Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-03-05, 16:06   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 832
Sharp$: 4151
Standard

V86-statistik 5/3 Jens Sjöden


Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av ondagens V86-omgång på Solvalla.

V86 Express blev inte oväntat en succé. Med hjälp av jackpot, marknadsföring och TV-sändning mer än fördubblades omsättningen på bara en vecka.
Det var blott tredje gången någonsin spelformen klev över 30 miljoner.
De andra två gångerna, var spelets första två veckor 2011.

Man verkar ha lockat till sig en ny kategori spelare.
Andelen V8-spel var låg, bara 2.8 miljoner. Faktiskt rekordlågt en jackpotomgång. Det var alltså inte gamla storspelare som klev in lite extra. Det märks också på en sådan detalj som den genomsnittliga systemstorleken. Den var förra veckan 140 rader. Innan man stoppade s k ”robotspel” (egentligen spel gjorda av vanliga människor med vanliga reduceringsverktyg, men på sällsynt stora belopp och många småkuponger) låg snittsystemet under en lång period på 30-40 rader per omgång.
Efter stoppet steg snittet direkt till 100-115 rader per omgång under lång tid. Nu alltså 140 – den högsta noteringen sedan spelformen var alldeles ny 2011, då också många helt nya spelare lockades till spelet.
Nu återstår att se, om det högre tempot i TV-sändningen räcker för att hålla kvar intresset hos alla nytillkomna!

Nu har man inte draghjälp av jackpot. Däremot av marknadsföring och TV-sändning – precis de faktorer som den nytillträdda ledningen beslöt att dra ned på för ett par år sedan.
Med känt resultat; ATG:s totalomsättning dippade rejält, med det allra största tappet just på onsdagar. Surprise!
För två veckor sedan omsatte man 14.8 miljoner. Utan jackpot tror jag inte det är möjligt att nå upp i 30 miljoner idag, men nog blir det över 20 i alla fall. Bara det en grym ökning med 35% i så fall… Ibland är samband inte så komplicerade.

ATG lovar som bekant 10 miljoner till en eventuell ensam vinnare. Hur stor är då risken att man behöver skjuta till de ca 5 extramiljonerna?
Tidigare har det blivit en ensam vinnare vid 8 tillfällen av 114 möjliga – 7%.

Omgången i onsdags visade för sjuttioelfte gången V86-spelets överlägsenhet. Till att börja med vann båda de favoriter, som hade majoriteten av allt spel på sig, de som ”alla spikade” (Orali och Perfect Cash).
Sedan vann ytterligare två favoriter med på förhand finfina spikchanser: Miss Beniss (”ett av omgångens bästa spikförslag”) och Paramount, båda favoriter med spår 5 bakom bilen… Totalt 4 favoriter alltså, helt normalt för V86-spelet. Man kan lugnt kräva 3-4 favoritvinster på reducerade system, det blir galet fina utdelningar ändå. Inte sällan miljoner.

Sedan var övriga vinnare inte så svårfunna, rankade 2-4-5-7 av Spelarna. Den sjunderankade kom i stoloppet… inte särskilt svårt att förutse att skrällen skulle komma där. Jag hade själv mitt bästa drag där, Strong Reasons.
Den här gången är hon nog bästa hästen i fältet och hon lär flyga till ledningen direkt. Sedan släpper man säkert som vanligt, men om det blir rygg ledaren eller 3:e inner är hon den sannolika vinnaren.
Nu släppte man till The Editor, som var trött redan varvet från mål och hon blev dragen sist… och lämnade vägen öppen för en annan skrällvinnare.

Ändå 164 000 kronor till de som hittade rätt och utdelning i alla tre vinstgrupper. Detta bör inspirera många av nybörjarna att återkomma.
Det här var ju inte så svårt! I och med att alla fick två jättefavoriter att spika gratis, var det som en vanlig V64 med 25 öres radpris och galet mycket bättre utdelning. Och sedan vann tredjespiken Miss Beniss också…
Som kuriosa kan man notera, att det rent teoretiskt var den tredje lättaste V86:an genom tiderna, då det ”bara” fanns 105 miljoner tänkbara kombinationer för spelarna att ta hänsyn till. Det brukar finnas ungefär tre gånger så många, men det var ovanligt få startande i onsdags.

Om man sedan krävde 4 favoritsegrar, är man nere i mer hanterliga 0.5 miljoner rader. Och med spikar för de båda givna, som ”alla andra” också spikade, är man nere i 100 000. Delat med fyra får man priset i kronor. Fortfarande för dyrt förstås, men sedan vet man ju att det blir max två skrällar, och så kan man ta bort en hel del chanslösa.
V86 är inte så svårt som det först verkar, men man ”måste” förstås använda någon form av reduceringsverktyg. Copéma är bra och gratis!

Man kan också notera, att man för första gången sedan 1 januari plussade, om man spelade vinnare på alla favoriterna. Normalt är oddsen för låga. Mest var det Paramounts förtjänst, då han betalade fina överoddset 3.83.

Efter tisdagsspelet var det omsatt fina 1.97 miljoner. Om normala proportioner håller i sig, skulle det peka mot en omsättning upp mot 25 miljoner idag! Men det är väl en del av de nytillkomna spelarna som helt enkelt lämnat in tidigare än de som varit med ett tag.

V86-1: Autostart, kort distans, stolopp
4 Sahara Fairytale och 5 Wiss Shadow möttes i V75 på Jägersro för ganska precis ett år sedan. Sahara fick ledningen och var en längd före i mål, efter att Wiss Shadow suttit fast och fått luckan för sent. Den gången startade WS med 20 meter tillägg…

Det rådet knappast något tvivel om vem av favoriterna som är den bättre hästen, intjänade pengar kan man också titta på. Visst kan mycket hända på ett år, men att 5 Wiss Shadow gjort karriärens starkaste prestationer i de två senaste loppen talar snarare ytterligare till hennes fördel.

Det finns orosmoln också. 2 Havbergs Mimi har de allra finaste meriterna, och hon borde kunna nå ledningen. I normalform vinner hon då, men det var länge sedan hon var riktigt bra. Hursomhelst – 5 Wiss Shadow löper risk att hamna i dödens på henne.
Om 4 Sahara Fairytale tar ledningen/släpps till spets, är också det mest sannolika att det blir dödens för WS.
Den positionen är ston ofta lite extra känsliga mot, och den individuella statistiken med 6 vinster och 12 andraplatser avskräcker… särskilt i jämförelse med Mimis 11 segrar och 4 andraplatser.
Med Mimi i spets och WS i dödens kan man gissa hur det slutar.

Å tredje sidan: Från stallet deklarerar man tydligt att 2 Havbergs Mimi ska köras i ledningen, helst med 4 Sahara Fairytale på utsidan. Då får tipsettan en fin löpning. 4 är favorit, men bör ha den sämsta chansen i trion.

Intressant statistik visar, att det sällan är den yngsta som segrar då det skiljer i åldrar mellan tre topprankade. Oftast segrar då den äldsta. Unga hästar överspelas.

För favoriten talar ”bara” faktorerna hemmaplan + stallform. Stall Kolgjini går ruskigt bra just nu (26%), och extra hög är segerprocenten när Ludde själv är kusk (35%!).

V86-2: Autostart, kort distans, 10-hästarslopp [sidan 8]
Stall Melander visar svag form. Efter att ha legat stabilt på 15% segrar ett par år sjönk noteringen ifjol till 11% efter en svag avslutning av året.
I år är noteringen 8%, och man har bara tagit en seger de senaste 31 loppen. Då till 2.40 i odds…
Detta talar mot 6 True Advantage och 8 OU Glide, som i toppform båda varit tidiga segerbud. Nu letar man i första hand på annat håll efter vinnaren.

Det har körts mängder av sådana här lopp tidigare och det finns pålitlig statistik. Vad som främst sticker ut är att spåren 2 och 9 är sämst. 9 är inte så konstigt kanske, men ”alla” tror att spår 2 är så bra.
Men det spelar ingen roll hur man vrider och vänder på siffrorna: 2 är en negativ lottning att få, det ger sämst återbäring på spelet, har lägsta indextalet osv.

Här är annars lätt att tro att 2 Miss Sue V är spetshästen. Om det är så, är det givetvis en väldigt bra chans, nästan 50/50. Det är lättare att spetsa från spår 4, som faktiskt visar överlägsna resultat över hela linjen.
Det är bättre än spår 5, när det bara finns tio startande. Det talar för 4 Drillbit Ås, som ju också är ett spetsbud.

Någon av dessa är spetshästen. Då ska hon lyckas hålla undan för bästa hästen, 7 Canaka BF. Det tror jag kan bli riktigt svårt.
Visst får hon gå utvändigt, men över kort distans spelar det mindre roll. Jag tror att hon tar ned spetshästen från dödens.
Hursomhelst är loppet löst på V86 om man har med båda!

V86-3: Autostart, medeldistans, 15-hästarslopp
Stolopp igen! Ett beprövat sätt att höja en omgångs svårighetsgrad. Med 15 bakom bilen finns ingen tillförlitlig statistik, det är så sällsynt.

12 Polo (4%) var ruggig senast. Från snarlikt läge (över kort distans!) hamnade hon först i fjärde ytter. Gick sedan i tredjespår resten av loppet och nådde dött lopp med en storfavorit som fått bestämma i spets.
Detta på Åby, där utvändiga löpningar är speciellt missgynnsamma! Upprepar hon den prestationen segrar hon rimligtvis igen. Lite oroväckande förstås, är den individuella statistiken med 4 segrar men 11 andraplatser.
Och då kom en av segrarna via dött lopp… Men tipsettan kan hon inte undgå.

9 Nangijala Face (43%) blir klar favorit. Hon har tjänat ungefär hälften så mycket som tipsettan, och spår 9 är inte alls mycket bättre än spår 12 som många tror. Spår 9 är det mest överskattade och överspelade.
Om en ”nia” spelas till 40% är den riktiga chansen snarare runt 25%.
Hästen är bra och hon kommer från stall i toppform.
Chansen kanske inte är sämre än för den jag tippat, men spelvärdet är klart mycket sämre.

Spår 5 är normalt det bästa läget, och med 15 bakom bilen borde det vara extra bra. Då lottas ju inte spåren, utan man får med garanti fyra sämre hästar invändigt och tre bättre konkurrenter med krångellägen på utsidan.
5 Felicia VE fick ett spelmässigt tacksamt ”d” senast och blir därför lite understreckad. Hon är nog inte bästa hästen, men hon får sannolikt den mest gynnsamma löpningen och det är ju ofta avgörande.

V86-4: Autostart, kort distans, mellanklass. Struken: 10 [sid 13-14]
Ett ”spårlopp”. Spår 9 är sämst, 1 seger på 115 försök är galet dåliga siffror. Sedan visar faktiskt även spår 2 minusresultat över hela linjen.
Just på Solvalla är det så (se även under V86-2), oklart varför.
Det är inga brister i det statistiska underlaget i alla fall.

Stall Hultman har som bekant vunnit Prix d’Amerique. Det kan man leva på ett halvår åtminstone, ingen tänker på att stallets övriga resultat varit långt under normal standard under 2014. Favoriter från stall i tveksam form ska man verkligen akta sig för, de är i regel dåliga spelobjekt.
Jag skulle inte spika absurt överspelade 2 Ponziopilato Stra (59%).

Spår 5 är bäst, inte minst som spelobjekt. Överoddsen duggar tätt och man tjänar fina pengar om man spelar ”femman” varje gång. Från spåren 3 och 4 segras det lika ofta, men till lägre oddsnivåer.
Det finns ett till spår som lönar sig på vinnarspelet, och det är faktiskt spår 12. Det är bara en gång på tio som en häst lyckas vinna därifrån, men när det händer är oddsen tillräckligt höga!
Efter strykning finns dock ingen som startar från spår 12 i det här loppet.

Mest sannolikt är förstås, att vinnaren har 3-5 på vojlocken. Dessa är rätt svåra att sära på. Ihop med en överstreckad favorit bör man ha täckt loppet på fyra streck.

V86-5: Autostart, kort distans, sjuhästarslopp
Knappast någon tvekar om att 2 Photo Princess är bästa hästen. Här lär hon hamna sist, men det finns å andra sidan bara sex motståndare.
Om hon någotsånär i tid når fram i dödens bör hon vinna det här.
Jag kollade upp stallets siffror. Man har gjort 25 starter i år, har fina 20 i segerprocent och som spelare har man plussat om man spelat i varje start. Det är goda tecken.

Motbudet är en formtoppad spetshäst. Statistiken visar, att en sådan vinner tydligt oftare än ”bästa hästen”. Trots litet fält kan det strula för PP, dessutom presterar hon ojämnt. Det är tryggast att även ha streckat 7 Onirique.

V86-6: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp för 4-åriga i låg klass [sidan 29]
Suck… att Solvalla aldrig lär sig. Man fortsätter vräka ur sig massor av årgångslopp, fastän det inte finns hästar till att fylla loppen.

Daniel Redén fick ett rekordår ifjol, efter att stallet äntligen kom igång efter efterhängsna infektioner. I år har det börjat bortom all sannolikhet bra: 37% segrar! Den ruskiga stallformen är det huvudsakliga skälet till att betrakta 2 Windy Ways (52%) som den rätta favoriten i loppet.
Att hon i årsdebuten tog hem ett enklare sprinterlopp på Bollnäs är i sammanhanget intetsägande.

1 Jartinec (16%) får annars ses som bästa hästen. Jag ser att det spekuleras i att han ska kunna hålla upp ledningen, men det blir nog tufft. 9 av 10 misslyckas med detta från innerspår bakom bil.
Den här individen har väl inte visat den blixtrande startsnabbheten för att man ska tro att han är den där tionde undantagshästen.

Statistiken visar att favoriten vinner 4 gånger av 10 i sådana här lopp, men också att spår 2 sätter ned chanserna med 1/4 ungefär.
Samtidigt är skrällrisken inte alls så liten som i många andra lopp på V86.
Här bör man nog strecka vidare en del.

V86-7: Autostart, kort distans, mellanklass
Tämligen likt V86-4, men här betyder spåren inte lika mycket då man tävlar med vinklad vinge. Det gynnar inte ytterspåren 7-8 som det var tänkt, men överlag utjämnar den skillnaden mellan spåren. 4-5 som är så överlägsna med vanlig vinge visar svagare siffror med den vinklade.

4 American Idol är spetsfavorit och får i ljuset av det ses som rätt favorit i loppet. Då han mötte 9 Mr Pellegrino 31/12 under närmast identiska förutsättningar var de båda jämnspelade.
American Idol vann från spets, medan Pellegrino galopperade bort sig direkt. Sedan dess har den senare gjort sitt livs två bästa lopp, kanske kan det bli kamp om han går felfritt nu. Men spår 9 alltså…

En annan med knallform är 6 Nok’en Fräkkert (6%). Även han har gjort två topplopp i de senaste starterna. Spår 6 är det som gynnas allra mest av den vinklade vingen. Här finns goda förutsättningar för en fin löpning.
Som spelet sitter är han förstås loppets mest spelvärda.

Loppet är ojämnt och vinnaren mest sannolikt redan nämnd.

V86-8: Lopp med ett tillägg, medeldistans, hög klass. Struken: 4 [sid 86-87]
Ögonen faller naturligtvis först på 10 I Saw You (17%). Hästen är så pass mycket bättre än de andra och ser ut att ha en enkel uppgift framför sig.
Men statistiken avskräcker. Många lopp med liknande eller identisk proposition har avgjorts tidigare, och man ser att hästarna på start är väldigt gynnade. Det är inte jämna chanser som det ska vara, utan de där framme vinner tre gånger så ofta. Därtill överspelas de på tillägg kraftigt.

Statistiken motiverar gardering. Faktiskt finns nog hela omgångens största skrällrisk i det här loppet (V86-3 är svårbedömt). 9 Odd Fellow (20%) ser ut att bli favorit, men bakspår på start är usla förutsättningar.
Han måste vara lika bra som guldhästarna på tillägg för att ro iland med uppgiften och det är väl tveksamt om han redan är det. U-tipset är nej.

12 Lord Capar har bara vunnit två lopp 2012-14. Intressant att notera är, att det varit just då han stått med 20 m tillägg mot sämre motstånd.
Under sådana förutsättningar har han segrat 2/4, i övrigt 0/34.
Det passar nog den här hästen bättre än att gå ut i Guld, som han brukar.
Här kan han normalt inte slå 10 I Saw You från lika start, men den kan ju galoppera igen…

6 Hamras One More (3%) tar med all sannolikhet ledningen, men man har deklarerat att man tänker släppa. Det reducerar hästens vinstchanser i allra högsta grad. Det är nämligen en väldigt hög andel som vinner just från ledningen i sådana här lopp. 41% chans från spets, 9% från rygg ledaren.
Så lite spelad som hästen är, är han ett bra spelobjekt oavsett.

En liten sammanfattning:
Det blir normalt bara en skräll på V86. Denna bör komma i V86-3, V86-6 eller V86-8. Övriga lopp ska alla gå att lösa på ett fåtal streck.
Det finns inga lika säkra spikar som förra veckan, ändå kan man kräva att minst två favoriter segrar. Normalt blir det tre-fyra.
Lycka till med spelbesluten!

/Jens Sjödén
Mail: [email protected]
Jens Sjödén ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Källa: http://www.travnet.se/blog/2014/03/0...ys-v86-xpress/
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
loneranger (+5), Pilkast (+3), Mangessias (+6), Fatpipe (+5)
Migge är uppkopplad nu   Ge poäng Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg


td