Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-01-27, 21:56   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3629
Standard

Dagens Dubbel strategi...


Dagens Dubbel är det "enklaste poolspelet" då bara två lopp behöver analyseras. DD återbetalar 75% till spelarna, vilket är väsentligt bättre än om man spelar två vinnarspel i en s.k. raket som återbetalar 0.8 * 0.8= 64%. Inom DD startar i genomsnitt 11 hästar vilket "bara" ger 121 olika möjliga kombinationer.

Det finns ett par saker som är värt att observera lite extra för den som vill vinna i längden.

DD-loppen ligger i slutet av travdagen.
Det innebär att en majoritet av spelarna förlorat pengar och försöker "spela igen" genom att antingen trycka hårt på en sannolik kombination (läs: rak favoritkomb) och spela på skrällkombinationer (tredjestreckade eller lägre i båda avdelningarna) som ger högt odds.
Båda betalar tillbaka mindre än genomsnittliga 75%

Spelet attraherar nummerspelare.
Många gillar att spela samma kombination varje gång, tex på 1-1 eller 7-7 (som verkar vara många svenskars "turnummer").
Dubbelslag på nummer ger därför nästan alltid ett lägre odds än om du lirar en raket på samma hästar

Många spelar på att favoritkusken vinner båda loppen.
Det är framför allt de mer namnkunniga kuskarna som spelas på det här viset. En dubbel Svanstedt eller Goop, för att ta två exempel, betalar konsekvent underodds. En dubbel Kjelle Brandt kan istället betala överodds

Spelarna underskattar vikten av ledningen.
Trots att "alla" vet att det är den klart bästa positionen i ett travlopp så underskattas den fortfarande.
Drygt 40% av alla lopp vinns från spets, jämfört med 35% favoritsegrar. Hästar som "garantispetsar" kan alltså vara vettiga spelobjekt på DD.

Spelarna underskattar mindre tränare & kuskar.
Visst spelar kusken viss roll för utgången av ett travlopp, men vikten av att ha "en Björn Goop" i sulkyn ska inte överskattas.
Skiktet under "eliten" är inte särskilt mycket sämre, men de får oftast köra sämre hästar och till syvende och sist så är det hästen som gör jobbet. När de "har att åka med" så står deras häst ofta i omotiverat höga odds.
Björn Goop brukar själv säga att man ska spela emot honom då han blir betrodd med "allt" han kör...

Spelarna underskattar utländska tränare & kuskar.
Kollektivet spelar patriotiskt, vilket är viktigt att känns till.
Det kan skapa överodds på utländska hästar & kuskar

Spelarna tror att spår 4 och 5 i autostart är "mediokra".
Sanningen är att de är betydligt bättre än spår 1 och 2. Hästar som har de två innersta spåren överspelas ofta på grund av det. Spår 5 är klart bäst.
Hästar som startar därifrån vinner ofta och till konkurrenskraftiga odds.

Spelarna & tränarna tror att spår 9 är ett bra spår i autostart.
Statistiken visar att det är ett uselt spår. Hästar från "smygläget" vinner sällan och nästan alltid till underodds.

Favoriter från bakspår underspelas ofta.
En gammal "sanning" är att man aldrig ska spika favoriter från bakspår.
Jag har 20 års statistik som visar att de faktiskt vinner aningen oftare än framspårsdito. På DD kan en bakspårsfavorit ge omotiverat bra odds.

Lämna helst in sent.
Det är en fördel att ha följt hästarna i värmningen innan du lämnar in. Då känner du till aktuell balans och kan plocka bort hästar som inte ser bra ut för dagen.
Det är inget måste att lämna in sent, men sannolikt ökar du din återbäring en del i alla fall.

Undersöker man vilka rader som vid blindspel konstant ger tillbaka mer än 75% så ser det ut enligt följande, som bygger på DD inom V75 och DD 2006. Det är alltså inte exakta siffror för alla DD-omgångar som körts, se dem som en siffervisning...

Bra kombinationer.
Favorit- andrahandare (och tvärtom), två kombinationer, 84% tillbaka
Andrahandare-andrahandare, en kombination 117% tillbaka!
Favorit- sjättehandare eller lägre (och tvärtom), 9-10 kombinationer,110% tillbaka!

Dåliga kombinationer.
Favoritdubbel, 70% tillbaka
Sjättehandare och lägre i båda loppen, 40% tillbaka

Faktum är att minst en favorit vinner i 57% av omgångarna och ett flertal kombinationer med en favorit ger fin återbäring.
Spelar du konstant favorit mot andrahandare och tvärtom så får du tillbaka 84% av insatsen utan att analysera alls.

Anta att du väljer att analysera båda favoriterna och tar ställning för den ena och spela rak DD mot andrahandaren i den andra avdelningen.
Har du "hygglig" koll så väljer du garanterat oftare rätt favorit att gå på, vilket ökar din återbäring rejält.
Med en så enkel modell så är det sannolikt att du får tillbaka allt du satsar.

Anta också att du känner till vilka kombinationer, kuskar och startspår som ofta över- underspelas enligt ovan och att du är fullt medveten om ledningens betydelse, ja då har du ett "ruggigt" bra utgångsläge för att vinna pengar på spelformen.

Vidare så ska du givetvis jämföra odds, det kan ju vara så att en raket med två vinnarspel betalar bättre än DD-oddset.
Då ska du givetvis spela en sådan istället.

Till sist så ska du inte "jiddra" med insatsen. Det finns två vettiga sätt att satsa. Det ena är enkelt och "trist" men effektivt.
Det handlar om att du satsar samma totalsumma varje gång du spelar.
Du kan givetvis variera insatsen mellan olika kombinationer, men totalsumman ska vara lika, kanske 200 kronor per speldag eller någon annan summa som passar din plånbok.

Du kan också använda insatsplanen som finns i vårt artikelarkiv på den publika sidan. Den fungerar alldeles utmärkt för DD-spel.

Gemensamt för spelare som är chanslösa att vinna i längden är att de saknar insatsstrategi & disciplin. De kanske vinner en tusenlapp i ett lopp och väljer sedan att höja insatsen i kommande lopp rejält.
För det mesta går de hem tomhänta...

Passar inte omgången ditt sätt att spela så står du över. Det kanske finns två "dåliga" favoriter, samtidigt som andrahandarna också är för tufft betrodda. Då lämnar du inte in något spel, DD körs ju nästa dag också.

Bästa chansen att vinna på DD är alltså att spela ganska få "trista" kombinationer som inte ger särskilt höga odds, undantaget passande omgångar när du lirar favoriten mot sjättehandare och lägre.

Du ska dessutom satsa på ett "tråkigt", mekaniskt, sätt varje gång.

Observera att ovanstående bygger på statistik. Den som följer råden OCH samtidigt granskar varje häst ordentligt har "guldläge".
I Sebastians blogg finns dessutom en metod för att bedöma om DD-oddset är bra eller inte. Lämnar du in strax innan spelstopp så är det värt att göra en snabb kalkylering på det sätt som han beskriver!

Sebastians blogg:
Nu ska jag avslöja något som jag faktiskt övervägde ett tag att inte avslöja. Övervägde att behålla detta för mig själv. Så bra är detta tips.
Följer ni mitt råd kan ni faktiskt tjäna stora pengar på det.
Utan att ha någon som helst kunnande om trav eller hästar.

Anledningen till att jag överhuvudtaget skriver om det nu, är för att jag inte har tiden eller spelkapitalet som krävs för att fullfölja detta.

Mitt råd är detta:

Spela dagens dubbel. Men endast de kombinationer som ger kraftiga överodds.

"Jaha...Vad var det för skitråd? Lättare sagt än gjort!"...Kanske ni tänker.
OK, låt mig förtydliga:

Titta på oddsen på alla kombinationer på DD och jämför med vinnarodds x vinnarodds för den kombinationen.

Är DD-oddset mer än 100% högre än vinnarodds x vinnarodds ska ni spela på den kombon.

Teorin bakom detta är följande:

Anledningen till att det är så svårt att tjäna pengar på vinnarspel på trav är att oddsen oftast reflekterar vinstchanserna (läs gärna om Wizdom of Crowds på wikipedia). När man väl hittar ett felaktigt odds så måste det dessutom vara såpass fel att det även kompenserar för spelavdraget på det spelet.
Så för att göra vinnande spel så måste man nästan sitta på insider info. Jämför lite med aktiemarknaden.

MEN. När det kommer till DD-spelet så följer inte alltid DD-oddsen vinnaroddsen. Därmed är dd-oddset felaktigt "värderad av marknaden" och man kan göra "arbitrage" (dock inte riskfri sådan) på denna felaktighet.
Man kan helt enkelt strunta i att bry sig om att läsa på om hästarna och istället bara jämföra vinnaroddsen mot DD-oddsen.

Ett exempel på hur fel det kan vara är igår (oklart vilket datum!) när kombinationen Paris Lavec och I wont dance gav hela 158 ggr pengarna.
Men vinnaroddsen var på 14,39 respektive 2,43. Vilket ger= 14,39 x 2,43 = 34,96.
Så DD-oddset borde varit runt 35 (inte riktigt sant men grovt förenklat).

Det innebär att i det exemplet så var det ett överodds på hela 451 %!!!

Med sådana överodds behöver man inte kunna ett smack om hästar. Det är bara att spela.

Hur mycket ska man spela på de olika kombinationerna då? Ja, det är lite mer komplext. Då behöver man räkna lite på spelkapitalet som man förfogar över, bedömd chans att den kombon går in och det övervärde som oddset ger.
MEN, som tur är så finns det gratis kalkylatorer för det på nätet.
De kallas för kelly calculators och det är bara söka på google.

Det som man bör tänka på är man ska spela för en väldigt liten del av sitt spelkapital per spel eftersom det är en liten sannolikhet för att en viss kombo ska gå in.
Men om man spelar 10-15 kombinationer med överodds så lär det trilla in en och annan högoddsarvinst då och då och i längden är det ett garanterat + EV spel.
Man kan ju sätta gränsen för att man bara spelar när det exempelvis är 200 % överodds.
Då dröjer det ännu längre mellan vinsterna (eftersom det är färre sådana kombinationer), men i gengäld så är det bättre EV.

Anledningen till att man ska ha en god marginal för att spela på överodds (exempelvis 100 %) är att vinnaroddset på DD-2 hinner ändras efter det att man har spelat sina DD-kombinationer.
De stora hajarna går ju in sent och det kan bli ganska stora förändringar i vinnaroddset på vissa hästar.
Därför bör man ha en ganska stor marginal; men med 100 % som gräns så är det ett garanterat ett kanonspel.

Källa: http://www.storavinster.se/2010/12/0...dubbel-1704764

Källa: http://www.storavinster.se/2010/12/0...skriva-1687515
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
cochise (+5), Wagner (+10), scunnert (+5)
Migge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td