har inte bara fått använda hjärta och lungor, utan hela kroppen. Det kommer jag att fortsätta med.

Enligt Westholm har årets höjdpunkter varit alla segrar på V75. 

– Det är elitserien och det är där all fokus ligger. Det är lördagssegrarna som är extra kul, då är det en helt annan typ av gratulationsmeddelanden man får. Då kan det vara en gammal släkting eller en klasskompis som hör av sig.

– Sen har vi också många fina treåringar som har visat upp sig och utvecklats väldigt bra. Det är roligt och väldigt spännande. 

Nästa år sätter han siktet på att försöka vinna något större lopp. Att vinna ett klassiskt unghästlopp står högt upp på hans ”bucketlist”. Och lita på att han kommer att fortsätta sträva framåt. 

– Jag gillar att utveckla saker och ting och jag tycker att vi har utvecklat och förfinat träningsprogrammet i år gentemot förra året. Sen hoppas jag att vi ska bli ännu bättre nästa år. 

Backe med på V75-hästen

På lördag har han fyra hästar till start på V75, men Jörgen Westholm själv stannar hemma. 

– Jag kan inte vara överallt och jag hade kuskar som passade på mina hästar så då får jag vara hemma på gården och greja lite i stället.

V75-omgången avgörs på Bergsåker och tränaren är optimistisk. 

– Gardner Shaw var fin i uppvärmningen men fick en oturlig galopp i första kurvan. Han har bra kapacitet för klassen, har funkat med skor och känns fin i träningen. Sen flög ju Graces Candy fram till seger på Solvalla senast och är fortfarande fin i träning. Hon är absolut ett måstestreck. De i gulddivisionen (Remarkable Feet och Sir Henry P.Hill) kanske är ute på lite djupt vatten men de tränar fint så det ska bli kul att se de tävla. 

Gardner Shaw ägs, förutom av stall Courant, även av fotbollsprofilen Hasse Backe. Den tidigare fotbollstränaren som numera arbetar som tv-kommentator har ett nära samarbete med Westholm och hans personal. 

– Hasse har varit hos oss och gett flera föreläsningar i Westholm Academy och är väldigt omtyckt av min personal. Jag kan stöta och blöta lite frågor med honom också, han är klok och lyhörd. Det är trevligt att ha en sådan bekant. 

”Vettigt att titta på ATG Live”

Från och med 1 december är det skotvång. SportExpressen passade på att fråga Jörgen Westholm vad han tror att de som spelar på trav bör tänka på den här årstiden. 

– Framför allt när det är kallt så brukar hårda öppningar straffa sig till slut tycker jag. Det kan också vara lätt att man harvar upp banorna, det kan bli ganska mycket löst material och svårt att få fäste. Sitter man och tittar på V75 så kan det vara mycket värt att se de fyra avdelningarna som går innan V75 och se hur hästarna fungerar, säger tränaren och fortsätter: 

– Blir hästarna trötta i sluten av loppen kanske man får spekulera annorlunda, då kanske det är lättare för bakspårshästar att vinna. Det är nog vettigt att sitta och titta på ATG Live, jag tror att man har större nytta av det i december och januari. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.