Visa ett inlägg
Gammal 2017-09-12, 02:51   #7
travanalys
 
Reg.datum: okt 2016
Inlägg: 1 077
Sharp$: 96
Standard

Är inte för regntunga banor jag skulle föra ett register över luftfuktighet. Tungbaneregister finns väl redan även om det egentligen är stor skillnad på något tunga och något tunga banor. Det kan ju vara sommarbana och hög luftfuktighet. Ser däremot ett problem att få det användarvänligt, helst av allt skulle man vilja se vilken aktuell luftfuktighet det var i startlistan. Att gå in och jämföra varje häst manuellt tar för lång tid. Så kallade halshästar trivs oftast bäst när det är låg fuktighet, kall och torr luft brukar vara perfekt, men kan ju vara låg fuktighet även sommartid.

Banunderlaget spelar väldigt stor roll och banan avviker från det "normala". Jag brukar normalt inte utgå från enskilda hästar (om jag inte har jättekoll på den enskilda hästen) utan snarare utgå från tränaren när jag tar banunderlaget i beaktning. Olika tränare tränar på olika underlag och hästarna från stallet kommer sannolikt ha en fördel om banans underlag liknar det som de är vana vid i träning. Mina två största vinster har båda kommit vid väderomslag då temperaturen gått från plusgrader till minus 10-15 på bara någon dag. Vid dessa tillfällen är det jätteplus för hästar som redan tränat på brodd någon månad, medan hästar som tränat obroddat kommer få mjölksyra tidigt. Hästar från samma stall presterat väldigt ofta likvärdigt (bra/dåligt) med dessa förutsättningar. Vid båda tillfällena har det vunnit jätteskrällar som jag vetat om att brodd skulle fungera och även fått bekräftat av stallkamraters prestationer.

Samma sak när de spolar isbanor i norrland så är det jätteplus för de tränare som spolat sina isbanor hemma i tid. Och även för tunga banor, vet t.ex. att Redén vattnar sina banor extra tunga och hans hästar brukar funka bra på tunga banor.

Bryr mig inte så mycket om galopprisken, spelar hellre en bra häst med större galopprisk än ett travsäkert lik. Läste sklanskys hästparadox för kanske 20 år sedan och har nog påverkat min spelfilosofi en del. Hatar jämna "ickevinnare" eller hästar som presterar bra tider som medhängare, bättre med ojämna och galoppbenägna skrällar med en hög högstanivå...

När det gäller olika banor tar jag mycket hellre hänsyn till olika spår och har efter mycket studerande lärt mig vilken spår som ej är bra på ett stort antal banor. Ibland ser man "experter" uttala sig om att t.ex. spår 9 är jättedåligt på V75 och bara ett visst antal hästar vinner från det startspåret i den spelformen, totalt orelevant. Mycket viktigare att jämföra hur det aktuella spåret fungerar på den aktuella banan. Jämför t.ex. spår 9 över 1640 på hagmyren och mantorp så kommer du se stora skillnader!
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Emeffeff (+3)
travanalys är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat