Visa ett inlägg
Gammal 2011-06-03, 11:55   #1
Bookmakern
 
Bookmakerns avatar
 
Reg.datum: mar 2011
Inlägg: 82
Sharp$: 434

Bookmakern rekar europa
Stats: 1 - 4 - 1
ROI: 51.25%
Vinstprocent: 20.00%

Standard

En Oddssättares vardag


Jag tänkte bjuda på en inblick i branschen som omsätter miljoner och åter miljoner varje dag.

Pengar, pengar och åter pengar. Så skulle man kunna sammanfatta branschen som jag har jobbat i ett flertal år. Som bookmaker lever du en i stressad miljö där sena kvällar och mycket långa helger. Jag själv har vart ansvarig för ett flertal europeiska ligor under min tid som bookmaker. Hur går det till, vad gör du, är det svårt …. Det är sådana frågor jag oftast får av nära och kära. Nedan hittar du lite frågeställningar och svar som jag hoppas ger dig lite inblick i online bettingen.

# Villka metoder använder du/ni vid oddsättning?
Vad många tror är att oddsättare på olika bolag är genier och vet precis ALLT om alla lag och ligor. Så är det naturligtvis inte.

Asien styr marknaden till 100% och man har ett val , att rätta sig efter dom eller bli arbad vilket ingen vill bli naturligtvis. I Asien finns det ett par stora spelbolag som i stort sett inte har någon limit på sina marknader. Kommer det stora bets där så börjar det att ”krascha” först hos dom (Asien) för att sedan gör en domino-effekt hos alla de europeiska spelbolagen som justerar sina priser.

Att det blir "krascher" / "prisrörelser" i Asien beror på flera faktorer men den största är att de kunniga kunderna och de som vet vad de håller på med spelar på de asiatiska börserna där ingen limit i stort sett finns. När det väl sker oddsändringar på den asiatiska marknaden så betyder det att det är bra/stora kunder som har lirat och oddsen ändras därefter.

Jag kan garantera att 4-5 bolag som jag känner bra till jobbar bara mot Asien. Det finns inte utrymme för egna åsikten i dagens onlinebetting – inte inom fotbollen iallafall. Det är lite annorlunda för andra sporter där egna åsikter kan spegla oddsättningen.

Asien styr också all inplay. Naturligtvis så funkar det precis på samma sätt.

# Hur hanterar du/ni vinnare?
Det här är en mycket känslig punkt för alla bookmakers. Jag tycker tyvärr att många överdriver och försöker att tysta ner ”limitering” av spelare, speciellt då det förekommer i varje europeiskt bolag. Vi hade en mycket strikt policy och vi hade olika nivåer för limitering.

(2-10) Storkunder, VIP och övriga. Här fick dom satsa i princip vad dom ville. T.ex Allsvenska fotbollspelare och Premier league stjärnor.

(1) ”Normala” kunder

(-50) ” Lite bättre” kunder

(-25) ” Oftast väldigt bra kunder på enskilda ligor” Dessa kunder är mycket bra ur referens synpunkt i vissa ligor där vi inte har asien att kolla med och som spelaren kanns känner till bättre än vi.

(-01) ”Arb kunder”

# Hur känns att sitta på risk med flera miljoner?
Vissa marknader och ligor hade en oerhörd stor omsättning och jag minns min första dag på jobbet. Jag ansvarade för en liga som är väldigt attraktiv ur spelsynpunkt. Jag satte oddsen tidigt på tisdagen och följde upp den hela veckan med justeringar baserade på spel och rörelser i Asien. Lördag kväll skulle jag på middag med tjejen. Jag skall säga i ärlighetens namn att jag inte minns mycket av den middagen. Jag hade en omsättning på 9mkr på mina matcher och jag kollade på livescore hela tiden.

Man kan säga att varje vecka gick blev man mer ”immun” mot stora insatser och pengarna blev bara blir siffror på skärmen. Det är en mycket svår känsla att beskriva men 1mkr känns inte som en hög med pengar, det blir bara en siffra.

Vissa veckor var en riktigt mardröm, men i slutändan hade man sin profit på 5-7% ändå tack vara den stora omsättningen.

# Hur är det att jobba som Bookmaker?
Jag brukar säga såhär: Är du beredd att ha 1-2 helger lediga per år och långa kvällar så skall du söka ett jobb inom spelbranschen. Man behöver inte vara einstain i dagens moderna värld där det finns programvaror som sköter det mesta åt bookien och andra verktyg som hjälper dig att tjäna pengar.


Det här var en liten inblick för er som är intresserade vad som egentligen sker bakom oddsen som ni ser på er datorskärm. Läs och njut, hoppas ni har lärt er något nytt idag
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Persa (+5), Fake (+5), Sandy (+1), Thuernman (+1), Gb (+10), Flickvaen (+5), SPADERMAN (+1), Soap (+3), Slurf (+1), hemirg (+1)
Bookmakern är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat