Visa ett inlägg
Gammal 2012-02-27, 12:11   #4
dgothe
 
dgothes avatar
 
Reg.datum: mar 2010
Inlägg: 347
Sharp$: 1075

Sabermetrics-Test MLB
Stats: 236 - 128 - 4
ROI: 109.75%
Vinstprocent: 65.00%

Standard

LOG5 formula

Log5 är nyckeln till detta tankesätt, och det som verkligen tar fram procentchansen att lag1 slår lag2.. Grundtanken är att du har två styrkeindikatorer (en för varje lag) där den ena kan ha en viss edge på grund av hemmaplan och formeln tar fram procentchanserna för vinst för båda lagen.

Formeln i sitt grundutförande ser ut så här:

W% = (A - (A*B)) / (A + B - 2 * A * B)

A = Lag 1 styrka och B = Lag 2 styrka, i vårt fall alltså lagens Pythagorean Win % som vi räknat ut enligt formeln i föregående inlägg.

Men vi ska också tänka på hemmafördel. Här finns olika varianter på hur vi bäst hittar siffran som indikerar hemmafördel. Antingen tar man varje lags hemmafördel individuellt genom att helt sonika ta vinstprocenten hemma för laget och ta minus 50%.. detta ger en edge som sedan adderar eller reducerar vinstchansen för ena laget.

Det andra sättet är precis som första varianten, fast man tar hemmafördelen för hela ligan. Säg att genomsnittet för hemmalagens vinstprocent är .542, då är hemmafördelen alltså 4.2%, vilket ska appliceras på vinstchansen som vi räknade ut med log5.

För att hemmafördelen korrekt ska kunna användas kan vi inte bara öka hemmalagets vinstchans med 4.2 och reducera bortalagets med 4.2, utan vi måste tänka att den TOTALA fördeln ska vara 4.2.. skulle vi göra som i meningen innan skulle ju vinstchansen för hemmalag vara dubbelt så hög som den borde; alltså måste vi dividera 4.2 med 2 och sedan addera 2.1 (hälften av 4.2) till hemmalaget, och reducera 2.1 från bortalagets vinstchans.

Simsalabim så har vi två procentsatser, en för sannolikheten att hemmalaget vinner samt en för att bortalaget vinner. Dessa procentsatser kan vi sedan räkna om till decimalodds utan problem för att se hur nära vi hamnar spelbolagens odds. Glöm inte viggen bara.
__________________
"Alla kan inte som jag koppla bort känslorna och se siffrorna" - pilen

-
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Senast redigerad av dgothe den 2012-02-27 klockan 12:32.
dgothe är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat