Visa ett inlägg
Gammal 2020-10-17, 13:12   #40
KalleKlut
 
KalleKluts avatar
 
Reg.datum: feb 2012
Inlägg: 4 170
Sharp$: 9335
Standard

Statistik Jensa

Tack Viking! Tog mig friheten att klippa in Jens här ist.

V75-1: Klass I, voltstart, lång distans. Struken: 1
Omgångens öppnaste och jämnaste lopp inleder.
Spelarkollektivet håller med. Här finner man omgångens svagaste favoritskap.
På Gävle har åtta sådana här lopp avgjorts. Bara en gång har favoriten segrat, men det har ändå inte skrällt. Övriga vinnare har rankats 2-4.

Totalt har V75-spelarna sett 118 sådana här lopp tidigare. Spåren 1 och 6 visar överlägsna resultat och det fungerar anmärkningsvärt svagt från de snäva spåren 4-5. Även bakspåren 9-12 visar minussiffror.

6 Big Cactus Zet är obesegrad i ledningen, 5/5, och kommer i sitt livs bästa form. Orutinerad kusk gör att spetschansen minskar, bland annat för att andra kan vara mer benägna att köra mot henne, men det är trots allt enkelt att nå ledningen från toppspåret och 2,3 procent på en obesegrad, formtoppad spetshäst är för lite. Över distansen går det att vinna från rygg ledaren också.

Det enda spår som är aningen bättre har 2 Faster Than You blivit nedstruken till. Hästen kommer från stall i fin form. Han får den för att skrälla över distansen nödvändiga, invändiga smygaren. 1,9 procent är alltid alldeles för lite för en innerspårshäst i ett sådant här lopp. Inte bara är segerfrekvensen hög, ROI ligger i topp också. Den som spelat ettan i alla 118 lopp har fått 148 procent av sina insatser i retur. Chanserna har regelmässigt legat över spelarnas bedömningar. Det brukar bli lite extra bra gånger som denna, då det är en nedstruken häst med ett högre nummer på vojlocken.

3 Jareth Boko har bättre kapacitet än de nämnda. Taktiken är att köra offensivt mot ledningen. 13 procent på en formtoppad spetshäst är alltid för lite. Man bör väga in att det blir fler spetssegrar över 2640 än över kortare distanser, samt fler spetssegrar i volt- än i autolopp.

Trots att samtliga betrodda har torsklägen kan givetvis även dessa vinna. Om det skulle bli omstarter gynnas de. Jag streckar ALLA.

Spelfaktorn är det tal man kan multiplicera spelprocenten med för att få fram chansprocenten, som ett slags ROI baserad på spelprocent i stället för odds. För en Jörgen Westholm-favorit lyder detta tal 0,36. Två av 18 favoritskap har infriats, elva procent.



V75-2: Stolopp, två tillägg, medeldistans
Statistiken visar en tydlig fördel för hästarna på dubbla tillägg samt att mellanvoltens hästar missgynnas. Under torsdagen publicerade jag siffrorna på Twitter (@StatistikJens).
Spelarna låter favoritskapet delas mellan två hästar längst bak, vilket bör vara riktigt.

14 Mily är en personlig favorit, delvis på grund av att hon brukar bli så borttappad av spelarna.
Den här gången är hon snudd på favorit, detta efter en överlägsen seger i ett breddlopp.
Tävlar hon på topp kan ingen stå emot henne. Haken är att hon sällan presterar två gånger i rad.
Det är mer än två år sedan hästen vann två lopp i rad, då i regi Untersteiner.
För Bergh har hon vunnit två lopp, det första och det senaste. Däremellan 8: 0-0-1.
Spelet säger 23 procent och bättre möjligheter än så tror jag sammantaget ändå hon har.

15 Millie Millionaire (25 procent) är favorit på Örjan. Hästen kommer från stall i tveksam form (tre segrar de 42 senaste, två strukna för feber de senaste dagarna) och hon har inte varit bra själv heller på slutet. På kapacitet och lämplig uppgift är hon rimlig att ranka tvåa, men det kan vara farligt att låsa på två. Om Mily kommer bort är det ingen säker livlina att Millie plötsligt kommer vara i form.

Spelfaktorn för Örjan lyder 0,94.



V75-3: Klass II, autostart, medeldistans
Klass II-lopp i Gävle har ofta varit ojämna. Över 2140a har 85 procent vunnits av en topp-tre-rankad och samtliga vinnare sedan V75-starten 1993 har återfunnits bland de sju mest spelade.

Att ha gjort 29 starter men ändå stå kvar i Klass II är ingen merit. 3 Nairajah (49 procent) är trots detta stor favorit, faktiskt omgångens största.
Sedan 2014 har dagens största favorit nio gånger funnits i ett Klass II-lopp över 2140a.
Ingen av dessa har infriat, trots att det varit starkare favoritskap än den här veckans. Procenten har legat inom 53-78. Fem gånger av nio har vinnaren varit spelad inom 0-6 procent. Jag publicerade hela listan på Twitter under fredagseftermiddagen!
Första långresa sätter ofta ned hästarna i den lägsta klassen.

1 The Trick Vick är den ende som är mer rutinerad än favoriten. De här två har en del gemensamt: Efter 28 respektive 27 segerlösa starter ståtar nu båda plötsligt med två raka.
Spår 1 visar mycket bättre statistik i sådana här lopp. Att den här är spelad till två procent mot favoritens 49 är knappast rimligt.

Kuskförstärkta 12 Pappajonnys Ilse är knappast mycket sämre än de nämnda. Läget är mycket sämre, så chansen ligger inte på samma nivå. Men spelet säger 0,44 procent! Om man definierar spelvärde som chansprocent/spelprocent så är Ilse en av de mest spelvärda i hela omgången. En eventuell nedstrykning flerdubblar segerchansen.

Trots att Gävle tidigare inte genererat många skrällar i sådana här lopp ser jag detta som ett av två potentiella storskrällopp i omgången. Liksom V75-1 helgarderas detta!

Spelfaktorn för Erik lyder 1,20.



V75-4: Kallblod, två tillägg, medeldistans
Till skillnad från stoloppet, V75-2, visar statistiken över kallblodslopp att det är jämna chanser mellan volterna. Även dessa siffror återfinns på Twitter (@StatistikJens).
Hästarna längst bak har fördel även här, men inte alls lika stor.

Den mest intressanta statistiken över sådana här lopp hittar man på sidan 24 i Travronden Spel.
Kallblodslopp kommer i två skepnader. Ibland finns stora favoriter, och då har dessa oöverträffade segerchanser. När favoriten i ett sådant här lopp är ”dagens största” infriar den tre gånger av fyra. Sådana är de bästa spikar som finns. När den är näst störst vinner den varannan gång.
För det mesta saknas sådana storfavoriter, och då ser resultatprofilen helt annorlunda ut. Favoriterna segrar sällan, bara en gång på sex, och andrahandaren har bästa chansen. Hälften av vinnarna återfinns inom 3-8 i spelarnas rank.

7: 0-4-1 och två galopper lyder sverigefacit för 5 TB’s Tröllgutt. Hemma i Norge har hästen vunnit 7/34.

9: 3-2-1 och två galopper lyder sverigefacit för 3 Björn Bork. Hemma i Norge har hästen vunnit 1/10. Det mönstret känner man igen; de flesta norska når bättre resultat i Sverige där konkurrensen är lite enklare.
De två senaste söndagarna har vi sett fyraåriga kallblod segra mot äldre inom GS75. V75-loppen är dock tuffare. Samtidigt: Bara en enda procent på ett norskt kallblod med spetschans, det är självklart för lite.

6: 5-0-1 lyder sverigefacit för 15 Spikfaks. Hemma i Norge har hästen vunnit 13/40, 32 procent.

(De sena) spelarna brukar alltså hamna rätt på det. Om 15 Spikfaks blir en stark favorit så indikerar det att chansen är god; att han liksom senast är spikbar.
Jämför man med motbudet TB’s Tröllgutt så sticker det förstås i ögonen att denne har 0/7 i Sverige medan Spikfaks har 5/6. Tröllgutt har också galopperat i 2/7 och startar nu från galoppspår. Spikfaks är felfri i Sverige.
Jag ser Spikfaks som en spik. Jag tror han är så mycket bättre, samtidigt som det inte ens är troligt att Trollgutt når ledningen. Om så skulle ske så är Spikfaks den starkare sida vid sida sista biten. Kusken sa under lunchsändningen att han inte är rädd för att köra fram i dödens.

10 STCC Faksen (19 procent) är bäst av de svenska men har knappast chans på samma nivå som de norska. Spelare är dock patrioter, man får räkna med att chansprocenten underskrider spelprocenten vid sådana här tillfällen.

På just Gävle har bara 17 av de 107 loppen i statistiken avgjorts.
Det som sticker ut är att bara tre av gävleloppen vunnits från startvolten, då varje gång från spår 1.
I övrigt ser vi samma mönster som på andra banor: Då favoriten varit omgångens största har den infriat fyra gånger av sex, 67 procent, men annars bara två gånger av elva, 18 procent.

Björn Steinseth har varit V75-favorit två gånger och infriat båda, i snitt spelad till 44 procent.



V75-5: Guld, autostart, medeldistans
För fyra starter sedan galopperade 1 Milligan’s School (36 procent) från innerspår bakom bil (jag hade spikat), men han är inte oäven från start. I loppet efter spetsade han från 1/2140a och segrade sedan överlägset i miljonloppet Sundsvall Open Trot. Det var en mycket tuffare uppgift än detta.

2 From the Mine (20 procent) är färsk i klassen. Favoriten har sprungit in lika mycket pengar bara i år som From the Mine gjort under hela karriären (61 starter). Hästen är startsnabb, många tror att startsnabbheten redan nu tillhör den absoluta världseliten och att hästen därmed tar en längd på Milligan sida-sida och dessutom håller ut övriga. Jag är tveksam, det är skillnad mellan att vara startsnabb mot silvermotstånd och mot världsstjärnor.
Oavsett är chansen att en favorit blir fast i ett lopp över 2140 meter (eller längre) minimal. Kuskarna brukar kunna ta sig ut i andraspår ganska omedelbart när de så vill.

På sidan 24 i Travronden Spel kan man se att 62 procent av de favoriter som startat från innerspår lyckats infria sina favoritskap.

6 Hachiko de Veluwe (22 procent) gör omgångens intressantaste start. Mig veterligt har det aldrig hänt att en häst med endast 13 starters erfarenhet lyckats segra i gulddivisionen. Många tror att det ska lyckas nu, och man hänvisar till Nurmos hysteriska stallform. Den har inte gått mig förbi, och även jag rankar hästen tvåa. Men med tanke på haussen blir nog den här favorit till slut…?

En tredje häst räknas om favoriten galopperar igen. Loppet är ojämnt, och 7 Generaal Bianco (2,4 procent, alldeles för lite!) ska besegra åtminstone de onämnda, då 11 Heavy Sound (10 procent) handikappas av läget.

Spelfaktorn för Ulf Eriksson lyder 1,37 – högst i omgången.



V75-6: Brons, autostart, stayerdistans
Det var två veckor sedan vi senast såg 3140a på V75.
Då vann hästen i rygg på ledaren före spetshästen eftersom Skellefteå har open stretch.
Annars har det visat sig att de flesta 3140a-lopp vinns av ledaren. Det finns inga andra propositioner som genererar lika många spetssegrar.
Ledningen släpps ofta i omgångar, så i spårstatistiken ser man plus för spåren 5-7. 7 har gått allra bäst.

Det finns varannangångshästar och så finns det hästar som 3 Indra’s Secret (31 procent) som radar segrarna när de väl är i form. Båda de senaste gångerna hon börjat vinna har det blivit tre raka. Hästen var i form den här tiden ifjol också. Då vann hon för övrigt ett 3140a-lopp inom V75 överlägset efter att ha kört sig till ledningen från spår 12. Den gången var det Klass I, kapaciteten räcker i Brons också.

9 kan vara ett segergivande smygläge i sådana här lopp, men kusken bakom fjärdehandsfavoriten 9 Maurizio Hanover (6,1 procent) deklarerar att man tänker köra i andraspår. Då blir det tufft att ta någon av de mer framskjutna placeringarna.

”En häst påbörjar ett lopp som den avslutar det senaste.”
Den gamla travklyschan talar inte till fördel för den knappa favoriten 1 Born Unicorn (32 procent).
Nu är det 3 140 hela meter att hålla ihop travet på.

Det här är det lopp som mest troligt genererar en spetssegrare. Chansen att ledaren håller in i mål kan bedömas som 2/3. Haken är att det inte är alldeles lätt att räkna ut hur det blir kört, vem som blir den slutliga ledaren. Då Indra’s Secret lyckades ta sig till spets från spår 12 förra gången tror jag dock hon har möjligheter att köra sig till ledningen från spår 3 också.

Hans Crebas har deklarerat att han vill köra i ledningen, och hans 7 Lucky Base (10 procent) har det för sådana här lopp bästa spåret.

De som lyssnade på lunchsändningen streckar säkert 4 Hands Down DE (4,0 procent) som tränaren ”lovade” seger med. Procenten kommer att stiga. I nuläget är den för låg, men att hästen ska ta ned Indra’s Secret, eller Lucky Base, från utvändigt har jag ändå svårt att se. Även en mot-förmodan-felfri Born Unicorn blir nog svår, den får ju med all sannolikhet en gynnsam, invändig löpning.

Spelfaktorn för Nicklas Westerholm lyder 0,88.



V75-7: Silver, autostart, medeldistans
Silver 2140a på Gävle, från det att V75 startade 1993: Det som sticker ut i statistiken är att hälften av loppen vunnits från bakspår.
Av dessa visar spår 9 bäst resultat.
Samma mönster syns för övrigt i näraliggande bronsdivisionen: Bakspårsvinnare är överrepresenterade i de högre klasserna på Gävle.

5 Vagabond Bi (45 procent) är i nuläget för stor favorit, procenten kommer rasa under lördagen. Så överlägsen är han inte. Han vann senast med en halv längd före Kasper Trot (397’ på kontot då). Då favoriten näst senast fick en utvändig löpning på V75 räckte han inte alls mot 2 Sir Henry P Hill (5,0 procent), 9 Coogan (8,7 procent) och 8 Heading Reference (1,7 procent).
Spåret blev optimalt, med toppkusk i sulkyn får han sannolikt någon form av fördelaktig löpning. Men om det åter blir en resa i andraspår blir det sannolikt för tufft.

”Det får vi se. Kanske behöver han ytterligare ett lopp i kroppen.”
När en kusk svarar så på frågan om han tänker köra i ledningen, har jag lärt mig att det brukar betyda släpp. Det reducerar i så fall chansen betydligt för 1 Dom Perignon. Och det stämmer nog att han behöver ett lopp till? Hästen visade ingenting senast. 5,9 procent för en spetshäst är annars alltid för lite. Från rygg ledaren är det nästan för mycket, i alla fall i det här fallet.

6 Mr Clayton JF (4,6 procent) är galet startsnabb, och han kan vinna från rygg ledaren…!

12 Raja Ribb har vunnit som enprocentare två gånger redan inom V75. I nuläget säger spelet 0,17 procent, vilket skulle innebära att han vid seger med marginal blir tidernas största skräll. Riktigt SÅ överraskad bör man nog inte bli om den högkapabla hemmahästen vinner.

Spelfaktorn för Ulf Ohlsson lyder 1,18.



Mitt spel
Efter tre raka galoppmisslyckanden i voltlopp gick Indra’s Secret inte bara felfritt, hon svarade också för sitt livs främsta prestation. Det var jag inte med på, men i övrigt var omgången faktiskt inte så svår. Skrällarna kom i just de lopp de skulle.
Sex rätt kunde det blivit, och hade blivit på ett jokersystem. Nu garderade jag tyvärr sista loppet i stället för första. ”Mina” hästar slutade tvåa i första och tredje, medan förstareserverna vann båda. ”TV-system” hade varit rätt melodi på Åby i lördags.

Alla
14 Mily (23%)
Alla
15 Spikfaks (41%)
1 Milligan’s School (36%)
3 Indra’s Secret (31%)
1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 12
594 kronor

Jag tycker alla spikar har lite bättre chans- än spelprocent, klart positivt. I princip alla rader får ett högt spelvärde.
Omgången är som gjord för ett jokersystem. Till exempel kan man kräva att två av fyra spikar ska vinna. På andelsspelen, som tack och lov är mycket större, spelar man enkupongare. Det finns inte jättemånga motbud i spikloppen vilket också är tacksamt. Hur dessa system bygger sig kan man som vanligt följa på sajten. Som vanligt är min uppgift att behålla de spikar som faktiskt vinner!

I söndags hade jag garderat omgångens största favorit och spikat emot den näst största på GS75.
Det visade sig mindre lyckat, båda vann och jag stannade vid sex rätt.
Nu gjorde det inte så mycket då utdelningen begränsades till 285 kronor, tidernas fjärde lägsta. Framsidan är att det blir en stor jackpot till söndagens omgång på spelvänliga Axevalla, nästan hemmaplan. Banan har arrangerat nio gånger tidigare och varje gång har det blivit utdelning i alla vinstgrupper. Så blir det förmodligen igen. Det speciella med GS75 är ju att jackpotpengarna fördelas i alla vinstgrupper, så det blir bra betalt på fem-sex rätt också.

Lycka till med spelbesluten!
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
bosseguldheden (+50), sigh (+5), robbanolo (+30), Henkezan (+5)

Senast redigerad av KalleKlut den 2020-10-17 klockan 13:15.
KalleKlut är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat