Ämne: Slumpen
Visa ett inlägg
Gammal 2018-12-27, 16:58   #16
Grant
 
Grants avatar
 
Reg.datum: okt 2012
Ort: Slättelynga
Inlägg: 2 244
Sharp$: 5161
Standard

De högavlönade hedgefondsförvaltarna gör sällan skäl för sina feta lönekuvert. Följ det här enkla knepet istället.
Den genomsnittliga hedgefonden har presterat klart sämre under första halvåret än en portfölj av slumpvis utvalda aktier som en apa med förbundna ögon hade kunnat välja ut. Du kanske har hört detta förut? Det är nämligen inte första gången det sker, utan mönstret upprepar sig år efter år, skriver Marketwatch.

Enligt indexet HFRX Global Hedge Fund Research Inc har genomsnittsfonden levererat en avkastning på magra 2,4 procent hittills i år. Det kan jämföras med avkastningen på världsindexet MSCI World Index som avancerat 7,7 procent.

Till hedgefondernas försvar kan man argumentera för att det är orättvist att jämföra med aktiemarknaden, då själva idén med hedgefonder är att balansera risken med andra tillgångsslag. Samtidigt är detta enkelt att göra själv - utan att betala dyra avgifter till fondbolagen.
LÄS MER: Här är de fem enkla principerna som gjort svenska småsparare till miljonärer
Forskning från Cambridge University Clare College visar att historiskt sett har den bästa riskbalanserade portföljen för långsiktiga sparare varit en blandning av 80 procent aktier och 20 procent kontanter (eller motsvarande, exempelvis statsobligationer).
Den mixen har varit lyckosam även i år. Den som har satt 20 procent av sitt kapital på ett bankkonto och resterande 80 procent i en slumpvis blandning av aktier från världens börser, som en apa hade kunnat välja ut, har fått en avkastning på 6,2 procent sedan årsskiftet.
Avkastningen är alltså mer än det dubbla jämfört med hedgefonderna.

Det är inte heller första gången som "aporna" slår hedgefondsförvaltarna. Förra året fick hedgefonderna en negativ avkastning på 0,6 procent, medan kombinationen av bankkonto och aktier gav 2,3 procent.
Året dessförinnan var skillnaden större - 21 procents avkastning för aporna jämfört med 6,7 procent för hedgefonderna. Och 2012 utklassade aporna hedgefondsproffsen med nästan fyra gånger högre avkastning - 13 procent jämfört med 3,5 procent.
Då har man inte ens tagit med i beräkningen hur de feta avgifterna urholkar avkastningen.

Hedgefondsförvaltarna måste alltså se till att höja sin nivå rejält. Så länge verkar det smartare att gå till djurparken för att få aktietips.

Skrivet av: VA Finans

Mvh Uffe
__________________
"Why "ATGtillsammans" is a model for future lottery games"
Grant är uppkopplad nu   Ge poäng Svara med citat