Visa ett inlägg
Gammal 2021-01-04, 13:38   #1
shasha
 
Reg.datum: feb 2014
Inlägg: 1 242
Sharp$: 2091
Standard

Utbruten diskussion från V75 tråden - benämning av startande hästar


Citat:
Ursprungligen postat av olle Visa inlägg
V75-4

Ser ut att vara ett väldigt ojämnt kallblodslopp där i stort sett allt skräp som anmäldes kom med.
Jag är inte hästägare och har aldrig varit det, men blir väldig upprörd över att hästar benämns för "skräp" OCH löss som är ett ännu mer förekommande benämning.

Hästarna har vi att tacka för att det blir lopp överhuvudtaget.

Skräp/lös m.m osv, är respektlös mot hästen och deras ägare som betalar alla utgifter kring hästen och knappast lär gå plus någonsin, plus alla tränare som kämpar på oavsett förutsättningar de fått i sin hand.

Hur många travlopp skulle det bli om bara 3 hästar blev anmälda? hur skulle våra chanser att tjäna pengar på trav som spelare se ut då?

De är alla dessa hästar, med små chanser att vinna, där tränarna och övriga ger sig ut på vägarna, ibland på långa resor, som överhuvudtaget gör ett travlopp blir möjlig.

Utan alla deras uppoffringar, skulle vi inte ha någon sport. Och då har jag inte ens börjat med all tid, mot små pengar, som hästskötarna lagt på sina kompisar.

Utan dem hade vi inte kunnat vinna en krona, för då skulle inte sporten finnas. Då hade vi fått hålla till godo med virtuella lopp i såna fall.

Visa respekt och var glad över de år vi har kvar av sporten, för med tiden kommer ingen att ha råd att lägga pengar på att vara "utfyllnad" och knappast få ihop till en matlapp i prispengar.

Och, om inte det hinner före, kommer kanske man att tycka att travsport inte är djurvänlig och det blir förbjudet och utnyttja hästar på det viset.

Ju fler dopingfall och ju fler piskande av hästarna som sker, desto fortare tror jag vi kommer dit.

Som alla bevittnat under 2020, kan samhället förändras på en blinkning.

Under tiden kan vi visa respekt för den tid och pengar alla lägger så vi kan ha kvar nöjet att försöka lista ut vem vinnaren är och kanske tjäna pengar.

Var lite mer Jorma Kontio i bedömningen av hästarna, Jorma som tar styrningar oavsett hästens chans i loppet. Till skillnad från vis kusk som i media beklagar sig över att inte fått styrning som har chans att vinna. Såna enfaldiga proffskuskar klarar sig travet utan.

Det räcker med att säga att hästen kommit med i ett lopp där motståndet är för tuff, att hästen är på djup vatten DENNA gång, eller liknande. Då vet vi att i just den här loppet är tränarens troliga mål inte att vinna, utan att ge hästen träning inför lämpligare uppgift, eller vad det nu kan vara. För i ett lopp med jämbördiga hästar kan ju den hästen vara en vinnare och alla kring hästen kommer att uppleva det som att den är årens häst; deras måttstock ser inte ut som våran, spelarnas.

Ja, nu fick jag ur mig allt som störde mig på en och samma gång

Det handlar således inte bara om vad Olle, en duktig, erfaren spelare som givmild delar med sig av sina kunskaper, skrev, jag har sett benämningen "löss" många gånger och jag blir upprörd varje gång.

Jag har som sagt inte varit nära en häst på decennier, men jag har respekt och har empati för alla människor och hästar som gör travsporten möjlig.

Jag hoppas 2021 blir året då spelarna visar hästarna, och kretsen kring dem, respekt när man värderar hästarna. Oavsett hästarnas kapacitet.

Många säger att utan spel blir det ingen travsport-utan spel blir det definitiv mer travsport än det kan bli spel utan hästar.
Det är jag säker på.
I alla fall om vi ska jämföra med hästar av kött och blod och inte virtuella hästar....

Det är inte min mening att skriva någon på näsan, allra minst Olle som är så duktig och hjälpsam. Jag är ju medveten om att man lätt slänger ur sig något som blivit vanlig accepterat, utan att reflektera närmare på saken och det är därför inte säker att man alls menar det man skriver.

Men jag tycker ändå det är dags att börja reflektera över hur man uttrycker sig om alla som gör vår sport möjlig; både när det gäller hästar och människor.

Senast redigerad av Gotland den 2021-01-04 klockan 15:17. Anledning: Fixat citat
shasha är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat