Visa ett inlägg
Gammal 2017-10-23, 21:09   #1
Serj
 
Serjs avatar
 
Reg.datum: feb 2012
Ort: Växjö
Inlägg: 406
Sharp$: 4721

NFL 2019
Stats: 79 - 82 - 4
ROI: 98.72%
Vinstprocent: 49.07%

Standard

Serjs egna bettingmodell-NFL


Hej alla glada, förbered er på en lång introtext!


Vem fan är du?
Mitt riktiga namn är Tobias Kullberg, jag är 30 år gammal och hemmahörande i Växjö (nicket kommer från System of a Downs sångare). Jag har varit medlem på Sharps sedan 2012 men mest lurkat runt på forumet utan att bidra sådär förbannat mycket själv, men det ska det bli ändring på nu.
Jag bryr mig egentligen bara om en sak när det kommer till betting: NFL. Själv följer jag Philadelphia Eagles. I år är med andra ord ett bra år att vara vid liv. Visst händer det att man sätter en tv-peng på Champions League eller de stora fotbollsmästerskapen men den seriösa bettingen centreras till NFL.


Tidigare "meriter"
Jag har raderat mina gamla spreadsheets från 2013 och 2014 men under säsongerna 2015 och 2016 hade jag ett 257-244-14 record.
Med andra ord, inget som får en att slå klackarna i taket.
Jag ska vara ärlig, på grund av dålig money management i ett bristfälligt 2-6 system så gjorde detta att jag gick en del minus under de två åren. Det är inte värt att försöka dölja detta faktum då det bara är att kolla på mina gamla spreadsheets.
Men det var också det som gjorde att jag seriöst började fundera hur man ska undvika att betta med hjärtat och istället bara gå på kalla, hårda fakta och där är jag idag.


Utprövning och provkörning
Efter det finansiellt sett mörka året 2016, då jag bara bettade efter eget tycke, så bestämde jag mig under sommaren 2017 för att skapa en egen modell för att vikta lags styrkor/svagheter mot det aktuella handikappet. Spelen placeras sen i olika nivåer, 1-4, utifrån hur säkert bettet anses vara. Jag kommer att gå in på djupet vad gäller modellen och nivåerna strax.
Jag testade modellen genom att köra 54 matcher från säsongen 2016 (eftersom det var så många matcher som jag enkelt hade tillgång till detaljerad statistik på) genom min modell för att få fram resultatet 31-21-3. Kanske inte jätteimponerande, men ett positivt resultat och framförallt satt en hög andel av de mer säkra betten (Nivå 3 & 4). Jag skruvade och ändrade på en del siffror och sen var det dags att ta modellen in i säsongen 2017.


Själva modellen
Modellen består utav 11 utvalda kategorier som varje vecka poängsätts med plus- och minuspoäng för att skapa en differens som sedan sätts i förhållande till hur stort handikappet är. När allt är färdigt hamnar ett potentiellt bet under Nivå 1-4 där Nivå 1 symboliserar hyfsat-jämnt-skägg-men-liten-fördel och där Nivå 4 symboliserar nu-ska-pensionen-tryggas-och-huslånet-avbetalas.
Jag kommer inte att gå in på exakta siffror eller t.ex. hur många vinster som krävs för att få plus i "Form"-kategorin (mest för att jag inte tror det är intressant för de flesta och för att det tar lååång tid att skriva om) men för den intresserade är det följande kategorier som ingår:

*Form
Tar både vinster-i-rad och ett större sammanhang i beaktande.

*Signifikanta skillnader i hemma- och bortavinster samt målskillnad under säsongen.

*Hemmalag
Hemmalaget får alltid pluspoäng, oavsett lag.

* "Traditionellt bra" hemmalag
Lag som Seahawks, Siants, Patriots och ett par andra får ytterligare pluspoäng för hemmaplan. Baseras på nutida historia av att vara hemmastarka.

*PPG

*PAPG

*Skador

*Match efter bye

*Match efter TNF

*HUD/BUD/HID/BID

Står för Hemma Utanför Divisionen, Borta Utanför Divisionen osv. och handlar, statistiskt sett, om något av lagen har högre chans för vinst. T.ex. är det så att om ett lag spelar hemma inom divisionen med -7.5-10 i handikapp så bör man rent statistiskt satsa på bortalaget. Baseras på historik från de tre senaste säsongerna och är indelat efter hur stort handikapp favoritlaget har.

*“Random statistik”
Här placeras ett fåtal för mig viktiga punkter som inte faller in någon annanstans, som t.ex. att Matthew Stafford inte kan vinna mot lag som hade ett winning record förra säsongen (5-43 efter säsongen 2016) eller att Steelers slår Bengals 75% av gångerna.


Exempel
Efter att ha tagit allt detta i beaktande kollar jag på handikappet, som är indelat i fem relevanta kategorier där jag alltid utgår från favoriten, dvs. det lag som har minuspoäng:
1-3
3.5-6.5
7
7.5-10
10+

Varje “handikappoängkategori” är värd ett poäng i modellen. Nivå 1-spel är spel där det skiljer en nivå mellan linan och min uträkning av lagens poäng, Nivå 2-spel är när det skiljer 2 etc.

Ett bra exempel på ett Nivå 4-spel är förra veckans Panthers-Eagles. Bookiesen hade Carolina som 3-poängsfavorit men i mitt system så hade Philly samlat på sig 4 poäng och Carolina bara 1 poäng. Philly låg alltså +3 i förhållande till Carolina men i verkligheten hade bookiesen Carolina som favorit med 1 poäng enligt min modell (eftersom de låg inom 1-3 poängspannet). Det skiljde alltså fyra steg mellan verkligheten och min uträkning vilket gjorde att det blev ett Nivå 4-spel.

Ett enklare exempel är gårdagens Giants-Seahawks. Seahawks hade i min modell samlat ihop 3 poäng och Giants 0. Differensen var alltså 3. I verkligheten var Seahawks favorit med 3.5 poäng, dvs. “handikappoängkategori 2”. När vi vägt in det blev den “verkliga differensen” alltså 1 och därmed ett Nivå 1-spel.

Mitt sheet ligger här till vänster, när detta skrivs (efter Week 7 med ett levande spel kvar) så är jag 24-8-3 för säsongen och 5-2-1 i Week 7. Positivt är att resultaten för de olika nivåerna hittills i år sett ut såhär:

Nivå 1: 13-5
Nivå 2: 5-2
Nivå 3: 3-0
Nivå 4: 5-0

Detta gör att, om jag vore ni, så skulle jag betta hårdare på ett Nivå 4-bet än ett som är på Nivå 1. Jag själv spelar efter ett slags viktat 2-6 system där jag hellre startar en ny serie än lägger ett bet 4 om jag bara har Nivå 1- och 2 spel att välja på. De gångerna jag postar som en rek skulle jag därför inte själv följa den summa som jag skrivit om jag vore ni, alla har vi våra egna system.


Hur det kommer gå till
Jag kommer varje vecka att presentera mina spel för helgen och spelen kommer publiceras ibland under lördagen men oftast söndag eftermiddag, eftersom jag försöker vänta in de sista skaderapporterna. Veckans TNF publiceras antingen tisdag eller onsdag om det är en match värd att spela på. Spelen publiceras utefter Nivå, oftast okommenterat.


Förhållningsregler
Jag uppmuntrar kommentarer, glada tillrop eller sharps. För att dagboken ska leva och frodas krävs ju en interaktion med er, alla goa användare . Jag skriver det här för er skull, för egen del hade jag bara kunnat hålla mig till ett spreadsheet, men jag vill ge något tillbaka till communityt.

Jag försöker svara på frågor angående modellen så gott jag kan men reserverar mig för att inte svara om jag känner att det är för komplicerat eller tidsödande.

Jag svarar gärna på frågor om varför ett specifikt spel har den Nivå-rating som det har.

Jag undanber mig direkta frågor av typen “Vad tror du om den här matchen?”. Ligger det inget spel på matchen så är det för att det inte var spelbart i mina ögon. Däremot får man gärna diskutera egna spel och förslag i tråden så att jag kan ge min syn på det hela om man nu vill få det. Men som sagt, har jag inte spelat på en match så var den inte spelbar utifrån modellen.


Så,
det var en VÄLDIGT lång inledning (sharps till alla som säger att de tog sig igenom hela!). Nu blir man ju lite blind för om man missat något så bara fråga på ifall det är något. Annars, BOL! BOL till oss alla för bövelen !
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Lazlo (+100), CalPrim (+100), hillgarden (+50), Bjurling (+100), abborre (+150), Bolt (+1000)
Serj är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat