Visa ett inlägg
Gammal 2020-08-19, 09:53   #14
Tipsb
 
Reg.datum: aug 2019
Inlägg: 593
Sharp$: 495
Standard

Citat:
Ursprungligen postat av Viroid Visa inlägg
Nu skall jag komplicera saken lite för er, för vi har rätt många sätt att få startnummer i Sverige.

I grunden har vi tre startmetoder, även om blott två används frekvent. Det är voltstart och autostart. Den tredje är linjestart som brukar tas till om startbilen inte fungerar. Alla som sett några sådana starter vet att det är meningslöst att göra statistik.

Voltstart kan i sin tur delas upp i lika start och det ofta förekommande lopp med tillägg. Det är meningslöst att ta in sådana lopp i statistiken, för de är så olika. Det handlar dels om hur många ekipage per volt det är, men tilläggen kan bero på olika saker. Bland kallblod är det vanligt att ston får 20m tillgodo på hingstar och valacker. Det finns andra varianter också som att lärlingar får 20m mot proffskörda, 4-åringar som skall ta 20m på 3-åringar etc.

Autostart har dels lottade spår, dels spår utifrån startprissumma, så kallad spårtrappa. Den senare typen av lopp skiljer sig rejält från den andra, då de bättre hästarna har fått sämre spår. Det kan dessutom vara upp till 15 hästar med i sådana lopp. En tredje variant är "Valt spår" som man får vid försök/final-lopp där man utifrån dels placering, dels lottning väljer spår att starta ifrån. Sådana lopp skall helst inte blandas in i statistiken.

Monté är inte alls lika spårkänsligt, och vid autostart har de upp till 12 hästar i främre ledet, så de loppen skall vi inte heller blanda in i statistiken.


Vill bara få en hyfsad generell bild över startnummer och hur viktigt ledningen är i olika typer av lopp. Behöver inte vara 100 % exakt då det finns en del undantag men försöker så gott jag kan.

Tar hänsyn till antal tillägg (även om jag vet att det kan variera vad orsaken till tillägg är). Men man får i alla fall en generell bild av hur tillägg kan påverka.

Tar även hänsyn till eventuell spårtrappa.

En första titt på de startnummer som (än så länge i statistiken) ofta vinner som spets efter 1000m.

Voltstart: 1, 3, 6, 7 (de nummer man brukar säga är bäst inom volt)
Autostart: 1, 2, 4, 5, 6 (också de nummer man brukar snacka om inom auto)

Dock fortfarande ganska liten datamängd så kan ändra sig när jag har mer datamängd.
Tipsb är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat