Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-03-08, 09:20   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3629
Standard

V75-statistik 8/3 Jens Sjöden


Tre stycken ”ogarderingsbara” favoriter vann förra veckan. Därtill infriades ett svagare favoritskap (Britt Palema) och med fyra favoritvinster i den rätta raden är det konstigt att fem rätt gav utdelning.

Det här är sannolikt en effekt av införandet av V7. En snarlik rad från 2009 (tabell sidan 22) betalade 157 000 på sju rätt men inget alls på fem.
Liksom nu i lördags vann då en enda jätteskräll som ”ingen” hade.
I övrigt segrade favoriterna i tre av sex lopp.

Nu i lördags var andelen V7-spel sällsynt hög. Det finns två dominerande skäl till detta – dels var omgången på förhand lättlöst, dels var det jackpot.
Det bör naturligtvis ha varit de mest favoritdominerade systemen som spelades som V7 – därmed också de system som slutligen hade flest rader med 5-6 rätt.
Dessutom vet man, att det är de skickligaste spelarna som väljer V7.
När alla dessa rader inte är med och tävlar om 5-6-rättspotterna, blir det högre utdelningar för de som är.
Normalt skulle knappast 5 rätt nått upp i 15 kr med resultat som senast.

Mitt stora systemförslag för 900 kr hade gett vinst – om man inte följt rekommendationen att spela V7. 1100 kr i så fall.
Tre av de fyra givna spikarna vann, systemet fallerade bara på att ojämne Nougat Ås nu hade en av sina sämre dagar.
”Enda motståndaren är han själv och det är svårt att räkna på chansen. En bra dag är den så nära 100% man kan komma. En dålig dag är chansen noll.”

Staro Bobcat som vann var rankad näst sist och ganska omöjlig att få med även om man garderat. Man kan tänka sig att skrällen är en av tidernas största (tabell sidan 300) med tanke på att han var rankad näst sist och hade 1% av insatserna (kanske bara 0,6%) på sig i ett lopp där det fanns en jättefavorit.
Men eftersom loppet gick som V75-1 kan man i efterhand räkna ut hans på förhand hemliga streckprocent: 2,4.
Det räcker långt ifrån till någon placering på listan!

”Veckans fynd” Frozen gav till slut 2.44 i vinnarodds. Inte alls dåligt faktiskt.

”Det är som vanligt: Spelarna spelar årgångshästarna alldeles för tidigt. Nästan alltid tar det tid att växa in i klassen. Det här måste med marginal vara omgångens sämsta favoritchans. Kanske vinner han en gång på 20.”
De raderna var om favoriten 11 Riff Kronos i sista avdelningen som slutade femma efter en optimal styrning av kusken.
Det var en prestation helt i nivå med vad man kunde förvänta sig.
Spelarnas enda riktigt stora misstag förra veckan! Det är galet hur man gång på gång överskattar ”årgångshästarna” när de går ut i sina ordinarie klasser. Han hade 1/3 av allt spel på sig, mer än 30 miljoner bara på V75… pengar folk bara kastade i sjön.
Eller rättare; frivilligt gav bort till andra spelare som gjort mer korrekta chansbedömningar.

Det har väl knappast undgått någon att det varit sällsynt lättlösta V75:or i år. Medianutdelningen ligger på låga 20 000 kr och den senaste månaden har 15 av 28 favoriter vunnit – 54%.

V75-1: Silver, autostart, medeldistans
Efter en tids svacka har nu stall Hultman tagit hem segern i 5 av de 7 senaste starterna. Ruggigt bra, och nu ligger årsfacit på ”normala” 26% segrar.
Ja, för Hultman är det faktiskt normalt…

Stallformen talar för 3 Oolong (36%), liksom det faktum att hästen i kraft av det klara favoritskapet med stor sannolikhet tidigt får överta ledningen.

”Motiverat att han är andrahandsfavorit” tycker Kolgjini om 9 Olympic Kronos (27%), och närmare ett avslag än så går väl inte att få därifrån.
Andra sansade bedömare (Goop i Björnkollen) tycker det är omgångens bästa spik. Statistiken talar klart för favoriten när motbudet har bakspår, och det inte alls är helt säkert att det ens är ”bästa hästen”.
När han senast provade V75, för fem starter sedan, räckte det till en fjärdeplats i Brons.
Sedan dess har han sprungit in en halvmiljon i Frankrike, men där är förutsättningarna andra, inte minst avseende banunderlag. Antagligen har å andra sidan motståndet varit tuffare än det han möter nu. Svårbedömd chans – stallformen är det i alla fall inget fel på.

1 Mad Image (6%) hade inga problem att avfärda favoriten och vinna loppet då de möttes näst senast. Han har gjort tre topplopp 2013-14, men många fler plattmatcher som den senast.
Även här en svårbedömd chans, skulle hästen ha en av sina bra dagar är det osannolikt att någon kan slå honom. Sedan gäller det förstås att inte bli instängd också.

Det här har varit en av V75-spelets allra vanligaste lopptyper genom åren. Pålitlig och intressant statistik finns på uppslaget 80-81.
Innerspåret visar bättre resultat än i flera andra 2140a-lopp medan favoritens tredjespår är svagt negativt. Andrahandarens niondespår är neutralt.
Man finner också att favoritskap av normalgraden infrias påfallande ofta, 47%. Det är klart mer än spelprocenten.

V75-2: Klass II, autostart, lång distans
4 Sensational Dream (14%) har startat fem gånger utanför Solvalla, varje gång i mycket billiga lopp med förstapris i intervallet 10’-20’.
Resultaten då 0-4-2-4-d. Hemma på Solvalla har han också startat fem gånger, då varje gång i tuffare lopp.
Det har resulterat i tre segrar och ett andrapris!

Resan är orosmomentet. Annars ser det jättebra ut och Nurmos tippar sig själv etta mot dagens största favorit! Här råder spetsgaranti och den faktorn är alldeles speciellt viktig över lång distans.
Det är sällan det är så här lätt att identifiera spetshästen och ”bästa hästen”. Vi vet, att det råder fördel den förstnämnde med proportionerna 4:3 ungefär. Som spelet sitter efter fredagen, är då 4 Sensational Dream ett av omgångens bästa fynd.

Man bör notera, att Kolgjini ”hotar” med att stryka sin favorit om han inte tycker att banan passar. Det är inget tomt hot, så har han gjort förut.
Trist i det läget är, att 4 är först i turordningen. ”Alla” får vinnaren gratis, den kommer att vara omgångens största favorit vid ett sådant scenario. Hoppas favoriten startar…

9 Archangel AM (53%) kan naturligtvis vara bra nog för att vinna loppet. Meriterna hittills är rätt svaga; näst sist startade han med samma läge och hann då fram till seger med hals. Men det var i ett lopp för bara fyraåriga, med max 90’… det är det hittills tuffaste lopp han varit ute i, och då hade han fördel av hemmaplan.
Favoriten är osäker också, han hade tre raka galopper innan den segern.

Kolgjini bar ett snarlikt favoritskap i V75-2 förra veckan, även då i Klass II. Den stora skillnaden nu, är att då rådde spetsgaranti.
Det är avsevärt större strulrisk från bakspår. Visst kan det mycket väl visa sig att hästen bara är bäst, men som spelet sitter tycker jag definitivt man bör gardera.

Det har inte avgjorts så många lopp med samma förutsättningar tidigare. På sidan 145 kan man följa resultaten från alla tidigare lopp.
Det brukar i alla fall inte skrälla, det är i princip så att alla vinnare återfinns rankade 1-5. Den långa distansen skiljer agnarna från vetet.

Pålitlig och intressant statistik för 2640a-lopp finns på sidorna 32-33. Spårstatistiken ser helt annorlunda ut än för kortare distanser; plötsligt är spår 1 bäst.
Det beror förstås på, att det är extra viktigt att gå på innerspår då distansen är lång. Sedan visar även spår 9 plusresultat, det gör det sannerligen inte annars! Av samma skäl säkerligen.

Spår 4 är i princip lika bra som spår 1, många har spetsat och vunnit därifrån. I det här loppet, har de tre högst rankade fått de tre bästa spåren.
Det talar än mindre för att man får se en skrällvinnare här.
Och fjärdehandaren 10 Appetizer (5%) får överta det fina niondespåret om favoriten blir struken…

V75-3: Guld, autostart, kort distans
Jag har vid några tillfällen skrivit, att jag inte tror att 3 Bath Launcher (28%) någonsin kommer att segra i Guld.
Läge för frossa nu, då hästen går ut på hemmaplan, över idealdistans, mot klent motstånd och tar ledningen.
Ska han någon gång segra i klassen är det förstås nu.

Men jag ändrar mig inte, utan tror att favoriten 4 Dileva Käll (36%) är bra nog att segra från dödens om så krävs. Sedan är hon väldigt startsnabb också, och motbudet körs av en kusk som inte är känd för att köra som allra snabbast från början.
Dessutom släpps ofta ledningen om den nås.
Sedan var Bath sämre senast efter en extrem formtopp, det är väl ganska rimligt att han är lite på retur nu – medan det omvända bör gälla Dileva.

Redén brände med två favoriter på V86 i onsdags – men då hade han haft otur i spårlotten och dragit det (på Solvalla alldeles speciellt) chanshämmande andraspåret bakom bilen.
Mycket riktigt blev det också fel; först dödens och sedan startgalopp. Som det så ofta blir från det utgångsläget. Nu spår 4 – mycket bättre, inte minst över kort distans.

Specialjämförelsen på sidan 50 visar hur grymt ofta favoritskapen infrias från toppspåren 4-5. Chanserna är på en helt annan nivå än från andra spår.
På sidan 52 finns statistiken för 12-hästarsloppen, ett sådant är det ju här. Underlaget är mindre, men mönstren desamma!
Favoriten här ska ha omgångens bästa segerchans.

V75-4: Kallblod, två tillägg, medeldistans
Intressant statistik hittar man på sidan 232. Vad man först slås av, är att hästarna på startvolten gynnas. Faktiskt så mycket, att man tjänar pengar på att spela alla startvoltshästar i alla lopp!
Samtidigt är de med dubbla tillägg mest missgynnade.

När favoritskapet blir svagt, som här, är favoritens grundchans bara 13%.
I princip är det jämna chanser mellan alla rankade 1-8.

Det finns bara ett norgetävlande kallblod i loppet, det streckar man först naturligtvis. 8 Gangtrött (3%) har bara vunnit ett enda lopp i år – givetvis enda gången han tävlade i Sverige. Just på Färjestad var det också.
Han delade naturligtvis ut skrällodds, 54 gånger. Så brukar det alltid så ut, det är helt galet hur bortglömda norska kallblod blir av de svenska spelarna.
Han satt då en bit bak men hade inga problem att sätta klorna i ledande 6 Lome Hero (15%) långt innan mållinjen. Ändå är den senare hårdare spelad – igen! Nog har 8 den bättre chansen dessa sinsemellan i alla fall.
Nu ska han också gå med samma gynnsamma barfotabalans som vid segern – och med samma kusk.

Men det finns andra, värre motbud. JO Persson brukar vinna sådana här lopp när de norska inte gör det. Här står 7 Tand Tuff (15%) plötsligt 20 meter bättre till än han brukar. Det borde vara loppavgörande, men kallblodsmatematik är inte alltid så enkel.
Det märks tydligt att Persson anser 10 Cali Maks (15%) vara den bästa hästen. Skulle Kontio pricka starten samtidigt som Tand Tuff tappar litegrann så är halva tillägget uppätet direkt och sedan har Cali Maks två kilometer på sig att ta de resterande tio metrarna. U-tipset måste vara att han klarar det? Han är två år äldre, jätteplus i kallblodssammanhang. Hårdheten fäller avgörandet sista biten in mot mål! I alla fall gentemot stallkamraten.

11 Nordvanja (12%) har sina förespråkare, men man ska minnas att ston nästan aldrig vinner kallblodslopp på V75. Enstaka gånger per decennium kan det hända. Därtill står hon på den enligt statistiken mest missgynnade volten. Och i senaste starten kunde hon inte stå emot 7 Tand Tuff från lika start – nu ska hon ta 20 meter.
Ifjol vann hon 2 lopp (av 17). Först mot bara ston, andra gången från spår 1 på startvolten, då de andra skulle ta tillägg på henne.
Det är ingen segerstaplare direkt och nu är det hon själv som ska gå runt dem i spåren. Seger är sannerligen långsökt.

V75-5: Stolopp, tillägg, lång distans
Bara ett sådant här lopp har arrangerats de två senaste åren, men på sidan 183 finner man en rimligt omfattande statistik från tidigare år.
Det verkar som att det är mer gynnsamt ju längre bak man startar, men underlaget för hästar med dubbla tillägg är i minsta laget.
Dock är det tydligt att de på första tilläggsvolten är klart gynnade gentemot starthästarna.

Så här resonerade jag inför stoloppet 22 februari:
”14 Blended Bellouet (22%) är favorit och det verkar lite märkligt.
Från läget hamnar hon med stor sannolikhet sist utvändigt och från den positionen vinns inte många travlopp…
Bästa hästen för dagen bör i alla fall 12 Deal or No Deal (15%) vara, om någon på tillägg hinner fram är det säkert hon.”
Nu vet vi hur det gick. 9 Deal or No Deal (4%) galopperade bort sig direkt i starten och favoriten 8 Blended Bellouet (58%) vann. En typisk kuskseger. Ekipaget hamnade mycket riktigt sist utvändigt, men Björn Goop var tidigt offensiv och satt i dödens efter ett varv.
Det är en topposition – bara ledningen är bättre – och med tanke på att det bara var svagare hästar kvar i loppet kunde hon vinna enkelt.

Det loppet ger inte anledning att byta uppfattning. Jag tror fortfarande att 9 Deal or No Deal har den bättre chansen, under normala omständigheter, utan galopper och med likvärdiga löpningsförlopp.
Spelet sitter helt galet, 4% mot 58%! Ponera att det varit tvärtom senast; BB som galopperat och Deal or No Deal som segrat.
Någon som tror att spelet i det här loppet sett likadant ut då…? Finfint spelfynd!

7 Renate Bowl (1%) var med i samma lopp. Det var hon som hamnade sist utvändigt efter att Björn smart gett sig av vid rätt tillfälle.
Sedan spurtade hon över förväntan bra och var inte så långt efter i mål. Läget nu borgar för invändig löpning vilket lär vara en förutsättning för seger i det här loppet. Det krävs tur för att luckan ska dyka upp, men gör den det finns form för seger helt klart. 14:e-rankad och mindre än 1%..!
Chansen att det löser sig fint är i alla fall några procent, inte bara en.

Favoriterna har haft mycket flyt i stoloppen i år, men den här gången ser det ändå ut att kunna bli en skräll. Många är understreckade i ett lopp där favoriten inte rimligen kan ha chans i nivå med spelprocenten.
Det klaffade så perfekt senast och motståndet var enklare samtidigt som alla de bästa motståndarna galopperade bort sig.

V75-6: Klass I, autostart, kort distans
För ganska precis ett år sedan vann 1 Poisson (36%) i Klass II – från bakspår på kort distans. I senaste starten visade han ”årstidsform”, det råder knappast någon tvekan om att hästen nu är redo att segra i Klass I.

Starten blir i vanlig ordning avgörande. Det är sannerligen inte lätt att hålla ledningen från innerspår, men om favoriten lyckas är det ganska givet att han också vinner loppet. Intressant statistik på sidan 27 visar att innerspåret reducerar infriandechansen, indextalet ligger på 0.8.
Det strular ofta från innerspår, som dock anses bra och överspelas rejält – kolla in återbetalningsgraden längst till höger i samma tabell. 3 och 9 är också negativa, överspelade startspår.

I den loppspecifika statistiken på sidan 118 finner man att det här är ett riktigt ”spårlopp”. Den stora vinnaren i lottningen är Roger Walmann, som drog två av de tre toppspåren till sina båda hästar.
I normalfallet loppavgörande.

5 Persos Amarula (14%) har inte rosat marknaden precis, men vid segern för fyra starter sedan var hon osannolikt bra. Då liksom nu var det kort distans + toppspår. Det är nog hennes melodi.
Det var en jättestark prestation att från dödens bara gå ifrån över Axevallas långa upplopp. En likadan prestation nu innebär seger igen, i alla fall om favoriten blir instängd. Starten avgör som sagt.

V75-7: Brons, autostart, kort distans
Det går inte att blunda för att 10 Disney Tooma (9%) var riktigt bra senast. Jag brukar inte vara den som förordar bakspårshästar i kortdistanslopp, men den här sticker ut lite. Att motståndet denna gång är lite tuffare kan paradoxalt nog vara ett plus; det är mer sannolikt att han bjuds på det passande höga tempot. Spurten duger garanterat i klassen.

4-0-6-5-0-0-3-0-0-0. Det är resultaten från de tio senaste starterna som 10 Disney Tooma gjort utanför Solvalla. Under samma period har han startat 36 gånger på hemmabanan och vunnit 7, 19%.
Dessutom har det blivit 7 andra-tredjeplatser.
Liksom för många andra av stallets hästar kommer de allra bästa resultaten på hemmaplan, trots det generellt tuffare motståndet där.

1 Uroy (20%) är favorit och Björn Goop tror att han vinner om han lyckas hålla upp ledningen. Det tror jag också, men bara en av tio lyckas hålla spets från innerspår bakom bil. Är Uroy den där tionde, blixtrande startsnabba undantagshästen? Jag tror inte det.
Favoriten kan förstås vinna ändå då han säkert är bästa hästen, men det krävs tur och han är värd att gardera.

Statistiken för sådana här lopp ser intressant ut. Titta på sidorna 98-99 i första hand. Resultatprofilerna ser helt olika ut, beroende på favoriten haft ”dåligt spår” eller inte. 1 tillhör de dåliga spåren.
Faktiskt har alla de sex högst rankade dåliga spår! Det går sällan under rank 8, men hästar som rankas 7-8 av Spelarna, och samtidigt haft turen att lottas till bra spår, är ofta vinnare under rådande förutsättningar! 2 Delvann (7%) är en av dessa och räknas tidigt, egentligen är han ”statistikvinnare” av loppet. Sedan är 4 Fighter Gull (3%) och 5 Pave the Way (3%) helt jämnspelade bakom – båda bör med på en garderad kupong.
Att de har bättre chanser än sina spelprocent kan man vara säker på. Dessutom brukar det rensa lite extra bra med en skräll i sista avdelningen!

Avslutningsvis…
Det talas mycket om Färjestads korta upplopp och att det gynnar spetshästarna. Statistiken på sidan 248 visar att ledarhästen håller till mål i 43% av V75-loppen på Färjestad, vilket är helt genomsnittligt.
Andra faktorer än upploppslängden påverkar spetshästarnas chanser.

Den bästa favoritchansen bör 4 Dileva Käll i V75-3 ha, trots att faktiskt bara två favoriter i omgången är mindre spelade.
De hästar som har bäst segerchans i förhållande till sin spelprocent, åtminstone efter fredagsspelet, bör vara 4 Sensational Dream (V75-2), 8 Gangtrött (V75-4) och 9 Deal or No Deal (V75-5).
2 Dellvann i sista ligger också bra till, men jag gissar att den kommer att öka i förtroende rejält under lördagen.

Lycka till med spelbesluten/Jens

Källa: http://www.storavinster.se/statistikanalys-v75-8447373
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
lappen69 (+1), Staketkusken (+10), TOBYTYKE (+10), overpace (+5)
Migge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td