Visa ett inlägg
Gammal 2013-11-17, 04:19   #6
Cc
 
Ccs avatar
 
Reg.datum: maj 2010
Ort: Karon, Phuket - Thailand
Inlägg: 846
Sharp$: 11053
Standard

Jag har satt odds på en hel hög olika sporter genom åren och kan nog konstatera att de flesta jag jobbat tillsammans med har snarlika metoder för grundvärdering av ett spelobjekt. Merparten börjar redan vid inbördes ranking av en serie, dvs man gör ett estimat hur serien kommer att sluta vid ändan av säsongen. Sedan korrigerar man grundvärderingen efterhand serien pågår om det blir annorlunda utfall än man förutspått. Hur ofta man gör det kan variera individuellt.

Jag börjar oftast med X:et, använder seriens X-snitt över ett antal år som bas och sedan viktar jag lagen mot varandra. Där jobbar jag främst med home rate/away rate, hur många % av lagens totalpoäng tas hemma resp. borta. Sedan gör jag ett estimat (statistiskt) för målförväntning hos lagen. Det här är ganska basala saker, det som skiljer oddsättare åt är hur man sedan värderar de små parametrarna, skadelägen, form, motivation, konstgräs, streaks, inbördes statistik osv. Det är väl det som gör spelar/oddssättar-yrket till en hantverksform och det är därför sällan någon avslöjar EXAKT vilket sätt man använder.

Det skiljer givetvis mellan olika sporter också. I ex. Handboll så är en enskild nyckelspelares frånvaro oftast betydligt mer värd än motsvarande i fotboll. Form och motivation är nästan alltid överskattade faktorer hos spelarkåren. Form är färskvara, något som hänt historiskt och kan knappast förväntas fortsätta. Motivation kan slå åt båda håll, det kan inspirera men lika gärna leda till mental blockering.
__________________
"Om det fanns en profitabel marknad skulle det just nu suttit ett team av insatta och tömt allt värde."
- matchingbetisover 2015-09-08
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
NiLu (+5), Migge (+1)
Cc är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat