Visa ett inlägg
Gammal 2012-02-25, 01:53   #55
dellgren
Super Moderator
 
dellgrens avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Ort: Malmö
Inlägg: 1 163
Sharp$: 8661
Standard

ESC 2012: Irland



Japp! Ni läser rätt. Jedward är tillbaka. Stearinljusen på ecstasy från förra året sopade hem den irländska uttagningen i år igen och lyckades ganska så bra i Düsseldorf med sin åttondeplats - tack vare bland annat en tolvpoängare från oss här i Sverige!

Fredagkvällens nationella uttagning på den gröna ön, Eurosong 2012, följde samma koncept som förra året. TV-bolaget RTE valde ut fem artister som skulle coachas fram av fem olika mentorer och genom jury och tittarröster skulle vinnarna på så sätt koras. Bland artisterna som tävlade fanns det en del ESC-erfarenhet. Jedward som så tävlade förra året men också Donna McCaul som tävlade för Irland 2005 i Kiev. De fem mentorerna var inte heller dom helt oävna då det bland annat fanns Linda Martin (ESC-vinnare 1992), TV-producenten Bill Hughes, Greg Frnech från The Brilliant Things och Edele Barrett från B*Witched.

Linda Martin och Jedward parades ihop och bildade på så sätt ett superteam som titdigt blev stora favoriter att ta hem tävlingen. Och det skulle bli en storseger för enäggstvillingarna. Jurypoängen kom från fem regioner och Jedward tog hem full pott från tre av dessa och när tv-rösterna offentliggjordes var det aldrig något tal om vem som skulle få representera Irland i Azerbajdzjan i maj. Edward tog en storseger och vann med 114 poäng före tvåan Andrew Mann på 94 poäng.

Eftersom Jedward vann förra året så behöver dom kanske ingen närmre presentation. Dom två killarna är alltså enäggstvillingar och är nu 21 år gamla. John Paul Henry Daniel Richard Grimes och Edward Peter Anthony Kevin Patrick Grimes (puh!) som dom heter slog igenom med sin sjätteplats i X-factor 2009. Sedan debuten har dom skapat hysteri på Irland och har en väldigt trogen fanskara som följer dom i vått och torrt. Debutsingeln var en låt tillsammans med Vanilla Ice och dom har även gjort en omåttligt populär cover på Blink 182s singel "All the small things". Under två månader 2011 deltog dom i Celebrity Big Brother i England och slutade på en hedrande tredjeplats.

Kommer ni ihåg deras bidrag från ifjol? "She's got her lipstick on, her I come, da-da-dum" i en aningen nevrotisk scenshow där ingen av dom kunde stå still en enda sekund?

I år så kommer dom med något som är lite annorlunda. "Waterline" är inte lika... Barnslig? Nu känns det mer vuxet och modernt men det är fortfarande lika poppigt. Låten saknar en lika catchy refräng men å andra sidan så är hela låten betydligt bättre. Det är en låt som skulle kunna tillskrivas vilket pojkband själv som befinner sig i sjuttonårsåldern. Kanske vore det något för Youngblood att göra en cover på?

Sånginsatsen förra året var väl sisådär så det ska bli spännande att se om Linda Martin lyckats utveckla pojkarnas röster eller om det kommer vara lika orent i år igen. Jag har tyvärr inte kunnat se något liveframträdande utan enbart inspelat material och där kan ju audiotune göra vem som helst till ett sångmässigt geni.

Men eftersom jag tycker att det är bättre än förra årets bidrag (som visserligen var livsgiftigt med den refrängen) så är jag faktiskt villig att höja betyget något till de irländska sönerna från Dublin. På en skala mellan 1 och 5 gav jag dom en tvåa förra året och då blir det naturliga steget i år: 3
dellgren är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat