Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2017-10-23, 21:09   #1
 
Serjs avatar
 
Reg.datum: feb 2012
Ort: Växjö
Inlägg: 406
Sharp$: 4721

NFL 2019
Stats: 79 - 82 - 4
ROI: 98.72%
Vinstprocent: 49.07%

Standard

Serjs egna bettingmodell-NFL


Hej alla glada, förbered er på en lång introtext!


Vem fan är du?
Mitt riktiga namn är Tobias Kullberg, jag är 30 år gammal och hemmahörande i Växjö (nicket kommer från System of a Downs sångare). Jag har varit medlem på Sharps sedan 2012 men mest lurkat runt på forumet utan att bidra sådär förbannat mycket själv, men det ska det bli ändring på nu.
Jag bryr mig egentligen bara om en sak när det kommer till betting: NFL. Själv följer jag Philadelphia Eagles. I år är med andra ord ett bra år att vara vid liv. Visst händer det att man sätter en tv-peng på Champions League eller de stora fotbollsmästerskapen men den seriösa bettingen centreras till NFL.


Tidigare "meriter"
Jag har raderat mina gamla spreadsheets från 2013 och 2014 men under säsongerna 2015 och 2016 hade jag ett 257-244-14 record.
Med andra ord, inget som får en att slå klackarna i taket.
Jag ska vara ärlig, på grund av dålig money management i ett bristfälligt 2-6 system så gjorde detta att jag gick en del minus under de två åren. Det är inte värt att försöka dölja detta faktum då det bara är att kolla på mina gamla spreadsheets.
Men det var också det som gjorde att jag seriöst började fundera hur man ska undvika att betta med hjärtat och istället bara gå på kalla, hårda fakta och där är jag idag.


Utprövning och provkörning
Efter det finansiellt sett mörka året 2016, då jag bara bettade efter eget tycke, så bestämde jag mig under sommaren 2017 för att skapa en egen modell för att vikta lags styrkor/svagheter mot det aktuella handikappet. Spelen placeras sen i olika nivåer, 1-4, utifrån hur säkert bettet anses vara. Jag kommer att gå in på djupet vad gäller modellen och nivåerna strax.
Jag testade modellen genom att köra 54 matcher från säsongen 2016 (eftersom det var så många matcher som jag enkelt hade tillgång till detaljerad statistik på) genom min modell för att få fram resultatet 31-21-3. Kanske inte jätteimponerande, men ett positivt resultat och framförallt satt en hög andel av de mer säkra betten (Nivå 3 & 4). Jag skruvade och ändrade på en del siffror och sen var det dags att ta modellen in i säsongen 2017.


Själva modellen
Modellen består utav 11 utvalda kategorier som varje vecka poängsätts med plus- och minuspoäng för att skapa en differens som sedan sätts i förhållande till hur stort handikappet är. När allt är färdigt hamnar ett potentiellt bet under Nivå 1-4 där Nivå 1 symboliserar hyfsat-jämnt-skägg-men-liten-fördel och där Nivå 4 symboliserar nu-ska-pensionen-tryggas-och-huslånet-avbetalas.
Jag kommer inte att gå in på exakta siffror eller t.ex. hur många vinster som krävs för att få plus i "Form"-kategorin (mest för att jag inte tror det är intressant för de flesta och för att det tar lååång tid att skriva om) men för den intresserade är det följande kategorier som ingår:

*Form
Tar både vinster-i-rad och ett större sammanhang i beaktande.

*Signifikanta skillnader i hemma- och bortavinster samt målskillnad under säsongen.

*Hemmalag
Hemmalaget får alltid pluspoäng, oavsett lag.

* "Traditionellt bra" hemmalag
Lag som Seahawks, Siants, Patriots och ett par andra får ytterligare pluspoäng för hemmaplan. Baseras på nutida historia av att vara hemmastarka.

*PPG

*PAPG

*Skador

*Match efter bye

*Match efter TNF

*HUD/BUD/HID/BID

Står för Hemma Utanför Divisionen, Borta Utanför Divisionen osv. och handlar, statistiskt sett, om något av lagen har högre chans för vinst. T.ex. är det så att om ett lag spelar hemma inom divisionen med -7.5-10 i handikapp så bör man rent statistiskt satsa på bortalaget. Baseras på historik från de tre senaste säsongerna och är indelat efter hur stort handikapp favoritlaget har.

*“Random statistik”
Här placeras ett fåtal för mig viktiga punkter som inte faller in någon annanstans, som t.ex. att Matthew Stafford inte kan vinna mot lag som hade ett winning record förra säsongen (5-43 efter säsongen 2016) eller att Steelers slår Bengals 75% av gångerna.


Exempel
Efter att ha tagit allt detta i beaktande kollar jag på handikappet, som är indelat i fem relevanta kategorier där jag alltid utgår från favoriten, dvs. det lag som har minuspoäng:
1-3
3.5-6.5
7
7.5-10
10+

Varje “handikappoängkategori” är värd ett poäng i modellen. Nivå 1-spel är spel där det skiljer en nivå mellan linan och min uträkning av lagens poäng, Nivå 2-spel är när det skiljer 2 etc.

Ett bra exempel på ett Nivå 4-spel är förra veckans Panthers-Eagles. Bookiesen hade Carolina som 3-poängsfavorit men i mitt system så hade Philly samlat på sig 4 poäng och Carolina bara 1 poäng. Philly låg alltså +3 i förhållande till Carolina men i verkligheten hade bookiesen Carolina som favorit med 1 poäng enligt min modell (eftersom de låg inom 1-3 poängspannet). Det skiljde alltså fyra steg mellan verkligheten och min uträkning vilket gjorde att det blev ett Nivå 4-spel.

Ett enklare exempel är gårdagens Giants-Seahawks. Seahawks hade i min modell samlat ihop 3 poäng och Giants 0. Differensen var alltså 3. I verkligheten var Seahawks favorit med 3.5 poäng, dvs. “handikappoängkategori 2”. När vi vägt in det blev den “verkliga differensen” alltså 1 och därmed ett Nivå 1-spel.

Mitt sheet ligger här till vänster, när detta skrivs (efter Week 7 med ett levande spel kvar) så är jag 24-8-3 för säsongen och 5-2-1 i Week 7. Positivt är att resultaten för de olika nivåerna hittills i år sett ut såhär:

Nivå 1: 13-5
Nivå 2: 5-2
Nivå 3: 3-0
Nivå 4: 5-0

Detta gör att, om jag vore ni, så skulle jag betta hårdare på ett Nivå 4-bet än ett som är på Nivå 1. Jag själv spelar efter ett slags viktat 2-6 system där jag hellre startar en ny serie än lägger ett bet 4 om jag bara har Nivå 1- och 2 spel att välja på. De gångerna jag postar som en rek skulle jag därför inte själv följa den summa som jag skrivit om jag vore ni, alla har vi våra egna system.


Hur det kommer gå till
Jag kommer varje vecka att presentera mina spel för helgen och spelen kommer publiceras ibland under lördagen men oftast söndag eftermiddag, eftersom jag försöker vänta in de sista skaderapporterna. Veckans TNF publiceras antingen tisdag eller onsdag om det är en match värd att spela på. Spelen publiceras utefter Nivå, oftast okommenterat.


Förhållningsregler
Jag uppmuntrar kommentarer, glada tillrop eller sharps. För att dagboken ska leva och frodas krävs ju en interaktion med er, alla goa användare . Jag skriver det här för er skull, för egen del hade jag bara kunnat hålla mig till ett spreadsheet, men jag vill ge något tillbaka till communityt.

Jag försöker svara på frågor angående modellen så gott jag kan men reserverar mig för att inte svara om jag känner att det är för komplicerat eller tidsödande.

Jag svarar gärna på frågor om varför ett specifikt spel har den Nivå-rating som det har.

Jag undanber mig direkta frågor av typen “Vad tror du om den här matchen?”. Ligger det inget spel på matchen så är det för att det inte var spelbart i mina ögon. Däremot får man gärna diskutera egna spel och förslag i tråden så att jag kan ge min syn på det hela om man nu vill få det. Men som sagt, har jag inte spelat på en match så var den inte spelbar utifrån modellen.


Så,
det var en VÄLDIGT lång inledning (sharps till alla som säger att de tog sig igenom hela!). Nu blir man ju lite blind för om man missat något så bara fråga på ifall det är något. Annars, BOL! BOL till oss alla för bövelen !
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Lazlo (+100), CalPrim (+100), hillgarden (+50), Bjurling (+100), abborre (+150), Bolt (+1000)
Serj är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-10-23, 21:13   #2
 
Serjs avatar
 
Reg.datum: feb 2012
Ort: Växjö
Inlägg: 406
Sharp$: 4721

NFL 2019
Stats: 79 - 82 - 4
ROI: 98.72%
Vinstprocent: 49.07%

Standard

Nu är jag både trött efter att ha skrivit i över 1,5 timme och det var länge sen jag använde forumet, men har "Svara med rek" försvunnit? Eller hur lägger jag in rekar i trådar?

Anyway, för de som hinner så har jag ett Nivå 1-spel inför MNF i natt:
Redskins
Eagles-4.5

Och ja, jag kommer alltid skriva hemmalaget sist efter amerikanskt mått.
Serj är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-10-23, 21:24   #3
 
Galeocerdo cuviers avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Inlägg: 1 737
Sharp$: 7668
Standard

Du har inte funderat på att testa modellen på tidigare säsonger? För att få ett större underlag dvs. Eller är det så att informationen du baserar dina spel på ej finns tillgänglig längre bak?
Galeocerdo cuvier är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-10-23, 22:20   #4
Administrator
 
Lazlos avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Inlägg: 3 252
Sharp$: 22044

NFL 2017-2018
Stats: 51 - 50 - 0
ROI: 111.25%
Vinstprocent: 50.50%

Standard

Ska bli mycket spännande att följa detta! Stort lycka till!
__________________
Gå med i Sharps lag på
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
och
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
för att köpa våra experters andelar!
Lazlo är uppkopplad nu   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-10-24, 02:34   #5
 
Reg.datum: dec 2011
Inlägg: 107
Sharp$: 3306
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Galeocerdo cuvier Visa inlägg
Du har inte funderat på att testa modellen på tidigare säsonger? För att få ett större underlag dvs. Eller är det så att informationen du baserar dina spel på ej finns tillgänglig längre bak?
Tänkte göra precis det förut men eftersom jag kör efter unit skala beroende på hur bra jag anser att ett spel är så blir det svårt att få ett rättvist resultat i efterhand. Nu vet jag inte om Serj resonerat så men iaf min tanke.

För övrigt ska det bli intressant att följa dig! Säsongen har för mig so far gått jävligt kasst så närmaste veckorna blir det följa er andra i väntan på bättre tider.

Har du fler exempel på "random statistik"? Tycker alltid såna saker är intressanta och är relativt ny inom NFL ändå (fjärde säsongen jag följer) så känner att jag inte har koll på sånt än.

EDIT: Måste även ge creed för din ödmjukhet! Många ute i betting världen som försöker få sig själv att framstå som världens bästa med 110% koll på allt och som alltid sitter på rätt svar. Big up i min bok att du är ärlig med allt från början
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
solum (+5), Lazlo (+5)

Senast redigerad av CalPrim den 2017-10-24 klockan 02:40.
CalPrim är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-10-24, 08:10   #6
 
Reg.datum: nov 2012
Inlägg: 1 530
Sharp$: 5415


Stats: - -
ROI: %
Vinstprocent: %

Standard

Kul initiativ! Ska bli kul att följa, lycka till!

Det började ju bra iaf
BroderH är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-10-24, 19:28   #7
 
Serjs avatar
 
Reg.datum: feb 2012
Ort: Växjö
Inlägg: 406
Sharp$: 4721

NFL 2019
Stats: 79 - 82 - 4
ROI: 98.72%
Vinstprocent: 49.07%

Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Galeocerdo cuvier Visa inlägg
Du har inte funderat på att testa modellen på tidigare säsonger? För att få ett större underlag dvs. Eller är det så att informationen du baserar dina spel på ej finns tillgänglig längre bak?
Citat:
Ursprungligen postat av CalPrim Visa inlägg
Tänkte göra precis det förut men eftersom jag kör efter unit skala beroende på hur bra jag anser att ett spel är så blir det svårt att få ett rättvist resultat i efterhand. Nu vet jag inte om Serj resonerat så men iaf min tanke.
Jag hade kunnat göra det utan att det blir den sortens bias som jag tror att du tänker på CalPrim, men det är helt enkelt så att det blir väldigt mycket tangentknackande. Varje vecka lägger jag nog ca 1.5 timme på att inhämta all info, köra det i modellen och sen bokföra lagens resultat i förhållande till aktuella linor (sen tillkommer själv bettandet på det). Jag håller med om att de 54 matcher jag prövade det på är ett litet sampel men det skulle helt enkelt vara väldigt tidskrävande att t.ex. köra alla matcher från de två senaste säsongerna.


Citat:
Ursprungligen postat av CalPrim Visa inlägg
Har du fler exempel på "random statistik"? Tycker alltid såna saker är intressanta och är relativt ny inom NFL ändå (fjärde säsongen jag följer) så känner att jag inte har koll på sånt än.
Här är det jag använder just nu, det uppdateras lite då och då när man får upp ögonen för lite ny statistik (detta är en ganska liten punkt i modellen för er som undrar kring vissa punkters legitimitet)

Dåliga hemmalag: Cowboys, Bears
Dåliga bortalag: Jaguars, Redskins
Cousins är 2-11 mot lag som hade 9 eller fler vinster förra säsongen.

Divionsstatistik
Colts har sett till de senaste säsongerna svårt för att vinna utanför divisionen, men vinner i divisionen.
Patriots har dominerat Bills det senaste årtiondet.
Browns vinner nästan aldrig inom divisionen.
Steelers slår Bengals 75 % av gångerna.
Packers brukar slå såväl Lions som Bears.

Citat:
Ursprungligen postat av CalPrim Visa inlägg
EDIT: Måste även ge creed för din ödmjukhet! Många ute i betting världen som försöker få sig själv att framstå som världens bästa med 110% koll på allt och som alltid sitter på rätt svar. Big up i min bok att du är ärlig med allt från början
Tack så mycket
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
CalPrim (+10)
Serj är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-10-24, 19:56   #8
 
Serjs avatar
 
Reg.datum: feb 2012
Ort: Växjö
Inlägg: 406
Sharp$: 4721

NFL 2019
Stats: 79 - 82 - 4
ROI: 98.72%
Vinstprocent: 49.07%

Standard

Nivå 1
Ravens
Dolphins+3

Båda lagen har lite skadebekymmer men Matt Moore gjorde det bra som QB senast för Dolphins. Formkurvan pekar nedåt för Baltimore men uppåt för Miami samtidigt som Miami snittar mer poäng per match.
Serj är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-10-24, 20:28   #9
 
Emanresus avatar
 
Reg.datum: jun 2013
Inlägg: 773
Sharp$: 2868
Standard

Är det så att modellen är något du gör för hand eller har du automatiserat den?

Sitter ständigt och jobbar med att utveckla mina modeller för olika sporter så vore intressant att veta hur du gör (själv kör jag NBA genom MatLab, nära på totalt automatiserat)

Intressant att se hur det kommer gå för dig och BOL
__________________
Twitter: @EmanresuSharp
Emanresu är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-10-25, 11:17   #10
 
Serjs avatar
 
Reg.datum: feb 2012
Ort: Växjö
Inlägg: 406
Sharp$: 4721

NFL 2019
Stats: 79 - 82 - 4
ROI: 98.72%
Vinstprocent: 49.07%

Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Emanresu Visa inlägg
Är det så att modellen är något du gör för hand eller har du automatiserat den?
Tyvärr är allt för hand då jag inte är så tekniskt lagd, det är därför det tar lite tid.
Serj är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-10-27, 22:26   #11
 
Serjs avatar
 
Reg.datum: feb 2012
Ort: Växjö
Inlägg: 406
Sharp$: 4721

NFL 2019
Stats: 79 - 82 - 4
ROI: 98.72%
Vinstprocent: 49.07%

Standard

Tänkte bara förvarna om att helgens spel kommer dyka upp först under söndagen då morgondagen ser ganska fullproppad ut för min del.
Serj är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-10-29, 12:59   #12
 
Serjs avatar
 
Reg.datum: feb 2012
Ort: Växjö
Inlägg: 406
Sharp$: 4721

NFL 2019
Stats: 79 - 82 - 4
ROI: 98.72%
Vinstprocent: 49.07%

Standard

Hade glömt att det är en tidig Londonmatch idag och det finns faktiskt ett spel att hämta där. Ursäkta den sena posten.

Nivå 1
Vikings
Browns +10.5

Övriga matcher är under analys och dyker upp om ungefär en timme. Tänk också på att de tidiga matcherna idag börjar 18:00 eftersom vi ställt om till vintertid.
Serj är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-10-29, 13:40   #13
 
Serjs avatar
 
Reg.datum: feb 2012
Ort: Växjö
Inlägg: 406
Sharp$: 4721

NFL 2019
Stats: 79 - 82 - 4
ROI: 98.72%
Vinstprocent: 49.07%

Standard

Intressanta matcher den här veckan, där samtliga bettingnivåer är representerade. BOL allihop, och må lyckan vara med framförallt Jets och Steelers.

Nivå 1
Chargers +7
Patriots

Raiders
Bills +2.5

Broncos +7
Chiefs

Cowboys -2.5
Redskins

Nivå 2
Colts +10.5
Bengals

Texans +6.5
Seahawks

Nivå 3
Steelers -3
Lions

Nivå 4
Falcons
Jets +6.5
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Lazlo (+50)
Serj är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-10-30, 05:58   #14
 
Serjs avatar
 
Reg.datum: feb 2012
Ort: Växjö
Inlägg: 406
Sharp$: 4721

NFL 2019
Stats: 79 - 82 - 4
ROI: 98.72%
Vinstprocent: 49.07%

Standard

Efter en seg start på de tidiga matcherna slutar gårdagen med ett 6-3 record och samtliga utav Nivå 2, 3 och 4-matcherna satt.
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Bjurling (+10)
Serj är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2017-10-30, 09:54   #15
 
Philjays avatar
 
Reg.datum: maj 2010
Ort: Stockholm
Inlägg: 642
Sharp$: 3388

Philjay 28
Stats: 605 - 706 - 20
ROI: 112.51%
Vinstprocent: 46.15%

Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Serj Visa inlägg
Efter en seg start på de tidiga matcherna slutar gårdagen med ett 6-3 record och samtliga utav Nivå 2, 3 och 4-matcherna satt.
Hade också Jets +6.5, de va nära på att förstöra den rejält framåt q3,q4!
Regnet va bland de sjukare jag skådat.

Väl bettat
Philjay är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg