Visa ett inlägg
Gammal 2015-07-21, 22:15   #621
olle
 
Reg.datum: sep 2010
Inlägg: 12 213
Sharp$: 57325
Standard

Intressant krönika från tre jägersrotränare i dag som bl a finns på L Kolgjinis hemsida.
Dessa herrar hade inte varit populära här på Sharps efter en sådan krönika om dom vore aktiva på forumet.

...........................................
I år kommer tre svenskfödda tvååringar att bära sig ekonomiskt. 2 865 av de registrerande varmblodsfölen 2013 gör det inte. Nästa år, när dessa talanger fyller tre år, kommer 29 stycken att vara ekonomiskt bärkraftiga. Resten är en förlustaffär – och förlusterna bara ökar för varje år som går.

Och då ska ni dessutom veta att mer än var tredje travhäst, 37 procent, ägs av en A–tränare.
Det är dessa krassa siffror som gör att viljan att satsa, att våga och att drömma håller på att försvinna.
Vi är inte så naiva, vi har varit med många år i den här branschen, att vi tror att travsporten ska vara en guldgruva. Men det måste finnas drägliga villkor för alla aktiva, för hästägarna och för basen till hela verksamheten – uppfödarna.
Det måste i alla fall finnas en möjlighet att drömmen ska kunna gå i uppfyllelse. Idag stämmer inte den travpolitiska kartan överens med verkligheten.
Pengarna finns inte på samma ställe som de aktiva och därmed hästarna.
Låt oss peka på ett exempel. Den 19 juni kördes det ett Treåringslopp på Hagmyren, det krävdes 19,4/2140 meter för att vinna ett förstapris på 50 000 kronor, för 1.20,7 blev det en matlapp på 5 500 kronor. Det är bara att gratulera Jörgen Westholm till en skicklig matchning, men det utvecklar inte Svensk Travsport.
Vi kämpar i en sport som håller på att dö, det snackas till höger och vänster. Men det händer ingenting.
Det smetas ut bidrag och premier, enligt ST’s egna redovisning 135 miljoner under 2014. Detta samtidigt som prispengarna från 2012 till 2014 sjunkit från 815 miljoner till 696.
I vår värld sysslar vi med travsport och väljer du att definiera begreppet sport står det: ”Sport är ett samlingsbegrepp för olika mer eller mindre atletiska aktiviteter med tävlingsmoment.”
Tävlingsmoment.
Vi ska tävla om pengarna och det måste finnas så mycket pengar i vår sport att det ska locka till investering.
Det är ruskigt lätt att bara sitta och gnälla, vi väljer istället att ge ett antal konkreta exempel som skulle få svensk Travsport att må mycket bättre. Hur det skulle gå att lösgöra de pengar som skulle kunna rädda sporten.
# Premieloppen kostar, med administration, 45 miljoner årligen. Kan du få en 2-åring att ta sig runt en bana under 1.35 får du 20 000 kronor. Skulle du istället ta dessa pengar och lägga på tävling blir det fyra lopp i veckan med ett förstapris på 100 000 kronor. Om dessa 220 lopp öronmärks för två– och treåringar skulle möjligheten för att få ekonomisk bärighet på de unga hästarna öka dramatiskt. Pengarna skulle snabbare komma tillbaka till de som investerat och därmed skulle de snabbare kunna återinvestera dem i sporten, uppfödarna skulle få bättre betalt för fler hästar. Hjulen skulle börja snurra snabbare.
# Svensk Travsport har för stor kostym. Det finns för många banor i Sverige. På sträckan Jägersro–Halmstad–Åby finns ett stor antal hästar i träning, det finns ett stort upptagningsområde både publikt och spelmässigt. Samma sträcka Boden–Skellefteå–Umeå finns det också tre travbanor utan att det finns vare sig häst– eller befolkningsunderlag. Samma sak i Hälsingland. Sälj ut stallarna billigt på ett antal banor, de nya ägarna får sedan underhålla banorna som skulle fungera som utmärkta träningsanläggningar.
# Gör om Lördagsloppet till ett unghästlopp. Då skulle de yngre hästarna få ytterligare ett 50–tal 100 000 kronorslopp.
# Se till att den största och mest speldragande banan är huvudbana varje kväll.
# Vänd på prioriteringsordningen. Ta ut summan som ska gå till prispengar först, inte som idag att prispengar är den summa som blir över när allt annat är betalt.
#Är det rimligt att galoppen med 1,9 procent av omsättningen ska ha 10 procent av inkomsterna?
# Solvalla, Åby, Jägersro och Bergsåker måste ha en unik ställning i travsporten. Jämför med ishockeyns SHL. Vi måste visa upp och värna om det bästa i vår sport. Varken hockeyn eller fotbollen sänder division–femmatcher i TV.
# Pengarna måste styras dit där hästarna finns.
# Tänk ett varv extra när propositionerna skrivs, dra inte bara en kopia på fjolårets ”proppar”. Sporten utvecklas och då måste strukturen på sporten också göra det. Idag har travsporten en helt otidsenlig struktur. Vi älskar vår sport, vi vill att den ska utvecklas, vi vill att det tas krafttag för att rädda den.
Och det måste göras NU.
Elller vad säger ni Johan Lindberg, Petter Johansson och Hasse Skarplöth?
Vi ser fram mot era svar. Hemsidan är öppen för era inlägg.
För Svensk Travsports framtid
Lutfi Kolgjini, Lars I Nilsson, Ola Samuelsson
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Emeffeff (+5)
olle är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat