Visa ett inlägg
Gammal 2017-07-13, 11:24   #6
olle
 
Reg.datum: sep 2010
Inlägg: 12 160
Sharp$: 57044
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Viroid Visa inlägg
Jag håller med om det första du skriver, men ST glömmer hela tiden två viktiga parameter i sina fördelningsskalor; overheadkostnad per startande häst samt overheadkostnad i andel av prispengar.

Om vi skall få mer prispengar kan inte banorna fungera som stora svarta hål som man slänger åt pengar, som absorberas av dem och inte kommer vidare. Skall det bli pengar över måste overheadkostnaderna ned, och där ligger storbanorna risigt till. Det är mycket billigare att ordna tävlingar på Dannero eller Bollnäs istället för Bergsåker som verkar ha mycket svårt att pressa fram några pengar från sin stora arena, attrahera sponsorer och mobilisera ideellt arbetande för att hålla banan igång.
Spelas väl bevisligen mer till storbanorna.

Ett färskt exempel på hur det kan se ut på en liten vacker sommarbana. Hoting i Jämtland tävlade i lördags. En fantastisk redovisad publiksiffra på 3342 personer. Det borde innebära en god ekonomisk affär för travet. Men när man sen ser att det totalt spelades för 918 tkr är det ju precis tvärtom. När vinster utbetalats återstår runt 250 tkr. Samtidigt betalades prispengar ut för 385 tkr. Skatt ska också betalas till staten. Ingen vidare god ekonomisk affär. Som tur är körs numera väldigt få sådana tävlingsdagar.

Det enda som ger pengar netto är tävlingar där dagens huvudspel körs. Lunchtraven och kvällens huvudbana. Med färre och färre hästar och mindre och mindre publik är det väl rätt troligt att vi om 5-10 år är i ett läge där det bara kommer köras lunchtrav samt en bana kvällstid de flesta dagar på året, och då blir det såklart ännu mer ohållbart att ha så många tävlingsbanor som idag.

Skulle den enda riktiga guldgruvan vad gäller intäkter, V75, börja tappa skulle det bli katastrofläge.


Återstår att se vad som händer intäktsmässigt när spelmonopolet för at upphör om några år.

Intäkterna och hästmaterialet är helt avgörande för hur tävlingsschemat och antalet banor ser ut på längre sikt. Har svårt att tro att spelintäkterna skulle öka om mer fokus lades på breddtravet på mindre banor.
olle är uppkopplad nu   Ge poäng Svara med citat