Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in

Spelskola

Här hittar du guider för hur du bäst spelar på olika saker.

Spelskolan

Lektion 1 - Introduktion, Expected value, överodds och varians

Introduktion

Så du vill börja ta ditt spelande seriöst och sluta donera dina pengar till spelbolagen? Eftersom du har sökt dig hit så tror jag att så är fallet. Du har kommit helt rätt. För att bemästra något så behövs det kunskaper och det är det första steget till att bli en vinnande spelare. Lär dig så mycket som möjligt, ingen kunskap är onödig i denna bransch. Ta lärdom av andra med mer erfarenhet och delta aktivt i forumet.

Först och främst så gäller det att förstå att spela på sport handlar om matematik. Vad säger oddset 1.90 dig? För mig betyder det 52.6% och målet är att det skall betyda det för dig också. Odds är helt enkelt ett annat sätt att skriva procent. Det finns amerikanska odds (-110), britternas bråkodds (9/10) samt det vettigaste och smartaste sättet, decimaloddset (1.90). Alla sätt skall du känna till, men kan samtidigt komma ihåg att alla sätt är egentligen bara olika sätt att uttrycka procent.

Utmaningen att tjäna pengar på sportspel i längden ligger mycket i att besitta väldigt enkla kunskaper inom sannolikhetslära som vi alla människor med minst grundskoleutbilldning känner till. Teoretiskt kan det vara enkelt men att överföra det i praktiken kan vara svårt. Att hålla sig till sina regler och inte föra in känslor i sitt spelande är grundläggande för att lyckas, mer om detta i lektionen om hantering av bankrulle.

Expected value, överodds och varians.

En väldigt viktig del är att förstå vad som menas med överodds och varför inget annat än just överodds någonsin skall spelas

Vi leker med tanken att det går att spela på FC Barcelona som vinnare på hemmaplan till 1.85 i odds mot Real Madrid. Är detta ett överodds?

För att svara på detta behöver du ge Barcelona en vinst%, dvs hur många gånger av 100 matcher tror du att Barcelona vinner detta El Clasico som kommer utspela sig. Det är upp till dig att rent statisktiskt och med hjälp av information bilda dig en skarp analys av läget. Form, skador, tidigare möten, tränarbyte, press mm.

Efter en noggrann analys bedömer du att Barcelona bör ha 58% chans att vinna mot Real Madrid, nu är du så smart så du vet att odds är just procent så du kan nu räkna ut oddset gällande just 58%. (100/%=odds) 100/58=1.724. Här har vi ett överodds! Vi kan nu se klart att vi har en fördel men hur stor är den? Vi avrundar till 2 decimaler och räknar ut det:

1.85 motsvarar 54.10% ((1/odds)*100). 58%-54.10%=3.9%

Det är upp till dig om nu denna fördel är tillräcklig för att du skall spela eller inte. Kom ihåg att det krävs övning och erfarenhet för att kunna uppskatta sin fördel.

Vi har nu ett expected value (EV) som är positivt och det betyder att i längden så är det fördelaktigt att spela på Barcelona till detta oddset (1.85). För varje 100kr vi satsar kommer vi att tjäna 3.9kr dvs +3.9%. Detta är i teorin, i praktiken så förlorar du 100kr eller så vinner du 85kr men i det långa loppet så var spelet bra.

Det är väldigt viktigt att lära sig att man måste se det hela som en enda stor ”grind”. Eller ”nöta” på svenska. Det går bara att ha långsiktiga mål med sitt spelande om man tar det seriöst. Alla har dåliga perioder där man förlorar pengar men det gäller att stå på sig och tro på sina spel.

Du kanske har hört talas om varians? Det är ett mått på hur dåligt det ändå kan gå även fast man spelar på överodds. Det samma gäller även tvärtom, man spelar på ofördelaktiga odds men vinner ändå flera spel på raken. Tur och otur existerar fortfarande, det spelar ingen roll hur bra man är. Ibland sitter allt, ibland sitter väldigt lite, men oftast så sitter det mesta. Detta är målet, vinna mer än man förlorar. Bedöm ingen eller dig själv efter bara 5 spel, 10spel eller för den delen 20 spel. Vänta till du har minst hundratalet spel innan du börjar tala om att vara vinnande eller förlorande. Det finns ett väldigt bra citat på engelska angående detta:

”Gambling is a marathon not a sprint”

Lektion 2 - Bankroll management, bokföring och Unitskola

Sportsbetting kan vara en de mest lukrativa investeringarna om man väljer att behandla det som en investering. Problemet är att en stor majoritet av alla sportsbettare är förlorade själar som spelar utan mål.

Först och främst, innan ni lägger ert första spel, så ska man utvärdera sin situation och fastslå en handlingsplan.

Det är lite som att bygga ett hus. Om du börjar med att sätta upp väggar, tak, golv och trappor etc., utan att ta hänsyn till grunden huset står på, så kommer du en dag komma hem till en stor hög av spillror. Samma sak gäller sportsbetting.

Om du bettar slumpvis valda summor på olika spel utan att tänka på hur du ska betala om du förlorar eller vad du ska göra med vinsten om du vinner är du ämnad att förlora din investering! Ni som känner igen er ta åt er, denna taktik kommer inte att vara vinnande i längden. För att kunna spela mer säkert bör du även tänka på att inte jaga förluster, lagt är lagt, ta lärdom av var det gick fel, vilka variabler du inte tagit med i din bedömning (väder, skador, passande taktik), och inse att även de säkraste spel kan gå i stöpet ibland. Bli inte desperat och leta andra spel på en gång. Sen är det viktigt att ha i åtanke att även om man vill bli miljonär över natten så byggs en stabil miljon med regelbundna satsningar enligt en bestämd plan.

Det är väldigt lockande att satsa mycket på en match, speciellt om man är inne i ett vinnande stim samtidigt som det är rätt tråkigt att bara satsa en liten summa. Att arbeta under sina egna förutsättningar är A och O och man måste alltid arbeta inom sin bankrulle, oavsett vad den är!

Erfarna sportsbettare vet att förlustsviter är oundvikliga. För att klara av denna varians krävs att man följer vissa grundläggande riktlinjer som försäkrar bettaren om vinststabilitet under en lång tidsperiod. Gör dig själv en tjänst och ”stanna i gemet”. Missa inte en säsong med tur för att dina pengar redan är borta under försäsongen.

Om din bankrulle (den totala summan du har ämnat åt spel) är 10 000 kr och ditt medelbet är mer än 300 kr så spelar du för mycket. Om du har 1 000 kr att spela för och ditt medelbet är 30 kr spelar du för mycket. Om din bankrulle är 500 kr och du spelar för mer än 15 kr per spel så spelar du för mycket!

Den röda tråden i allt detta är att det är DU SOM KONTROLLERAR DEN ENSKILT STÖRSTA HINDRET MOT FÖRLORANDE SPEL. För att repetera – oavsett hur du plockar ut dina spel eller om du bara väljer att rygga någon har du förmågan att eliminera den allra största anledningen till förlorande spel. Allt du behöver göra är att öva på säker bankrullemanagement.

Så hur mycket ska du lägga per spel?

Det beror -såklart- på din bankrulle (hur mycket du är villig att satsa och kan förlora över en hel säsong), men det finns en generell regel som gäller oavsett om man är en 10 kr-per-spel bettare eller om man är en 1 000 kr-per-spel bettare:

Spela runt 2-4% av din bankrulle som medel och spela aldrig mer än 5% av din bankrulle på några matcher med jämna eller nästan jämna odds. Det finns inga ”säkra matcher”. Försök få in det – det finns inget som heter en ”säker match”. Alla bet kan gå förlorade. Förlustsviter kan och kommer att hända.

Även om du sätter 60% av spelen totalt sett så kommer det finnas veckor du bara sätter 40%. Det är något som är helt säkert.

Kan man tjäna pengar genom att använda sig av denna strategin? Självklart! Den är faktiskt nödvändig för att tjäna pengar.

Utan den här strategin, kommer du alltid att förlora under en längre tidsperiod oavsett hur bra du är på att välja ut matcher.

Om du träffar 54-58% (vilket är vad du ska förvänta dig) kommer du att förlora mycket pengar (och kanske även decimera hela din bankrulle) om du bettar för mer än 5% av din bankrulle per spel.

Om du är vinnande och inne i ett bra flyt, kommer dina bets per automatik öka och du kan vinna ännu mer. Hur? Enkelt! Du använder dig av procenten på din kvarvarande bankrulle.

Allt eftersom din bankrulle ökar kommer din betstorlek öka. Samma sak gäller tvärtom, om din bankrulle har krympt kommer dina bets att krympa. En skön sidoeffekt med detta är att man, per definition, aldrig kan förlora hela kassan.

Det är matematiskt omöjligt att förlora hela bankrullen om man alltid bettar en liten procent av den.

Grundläggande: Kom ihåg, betta 2-4% av din bankrulle som medel per spel. Om du inte är lika säker på ett spel, sänk till 1% och känner du dig väldigt säker på ett spel, öka till 4%. För de där ovanliga och speciella spel som du absolut älskar kan du gå upp ytterligare lite, men riskera aldrig mer än 5% under några förutsättningar.

De flesta sharps på denna sidan betygsätter sina rekar med måttet units. En unit = en procent av din bankrulle. Vi använder alltid mellan 1-5 units per spel och rekommenderar att du riskerar följande:

 • 1 unit = 1% av din bankrulle
 • 2 unit = 2% av din bankrulle
 • 3 unit = 3% av din bankrulle
 • 4 unit = 4% av din bankrulle
 • 5 unit = 5% av din bankrulle

På så vis spelar du alltid för mellan 1-5% av din bankrulle.

Spelbolag

När det gäller spelbolag så tycker jag det är viktigt att man kollar upp dem innan man gör en insättning. Tänk på att vissa spelbolag är bättre än andra på vissa typer av sporter osv. Bet365 är ett bra spelbolag inom EU:s gränser om man föredrar amerikanska sporter. Det finns väldigt mycket bra information om detta ute på nätet, var vaksam och delta i diskussioner angående spelbolag hur dem uppför sig osv. Var vidare vaksam på olika regler och framförallt bonusregler.

Ett måste som sportspelare är att bokföra sina spel, spelbolagen behåller inte all information om dig för alltid, den försvinner med tiden. Det är viktigt att du själv aktivt uppdaterar och följer din utveckling som spelare. Det blir så mycket enklare att ta reda på eventuella fel och brister man har när man bokför sina spel. Tänk på att även om det går tungt ett tag med många förluster så gäller det att inte ge upp, fortsätt bokföra och tänk långsiktigt. Jag vet själv att det inte är roligt att uppdatera dagen efter en förlustdag men det är bara att vänja sig, ingen spelare i världen klarar av att gå plus varje dag.

En sak när det gäller vinster så är det nettovinst som gäller när man bokför, om du satsat 200 kr till ett odds på 2.15 så har du inte vunnit 430kr utan 230kr netto. Det är denna vinst som är intressant. Jag brukar tänka på oddset -1 och sedan ta det gånger oddset. (2.15-1=1.15, 200kr*1.15=230)

Mått på framgång inom sportspelsvärlden mäts bäst via ROI% (return on investment). Det är ganska enkelt att förstå principen, det är en siffra som visar hur mycket avkastning du har lyckats att få på din omsättning av sportspel. Tex. om du har totalt omsatt 62 500kr och lyckats med en nettovinst på 11 200kr så har du en ROI% på 117.9%. Uträkningen är simpel, (Nettovinst/omsättningen)*100 sedan plussar du med 100. Vid nettoförlust tar du (Nettoförlust/omsättningen)*100 och sedan 100-resultatet. Tex. du har en nettoförlust på 4300kr och har omsatt 21 000kr, (4300/21 000)*100=20,47. 100-20, 47=79. 53%.

Jag rekommenderar att du använder det spreadsheet som finns här på hemsidan, det sparar verkligen tid och den sköter de flesta uträkningar åt dig men det är viktigt att förstå varför och meningen med bokföringen.

Se det som ett långsiktigt kvitto på om du gör bra värderingar och analyser men se till att ha ett stort antal spel innan du bedömer hur bra det gått.

Lektion 3 - Handikapp, Spelformer och Livespel

Handikapp och spelformer

Det viktigaste du skall lära dig här är: Spela bara singlar. Det finns undantag men såhär i början så skall du fokusera på att få bort multispelen så mycket det går. Spelbolagen älskar när du sitter och knåpar ihop tripplar, fyrlingar och i värsta fall ännu mer matcher. Det blir lottokuponger av det hela.

Tanken är också att du skall värdera hur mycket ett spel är värt av din totala bankrulle (se lektion 2) och det funkar ju inte om du skall lägga ihop alla matcher med bara en och samma insats.

Försök uppdatera dig om vad som händer inom branschen när det gäller olika speltyper och handikap. Förr i tiden kunde man bara spela på 1x2 och rätt resultat osv, nu kan du spela på nästan allt. Båda på ont och gott, håll dig till den spelform som är lättast att analysera och dra slutsatser från.

1x2, Över/Under, Moneyline (1-2), Draw No Bet, Asiatiskt handikapp och handikapp (Amerika) tycker jag att man skall fokusera sig på. Om du nu väljer alla spelformer eller bara en det är upp till dig men det är såklart enklast att börja med en och sedan utöka sin arsenal. Överarbeta det inte. Här nedan följer en förklaring på dessa spelformer.

 • 1x2: Att spela rakt. Denna variant känner vi nog alla till, vem vinner matchen helt enkelt. Eller blir det oavgjort? 1= hemmavinst , x=kryss och 2=bortavinst. Ex. Jag tror att Arsenal vinner borta mot Liverpool så jag spelar Liverpool – Arsenal 2
 • Över/Under: Förkortas Ö och U. Även kallat totalspel (antal mål), hur många mål/poäng görs det i matchen? En lina sätts beroende på vilken match där du skall gissa på om det blir fler mål eller mindre. I fotboll brukar linan ligga på 2.5 mål och i hockey 5.5. I amerikanska sporter sätts linan beroende på en hel del olika faktorer. Ex. Jag tror att det blir mindre än 5.5 mål mellan Frölunda – Färjestad, alltså vinner jag mitt spel om det blir 5 mål eller mindre (0-5 mål) i matchen. Om en jämn siffra sätt så gäller insatsen tillbaka vid lika, dvs om 5.0 sätts som lina och det blir 3-2 till Frölunda. (5 mål)
 • Moneyline(1-2): Förkortas ML. Vem vinner? Tvåvägsspel dvs inget kryss inblandat (inklusive förlängning och ev straffar). Detta är vanligast i amerikanska sporter. Ex. Jag tror att La Lakers på hemmaplan vinner mot Cleveland cavs. Jag spelar La Lakers ML och vinner dem i ordenarie tid eller i förlängning så vinner jag. (Tänk på att amerikaner skriver gästerna först och hemmalaget sist, i detta fallet Cleveland Cavs – La Lakers eller Cleveland Cavs @(at, hos) La Lakers).
 • Draw No Bet: Förkortas DnB. Samma sak som att spela på Asian Handikapp 0. Spela på ett lag och vid oavgjort så får du insatsen tillbaka. Ex. Jag tror att Everton vinner mot fulham på bortaplan men jag ser en kryssrisk så jag är berädd att ta ett litet lägre odds än att spela Everon rakt. Jag spelar Everton DnB och vinner om Everton vinner, jag får tillbaka min insats om det blir kryss. Vid vinst för Fulham så förlorar jag min insats.
 • Asian Handikapp: Förkortas AH. Ej att förväxla med europeiskt handikapp, AH är ett sätt att spela 2 vägspel på fotboll. Du ger ett lag en fördel eller nackdel och spelar därefter, några viktiga ta latt känna till.
 • Lag 0 – Lag 0: Samma sak som Draw No Bet (DnB). Insatsen tillbaka vid oavgjort.
 • Lag -0.25 - Lag +0.25: Detta AH delar upp insatsen i två och lägger halva på -0.5 eller +0.5 och andra halvan på 0. Ex. Du spelar på Lag -0.25 och det blir oavgjort, du förlorar då halva din insats och får tillbaka andra halvan. Om du spelade på Lag +0.25 vinner du ena halvan och får tillbaka insatsne på den andra.
 • Lag -0.5 – Lag +0.5: Att spela på -0.5 är samma sak som att spela något lag att vinna rakt. Att spela på +0.5 är samma sak som att spela på både kryss och laget som segrare, samma sak som ”dubbelchans.”
 • Lag -0.75 – Lag +0.75: Samma princip som -0.25/+0.25 men nu gäller halva på -1 och andra på -0.5 eller +1 och andra på +0.5.
 • Lag -1 – Lag +1: Spelar du på -1 så vinner du om laget vinner med 2 mål eller fler, vid vinst med bara 1 mål så återbetalas insatsen. Vid oavgjort eller förlust förlorar du insatsen. Spelar du på +1 så vinner du om laget vinner eller spelar oavgjort, vid förlust med 1 mål så återbetalas insatsen. Vinner det andra laget med 2 mål eller fler så förlorar du insatsen.
 • Lag -1.5 – Lag +1.5: Ungefär samma sak som -1/+1 men nu återbetalas inte insatsen vid 1 måls vinst/förlust.
 • Handikapp (Amerika): Det mest okomplicerade handikappen hittar vi såklart i Amerika och på amerikanska sporter som am.fotboll och basket. ”Betting on a team at the spread” kallas detta och det gäller att lista ut hur mycket ett lag vinner med, favoriten utklassar det andra laget eller om ”underdogen” kommer streta emot bra och klara handikappet.

  Ex. Green Bay Packers spelar hemma och möter New England Patriots och handikappslinan ligger på 7.5 fördel NE Patriots. Då får vi GB Packers +7.5 och NE Patriots -7.5 som handikapp. Om du väljer att spela på Patriots -7.5 och dem vinner med 8 poäng eller mer så vinner du, om dem bara lyckas vinna med 7 poäng eller mindre så förlorar du ditt vad. Tvärt om om du spelar på Packers +7.5 naturligtvis.

  Vid detta laget så bör du ha förstått vad som gäller om linan istället är jämn. 7.0 tex. Samma regler gäller men om NE Patriots vinner med exakt 7 poäng så återbetalas insatsen. Det spelar ingen roll om du spelat på Packers +7.0 eller Patriots -7.0.

  I baseboll och ishockey så har handikappen smeknamn, ”runline” kallas det för baseboll och ”puckline” för hockey. Du spelar på att ett lag skall vinna med 2 runs/mål eller fler om du väljer -1.5. Om du tror att matchen blir jämn och laget max kommer att förlora med 1 run/mål så väljer du att spela på +1.5. Tänk på att det är riskabelt att spela på +1.5 i hockey med tanke på att det laget som ligger under med 1 mål ofta tar ut målvakten i slutet. Jag gillar inte heller att spela +1.5 då oddsen ofta är nedtryckta så att de saknar värde.

Nu har du fått en inblick i de flesta olika spelvarianterna. Det finns fler men detta är dem vanligaste och det är upp till dig om du vill spela på något annat.

Livespel

Den senaste trenden inom sportspel är livespel som växer fram mer och mer och här gäller det att vara försiktig för det är lätt att det spårar ut och det är detta som spelbolagen är ute efter. ”Impulspel” är inget vi vill syssla med, låta känslorarna styra spelet medan man kollar på matchen kan vara väldigt överstiget. Ha i åtanke innan du spelar ett livespel om vad du har för idé och vad du skall göra när något händer i matchen. Undvik även här ”lottospelen” som vem får första inkastet och vem får första kortet osv.

Var vaksam över väldigt tydligt felsatta odds eller att spel som redan avgjorts erbjuds, dessa kommer att avslutas (voidas) och vissa bolag nöjer sig med att betala tillbaka insatsen medan andra kan till och med spärra ditt account om dem märker att du gör detta systematiskt.

Att ”säkra” en match som man ser håller på att förloras kan kortsigtigt se bra ut men om det inte långsiktigt är fördelaktigt så kommer detta att märkas på ditt resultat. Var inte resultatinriktad utan titta på spelet, alla lag kan ha otur och släppa in ett mål i början men sedan vända matchen. Var vaksam!

Lektion 4 - Slutord

Jag hoppas du verkligen du har lärt dig något och att du i framtiden gör kloka och genomtänkta beslut. Lyckas du så har jag lyckats få fram det jag vill i dessa lektioner, tänk på att även om spelbolagen kan ses som fiender så är din största fiende dig själv.

Jag önskar dig all lycka till med dina sportspel i framtiden. Må felsparkarna och ribbskotten vara med dig.

Spelskolan är skriven av Grovbenstomme. Ett stort tack för din insats!
Version 1.0
Senast uppdaterad 2009-12-25
promo
td