Ämne: Val - 2014
Visa ett inlägg
Gammal 2015-04-14, 17:50   #950
sskssk
 
Reg.datum: jan 2010
Inlägg: 1 320
Sharp$: 1270
Standard

Citat:
n rapport som Brå släppte 1996 visade att personer från vissa invandrargrupper, framför allt från Mellanöstern och Nordafrika, är mycket kraftigt överrepresenterade som gärningsmän i våldtäkter. Vissa av dem har en överrepresentation på upp till 20. Antalet män med bakgrund i Mellanöstern har ökat mycket kraftigt i Sverige de senaste årtiondena – men frågan har blivit tabu och Brå har sedan 1990-talet inte velat följa upp sambandet mellan etnisk bakgrund och benägenheten att våldta.

Klara Hradilova Selin är skeptisk till den tidigare rapporten.

– Det är nog ganska långsökt. Analyserna bygger på misstankeregistret tror jag och det är ju bara en väldigt liten andel som hamnar där. Det är visserligen en rapport som kommer från min myndighet men jag är ändå ganska kritisk till den. Det ger ingen rättvisande bild av hela våldtäktsbrottsligheten, säger hon.

Hon erkänner visserligen att män från vissa regioner har en stor överrepresentation när det gäller misstanke om våldsbrott, men hävdar att det förmodligen beror på att de är utsatta och diskriminerade.

– Mörkertalet visar att bara mellan 10 och 20 procent av sexualbrott anmäls till polisen och vi vet ingenting om resten. Samtidigt vet vi att människor från andra länder har lättare att bli anmälda och blir mindre rättvist behandlade inom rättsväsendet. Det förklarar inte hela överrepresentationen, den finns och det är någonting som vi känner till sedan tidigare, att utsatta grupper oftare hamnar i brottslighet, säger Klara Hradilova Selin.
Våldtäktsmännen är alltså en utsatt grupp, och egentligen är det dom som är offren här.


Skulle vara kul att höra feministernas syn på det här....
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
the_mirage (+10), NiLu (+5)
sskssk är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat