Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-01-29, 16:43   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3629
Standard

V86-statistik 29/1 Jens Sjöden


Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av ondagens V86-omgång på Åby.

V86-1: Autostart, kort distans, ston i hög klass. Strukna: 5, 12
1 Strong Reasons galopperade i sin debut, men vann i andra starten – till 26 gånger. Och sedan har det fortsatt, genom hela karriären har hon varit underskattad av spelarna. För tre starter sedan vann hon senast, då till 38 gånger. Första gången hon vann V75 gav hon 80 gånger och då hon följde upp med att vinna finalen efter så gav hon 25 gånger.
I senaste starten var hon fältets bästa häst, men spelades ändå till 45 gånger. Ok, hon stod på tillägg och det förklarar en del, men ändå. I loppet sedan svarade hon naturligtvis för den starkaste prestationen, men från 5:e inner räckte det bara till en tredjeplats.
Två hästar på startvolten hade fått för stort försprång och hon var en halv längd efter i mål.

Senast var det V75 och hästar upp till 975’, det här är lite enklare. Bara V86, lägre förstapris och lite lägre klass på motståndarna (max 850’).
Då 1 Strong Reasons nu för en gångs skull fått ett vettigt läge måste hon få tipsettan naturligtvis.

6 Cupcake US är ensam fyraåring i fältet. Alla andra är sex år eller äldre – redan där stryker man intuitivt över henne i programmet.
Kollar man upp hennes meriter närmare, finner man att hon tjänade 600’ i amerikanska tvååringslopp för att sedan stagnera och dra in 200’ som treåring. Amerikanska hästar tränas ofta för att prestera som bäst som 2-3-åringar och sedan gå i pension efter fyraårssäsongen.

Men några rader i Travronden får mig att haja till. ”Jag köpte henne för att det ser ut som en väldigt fin häst helt enkelt. Hon är snabb ut och givetvis tror jag att hon ska kunna duga i sin klass och försörja sig bra framöver… är snabb som fasiken när hon fungerar och har faktiskt varit klockren hela tiden sedan hon kom till oss.”
Så säger tränaren Jim Oscarsson som alltså köpt hästen själv. Han har gedigna erfarenheter av både svenskt och amerikanskt trav och vet förstås vad som krävs här. Då väcks ett tvivel… det här kanske är en undantagshäst?

Så tänker spelare ofta. Nästan om någon häst i varje omgång. ”Ok, det har inte hänt tidigare, men statistiken säger ju bara vad som har hänt och inte vad som kommer att hända… den HÄR gången så!?”
Och så spelar man Solvato till favorit i gulddivisionen (han ser ju så fin ut!) eller en bakspårshäst till favorit i ett sprinterlopp.
Men undantagshästar är just undantag och nästan alltid blir det fel när man spelar ned ett ”skrik” till odds långt under förnuftets gränser.

34: 10-1-2. Det är årets fantastiska resultat för stall Kolgjini, som hittat storformen igen. Efter nedstrykning är det spetsgaranti för 7 Onice Axe. I rygg sitter 1 Strong Reasons och där har vi tvillingen.

Tipsettan var ett av dagens bästa speldrag – tills favoriten blev struken. Hon är först i turordningen och har därmed i skrivande stund hälften av alla insatspengar på sig. Chansen är väl inte mycket sämre än så men något spelfynd är hon ju definitivt inte längre.
Inte på V86-spelet i alla fall där hon blir en av omgångens mest spelade hästar, på Vinnare och Tvilling kanske det går att göra några kronor.

V86-2: Autostart, kort distans, låg klass. Struken: 7
Bakspår på kort är väldigt ofördelaktigt i vissa klasser, där hästarna är jämna. I de allra lägsta klasserna är det ofta ojämna lopp och spåren spelar mindre roll. De hästar som är bra på riktigt vinner mot de som aldrig i karriären når upp i 100’ – oavsett hur spårlotten utfallit.

Här vinner förstås 11 Fossens Bonus. Man får vara glad för att han kanske inte blir omgångens största favorit, trots den med marginal bästa segerchansen.

V86-3: Voltstart, medeldistans, stolopp i låg klass. Struken: 8
Här föll ögonen direkt när startlistan kom på 9 Sagitta (4%). Efter nedstrykning har hon spår 8, som visar fin statistik på Åby sedan man införde open stretch (notera att det är voltstart här).
Det är klart det kan strula; om hon tar rygg på 1 och den inte är så snabb iväg kan det bli femte invändigt till slut och då räcker spurten bara till en plats. Men tipsettan måste hon få, jag har faktiskt svårt att se någon annan vinna loppet.

Men förra gången hon var i Sverige fick hon ge sig mot en stark spetshäst. Och det vanligare är ju att spetshästen håller undan. Här lär 2 Eternity of Joy (20%) sitta i ledningen. Svanstedt har bra form på stallet och hästen gick bra med skor senast. Hon är väl det mer rationella tipset egentligen. Liksom i V86-1 är det i alla fall lätt att hitta en rak tvilling.

V86-4: Lopp med ett tillägg, lång distans
12 Red Hot Snapper blir omgångens största favorit och 61 i spelprocent är lätt att invända mot. Spår 7 på tilläggsvolten är ett riktigt vingelläge och hästen har galopperat i 9 av 19 starter.
Sist travade han i 2660 meter, men klarar han det igen? Totalt 5.3 km utan felsteg? Det tvivlar jag på… men jag tvivlar inte på att segerchansen snarare ligger under 50/50 än över.

8 Frozen (16%) är kanske den enda som är bra nog att besegra en felfri favorit. Men det finns flera fina skrällbud om det strular lite för favoritduon. 7 Pilevallas Krabat (2%) och 13 Elles W Linnea (1%) måste ha märkbart bättre chanser än de procenttal de tilldelats av spelarna.

V86-5: Autostart, kort distans, låg klass
Åby är nu inne på sjunde året med dubbla open stretch och det har hunnit växa fram en pålitlig statistik från deras V65/V64-tävlingar, som dagens kan jämföras med.
Här vore ett utmärkt tillfälle att göra reklam för Åby-bibeln, om det inte funnits en liten hake: Den har inte släppts ännu. Men håll ögonen öppna!

1640a-lopp brukar vara de roligaste och intressantaste. Man får vara nöjd med att det bjuds tre sådana på kupongen idag. Och inte ett enda årgångslopp! Här har Solvallas propositionsskrivare mycket att lära.

Hursomhelst, efter att open stretch infördes är plötsligt spår 6 det mest framgångsrika i sådana här lopp. Annars brukar ju spår 5 vara överlägset. Båda dessa toppspår genererar vinster över tid på vinnarspelet, det gör inga andra spår.

7 Shogun DK (18%) skulle gynnas rejält av en nedstrykning. Med lite tvekan får han tipset ändå på spetschansen. 1 Heart Jack (39%) är annars ingen dålig favorit, men det har visat sig svårt att infria favoritskap just från innern på Åby.
Släpps ledningen så släpper de andra sedan igen och igen med flit, för att favoriten ska bli fast långt bak invändigt… och om han inte släpper ledningen lär han få hård press loppet igenom. Lose-lose!

V86-6: Lopp med ett tillägg, medeldistans, låg klass
Det finns en del intressant statistik från sådana här lopp på Åby, sedan man införde open stretch på banan. Spontant tror man ju att det blir hopplöst för tilläggshästarna då, men så har det inte blivit.
Tvärtom, med open stretch blir det så, att bästa hästen segrar oftare. Och eftersom de bästa hästarna i regel återfinns på tilläggsvolten, ser man också plus-siffror för dessa i statistiken.

Speciellt vid nu rådande proposition är tilläggshästarna gigantiskt gynnade. Det händer ibland att den som spetsar på start håller undan, men övriga på start har i princip ingen chans alls.

9 Vårköpings Drag (5%) ser ut att ha en skräddarsydd uppgift, men från stallet ligger man lågt och säger att hästen inte har någon form alls utan bara ska startas igång. Synd, spikbud annars. 6 Alsace In (4%) har också en bra uppgift. U-tipset är att vinnaren trots allt finns i den här duon.

V86-7: Autostart, lång distans, mellanklass
5 Ed Rapide (54%) ser ut att bli jättefavorit. Senast orkade han inte till mål över 1640 m, hur ska det då gå när det är ett varv längre? Sist var han ännu större favorit, 13 för 10, och fick ledningen dessutom… Goop säger att hästen missgynnas av distansen nu och tror inte på någon vidare chans.
Anmäld barfota runtom dock, värt att kolla upp. Hursomhelst framstår hästen som omgångens mest överspelade.

1 Unique Gowan (14%) måste ha mycket bättre segerchans och får tipset.

Statistiken över 2640a-lopp är ganska bristfällig. Hittills har i alla fall ingen vunnit från ytterspåren 6-7-8 sedan man införde open stretch på banan. Antagligen är det väl svårast att hitta ner på innerspår från dessa lägen, och invändiga resor är viktigare ju längre distansen är.
Noterbart i statistiken är också att andrahandaren segrar oftare än spelfavoriten.

V86-8: Autostart, medeldistans, hög klass
Här påminns jag om ett annat V86-8, för drygt ett år sedan. Det sitter fortfarande starkt i minnet, ett tvåhästarslopp mellan 2 Örbäckens Cruella och 10 Photo Princess.
De här två lämnade fältet och var ”en mil” före trean 9 Miss Shape i mål. PP vann loppet, fastän hon startat 20 meter bakom. Och här är det läge att citera Guiden Express som hittat vass info: ”2 Örbäckens Cruella och 10 Photo Princess (V86-8) möttes fyra gånger under höst och vinter för drygt ett år sedan.
Den senare var före i mål varje gång trots att hon stod med tillägg vid alla möten.”

Sedan dess har Cruella utvecklats och är nog för dagen Sveriges bästa sto. Eller är PP fortfarande snäppet vassare? Experterna på Ronden och Expressen tror det och tippar henne vinnare. Intressant lopp att se!

Statistiken visar också en del intressanta saker. Sedan Åby införde open stretch är spår 2 det allra sämsta över medeldistans.
Inte bara sämst som i lägsta spelvärdet eller lägsta återbäringen, utan helt enkelt den sämsta lottningen. Med bara 6% segrar därifrån finns inget spår som är sämre. Och underlaget är stort och pålitligt.

Av spelfavoriter infriar 19% från spår 2 (jämför med 39% från övriga spår). 4-5 är de enda spår som lönar sig på vinnarspelet. Även spår 6 är en plusfaktor vad vinstchansen beträffar (precis som i kortdistansloppen gynnas detta spår speciellt då det finns OS).

7 Obi Wan var spelad till 5.90 mot Maharajah i sin senaste start. Ungefär som Ready Cash också var senast. Det var en överskattning av Spelarna; Obi Wan förmådde inte hänga med riktigt. Flemming säger att hästen inte har form nu, har varit förkyld sedan senast och ska gå med skor nu. Det borde inte gå.

Avslutningsvis citerar jag gärna Spelarservice, då de tycker precis exakt som jag: ”V86 är i sig ett fantastiskt spel som så gott som alltid bjuder på hög utdelning, men det som lätt blir tjatigt på Solvalla är när så gott som enda frågan varje vecka är hur många Nurmossegrar det blir… Ikväll får vi nyare och fräschare frågor att bita i!”

Ett litet systemförslag:
1 Strong Reasons
11 Fossens Bonus
2 9
8 12
Alla
6 9
1 Unique Gowan
2 4 10

72 kr blir det där och det borde gå ihop redan på sex rätt. Ser ut som en ovanligt bra omgång idag. Lycka till med spelbesluten!

/Jens Sjödén
Mail: [email protected]
Jens Sjödén ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Källa: http://www.travnet.se/blog/2014/01/2...nalys-v86-aby/
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
crossbow (+1), Fyran (+2)
Migge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td