Visa ett inlägg
Gammal 2016-06-13, 00:28   #11
olle
 
Reg.datum: sep 2010
Inlägg: 12 224
Sharp$: 57348
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Viroid Visa inlägg
Olle skrev:

Jag håller med om att det är problem med kvalitet på hästarna i Norrland idag. Men jag ser också varför det är problem, och har en del tankar på hur man kan lösa det.

På banorna norr om Bergsåker har man V75 koncentrerat till sommarmånaderna. Under 8-9 månader om året finns det ingen V75 norr om Bergsåker, och naturligtvis har man inte en massa dyra hästar med V75-kvalitet där då. Flera av banorna har en V75-dag och en V64-dag per år, resten är lunchtrav, saxtrav och breddtrav. Det säger sig självt att det blir rätt så jobbigt att satsa på kvalitet då. Jag vet att det drar bra publik med V75 under sommaren, och att banorna i norr väldigt gärna kör sina V75-dagar då, men det är förödande för den sportsliga kvaliteten.

Det finns ändå en poäng med att låta V75 ambulera runt på alla banor, och det är för att hålla intresset vid liv. Det här görs av många liknande sporter världen över. Formel 1 håller igång sin serie i 5-6 olika världsdelar, trots stora kostnader att frakta runt all utrustning. Amerikanska Nascar kör sina lopp utspritt över så gott som hela USA för att möta publiken överallt. NHL brukar låta sina första matcher gå i Europa för att hålla intresset uppe här. När fotbollen uppfann Champions League och de stora lagen fick resa runt i Europa och möta varandra blev det stor succé. I Sverige är det svenska cupen som varje år får de stora allsvenska lagen att åka till Avkroksström och Knäckebrödhult där de drar stor publik.

Flyttar man bort V75 från Norrland tror jag man får lov att acceptera att norrlänningarna ledsnar på trav. Man kommer få se spelet successivt sjunka med 10-15-20%, det finns inte längre någonstans att sälja hästar som inte duger i söder, det blir en massa knorrande hos leverantörerna av utrustning när allt mindre sådan säljs. Det blir mindre potter i insatsloppen att köra om när färre är med. Det är inte särskilt konstruktivt att lägga ned verksamhet, det är som att amputera en människa. Man känner sig inte hel sedan.

Lösningen är istället utveckling. ST och norrlandsbanorna behöver titta på hur man kan förändra tävlingsprogrammet så att det körs lopp för hästar av god klass året om med rimliga reseavstånd. Banorna behöver skifta om sitt fokus från att köra lopp med 15 hästar till att få till fler lopp med kvalitet för dem i V75-klass. Sådana lopp på Boden och Östersund kan t.ex. finansieras med att deras storlopp har 500.000kr i förstapris. Ett annat sätt är att avstå från dubbeltrav med tävlingar två dagar efter varandra som Östersund hade nu. Om man istället har V64 10-14 dagar före sin V75:a så är det utmärkt för lokala ekipage att samla poäng och vässa formen på V64.

Det är också viktigt att de aktiva i norr förstår vikten av att tävla mot kvalificerat motstånd. Har man kvalat in till en final så deltar man i den. Det är så man utvecklas som tränare och kusk, att tävla mot andra för att få mer erfarenhet. Det här borde sportcheferna i norr jobba mer med, eftersom det till sist kommer bli kritiskt för banornas fortlevnad om det inte finns någon återväxt.
Vore det inte betydligt värre om intresset svalnar i storstadsregionerna där faktiskt människorna och kapitalet finns? Finns inte en chans att öka intresset där med nuvarande travpolitik i alla fall.

Att bussa hästar från Solvalla 100 mil norrut är ingen bra lösning heller varken för hästarna eller hästägarna. Jägersro visar med sin gentlemannadag att det finns andra sätt än V75 att locka folket till travbanan för en dag så enda lösningen att locka folk till travbanorna i Norrland borde inte vara att bussa dit hästar från framförallt Solvalla.

Så som norrlandstravet förfallit i år efter att stortränarna lämnat Bergsåker kan det enligt min uppfattning inte vara rätt melodi att flytta dit ännu mer tävlingar i travets elitserie i alla fall. Med alla V75 försök i Norrland i detta meeting vore det skandal om det inte också blir mycket Norrland i finalerna på sundbyholm om några veckor , men igår vann inte en enda norrlandshäst på V75 trots att det kryllade av dom i loppen. Då ska inte travets elitserie köras där heller. Det blir inga Champions leauge matcher i Malmö detta år pga att MFF inte kvalificerade sig dit. Lösningen är då inte att flytta matcher dit för att det var så stort intresse för dom i fjor. Det är det som kallas sport där bra sportsliga prestationer belönas. MFF hade för övrigt inte flyttat sina matcher till Östersund om dom kvalificerat sig för att det är viktigt att bra fotboll erbjuds i hela landet .
olle är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat