Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-02-12, 16:43   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3629
Standard

V86-statistik 12/2 Jens Sjöden


Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av ondagens V86-omgång på Solvalla.

V86-1: Autostart, kort distans, tiohästarslopp [sidan 8]
Jag har en känsla av att 1 Knifetown Action presterar mycket bättre utan skor. Det är inte alldeles lätt att vederlägga då han bara gått barfota en gång de senaste 26 starterna. Det var i juli ifjol, och slutade med seger.
De senaste fem starterna har hästen inte presterat särskilt väl alls i, men se upp om det är barfotabalans idag!

Thomas Dahlborg har gjort sig känd som skrällkusk.
Hans segerfrekvens, 12%, är normal men det har ofta blivit fina odds då han vunnit. Den som spelat honom varje start i år har fått 113 insatser tillbaka på 66 spelade, en förtjänst på drygt 70%.
Han kom tillbaka till Sverige i juli ifjol, och den som spelade honom under fjolåret plussade knappt 15% (111/97).

Spelare har en tendens att överspela de kuskar man känner igen, och därmed underspela de mer okända. Nu börjar Thomas bli ett känt namn så den höga oddsnivån håller nog inte i sig särskilt länge till.

I lopp som detta, med bara tio startande, visar spår 4 överlägsna resultat. Med tanke på att både häst och kusk kommer i toppform, och att spår är en sådan viktig faktor i sådana här lopp, är 4 Luisiana Tab loppets speldrag, så länge hon bara är betrodd till 4%. Chansen bör vara minst dubbelt så stor.

3 Air Gunner slåss med 1 Knifetown Action om att vara minst dålig och därmed få favoritskapet. Jag noterar att båda kvällstidningarna tippar 1 Knifetown Action i tron att han leder från start till mål.
Båda facktidningarna (Guiden och Ronden) förordar däremot 3 Air Gunner, och Spelarna litar på dem. Mer än hälften av spelet – 54% – ligger på honom.

1 har tjänat 660’ medan 3 har sprungit in 943’, det är en betydande skillnad. De är lika gamla och har startat lika ofta. 3 Air Gunner har gjort marginellt färre starter och får ses som den bättre hästen, inte minst då 1 Knifetown Action presterat så svagt i så många starter i rad nu (med skor på…).

Men 3 Air Gunner har också varit jättedålig. För tre starter sedan var han jättefavorit i ett ännu enklare lopp på V86 men vek ned sig från ledningen och blev bara fyra, i ett lopp med sju motståndare…
Trots genomklappningen blev han favorit i loppet därpå, V64 på Romme, men han svek igen. Senast lyckades han hålla undan, då var det kort distans.
Det är det nu också, avgörande för att han ska ha chans överhuvudtaget. Motståndet på Solvalla är normalt för svårt för honom, 13 starter har resulterat i 0 segrar (11/30 på andra banor!).

Jag tror att 7 Odd Fellow (9%) är bästa hästen i ett uselt lopp. Ihop med spetshästen och ”statistikhästen” 4 Luisiana Tab (4%) har man ett intressant trehästarslås att inleda med.

V86-2: Autostart, kort distans, låg klass [sid 11-12]
Ett ”spårlopp” egentligen där 4-5 är mycket gynnade och lönsamma som spelobjekt.
Men här är det väldigt svaga hästar som vunnit spårlotten.

Favoritens 6:e-spår har ett infriandeindex på 0.9. Sedan kan man väga in, att favoriter på V86-spslet generellt överspelas så, att man bör multiplicera med en faktor 0.8 för att få fram den verkliga chansen.
Faktorn varierar naturligtvis en aning beroende på klass och styrka, men det är en fin tumregel.

Använder man dessa siffror på 6 Liberty Federal får man fram 55% X 0.8 X 0.9 = 40%. Det är ett finfint mått på den verkliga segerchansen!

V86-3: Autostart, medeldistans, 8-hästarslopp för 3-åriga [sidan 22]
Lär man sig aldrig? Gång efter gång visar det sig att hästmaterialet inte räcker till för treåringslopp.
Ändå fortsätter man att skriva ut sådana här propositioner. 100 000 i förstapris är med marginal det högsta under tävlingsdagen, men det spelar ingen roll vilka prissummor man lockar med när hästarna inte finns.

100 000 är också vad vinnaren av Stoeliten, V75-1 på lördag, får. Någon som tror att de sportsliga prestationerna som krävs är likvärdiga?
Vinnaren här skulle inte ens duga i V75-2, Klass I, på lördag med samma förstapris. I det här loppet får i princip alla som tar sig i mål prispengar.
Man gödslar med pengar till årgångshästar. Det är ju besparingstider inom travet och jag vet vad jag skulle spara på i alla fall.

Hursomhelst, mängder av upprepade misstag gör i alla fall att man har ett pålitligt statistikunderlag att gå på för att bedöma loppet…
Statistiken visar i princip att 2/3 av loppen vinns av hästar rankade 1-2 och 1/3 av rank 3-4. Avrundade siffror naturligtvis, men ungefär så ser mönstret ut. Stora skrällar vinner försumbart sällan.

Spåren kan man tro betyder mindre när det är så få startande, men så är det inte riktigt. Två spår utmärker som klart sämre än övriga: Det är, som alla säkert hade gissat, spår 8 men också spår 3. Bästa spår är i vanlig ordning 4-5.

Trots spår- och rankminus måste jag varna lite för sistarankade 3 Bison Spiro (1%). Det är den enda i fältet som inte startat som tvååring. Det kommer han att ha mycket glädje av framöver, kanske redan idag!
Han är i princip ostartad, men klassen på loppet är sådan att en ostartad häst bör ses med god chans. Definitivt större än de 1% han är spelad till!

V86-4: Lopp med två tillägg, stayerdistans. Strukna: 5, 9 [sid 101-102]
Statistikprofilen för sådana här lopp är speciell. 4 gånger av 10 vinner favoriten, medan en majoritet av vinnarna finns rankade 2-6. Lägre rankade hästar vinner försumbart sällan; de snittar en chans om 1/103 och är i regel överspelade. Sådana här lopp genererar väldigt sällan skrällar.

I skrivande stund har de rankade 7 och nedåt 13% av spelet på sig, men avsevärt lägre vinstchanser än så.

Precis som i likadana V75-lopp är det mycket gynnsamt att starta längst bak. De bästa hästarna brukar hinna fram över den dryga distansen.

15 On Hold fick jag upp ögonen för i ett V75-lopp 2012.
Han kom tillbaka efter en stor startgalopp och vann. Det är en promilleprestation: Bara 1/140 ungefär klarar att reparera en galopp till seger. Hästen har fortsatt att galoppera ofta, men här är han överlägset bäst och ett spikbud. Jätte-konstigt att han inte är favorit.

Vinner inte bästa hästen så vinner spetshästen. Det är t o m fördel spetshästen. I just den här typen av lopp vinns 37% av spetshästen.
Med bara två hästar på startvolten är formstarka och kuskförstärkta 2 Eastwind Cooper (10%) solklar spetsfavorit.
De där 37 procenten segerchans faller nästan alla på honom. Det är inte säkert, men möjligt, att han håller undan sitt försprång på 40 m för 15 On Hold (23%) om den går felfritt.
Men den löper ju stor risk att galoppera…
Hursomhelst ett urstarkt lås.

V86-5: Autostart, medeldistans, stolopp i låg klass [sid 32, 42]
Samma typ av lopp som det senast avgjorda V86-loppet (V86-8 i onsdags). Där tog 2 Livacious Lindy ledningen och höll hela vägen. Så ser det ut i 42% av de här loppen.

Här ses kuskförstärkte 1 Damzel Eson som spetsfavorit. Det kan då vara läge för en reflektion över hur innerspåret överskattas i framför allt tidningstips.
I verkligheten är det en av tio travhästar som klarar att hålla upp ledningen från innerspår bakom bil. I dagens V86-omgång ses hästen med bricka 1 som spetsfavorit i 4 av 7 autolopp… och den här veckan är inte speciell i det avseendet, utan det är så det brukar se ut i tipstidningarna.

Dessutom ska man kanske tänka efter en gång extra de gånger Örjan är spetsfavorit. Han laddar ogärna hårt för spets, och om han råkar hamna i ledningen släpper han den så gärna.
Hursomhelst – om man nu ser 1 Danzel Eson som loppets spetsbud så är det ett spelfynd! 42% chans att hålla till mål, men bara spelad till 15%. LL i onsdags hade bara 9% spel på sig men Örjan drar på sig massa extra streck.

Det bär lite emot att tippa en häst som dragit nitlotten 9, som dels är kraftigt chanshämmande och dels kanske minst lika illa, rejält överspelat.
Men i det här dåliga loppet måste bara 9 Ladynato (8%) vara bästa hästen. Ihop med spetshästen ska man ha låst det här loppet också!

V86-6: Autostart, medeldistans, lärlingslopp i låg klass [sid 32, 44-45]
I en omgång med överlag starka favoritchanser ser jag 4 Formation (39%) som den kanske allra bästa. Samtidigt är det här också det lopp som är öppnast bakom favoriten.
Övriga lopp är så ojämna, det här är det enda där ALLA kan vinna. En-eller-alla alltså! Men favoriten tar nog ledningen och favoriter i spets vinner.
I alldeles extra hög utsträckning är det så i årgångslopp.
Vettig spik, speciellt då flera andra favoriter i omgången (avd 1, 2, 3) är mer spelade trots mindre chanser.

V86-7: Autostart, kort distans, mellanklass [sid 13-14]
4 Castor Boko är spelad till 73%. Då är man uppe och tangerar den maximalt möjliga segerchansen för en travhäst i ett varmblodslopp.
Då får det bara finnas massor av plus och inga minus alls, och så tycker jag inte det är i det här fallet.

Hästen har tre raka segrar. Först överlägsen två gånger, men senast höll han bara undan med nöd och näppe från ledningen.
Han är dock inte startsnabb alls. När han lyckades nå spets senast var det för att kusken körde till och fick överta med varvet kvar.

Om han inte släpps till ledningen nu tror jag han får svårt att vinna.
Risken finns naturligtvis att man släpper dit honom, just i kraft av det gigantiska favoritskapet, och att han därför kan hålla undan med nos en gång till. Men Nurmos hästar brukar prestera lite ojämnt tycker jag.
Dessutom är individen relativt osäker med 6/18 galopper i karriären.
Jag tror chansen ligger runt 50/50 istället för de 3/4 han är spelad som.

Som spelare ”hoppas” jag då på förlust eftersom det ligger gigantiska pengar och väntar vid det scenariot. 1 Elit Sund (9%) ses som spetsbud, trots att det är svårt att spetsa från innern och han tidigare inte lyckats med detta.

I sådana här lopp är spåren 4-5 väldigt gynnade och 5 är det enda som lönar sig på vinnarspelet i längden.
5 Steely Knight är inte bra nog att vinna utan en del tur, det krävs nog att ett par av motståndarna galopperar, men man har just ofta tur från spår 5 och vinstchansen är större än de 2% han är spelad till.

V86-8: Autostart, medeldistans, låg klass [sidan 32]
8 Buba Boko (33%) vann V75 efter galopp senast, och det är som sagt en promilleprestation (var det någon alls som lyckades med det ifjol?).
Att han är bästa hästen kan man nog vara säker på, men såväl startspår som galopprisk sätter ned chanserna.
Han har faktiskt bara travat en gång de senaste sex loppen och då förlorade han…

Motståndet är dåligt och normalt vinner spetshästen med mer än 50% sannolikhet. Men vem tar då ledningen?
1 JC Memory svarar alla tipsexperter. Han har bara haft innerspår en gång tidigare, då hamnade han i tredje inner.
Det är det absolut vanligaste, det är som sagt bara 1/10 som klarar att spetsa från innern. Hästen har vunnit fyra segrar i karriären, alla från ledningen.
Det är oerhört avgörande att läsa spetsstriderna rätt.
OM han tar ledningen är han förstås ett spikbud och ett spelfynd till bara 9%. Väl i spets är chansen mångdubbelt större än så.

/Jens Sjödén
Mail: [email protected]
Jens Sjödén ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Källa: http://www.travnet.se/blog/2014/02/1...6-solvalla-34/
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
mr_stylez (+5), trance_error (+5), barner (+5)
Migge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td