Ämne: Smitning?
Visa ett inlägg
Gammal 2013-02-06, 00:04   #3
greedy
 
Reg.datum: jan 2010
Inlägg: 247
Sharp$: 1540

greedys betting
Stats: 141 - 122 - 17
ROI: 107.69%
Vinstprocent: 53.61%

Standard

Utan att ha någon juridisk erfarenhet eller utbildning:

https://lagen.nu/dom/nja/1998s423

Citat:
...Chockad av händelsen stannade hon en bit bortom korsningen. Hon kände sig mycket uppskakad och knäsvag samt hade hjärtklappning. Hon tyckte därför att det var bäst om hon snabbt tog sig hem för att ta något lugnande. Hon gjorde inga försök att se efter hur det gått med det andra fordonet...
Citat:
...TR:n ifrågasätter inte att hon var uppskakad vid olyckstillfället och att hon ville komma hem så fort som möjligt för att kunna lugna ned sig. Däremot anser TR:n att hon senare under dagen, eller i vart fall under nästföljande dag, skulle ha reagerat och lämpligen kontaktat polisen.
Citat:
Intresset av att den som lider skada vid en trafikolycka får ersättning föranleder slutsatsen att B.D. i anslutning till olyckan borde ha underrättat lastbilsföraren eller polisen om att hon hade kört personbilen. I och med att hon inte hade gjort det innan polisen besökte henne på eftermiddagen dagen efter olyckan, har hon gjort sig skyldig till obehörigt avvikande från trafikolycksplats.
Skillnaden mellan denna dam och dig är ju att du kollade upp bilen och konstaterade att det inte fanns några skador på bilen. Efter att ha kommit hem och upptäckt skador på din bil, så misstänkte du skador på bilen som du körde in i. Du tog kontakt, visserligen inte med personen ifråga eller polis. Där är en väsentlig skillnad enligt min uppfattning.

Sedan har vi också:

https://lagen.nu/dom/nja/1984s659

Citat:
För att vägtrafikant, som varit medveten om att han skapat risk för inträffad skada, skall kunna fällas till ansvar jämlikt 5 § trafikbrottslagen krävs enligt vanliga uppsåtsregler att omständigheterna ger fog för antagande att han skulle ha avvikit från platsen även om han hade varit säker på att skada uppkommit.
Citat:
I målet är fråga om påkörning av ett parkerat fordon. För att trafikolycka i det angivna lagrummets mening skall anses ha uppkommit bör i sådana fall fordras att skada av något slag har orsakats. I detta hänseende krävs uppsåt hos vägtrafikanten (se särskilt NJA 1976 s 6). Om inte denne insett att en trafikolycka inträffat, förutsätts alltså för ansvar att han i vart fall varit medveten om risken härför och att det måste antas, att han skulle ha avvikit från platsen även om han varit säker på att en sådan olycka hänt.
L.N., som stigit ur sin bil och undersökt den andra bilen, har tydligen misstänkt att en skada uppkommit på denna. I målet har emellertid inte ens påståtts vare sig att han märkt skadan eller att han även i sådant fall skulle ha avlägsnat sig från platsen. Åtalet kan därför inte bifallas.
Läser man den så finner man ytterligare stöd på att du inte har gjort något olagligt. Vet inte hur mycket det faktum att det blev skada på din (pappas) bil spelar in dock.

När jag läser det jag skrev i efterhand så vet jag inte om det ger så mycket. Men när jag nu skrivit ihop det så postar jag det också. Hoppas det är till någon hjälp.
greedy är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat