Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
promo
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-01-08, 17:19   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3629
Standard

V86-statistik 8/1 Jens Sjöden


Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av ondagens V86-omgång på Solvalla.

Tillbaka efter två veckors uppehåll! Detsamma säger halva spelarkåren verkar det – de två senaste V86:orna har svarat för de två lägsta omsättningarna i spelformens historia. Det beror förstås på datumen; de senaste onsdagarna har varit juldagen och nyårsdagen. Inte ens jag, som har V86 som favoritspel, har haft möjlighet att analysera eller spela. Men nu är vardagen här igen!

V86-1: Autostart, medeldistans, 9-hästarslopp. Struken: 4 [sidan 25]
1 Air Gunner är omgångens säkraste vinnare – åtminstone enligt ATG, som valt att placera det här loppet först. Det gör man med det lopp man anser ha den bästa favoritchansen. Och historiskt har man lyckats bra: 52% av alla V86-omgångar inleds med favoritseger.

Tidningsexperterna instämmer. Expressen, Aftonbladet och Travronden – alla spikar de 1 Air Gunner. Man räknar med att han ska ta ledningen, och det är ju knäckfrågan. Det är bara en av tio travhästar, som är så startsnabb att den klarar att hålla ledningen från innerspår bakom bilen. Här gynnas förstås favoriten av att det startsnabbaste motbudet strukits.

Tidigare har bara två av elva favoriter lyckats infria från innerspår i sådana här lopp. Det gör 18%, att jämföra med 44% från övriga spår.

Vinner inte spetshästen så vinner bästa hästen. Här gynnas 8 Twigs Tarzan mycket av strykningen.

V86-2: Autostart, medeldistans, låg klass. Strukna: 5, 10 [sidan 32]
I skrivande stund har 9 Sensational Dream 75% av Spelarnas pengar på sig. Det är galet naturligtvis; chanser på den nivån förekommer i princip inte på varmblodssidan av travet.

Spår 9 är det svåraste att infria favoritskap från i medeldistanslopp. Favoritinfriandeindex ligger på 0.8. Nu är 0.75 X 0.8 = 60%; skulle chansen vara så stor är det förstås ändå med marginal omgångens bästa.

Favoriten överskattas mycket på prestationen näst sist, då hann vann på V86 som jättefavorit (11 för 10) efter att han lottats till perfekta 5/1640a och lyckats leda hela vägen. Intetsägande. Gången efter gick han ut som favorit i ett enklare lopp från samma läge som nu, 9/2140a, och då fick han nöja sig med att bli tvåa. Nu är uppgiften marginellt tuffare, å andra sidan kan han gå utan skor igen, som vid segern. Möjligen kan detta vara den avgörande faktor som byter ut andraplats mot seger. Jag tror att chansen ”bara” ligger runt 50/50 så den som är rik och kan göra ett stort system hittar spelvärde i nästan alla motbud. Två strykningar är dock gynnsamt för favoritchansen.

V86-3: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp för 4-åriga i låg klass [sidan 29]
Favoriterna vinner 39% av sådana här lopp, men spetshästen tar hem 53%. Därför tippar jag 1 Wingait Ida före 3 Stoneisle Lilian. Men med båda på kupongen överlever man naturligtvis med största sannolikhet.

V86-4: Lopp med ett tillägg, medeldistans, låg mellanklass. Struken: 11 [sid 80-81]
1 Firewall är inte så startsnabb så han har bara kommit till ledningen en gång på sina elva starter. Det är också enda gången han segrat. Han fick överta den gången. Nu har han det spår som är enklast att spetsa från, och samtidigt finns bara tre motståndare i spetsstriden. Hästen är nykastrerad, det innebär ibland en extra växel. Och tränaren har satt upp sig själv i sulkyn; det är en indikation om förhöjd segerchans. Han har högre segerprocent som kusk än som tränare och är duktig på att välja ut stallets bästa chanser.

4 Hitman är det andra spetsbudet. Spetshästen håller till mål i exakt 1/3 av de här loppen. Det är mindre än i många andra typer av lopp naturligtvis, men ändå är det så att spetshästen är den som har den överlägsna segerchansen. Här alltså 1 eller 4, man bör tippa någon av dessa etta.

ATG är också skickligt på att placera omgångens öppnaste lopp som avdelning fyra. Favoriterna i dessa lopp blir regelmässigt överspelade, och det gäller säkerligen 8 Romeo Lavec också. Han har stor nog vinstchans för att vara ett måstestreck på alla större system, men knappast i närheten av de 40% han är spelad till i skrivande stund. Hälften kanske!

V86-5: Autostart, medeldistans, 4-åriga i låg klass [sidan 52]
Som V86-3 men två fler startande och inte bara ston. Det här är spelmässigt trista lopp. Favoriten vinner varannan gång, och rank 1-2 vinner 2/3 av loppen.

Här är det oklart vem som blir andrahandare, det är jämnt spelat och alla 2-3-4 bör streckas. Sedan på fjärdeplats i ranken hittar man den som vunnit spårlotten och som dessutom är spetsfavorit: 5 Global Possession. Den bör man också strecka. Därefter återfinns en underskattad finsk gäst i 11 Boulard. Övriga har sedan försumbara chanser.

V86-6: Autostart, kort distans, låg klass. Struken: 10 [sid 11-12]
Usel klass; med en maxgräns vid 50’ och ett förstapris på 30’ får man gå till lunchloppen för att hitta tillförlitlig statistik.

Favoritens tredjespår är en minusfaktor med favoritinfriandeindex 0.73. Då spelarna värderar chansen till 39% kan man räkna fram att den riktiga chansen snarare är 39 X 0.73 = 28%. Sedan finns det förstås andra faktorer än startspår att ta hänsyn till också. T ex är turordningsettan ett tydligt statistikplus – inte minst i lunchlopp, som detta.
Andrahandaren 2 Jailhouse N Howe är spetsfavorit. 40% av de här loppen vinns från ledningen och hästen kommer från formstall. Han måste få tipsettan.

Hästarna som vunnit spårlotten och dragit 4-5 verkar för svaga för att ha med utgången att göra. Lägen är ändå så pass viktiga att de bör rankas som trea-fyra bakom favoritduon. Det behövs inte så mycket för att två hästar i så här låg klass ska galoppera eller komma bort på annat sätt.

V86-7: Autostart, kort distans, låg klass. Struken: 11 [sid 11-12]
Som föregående lopp, men ändå låg klass av mer normalt format som man sett många gånger tidigare på onsdagarna. 200 gånger under 2000-talet närmare bestämt.

Nyss var det årsskifte och nytt tillfälle att kolla upp statistiken. 1640a-loppen är intressantast. Inte bara för att de är snabba, det händer mycket och de är roligast att titta på, utan också för att det är lättast att göra pengar i dem. I de mer förutsägbara loppen över längre distanser är oddsnivåerna lägre och favoriterna vinner oftare.

Under 2012-13 har 1640a-loppen blivit märkbart vanligare förekommande på Solvalla. I spårstatistiken för denna begränsade period (103 lopp) visar det sig att spår 5 var bäst och spår 4 näst bäst. Precis som alla tidigare år alltså. En fördel med att tippa efter statistiken är just, att resultaten är desamma år från år. Då är det ganska bra att känna till, hur dessa resultat ser ut…

Bakom de överlägsna toppspåren såg det dock lite annorlunda ut. Tredje bäst var spår 10 och därefter spår 8. Båda dessa har varit lönsamma på vinnarspelet de senaste åren, lite oväntat kanske. I botten fann man att spår 3 varit allra sämst, därefter spår 9. Bara fyra av 103 lopp vanns från spår 3, och alla dessa var favoritspelade dessutom. Den som spelade på trean i alla lopp fick bara tio insatser tillbaka; det var precis som vanligt det mest överskattade spåret. Spår 9 med 14 insatser tillbaks var inte mycket bättre.

Man tittar förstås på femman först, när ett sådant här lopp dyker upp på kupongen, då man vet hur fantastiskt gynnsamt det är att starta därifrån. I den sammanfattande statistiken (500 sådana här lopp under 2000-talet) finner man att bara spår 5 och 4 är plus överhuvudtaget. Dessa är så stora plus att det inte lämnar mycket över till andra. Några spår är genomsnittliga, medan alla andra sedan är minusfaktorer.

Här är 5 Teldar Paper (2%) ruskigt startsnabb och ska gå barfota för första gången. Tre av de starkaste plusfaktorer man kan finna (spår, spets, bf1), samtidigt. Naturligtvis är han speldraget här.

Favoriten 7 Castor Boko (38%) då? Inom V75 är favoriter med spår ute på vingen (6-8) tydligt missgynnade, men det syns inte lika tydligt på V86. Man kan väl gissa, att loppen är mer ojämna på den senare spelformen. Favoritens startspår är faktiskt ganska neutralt. 34% av favoriterna ute på vingen infriar. Han är förmodligen bästa hästen och man behöver inte ifrågasätta den vinstchansen här. Han är inte så våldsamt överstreckad som andra favoriter i omgången.
V86-8: Autostart, lång distans, mellanklass. Strukna: 3, 4 [sid 59-60]
2 Costatantosoldi har varit duktig V75-tvåa två gånger i rad. Nu är motståndet enklare samtidigt som distansen är bättre och han lär ta ledningen. Solklar tipsetta och spikidé. Ett bra spel är han dessutom, då han som utlandstränad blir underspelad i förhållande till chans. Här borde han naturligtvis vara storfavorit!

5 Verymuchkisskarsk tyckte jag var ett intressant drag då startlistorna släpptes. En häst i toppform som lottas till det överlägsna startspåret är ofta ett bra spelobjekt. Nu har han strukits ned två steg och har nu spår 3. Detta läge är överlägset sämst och uppvisar 1% vinster. Dessutom är det så att spelarna uppfattar spår 3 som bra. Över andra distanser är spåret tämligen genomsnittligt, bara ett marginellt minus, men oddsnivån är så dålig. Det är det mest överspelade av alla spår (på alla distanser). Det är sällan man får bra löpningar därifrån, men när ändå någon lyckas vinna är det till dåligt odds. Här är 5 Verymuchkisskarsk en av tre som kan segra, men han är inget bra spelobjekt då han säkert kommer att spelas för hårt i förhållande till chansen.

Favoriten 10 Mellby Amulett har varit bra i enklare stolopp. Senast vann hon 200’ i ett sådant och har därför gått upp i klass. Samtidigt som motståndet är tuffare är hon också kraftigt handikappad av läget. Bakspår är värre i långdistanslopp än i andra lopp, inte tvärtom som så många tror. När distansen är lång är det extra viktigt att gå på innerspår och det får man sällan från sådana här lägen. Spår 10 är det näst sämsta över distansen, bara spår 3 är sämre. Ingen favorit har tidigare infriat från spår 10, så kanske är det dags nu. Favoriter har redan infriat från alla andra spår. Hursomhelst är hon överspelad och inget bra spelobjekt.

7 Pirro Bi är kanske inte lika bra som de andra tre, men gynnas oerhört av nedstrykningarna. Rankingfyra! Kanske blir underspelad i förhållande till chans.

Ett litet systemförslag:
1 8
9
1 3
1 4
2 3 4 5 11
2
5 6 7
2

30 kr kostar det där men den här gången vågar jag inte ge någon sexrättsgaranti. Dessutom är det inte säkert att man går ihop på sex rätt den här gången. Det kan bli en favoritomgång och jackpot, det är på tiden nu. Den med stor plånbok garderar i andra, där spiken förvisso har en av omgångens allra bästa segerchanser, men ändå är överstreckad. Hursomhelst, lycka till med spelbesluten!



/Jens Sjödén
Mail: [email protected]
Jens Sjödén ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Källa: http://www.travnet.se/blog/2014/01/0...6-solvalla-31/
Migge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td