Visa ett inlägg
Gammal 2013-03-03, 19:07   #338
dellgren
Super Moderator
 
dellgrens avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Ort: Malmö
Inlägg: 1 163
Sharp$: 8661
Standard

ESC 2013: Georgien



Som jag nämnt tidigare så är det extremt populärt runt om i Europa att använda sig av svenska låtskrivare i de inhemska uttagningarna. Redan är det ett par bidrag som har svenska upphovsmän och denna siffra lär stiga allt mer tills dess att årets 39 bidrag är presenterade. Anledningen till detta är ju naturligtvis de svenska framgångarna på senare år inom Eurovisionen och som då kröntes med G:son/Boströms viktoria med "Euphoria" förra året. Och det finns nationer som tror på fortsatt alkemi av dessa upphovsmän, eller åtminstone en av dom.

Dags att vänta blicken österut och Georgiens bidrag. Det nationella TV-bolaget, GBP, beslutade att i år helt och hållet välja bidrag internt och inte använda sig av en nationella uttagning. Resultaten de senaste åren för republiken i Kaukasus har inte varit de man önskat och därför valde man i år att satsa stort för att plocka fram en vinnarkandidat. På nyårsafton offentliggjorde man att stjärnorna Sopho Gelovani och Nodiko Tatishvili skulle få äran att försvara den rödvita fanan i Malmö. Det dröjde inte länge innan man också klargjorde att bidraget skulle skrivas av ingen mindre än Thomas G:son som alltså fixade hem segern till Sverige i Baku förra året. Det sades att han skulle få helt fria händer att kreera det georgiska bidraget men jag misstänker att han gick till sitt eget bibliotek av ratade Melodifestivalenbidrag och blundade innan han snurrade på hjulet. Den 6 februari hade hjulet snurrat klart och titeln "Waterfall" markerade den kompletta startuppställningen för Georgien i ESC 2013.

Sopho Gelovani är född 1984 och en "rising star" på den georgiska musikhimlen sedan hon kommit tvåa i landets "Idol" 2010. Hon överglänses dock ganska rejält av sin duettpartner om man ser till meriter. Nodiko "Nodi" Tatishvili har uppträtt i Georgien sedan barnsben och har framträtt på alla möjliga musikaliska arenor inom landets gränser. Han har deltagit i diverse musikaluppsättningar och även figurerat ganska flitigt i TV. Den största framgången nådde han dock 2009 när han gick steget längre än Sopho och vann "Idol".

"Waterfall" är en pompös ballad som är lite som Spaniens bidrag förra året - storslagen och ganska så tidlös. Thomas G:son vet hur man plockar fram låtar som tilltalar den stora massan men jag får också känslan av att detta inte är något av hans bästa verk då den aldrig lyfter till några extrema höjder. Den känns som om den vore hämtad från någon Disney-film och kommer nog tyvärr att lätt hamna lite i skymundan. Stråkpartierna är visserligen mäktiga men det känns som om det mest blir en massa gapande när de två artisterna ska försöka få ihop det till en symbios. Det blir liksom lite för mycket utan att lämna mig berörd.

Nodi och Sopho kan absolut framföra låten med sina röstresurser vilket är skönt med tanke på vilken potential artister som kommer från "Idol" brukar ha. Rent röstmässigt så finns dynamiken mellan dom men herregud vad iskallt det är mellan dom på scenen. När jag ser dom stå där på scenen och förklara sin kärlek till varandra så kan jag inte sluta att tänka på att Nodi nog tror att han är lite bättre än vad Sopho är. Det är lite som ett skådespel där Sopho verkligen försöker få hennes uppmärksamhet men där han på ett något arrogant sätt bara tänker på sig själv och hur han framställs. Nu har jag visserligen bara sett ett framträdande så det finns mycket som kan hända här men ska helhetskonceptet på något sätt gå genom TV-rutan så får dom jobba lite hårdare på sin glöd och passion.

Nej, även om jag brukar vara en sucker för pampiga ballader i ESC-sammanhang faller detta ganska så platt. Tyvärr. Dessutom kan jag inte sluta tänka på att låten har ganska så mycket influens av Brian McFaddens "Real to me" som är betydligt bättre än detta. Jag hade lite högre förväntningar på detta bidrag när jag såg vem upphovsmannen var men det renderade bara i en liten besvikelse, även om det blir lite bättre efter några lyssningar. Men tyvärr Georgien, ingen vinst för er i år heller får jag meddela.

Första lyssningen 2
Femte lyssningen 3
Liveframträdande 4
Scenshow 1
Radiopotential 2

Liveframträdande:
http://www.youtube.com/watch?v=ccfp1l94Fbc

Studioinspelning:
dellgren är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat