Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-05-14, 16:39   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3629
Standard

V86-statistik 14/5 Jens Sjöden


Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av ondagens V86-omgång på Solvalla och Jägersro.

V86-raderna är nästan parodiskt förutsägbara. Nästan varenda gång blir det en, och exakt en, skräll. Denna är ganska stor, rankad 8-11 av Spelarna. Så har det varit 8 av de 10 senaste omgångarna.

Utdelningarna är så gott som alltid bra – till och med om den där skrällen uteblir, som hänt två gånger de senaste tio veckorna. Då har åttorna gett 35 000 respektive 511 000 kr.

I onsdags blev det ”bara” 38 000 kr, kanske ett tecken på att spelarna börjat lära sig det här. Som vanligt fick man också ett lopp gratis, då en överspelad ”dagens största” (75%!) infriade igen. Den som bara blundar och spikar dagens största och sen spelar resten som en V75:a med 25 öres radpris hamnar oftast rätt på det. Och loppen i övrigt är mycket mer lättlösta än V75-lopp normalt är – ändå blir utdelningarna högre.

Sju vinnare rankade 1-3 och så ett skrällopp. Utdelningen senast var lägre än normalt, men ändå bra. Det finns exempel där samma profil renderat i miljonutdelningar, och till och med där ingen hittat åtta rätt när skrällen var jättestor. Sedan vinner väldigt ofta 3-4 favoriter också, ingående i den där gruppen med rank 1-3-vinnare. Och i regel dagens största också. Mycket att ta fasta på om man spelar reducerade system. Sådana kan på förhand se ut att ha låg utdelningspotential då man fyllt i nämnda krav, men V86 överraskar ofta.

I onsdags blev det tre favoritvinster, däribland omgångens två största.

Den allra bästa segerchansen slarvades dock bort. Royal Fighter (Åby, V86-3) släppte ledningen till en obegriplig storfavorit, med mycket sämre meriter såväl avseende tider som intjänade pengar. Kusken hade väl tänkt nyttja open stretch eftersom loppet gick på Åby, men det hjälper ju inte när man släpper till någon som är trött halvvarvet från mål. Nu hade jag visserligen spikat Royal Fighter, men känslan är ändå att man får skylla sig själv: Man ska aldrig, aldrig släppa ledningen! Gör man det, så går det som det går. Gör man det inte, vinner man med enprocentare.

Åby-loppen visade sig, precis enligt förhandsprognosen, mycket lättlösta. Favoriterna vann alla lopp, utom den nämnda, obegripliga favoriten i V86-3. Skrällen skulle alltså komma på Solvalla. Där fanns fyra lopp att välja bland, och fastän det var relativt jämna skrällchanser dem emellan, är det knappast en efterhandskonstruktion att påstå att just stoloppet, där skrällen faktiskt kom, också var det lopp man valt först om man bara fått gardera en avdelning.

Omsättningen verkar ha stabiliserat sig kring 18 miljoner. Det är en ökning med 20% sedan sista omgången utan Express.

V86-1: Autostart, medeldistans, låg klass
7 Ni Talar Bra Latin är spelad till 65% i skrivande stund. Det är förstås en överskattning av chansen, då segerchanser på den nivån nätt och jämt existerar. Generellt ska man multiplicera V86-favoriternas spelprocent med 0.85 för att få fram den verkliga chansen, men skillnaderna för de allra starkaste favoriterna kan diffa mer än så.

65 X 0.85 = 55% segerchans. ”Dagens näst största” infriar till 45% inom V86-spelet, och med tanke på att de största favoriterna överspelas mer än andra, kan den noteringen ligga närmare sanningen. Runt 50/50 ska det vara för favoriten i alla fall.

En sådan här favorit vill man givetvis ha bort som spelare. Vem kan då vinna istället?

1 Bonnies Napoleon och 6 Rajah Press är loppets spetsbud. Spetshästen vinner oftare än spelfavoriten. Tipset till den förstnämnde, då han spetsat enda gången han haft innerspår bakom bil tidigare, och det är lite lättare att ta ledningen då det är vinklad vinge. Den senare missgynnar f ö favoriten lite extra. Effekten av den har blivit motsatt den avsedda vet vi nu efter många års statistik.

3 Ipod är tredjehandare, men då Kolgjini i Guiden säger att hästen ”är inget för spelarna” så får man lyssna. Man brukar inte ligga lågt i onödan från det hållet.

V86-2: Autostart, kort distans, 8-hästarslopp [sid 5-6]
Här var det tur att Melander anmälde fem chanslösa, annars hade loppet fått ställas in. Han har också garanterat sig om 26 000 kr i prispengar (för placeringarna 4-6). Galopperar någon av de andra blir det ytterligare 23 500 kr in för en tredjeplats…

Här finns naturligtvis alla möjligheter till stallkörning, man kan offra både en och två och tre hästar för att vinna loppet. Knappast troligt dock, det skulle bli för uppenbart.

Tre hästar kan vinna och det är säkrast att strecka alla. 4 Delicious US blir jättefavorit, 58% just nu. Med samma logik som i föregående lopp är den verkliga chansen 58 X 0.85 = 49%. Det här är dock en typisk snackhäst och sådana överspelas än mer. Ytterligare en favorit med god chans, runt 50/50, men som man som spelare absolut vill få bort!

Bara två andra kan vinna loppet. De är underspelade, som andra-tredjehandare så ofta är på V86. 14% och 16% just nu, chanserna är större! De fem chanslösa är spelade till 12% tillsammans – det överspelas även på skrällar!

V86-3: Autostart, kort distans, stolopp i låg klass
Det kommer ju en skräll varje V86-omgång, och det här är ett av de loppen där den kan komma. Inget fel på favoriten annars, 7 Com Z lär vinna om hon når ledningen, och kanske annars också, men läget är extra bekymmersamt då man tävlar med vinklad vinge.

”Favorit-eller-skräll” är i regel vad som gäller i stoloppen, speciellt över kort distans.

V86-4: Autostart, medeldistans, 10-hästarslopp för 3-åriga. Struken: 4 [sidan 27]
Det har avgjorts 58 likadana lopp tidigare. I 55 av dem har vinnaren varit rankad 1-4. Skrällrisken är alltså påfallande liten.

En skärskådning visar, att det kommit 2 skrällar i de 20 lopp som varit stolopp som detta, och alltså 1/38 av övriga. Det gör 10% respektive 3%. Naturligtvis är underlaget för litet för att siffrorna ska vara alldeles pålitliga, men de följer det mönster man ser på så många andra ställen: Stoloppen är mer skrällbenägna.

I spårstatistiken finner man, att ingen ännu vunnit från spår 8 och att spår 9 är sämst av övriga. Resten visar ganska jämna resultat.

Man ska i första hand leta efter hästar som inte tävlat som tvååringar – dessa vinner nu istället. Här streckas 1 Annabelle Dimanche (19%) och 7 Secret Service (26%) först! Att båda ligger rankade bland ”de fyra som kan vinna” stärker bilden av deras goda chanser. Tillsammans har de ”bara” 45% av spelpengarna på sig fastän det bör vara mer sannolikt att någon av dem vinner än att de inte gör det.

V86-5: Autostart, kort distans, hög klass. Struken: 12
6 o’Grady 51%… ännu en favorit som överspelas, men som ändå är rätt tipsetta i loppet. Ingen annan har ju en större chans.

11 Persos Seaman (1%) tycker jag är intressant. Sistarankad! Folk verkar ha glömt hur bra den här hästen är. Spännande nu i ny regi. Säkert bästa hästen, sedan är ju läget som det är.

V86-6: Autostart, medeldistans, 8-hästarslopp för 3-åriga [sidan 22]
Som V86-4, men ännu färre startande och inte bara ston – och dubbelt så högt förstapris. Trots 200’ så lockas inte mer än åtta att anmäla. Det gödslas verkligen med pengar i årgångsloppen, hästmaterialet är inte i närheten att räcka till för alla lopp. Konstigt att inget sto valde att gå ut här i stället, det räcker ju att anmäla sig och hänga med till någon av de sista placeringarna för att tjäna stora pengar. Dessutom brukar stona hävda sig väl mot hingstarna så här tidigt i karriären.

28 likadana lopp har avgjorts tidigare, och här har det bara en gång hänt att vinnaren varit rankad lägre än 4. Då var den femterankad… Man kan naturligtvis på goda grunder anta att skrällrisken är väldigt liten. Hälften av loppen vinns från ledningen och spåren 4-5 visar överlägsna resultat (det hänger ihop, då det är lätt att spetsa från dessa spår).

6 Al Dente blir den allra största favoriten i en omgång med många starka favoritskap. Bästa chansen är det då normalt också; statistiken visar att sådana här storfavoriter infriar till 6/10 inom V86. Då är han alltså ändå överspelad, och helst vill man ha bort den här favoriten också.

Det är lätt att gardera då skrällrisken är noll. Någon av 1, 7 och 8 vinner om favoriten bommar.

V86-7: Autostart, medeldistans, låg mellanklass
Här är nästa lopp där ”omgångens skräll” kan komma. Det är ofta hopplöst att hitta denna, utan man löser det hela med att lokalisera skrälloppet och sedan helgardera. Här är i alla fall 3 och 11 värda att nämna då de är spelade till låga 1% och 2% medan några andra ”chanslösa” har mer spel på sig.

V86-8: Autostart, medeldistans, hög klass [sidan 39]
Sådana här lopp är sällan spelmässigt intressanta. Spelarna känner hästarna väl och gör få och små felbedömningar. Ekipagen spelas i nivå med sina verkliga chanser; över- och underspelade hästar saknas i regel.

3 Abborren känns ”klar”, men det är farligt att lita på känslor. 4 Västerbo Highflyer har varit usel i sina senaste starter och kommer från stall vars hästar överspelas, men kombinationen spelfavorit, fint startspår och god spetschans går ju inte att ignorera.

Hursomhelst är skrällrisken liten, någon rankad 1-4 lär vinna.

/Jens Sjödén
Mail: [email protected]
Jens Sjödén ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Källa: http://www.travnet.se/blog/2014/05/1...v86-xpress-11/
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
mr_stylez (+5), sandro (+15)
Migge är uppkopplad nu   Ge poäng Svara med citat
Svara



td