Visa ett inlägg
Gammal 2014-02-26, 17:22   #2
elwiz
 
Reg.datum: maj 2013
Inlägg: 1 492
Sharp$: 15639
Standard

V86-5: Autostart, medeldistans, låg klass
Från Åbys V64:or finns omfattande statistik kring sådana här lopp. Det är intressant att följa hur resultaten förändrats sedan man infört open stretch. En sak som är aktuell här, är att infriandechansen för favoriten halveras om denne har något av de innersta spåren 1-2.

Här är en spår 1-favorit spelade till 40%. Hästen är inte snabb ut, och då man släpper ledningen i omgångar lär det bli 4:e-5:e invändigt ganska snart. Sedan kanske han kan backa sig fram utvändigt, men det blir en krånglig löpning hursomhelst och segerchansen ska vara långt under spelprocenten.

Loppet ser ut som ett av omgångens mer öppna och bör garderas.

V86-6: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp för 3-åriga
Dagens högsta förstapris finns i dagens särklassigt sämsta lopp. Treåringslopp så här tidigt på säsongen – det är nästan som ett tvååringslopp. Hästmaterialet räcker inte till oavsett vilka pengar man lockar med. Tyvärr har Solvalla kanske Sveriges sämsta propositionsskrivare, därför blir loppen ofta dåliga fastän man naturligtvis har tillgång till det bästa hästmaterialet. Sedan kan man ju undra hur de tänker när de lägger in loppet på V86, det fanns ju många andra bättre.

Hursomhelst, loppet ska lösas. I slutet av turordningen hittar man omgångens mest chanslösa hästar, 8-10-2. Dessa kommer normalt inte med i lopp.

Statistiken visar att 2/3 av loppen vinns av hästar rankade 1-2 och 1/3 av hästar rankade 3-4. Skrällrankade har försumbara möjligheter. Här behöver man inte gardera ihjäl sig precis.

V86-7: Autostart, kort distans, mellanklass. Struken: 12
5 Paramount är bästa hästen och vann spårlotten. Rätt favorit, men det finns förstås formfrågetecken som kan motivera gardering.

Fjolårets treåringskull var jämn utan uttalad kulletta. 11 Nimbus CD är en av tre-fyra som aspirerar på den titeln. Är han bäst i kullen ska det inte vara omöjligt att han rundar äldre hästar i den här klassen, men det är förstås en stentuff uppgift och han är lite överspelad.

V86-8: Autostart, medeldistans, mellanklass. Strukna: 7, 10
4 Amiral d’Inverne (42%) är en bra favorit och tänkbar som spik. Men generellt bör man som bekant undvika att spika i sista loppet. Om favoriten segrar finns den säkert på 100% av de kvarvarande systemen, eller precis under. Omvänt blir det över-rens om en skräll vinner.

/Jens Sjödén
Mail: [email protected]
Jens Sjödén ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.
elwiz är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat