Visa ett inlägg
Gammal 2016-01-13, 06:00   #1147
Viroid
 
Viroids avatar
 
Reg.datum: jan 2012
Inlägg: 2 896
Sharp$: 16080
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av SO Visa inlägg
Jag har läst artikeln och säger bara. Huvudet på spiken. Johnny vet ju vad han pratar om, b l.a. om amatörernas betydelse inom travsporten. Det går att ta död på travsporten i landet på kortare tid. Dvs lägg ner 10-20 banor och centralisera tävlandet till storbanorna och endast hästar av V75 klass får tävla!!!! Röda tråden inom travet är förstås bredden, utan bredd ingen topp. Tänk att inte alla kan fatta det ? Hoppas att det är fler än Johnny som vågar göra sin röst hörd.
Om ATG inte lyckas leverera 300 nya miljoner till hästsporten 2018 är vi vid det läget att något dussin banor hänger rätt så löst. Det är banor med ett relativt lågt antal hästar i sitt upptagningsområde, som i sin tur resulterar i få tävlingsdagar. Att antalet hästar är lågt beror i några fall på att upptagningsområdet är litet, då banorna ligger tätt.

Flera banor utmärker sig också på den negativa sidan med att ha en väldigt låg återväxt på hästsidan. Antalet startande treåriga varmblod med Skellefteå som hemmabana var under 2015 sju stycken. Hagmyren, Solänget & Dannero är också banor där återväxten är väldigt låg. Om man hade tänkt sig att bara gå runt på avdankade hästar från söder som man fått köpa billigt när de inte duger där, så blir man väldigt marginaliserad.

På flera banor går antalet proffstränare att räkna på ena handens fingrar, och deras träningslistor är korta. Antalet anställda inom hästsporten är därför också få. När man då dessutom tappar relativt många amatörtränare också så blir det inget kvar.

Det här ger inte så mycket tyngd att sätta bakom protester mot de nedskärningsförslag som lär dyka upp. En sådan här bana kostar inte våldsamt med pengar, men det börjar bli många banor som minst sagt är "på deken". Tingsryd (har redan konkat), Vaggeryd, Visby. Åmål, Årjäng, Lindesberg, Rättvik, Hagmyren, Dannero, Solänget och Skellefteå är banor som lever farligt. Jag tror inte vi kommer ha kvar mer än 2-3st av dessa om fem år om inte utvecklingen vänds.

Det finns inte bara ekonomiska skäl till att lägga ned banor om inte utvecklingen vänds. Med allt färre hästar som föds börjar det bli tomt på sina håll i loppen. Man kommer få skära ned antalet lopp och antalet tävlingsdagar. Hur få tävlingsdagar kan man ha på en permanent bana? Ifrågasättandena kommer att bli många.

Nya trovärdiga pengar vid horisonten behövs för att fler skall våga betäcka sina ston och satsa på återväxt.
__________________
Alternativet till utveckling är förr eller senare avveckling.
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Knutman (+50), Emeffeff (+5)
Viroid är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat