Visa ett inlägg
Gammal 2022-05-13, 02:20   #1
Lazlo
Administrator
 
Lazlos avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Inlägg: 4 295
Sharp$: 24932

NFL 2017-2018
Stats: 51 - 50 - 0
ROI: 111.25%
Vinstprocent: 50.50%

Standard

Genomgång inför Ishockey-VM 2022




Under fredagen startar årets andra och sista stora landslagsturnering i ishockey. Här på Sharps.se presenterar vi en kortare genomgång inför mästerskapet.

Det är Finland som står som värdland och matcherna kommer spelas i Helsingfors (Grupp A) samt Tammerfors (Grupp B) mellan 13 och 29 maj.

Finalspelet genomförs i helt nybyggda Nokia Arena (Tammerfors) där det vid fullsatt blir nytt publikrekord i finsk hockey.

Regerande mästare är Kanada som förra året besegrade Finland efter övertid i finalen som spelades i Riga.

Matcherna kommer att sändas i TV3, TV6, TV10 och Viaplay

Sveriges trupp i VM

Johan Garpenlöv gör nu sin sista turnering som förbundskapten för Tre Kronor och han önskar såklart att avsluta på topp. "Garpen" klev upp från assisterande till huvudtränare efter att Rikard Grönborg lämnade när Sverige hade tagit två raka VM-guld 2017+2018. Det har tyvärr gått ganska tungt för Sverige de senaste åren och det känns rimligt att nytt blod ska in i staben.

Till sitt sista VM har Garpenlöv fått otroligt mycket "nej tack" från NHL-spelare. Upp emot 25 stycken lirare från andra sidan Atlanten har valt att inte bli med i Tre Kronor denna gång.

Lite förstärkning har vi ändå fått från världens bästa liga, framförallt på backsidan där Rasmus Dahlin och Oliver Ekman Larsson är fina namn. Sveriges trupp i sin helhet ser ut enligt följande:

Spoiler:
MÅLVAKTER
35. Oscar Dansk
45. Magnus Hellberg
63. Marcus Högberg

BACKAR
2. Christian Folin
6. Adam Larsson
7. Henrik Tömmernes
23. Oliver Ekman Larsson
26. Rasmus Dahlin
54. Anton Lindholm
56. Erik Gustafsson
64. Jonathan Pudas

FORWARDS
9. Linus Karlsson
12. Max Friberg
17. Oskar Lang
25. Elmer Söderblom
28. Anton Bengtsson
32. Lucas Wallmark
42. Joakim Nordström
48. Carl Klingberg
62. Joel Kellman
66. Nils Åman
72. Emil Bemström
74. Rasmus Asplund
86. Mathias Bromé


Sveriges matcher i ishockey-VM 2022

Med sju matcher på elva dagar så gäller det att vara påslagen direkt när pucken släpps för att kunna ta sig vidare från gruppen.

Fajten som kittlar lite extra är ju rivalmötet på onsdag kväll mot Finland där det lär bli bra tryck i arenan.

14 maj, kl 11:20

Sverige - Österrike

15 maj, kl 19:20

Tjeckien - Sverige

17 maj, kl 19:20

Sverige-Storbritannien

18 maj, kl 19:20

Finland-Sverige

21 maj, kl 11:20

USA-Sverige

22 maj, kl 19:20

Sverige-Norge

24 maj, kl 11:20

Sverige-Lettland


Favoriter

Kanada som är regerande mästare är nu knappa favoriter till att knipa det andra raka guldet enligt oddsen.

Jag är dock tveksam till lönnlövens trupp som inte alls känns lika stark som vi är vana vid. Visst är den fylld av NHL-spelare, men det är inte så värst många namn som verkligen kan dominera.

Målvaktstrion Logan Thompson, Chris Driedger och Matt Tomkins är knappast något som skrämmer slag på motståndarna.

Endast en spelare är med från när de vann guldet förra året och det är Max Comtois som bara levererade 16 poäng i Anaheim denna säsongen, knappast ett namn som kan bära laget.

Finland är den andra klara favoriten och det är lätt att förstå varför. De tre senaste stora turneringarna, två VM och ett OS, så har det blivit dubbla guld och ett silver för den finska sisun. Förlusten i förra årets VM-final mot Kanada kom på övertidsspel, så även då var de snubblande nära att bli mästare. För några månader sedan fick de fira sitt första OS-guld någonsin borta i Peking, så livet leker verkligen just nu i "de tusen sjöarnas land".

Sedan Jukka Jalonen kom tillbaka för en andra sejour som förbundskapten för fyra år sedan så har det gått spikrakt uppåt och blivit total succé. Han har nu cementerat sig som landets bästa ishockeytränare genom alla tider. "Lejonkungen" får alltid sin trupp att jobba extremt hårt där fokus ligger på en solid defensiv vilket gör att de i stort sett alltid hänger med i varenda fajt.

Finland har inte varit i underläge efter tre perioder någon gång på de senaste 19 mästerskapsmatcherna vilket är otroligt imponerande. Nu har de också fördelen av hemmaplan där spelarna garanterat kommer göra allt de bara kan för att göra fansen nöjda då hockeyn är tveklöst landets viktigaste sport.

Truppen som är uttagen till VM är väldigt rutinerad, faktum är att den har högst snittålder i hela turneringen. Fem namn från Nordamerika är redan klara för mästerskapet. Det tyder på att de rutinerade rävarna, som kanske normalt hellre haft längre sommarledighet, nu istället väljer att sluta upp. Dels för att chansen till guld är mycket goda och så är det ju såklart extra roligt att spela i ett VM som värdnation med stort stöd på läktarna.

Nyss stod det klart att de får drömförstärkning från NHL när Mikael Granlund ansluter från Nashville som nyss åkte ur playoff. Det finns flera tänkbara namn som kan åka ur slutspelet kommande dagarna vilket skulle kunna spetsa till den redan starka truppen än mer. Hinz, Barkov, Aho, Teravainen, Haula, Lundell och Heiskanen är alla namn som krigar hårt för att ta sig vidare till andra rundan i kampen om Stanley Cup.

Underdogs

Sverige är rankade som tredje favorit sett till oddsen och jag är mycket tveksam till om det är korrekt. Som nämnt ovan så har Garpenlöv fått otroligt många återbud till turneringen vilket gör att truppen nu är ganska obeprövad i VM-sammanhang.

Framförallt offensiv känns det som att Tre Kronor har brister. Emil Bemström är en bra skytt, men han har hittills inte lyckats slå sig igenom i NHL och kommer hit med svagt självförtroende.

Lucas Wallmark gjorde succé i OS och kommer bli viktig framåt även nu, han har dock inte spelat regelbundet sedan han lämnade CSKA Moskva för några månader sedan så frågan är om formen räcker mot tuffa motståndare.

Blågult har en hög grundkapacitet och om spelet stämmer så är vi ändå en outsider till att kunna gå långt i turneringen.

Tjeckien känns i min mening som en betydligt hetare medaljkandidat och en nation som kan överraska och knipa guldet.

Det råder ingen tvekan om att Tjeckien är Europas hetaste landslag för stunden då de kliver in i mästerskapet med strålande form. Vinst på hemmaplan i Carlson Hockey Games förra veckan följdes upp med seger i Beijer Hockey Games som spelades i Stockholm. Med fem raka trepoängare i ryggen så kan kapten Roman Cervenka gå in i stundande VM fylld av självförtroende.

För bara några månader sedan valde Tjeckien att anlita sin första utlänning som förbundskapten när 62-årige finländaren Kari Jalonen fick det ärofyllda uppdraget. Han har legendar-status i hemlandet och hittills har det blivit fullständig succé nere på kontinenten. Med blåvit sisu i båset så verkar det vara ett helt annat fokus på försvarsspelet som visat sig vara mycket framgångsrikt. Det har alltid funnits gott om offensiv kraft hos tjeckerna och nu när defensiven också sitter kan de bli giftiga. Sedan nye tränaren tog över har de endast släppt in sju mål på sex fajter.

Truppen har redan blivit förstärkt med flertalet fina namn från NHL. Filip Hronek och Jakub Vrána kommer från starka säsonger i Detroit. Radim Simek och Tomas Hertl är vassa i San Jose. Lägg därtill två av Europas bästa poängproducerare i form av Roman Cervenka och Matej Stransky så finns det gott om kvalitet i truppen. Ett målvaktspar har också hämtats in från Nordamerika där Karel Vejmelka väntas få förstaspaden framför Lukas Dostal.

Det är heller inte otänkbart att landets klart bästa spelare kan ansluta från NHL då David Pastrnak, i skrivande stund, ligger under i första omgången av playoff. Hans Boston brukar gå långt i slutspelet vilket innebär att han normalt inte kan lira VM och om klubben nu åker ut tidigt för en gång skull så tror jag han mer än gärna ansluter till mästerskapet. Tomas Nosek lirar också i Bruins som ett möjligt tillskott.

En annan faktor som jag tycker talar för Tjeckien är att de har ett ganska snällt spelschema i inledningen av turneringen. Två av de tuffare matcherna, mot Finland och USA, kommer sist i den andra veckan vilket gör att truppen kommer hinna lira ihop sig ordentligt mot mer komfortabelt motstånd innan de måste prestera som bäst.

Schweiz är en nation som brukar kunna överraska och jag tror de kan lyckas riktigt bra även i år.

Det rödvita alplandet är numera inte bara bra på utförsåkning utan de trivs också mycket bra med skridskor på fötterna och att jaga en puck på isen. Schweiz är en av nationerna som är klart starkast på frammarsch vilket två silvermedaljer i VM det senaste decenniet påvisar. Det är ungefär liknande meriter som Ryssland haft under samma period och klart bättre än USA som nästan aldrig går till final och ändå rankas högre av de flesta.

Den inhemska ligan, NLA, blir bättre och bättre för varje säsong då det finns stora pengar att hämta där som lockar tunga namn från hela världen. De bästa lirarna från SHL brukar i regel alltid bege sig till den lukrativa ligan nere på kontinenten och detta höjer ju också kvaliteten på landets egna produkter.

Den relativt unge förbundskaptenen, Patrick Fischer, har en trygg svensk veteran vid sin sida i form av Tommy Albelin och de har aldrig några problem att få sina bästa spelare att delta i mästerskapen. Bland de europeiska lagen så ser det ut som att Schweiz är de som kommer få flest och bäst förstärkning från NHL. Redan nu har sex namn anslutit till truppen där New Jersey Devils kapten Nico Hischier och San Jose Sharks bästa spelare Timo Meier håller världsklass nivå.

Det finns också mycket goda chanser att det kommer mer förstärkning från andra sidan Atlanten. Världens bästa ishockeyback, Roman Josi, som stod för den bästa poängskörden från en försvarsspelare på mycket länge, har redan meddelat att han gärna ansluter till VM när hans Nashville nu åkt ut Stanley Cup-playoff. Nino Niederreiter och Kevin Fiala är två andra klasslirare som kan åka ur sina slutspelsserier i NHL där det kan sluta med förlust och möjlighet att delta i VM. Kommer även de två så kanske truppen kan vara den bästa i mästerskapet helt plötsligt.

Fischers mannar har nyss varit med och lirat i Beijer Hockey Games där de presterade jämnt mot bra motstånd som Finland (seger), Sverige (OT-torsk), och Tjecken (förlust) så truppen har nog redan hittat kemi.

Schweiz har också lyckats bra i de senaste två VM-turneringarna de stött på Kanada, seger i semifinal för fyra år sedan och OT-förlust i kvarten för tre år sen.

USA kommer i vanlig ordning in med en väldigt orutinerad trupp som har extremt hög kapacitet, men kan också vara väldigt ojämna i sina prestationer. Amerikanerna brukar inte heller lyckas bra i VM med bara två guld på 72 försök, så jag tror inte de har något med titeln att göra denna gång heller.

Tyskland har ett lag som mestadels består av spelare från den inhemska ligan som håller ganska låg europeisk klass. Tyskarna har skrällt till och från i enstaka matcher och kan så göra även nu, men att de ska kunna ta sig långt och kriga om medaljer tror jag blir svårt.

Slovakien gjorde stor succé för några månader sedan i Kina där de besegrade Sverige i bronsmatchen för att ta sin första OS-medalj någonsin. Möjligen att spelarna blev lite mätta av den framgången då det inte alls är samma slagkraftiga lag som de kommer till spel med till VM. En väldigt ung trupp som har hög kapacitet, men troligen inte orkar stå emot de bästa när det drar ihop sig.

Danmark hade också enorma framgångar i OS där de tog sig till kvartsfinal genom att besegra både Tjeckien och Schweiz i gruppspelet. Våra rödvita grannar har VM-turneringens mest rutinerade trupp som också är förstärkt av några fina spelare från Nordamerika. Danskarna har inget med medaljer att göra, men kan säkert få till någon skräll här och där under turneringens gång.
__________________
Gå med i Sharps lag på
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
och
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
för att köpa våra experters andelar!
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Migge (+10), Gotland (+5)
Lazlo är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat