Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-09-20, 08:07   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3626
Standard

V75-statistik 20/9 Jens Sjöden


38 454 kr hade utdelningen blivit i lördags, om V75:an inte varit jackpotförstärkt. Utdelningen på V5, de fem sista V75-loppen alltså, blev 42 691 kr. Ännu ett exempel på, att det är bättre att spela V5 än V75 ifall man tror att omgången kommer att inledas med två favoritsegrar. Skillnaden kan vara mycket större än så här – och man slipper riskera att spricka på spikarna i början.

Från lördagen noteras i övrigt…
…att derbyvinnare har det svårt i så hög klass som Brons ändå är. Har Viking Va Bene (V75-1) kommit i mål än..? Det var väl inte så att han kom sist?
…att Coldtown fick ledningen i V75-2. Det fanns en liten otydlighet i analysen: Jag skrev att 12% klarade av att hålla upp ledningen från innerspåret. Den verkliga siffran är lägre; för i de där 12 procenten ingår ju också de som – liksom Coldtown – lyckas komma ut och får överta efter en bit.
…att Seabiscuit (V75-3) blev den första favorit som förlorade. Varningen för det missgynnsamma tredjespåret (sidan 58) visade sig befogad: Som i så många lopp tidigare, blev det tidig galopp därifrån.
…att ”patriotiskt spelande” drabbade Månprinsen AM. Jag var en av de som övervärderade hans chanser, trots att man borde varit väl medveten om att norska kallblod tävlar på en halvklass högre nivå. De lade beslag på alla tre platserna, ”mil” före svenskarna.
…att för dagen bästa kusken vann V75-7. För det mesta vinner de bästa hästarna den typen av lopp, trots dubbla tillägg (sidan 222). Men den här gången somnade flera av kuskarna i kön, och då man väntade för länge med att attackera slutade det som så många gånger förr: Den ”chanslösa skrällen” som tog ledningen höll ända in i mål. De som missgynnas i den typen av lopp är de i mitten: De har svårt att ta 20 meter på de framför och ännu svårare att hålla undan 20 för de allra bästa över dryga 3 km.

Under måndagen nådde Al Dente 85.87% av insatserna och fick därmed årets starkaste favoritskap, och det tredje starkaste någonsin (sedan ATG började med insatsfördelningen). Hos vinnarspelarna fick han 70.5% av förtroendet.

Årets medianutdelning steg till 30 832 kr efter två högre utdelningar lördag-måndag. Det är alltjämt lägstarekord om det skulle vara noteringen efter avslutat helår. Den kompletta tabellen finns på sidan 107.

Omsättningen på 22.66 miljoner var med bred marginal den lägsta i V75:s historia. Säkerligen hade den varit i alla fall 10-20% högre, om möjligheten att spela V7 funnits kvar. Just på vardags-75:orna brukade V7-andelen vara hög.

2010 och 2012 blev Solänget av med sin V75-omgång och fick nöja sig med en V86:a. Alla andra år har man haft V75, men inte alltid i september. Maj, augusti och oktober har också förekommit. Ingen statistik över motsvarande-omgång-tidigare-år den här veckan alltså.

V75-1: Klass I, autostart, lång distans
Svante Båth tycker att 1 Shiraz Brodde (46%) är hans bästa chans i omgången, trots att han har dagens största favorit i V75-2. Statistiken talar för att han kan ha rätt. Innerspår är bra i långlopp - kolla den detaljerade statistiken på sidan 34 och den överskådliga jämförelsen på sidan 38.

Här finns det möjlighet att favoriten håller ledningen. Annars är ju distansen lång, kusken är rutinerad och har fina möjligheter att hitta ut under loppets gång. Loppet är rätt ojämnt för att vara Klass I dessutom, det ökar chansen att det spricker upp. Helt klart rätt favorit, och säkert också omgångens bästa segerchans, som Båth tror.

7 Ninepoints Lucy (14%) får antingen ledningen eller rygg på en ledande favorit. Hon är mer travsäker och rätt andrahandare.

6 Super Streamline (16%) har inte optimalt spår och får säkert en tyngre resa än de andra två. Det avgör normalt över så här dryg distans. Ändå rätt tredjehandare.

9 Buba Boko (8%) har ett över distansen gynnsamt läge (sidorna 34 och 135) och kommer från formstall. Man kan heller inte invända mot Spelarnas val av fjärdehandare.

Loppspecifik statistik finns på sidorna 134-135 och bekräftar bl a att skrällrisken är liten. På sidan 123 kan man se en intressant resultatprofil för de senaste årens starkfavoritlopp i Klass I.

V75-2: Klass II, autostart, medeldistans. Struken: 8
10 Rolex (65%) har galopperat i 7 av de 10 senaste och har faktiskt inte lyckats gå felfritt två gånger i rad under perioden. Det måste han nog göra nu; det är oerhört sällsynt det Calvin Borel gjorde för två veckor sedan - att vinna efter galopp. Chansen att klara det inom V75 ligger på promille (se t ex sidorna 135 och 143).

På sidan 135 kan man se att spår 10 inte är så bra för osäkra hästar; galopprisken ökar med en faktor 1.2.

Galopp är i princip enda förlustscenariot, alla vet att hästen är för bra för klassen. Statistiken visar att hästar som spelas runt 2/3 också har en chans på den nivån. Det är ungefär max i varmblodssammanhang.

2 Twilight Eyes (10%) tar spets och är helrätt andrahandare. Alla vet (eller borde veta), att det är spetshästen som segrar i de lopp där ”bästa hästen” av någon anledning bränner.

Reijo Liljendahl har gjort 29 starter i september och det har bara blivit en seger - med en favorit i ett skräplopp (treåriga max 25’). En naturlig svacka - stallformen har ju varit på topp i princip ända sedan han drog igång för ett år sedan. Formen talar inte för att tredjehandaren 5 Gameplayer (9%) ska kunna förvalta sitt toppläge till seger.

V75-3: Guld, autostart, medeldistans 12-hästarslopp. Struken: 8 Att det står en nolla i segerkolumnen för spåren 2 och 8 (sidan 66) innebär inte att det är omöjligt att vinna från dessa spår. Det har bara avgjorts 40 lopp med 12 startande, förr eller senare kommer någon spårhandikappad häst att vinna. Intressant ur spelsynpunkt, är att spår 2 anses bra och spelas därefter. Att spår 8 är dåligt är väl känt.

Om man misstänker att nollan för spår 2 är en ren slump, kan man bläddra tillbaka till sidan 62 och statistiken över 10-hästarslopp. Där är underlaget stort, ca 400 lopp, och spår 2 visar påfallande svaga siffror. I år har inte någon av åtta lyckats bemästra spårhandikappet – trots att tre av dem varit favoriter (33%, 33% och 79%). Att 2 Disco AE, som inte gjort ett bra lopp på åratal, ska bli den som bryter sviten är inte troligt.

”På rena meriter skulle han bara vinna… han visade att form inte alltid är en färskvara. Ibland väger medaljer, hårdhet och pengar tyngre.”
Så skrev Micke Nybrink (Aftonbladet) efter On Track Piratens guldseger i lördags. Jag tror vi får se samma fenomen i veckans gulddivision. 9 Harry Haythrow (14%) är så mycket bättre att han vinner även utan full form. Nu finns det frågetecken kring att han inte startat på fyra månader, han var dålig i de två sista starterna och han har ett tråkigt 9:e-spår. Därför är han ingen spik - men konstigt att han inte är favorit!

Det naturliga motbudet är 1 New Line (6%). Han vann mycket tuffare lopp än så här, om och om igen, förra året. Men som alla andra, presterade han sämre efter att Åke Svanstedt flyttat till USA. Nu är han i ny regi, och om han tävlar i närheten av sin kapacitet är det toppchans - speciellt då han kanske kan hålla ledningen här.

3 Nahar (42%) har tävlat långt under kapacitet på slutet och profetian på sidan 160 har nu slagit in flera gånger om. Kan vinna på att han får mycket gratis i kraft av stort favoritskap - ändå iskall som spelobjekt.

6 Bon Frecia (10%) och 10 Claes Boko (22%) är fältets yngsta hästar och har än så länge bara silverdivisionsmeriter. Det brukar ta ett tag att växa in i klassen och båda överspelas i förhållande till chans.

V75-4: Stolopp, tillägg, medeldistans
15 Valnes Chilly (41%) satte en straffspark i ett lärlingslopp senast. Sedan dess har stall Bergh gjort 19 rikstotostarter med följande resultat: d-0-5-4-0-0-5-d-4-4-0-2-4-0-5-0-6-d-5. Noll procent vinster och 5% platser är anmärkningsvärt lågt för landets mest framgångsrika stall som annars har 23% segrar och 46% platser i år.

Som spelare får man idag vara elak och ”hoppas” på att det här är en formsvacka. Efter två högst sannolika favoritsegrar från Båths extrema formstall, har sedan Bergh favoriterna i tre lopp i rad. Skulle han också ha en formtopp inleds alltså V75:an med fem raka favoritsegrar (innan det kommer en bra spik i sjätte…).

På sidan 187 finns loppspecifik statistik. Underlaget för hästar med dubbla tillägg är sådär, men de verkar inte missgynnade i alla fall. Den enda favorit som startat under de förutsättningarna segrade, och bland ickefavoriterna syns tydliga plussiffror. Studerar man oddsnivåerna finner man dock att dubbeltilläggshästarna verkar överspelas i förhållande till sina riktiga chanser.

Man ser också en påtaglig skrällrisk. Hittills i år har dock de här loppen varit anmärkningsvärt skrällbefriade. Det brukar jämna ut sig på årsbasis, och då är det dags att hösten lever upp till sitt skrällrykte.

De två mest spelade kommer från övertygande spetssegrar men ska nu gå bakifrån. Tredje- och femtehandaren är bara tre år, det ska inte gå. Återstår då fjärdehandaren 10 Nikita Broline (9%) som är någorlunda betrodd. Hon har dock lite ickevinnarprofil (tre segar men nio gånger 2:a-3:a) och har dessutom ett startspår som genererar fler andra-tredjeplatser än vinster.

Det är sällsynt med 15-hästarslopp där bara en enda står bra inne på pengar. Det brukar tränarna pricka in väl annars. Här måste i alla fall 14 Guanabana (5%) ha glädje av detta och formen finns ju där. Hon är också äldst i ett fält som domineras av unghästar, plus igen.

V75-5: Kallblod, ett tillägg, medeldistans Norgetävlande kallblod är av flera anledningar enormt gynnade när de kommer till Sverige och tävlar. Det gäller speciellt i de här lägre klasserna, som man sällan ser på V75.

På sidan 241 kan man se en påfallande hög andel segrande andrahandare under rådande förutsättningar, ett mönster som för övrigt förstärkts under 2014. Det beror till stor del på att det varit precis som här: En svensk spelas till favorit, medan en överlägsen norrman förpassats till andraplatsen av Spelarna. 11 Storm Odd (16%) är en urstark tipsetta.

Andrahandaren har bättre chans än en genomsnittlig favorit, men när den förlorar öppnar det upp sig. Oftast finns vinnaren då rankad 3-7, men större skrällar kan alls inte uteslutas. De segrar ungefär 1/10.

13 Solberg Jerkeld (2%) är också van norsk konkurrens. Här i Sverige har han vunnit 3/9 = 33%. Hemma i Norge har det blivit 11/61 = 18% - det vanliga mönstret uppträder alltså.

Bland intressant statistik på uppslaget 240-241 finner man bland annat, att hästarna på start gynnas rent chansmässigt medan de på tillägg generellt överskattas riktigt mycket på spelet.

V75-6: Silver, autostart, kort distans
4 Narold Vox (38%) har utvecklats en klass på slutet och varit lite för bra för Silver. Trots spår 8 och 12 har det blivit två raka i klassen. Nu har han toppspår över kort distans… Konstigt att han inte är mer betrodd. Han har visat startsnabbhet nog och bör enkelt leda från start till mål. Annars är han också stark nog att vinna från dödens.

7 Breedlove (20%) är den andra som sticker ut. Kanske är han rentav bättre än favoriten. Hästen verkar vara en sådan som stannar runt 2 miljoner. Han är för bra för Silver, men kanske inte tillräckligt bra för att fortsätta rada upp segrar i Gulddivisionen. Här får han säkert en tyngre resa än favoriten, men över kort distans tål man ofta tuffa resor bättre. Det kanske blir halva loppet i tredjespår, och då är det ju tur att det är 1640 och inte 3 km.

Övriga tävlar inte alls på samma nivå. Att båda favoriterna är travsäkra reducerar skrällrisken, liksom det faktum att Silver är en hög klass.

Intressant statistik finns på uppslaget 78-79. Startspåren är så avgörande i sådana här lopp, och det talar kraftfullt till favoritens fördel. Breedlove må vara bättre, men det räcker inte. Han måste vara MYCKET bättre för att kompensera för det handikapp han drabbats av från spårtombolan.

V75-7: Brons, autostart, medeldistans
Dagens snackis under fredagen var strykningsrisken kring favoriten 1 Rebellion (39%). Efter fredagsspelet låg 7.03 miljoner kronor av insatserna på honom - pengar som vid strykning till största delen hamnar på 10 Saxo Holmsminde (15%). Det innebär i praktiken att han får sådär tio procent-enheter mer än han ”egentligen” skulle ha och då är hästen ett dåligt spelobjekt på V75-spelet.

Favoriten har provat V75 sex gånger och nått resultaten 0-0-2-d-0-d. Andraplatsen togs i Klass I för nästan exakt ett år sedan. Då var han 4-oddsare mot BBS Sugarlight som stod i 757 för 10... Senast var han 4-oddsare mot Poker Kronos. Spelarnas förtroende har han i alla fall, liksom tipsexperternas - och tränarens. Den senare utlovar seger, om hästen bara kommer till start.

Favoriten verkar vara en typisk snackhäst. Vinner sällan, och i enklare gäng. Två segrar på 15 starter ifjol, en i år för sin nya tränare. Då i ett uttagningslopp till Dam-SM med 20’ i förstapris…

Innerspåret visar negativt favoritinfriandeindex (sidan 31) och är extra missgynnsamt i aktuell klass (sidan 111). På sidan 111 finns också en intressant specialjämförelse gällande favoritchansen.

Andrahandaren 11 Checco Boko (19%) är heller ingen som Spelarna glömmer bort precis. I år har det blivit två segrar i enklare sällskap. Ifjol tog han fina 4 segrar på 15 starter - men till odds i intervallet 1.30-2.90.

Fjärdehandaren 6 Eleanor Rugby (6%) tycker jag är ”värd” en seger. Här får hon nog ledningen från 5 Mellby Toker, och på det antagandet får hon också tipsettan. Statistiken på sidan 112 bekräftar goda chanser för AB-hästarna (rank 1-4), men notera också att 5:e-6:e-rankade hästar har mycket bättre chanser här än i finalerna.


En liten sammanfattning:
Bästa favoritchanserna: Avd 1, 2, 6
Bästa ickefavoritchansen: 11 Storm Odd i V75-5
Bästa låset: 1 & 9 i V75-3
Främsta skrällförhoppningen: V75-4

En tanke är att spika de tre ”bra” favoriterna och sedan helt enkelt inte ens ha med de fyra sämre. Visst kan det hända att Bergh har form på grejerna och det blir rena favoritparaden. Men sådana rader är ändå inte intressanta att spela på. Två hästar i Guld, och sedan vad plånboken tål i avd 4, 5, 7. Lycka till med spelbesluten!

Källa: http://www.storavinster.se/statistikanalys-v75-8447373
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
MatsE (+2), mr_stylez (+5)
Migge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td