Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-02-19, 16:30   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3629
Standard

V86-statistik 19/2 Jens Sjöden


Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av ondagens V86-omgång på Solvalla.

Idag är sista gången Solvalla arrangerar en hel V86:a. Från och med nästa vecka blir det delade omgångar i högt tempo för de som följer loppen på TV.

Idag har man fått ihop rätt bra lopp – inte ett enda årgångslopp. Och det lär bli ännu bättre framöver, då man kan välja de fyra bästa från varje bana.
Inte minst då man delar med Åby, som nästa gång. Det här hoppas vi på!
Och sen gissar jag, att omsättningen kommer att öka när man går tvärtemot den tidigare strategin, och lägger mer resurser på marknadsföring och sänder loppen i TV igen.

Nåja, först dagens omgång! Först noterar jag, att Kihlström & Kontio sitter bakom sju av åtta favoriter. Den återstående körs av Björn Goop… just på V86 har det visat sig att toppkuskarna har snäppet högre infriandegrad bakom sina favoriter. Förhöjd risk för favoritparad alltså!

V86-1: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp [sidan 25]
Spår 5 är överlägset bäst att ha i lopp av den här typen. 42 segrar har tagits därifrån under 2000-talet. Bakom är spåren 1-4 jämngoda med 30-33 segrar var.
Spår 10 blir ofta struket (i 38% av loppen!) men visar upp indextalet 1.4 vilket är näst bäst efter spår 5.

Av detta kan man sluta sig till att spåren 6-9 är minuslottningar. Alla dessa uppvisar negativa indextal. Särskilt dåligt är att ha spår 8-9, därifrån segras det närapå försumbart sällan.
Tränare uttrycker ofta nöjdhet med att lottas till spår 9, ”fint smygläge!” lyder den typiska kommentaren, men det finns inte fog för den uppfattningen.
Även Spelarna tror att läget är bra, så det spelas hårt också. Den som spelar spår 9-hästar i sådana här lopp får i längden bara 29% av insatserna i retur – överlägset sämst av alla spår.

3 Xena Brick har vunnit 6/7 från ledningen och 4/17 från andra positioner. 86% mot 24%. Samma mönster som hos i princip alla andra travhästar alltså. När du hör någonstans att en häst sägs vara ”bäst bakifrån” – kolla upp det. Det är nästan aldrig sant.

Här kan favoriten spetsa av egen kraft, annars släpps hon säkert dit i kraft av favoritskapet. En riktigt stark favorit inleder. Det är mest hon själv emot.
Hon har tolv raka felfria… är man skrockfull noterar man att det är #13 idag. Innan hade hon fyra raka galopper, men hon verkar alltså ha stabiliserat sig. Å tredje sidan: Hon har haft just spår 3 vid tre tillfällen och galopperat direkt i samtliga…

De mest spårgynnade utmanar. 5 Västerbo Collect blev en riktig nästagångare för tre starter sedan, då hon var urstark tvåa bakom Örbäckens Cruella.
Men nästa start var ett tufft V75-lopp och man lottades till spår 8, så hon fick springa med skor på. Trots detta var hon duktig femma, och det lätta loppet efter skulle hon bara vinna! Men det blev galopp senast som bekant.
Med toppspår och barfota idag så… Xena är knappast en bättre häst än Örbäckens Cruella som kanske var Sveriges bästa häst den dagen då VC mötte henne. Första motbud.

10 Wiss Shadow har det näst bästa spåret, det allra bästa sett till spelbarhet. Läget underskattas av Spelarna. Å andra sidan drar kusken en del extraspel på sig. Hästen gjorde sitt bästa lopp hittills i förra starten, då Goop körde henne för första gången. Kan vinna om favoriten galopperar.

V86-2: Autostart, medeldistans, låg klass [sidan 32]
5 Jartinec har äntligen lottats till ett bra läge. Han har startat med minusspår sex gånger i rad. Trots det har han nått fem andrapris och en tredjeplats.
Han var spikidé redan senast, och hade vunnit också om kusken kört mindre defensivt. Den här gången är läget bättre, och då kommer han att få ett mer gynnsamt löpningsförlopp. Omgångens bästa spik!

V86-3: Autostart, lång distans, 10-hästarslopp [sidan 56]
Det har bara avgjorts 15 sådana här lopp tidigare. 9 av dessa, 60%, har vunnits av favoriten.

Ännu fler har vunnits av ledaren. 4 Global Mazerine har visat sig att han grymt effektiv i spets, inte minst över lång distans. Man vet hur det slutar om han når dit: Med överlägsen seger. U-tipset är att han når dit och vinner loppet. Goop baissar om att man inte kunnat träna hästen ordentligt på slutet, och det måste man förstås lyssna på. Kanske presterar han sämre än tidigare? Därför är han bara omgångens näst bästa spik.

Stall Hultman tog en uppmärksammad seger i Frankrike för några veckor sedan, så ingen tänker på att det faktiskt är den enda seger som någon av stallets hästar tagit senaste månaden.
Ser man till hela 2014 har man vunnit 2 av 20 starter i Sverige.
Det är anmärkningsvärt svagt sett i relation till att man normalt har Sveriges bästa segerprocent. Ifjol vann man i 26% av sina starter.

Här, liksom i föregående lopp, har man spelfavoriten. Sannolikt är de båda överspelade. Men antingen finns stallformen, eller så finns den inte. Noll eller två segrar! Vid det senare utfallet blir det bottenutdelning på V86 idag.

V86-4: Lopp med ett tillägg, medeldistans, låg mellanklass. Struken: 12 [sid 80-81]
Det har körts 30 lopp med den här propositionen de senaste två åren, bara fyra av dessa har favoriten segrat i.
Och ATG brukar pricksäkert placera omgångens öppnaste lopp som avdelning fyra, här är favoritfrekvensen som lägst.
Det är väl dessa faktorer som talar mot 1 Ribbon Kronos som annars ser ut som en urstark favorit. Formstall och bästa spåret… första starten som nykastrerad, toppkusk som brukar infria på Solvalla.
Mest bara plusfaktorer. Just ja, uselt motstånd också. Särskilt när de två bästa motståndarna båda lottats till bakspår – på tillägg…

V86-5: Autostart, medeldistans, tiohästarslopp. Strukna: 10, 12 [sidan 25]
Efter strykningar har det här blivit ett tiohästarslopp som V86-1, men i lägre klass. Men vad gäller spårstatistik gäller samma delar som där.

9 Persos Amarula blir omgångens största favorit och måste bara synas. Hon har 2/3 av spelet på sig och det är nära nog så stor chans en travhäst kan ha. Men är hon så bra en travhäst kan bli? Hon gjorde sitt livs lopp på V75 för tre starter sedan. Så bra har hon aldrig varit vare sig före eller efter.
Då vann hon från dödens på kort distans. Kanske var det just dessa faktorer som gynnade?

Innan V75-segern hade favoriten bara vunnit ett lopp. På 27 starter.
I ett lopp för hästar ”med max 18 000 kr”…

Spår 9 är sämst (läs under V86-1!). Chansen reduceras med 1/3 ungefär, det har sämst indextal för såväl favoriter som ickefavoriter.
Här är motståndet så väldigt dåligt, och det är toppkusk i sulkyn hos den här favoriten också, så hon måste tippas etta.
Men nog garderar man, när spelet ser ut som det gör.
Skulle alla dessa överspelade favoriter vinna idag, blir det ändå låg utdelning. Kanske vill man ha en jackpot som hjälp för att haussa upp V86 Express nästa onsdag?

V86-6: Autostart, kort distans, stolopp. Struken: 11 [sid 16-17]
Även här finns en överspelad favorit i 3 Caddie Hera. Trots överspel kan det röra sig om loppets bästa chans, så hon ska med givetvis.
Andrahandaren 5 Maggan Sisu är dock ett roligare spel.
Siffrorna talar för att hon ska ha en jämngod chans, kanske till och med lite bättre. Men hon är bara spelad hälften så mycket!

V86-7: Autostart, kort distans, mellanklass [sid 13-14]
4-5 är som bekant topplägena i sådana här lopp. Pekka Korpi anmälde två hästar och lottades till just dessa. Det maximerar naturligtvis möjligheterna att vinna loppet. Tillsammans har hans hästar 5% av spelet på sig – chanserna måste vara mycket större än så.
Dessutom har man ju nytta av att vara två; man lär inte vara ivägen för varandra…

Loppet är väl annars omgångens öppnaste och bästa. Man kan notera att Aftonbladet funnit hela omgångens bästa spel här i 2 JL’s Buv. Motiveringen lyder ”alldeles för bortglömd och spetsfavorit”.
Det kan man instämma i: Hästen är spelad till 3% medan verkligheten visar att spetshästen håller till mål i 43% av sådana här lopp.
Släpper man reduceras möjligheterna till 5% – i vilket fall är hästen för lite spelad.

V86-8: Lopp med ett tillägg, medeldistans, stolopp [sid 83-84, 89-90]
Ett ”V75-lopp” avslutar. 10 Yoga Brick är favorit, och en sak man vet från V75-loppen är att favoriter med bakspår på start inte infriar.
Man ser samma mönster från Solvallas V86-lopp också. Inte så konstigt: Hästarna på tillägg är ikapp direkt.
Dessa har tjänat mycket mer pengar och poängen med tillägg är att dessa ska vara en klass bättre.
Den här start-favoriten måste vara lika bra eller bättre än tilläggshästarna för att segra, och så är det sällan.

I sådana här lägen brukar en andrahandare på tillägg segra. Och här finns just en sådan i 14 Caramella BF. Denna måste få tipsettan! Sedan är det förstås allmänt känt att skrällrisken är hög i sådana här lopp också.

/Jens Sjödén
Mail: [email protected]
Jens Sjödén ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Källa: http://www.travnet.se/blog/2014/02/1...6-solvalla-35/
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
mr_stylez (+5), Pilkast (+3)
Migge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td