Visa ett inlägg
Gammal 2013-02-19, 21:36   #336
dellgren
Super Moderator
 
dellgrens avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Ort: Malmö
Inlägg: 1 163
Sharp$: 8661
Standard

ESC 2013: Slovenien



När Loreen tog hem segern i Baku förra året så fanns det, av förklarliga skäl, en misstanke om att startuppställningen till årets Eurovision skulle dofta mer dansgolv än tidigare. Traditionen brukar ju vara som så - många bidrag påminner om fjolårsvinnaren eftersom man på något sätt tänker "jo, men det gick ju bra förra året så då kör vi på det i år". En tanke som brukar skita sig, rent ut sagt. Det brukar vara ganska bra variation på vinnarlåtarna och det blir än tydligare om man tittar på segrarna under 2000-talet.

Slovenien var ganska sent ute med att bekräfta sitt deltagande i Malmö. Det var först i december månad som RTVSLO lämnade klartecken till EBU om deltagande och detta gjorde också att tv-bolaget fick agera snabbt för att hitta ett passande sätt att plocka fram sitt bidrag. Den finansiella situationen lär ha spelat in men den officiella förklaringen var att man hade ont om tid så man beslutade helt sonika att man skulle välja både artist och bidrag helt internt. Alltså, ingen nationell tävling hölls i Slovenien i år utan man tog saken i egna händer och hittade en lämplig representant till Malmö i maj.

Sedan ett par år tillbaka bor amerikanskfödda sångerskan Hannah Mancini i Slovenien och RTVSLO ställde frågan till henne. Redan 2011 var hon med i den inhemska uttagningen men lyckades inte ta sig hela vägen så när nu frågan kom så tvekade hon inte en stund. Den här Hannah Mancini är inte någon helt okänd artist. Hon har bland annat uppträtt i Jay Leno Show och framträtt på diverse olika stora scener runt om i världen. Hennes röst har också förekommit i en hel del Disneyfilmer och hon har samarbetat med stjränproducenter som Larry Klein och Todd Chapman.

RTVSLO skickade frågan till fem stycken musikproducenter om ett bidrag som skulle passa Hannah Mancini och valde sedan ut "Straight into love" - en houselåt som säkerligen kommer att attrahera människor till dansgolven runt om i Europa i sommar. För det är en modern låt som på sätt och vis är ny inom Eurovision. Musikstilen kan ha varit representerad tidigare men inte på ett så nytt och fräscht sätt dom denna är. Visst, introt lovar mycket och det kommer ett litet uns av besvikelse till refrängen men som helhet tycker jag att låten håller bra klass.

Länderna från Balkan, och forna Jugoslavien i synnerhet, har en tradition av att skicka pampiga ballader eller tuggummipop till tävlingen så därför tycker jag att detta är en frisk fläkt från denna region. Och med tanke på att Hannah Mancini är amerikanska så finns (dessvärre?) inte den halvtaskiga öststatsengelskan med från Slovenien. Konstigt vore det annars i och för sig.

Eftersom hon redan är en etablerad artist så var jag inte direkt orolig på hur det skulle låta live. Dessvärre finns det än så länge inget videoklipp med bra kvalitet på nätet men det lilla som går att höra så verkar det gå helt okej med hennes vokala framträdande. Det visuella är dock väääldigt tråkigt men å andra sidan är det nog bara en inspelning från lanseringen av hennes låt. Själva shownumret kommer nog att arbetas fram och presenteras lagom till första semifinalen den 14 maj. Jag har lite svårt, i mitt inre, att se hur en låt av denna typen ska kunna genererar en scenshow med wow-effekt men jag låter Slovenien sköta det jobbet och hoppas på att det blir en snygg leverans.

Första lyssningen 3
Femte lyssningen 3
Liveframträdande 4
Scenshow 2
Radiopotential 4

Liveframträdande
http://www.youtube.com/watch?v=V3DcR1P9FhY

Studioinspelning
http://www.youtube.com/watch?v=de1XdCTUppk
dellgren är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat