Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-09-26, 21:40   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3628
Standard

V75-statistik 27/9 Jens Sjöden


Vad hände kl 15:30 på Solänget?
Fram till dess hade man kört sju travlopp, fyra på V4 och tre på V75. Alla hade vunnits från ledningen. Sedan tvärdog plötsligt alla spetshästar. Tangen Haap (V75-5) och Tell Me No Lies (V75-6) höll till femteplatser, övriga blev oplacerade.

Ibland är trav lätt. Och ibland alldeles omöjligt. I V75-6 hade jag – och en majoritet av spelarkåren – bedömt att 4 Narold Vox och 7 Breedlove var snäppet bättre än de övriga. I loppet var de duktiga som trea-fyra, men två andra hästar visade sig överlägsna. Trots usla startspår och positioner som sist och näst sist ända in på upploppet, var 11 Lillen Sisu (0.27%) och 12 Namale Kronos (1.58%) helt enkelt alldeles för bra för motståndet. Där var inte många med på noterna, och jag hade knappt tippat dem ens i efterhand.

Det är bättre att spela V5 än V75 ifall man tror att omgången kommer att inledas med två favoritsegrar.

Så stod att läsa i ingressen av förra veckans analys. I lördags gav V5 343 607 kr medan den som satte V75:an fick nöja sig med 39 380 kr. Det är uppenbart att de bästa spelarna spelar V75 och väljer bort V5, det märks på såväl omsättning som utfall. Vill man ha chans att vinna tio miljoner – och det vill storspelarna – ser man inte V5 som ett alternativ.

Faktiskt hittade man bara tre rätta V5-rader i lördags. Två av dessa var Harry Boy. Alltså var det bara en enda riktig spelare som satte V5:an i den favoritbetonade V75-omgången (som gav jackpot på 5 rätt…).

Som V5-spelare undviker man risken att spricka i V75 1-2. Om det finns gigantiskt starka favoriter där, med chanser kring 60%, är chansen att båda vinner 0.6 X 0.6 = 36%.

Det här händer aldrig, men om man tänker sig att omgången inleds med favoriter som tangerar chansen för vad en travhäst maximalt kan ha, ca 7/10? Då är chansen att båda vinner 0.7 x 0.7 = 49% och det är alltså ändå större risk att man spricker. På V5 är den risken noll då man slipper delta i dessa lopp, samtidigt som utdelningen blir mycket, mycket högre…

I verkligheten är det ungefär var sjunde V75:a som inleds med två favoritsegrar.

Solvallabibeln V86 2014 finns nu i lager. Den kan beställas via 498:- till PG 452 07 59 – 4 och leverans sker omedelbart!

Den tidigare superrabatten för de som (förhands)beställde båda ”biblarna” samtidigt gäller därmed inte längre. Däremot går det fortfarande att beställa 2014-utgåvorna av Statistikbibeln V75 och Solvallabibeln V86 i paket till rabatterat pris! 975:- (istället för 1076:- som det blir om man köper dem separat) gäller! Samma PG, och leverans sker omedelbart i vadderat paket!

Favoritdominerade försök ger favoritdominerade finaler säger en gammal travsanning. Det kan ge en fingervisning om hur det kommer att gå i år. Sedan meetinget inleddes på Romme 23 augusti har åtta V75:or avgjorts. Sex av dessa har genererat femrättsjackpot. Andelen favoritsegrar har varit 30/56 = 54%. Meetingets medianutdelning blev 3 888 kr – hjälpt uppåt av en massa jackpots.

När en eller två, rentav tre, hästar varit överlägsna i respektive klass så är dessa i regel också klassen bättre i finalerna. Skrällriskerna reduceras rejält. Den här finalomgången har funnits sedan 2003 och har varit favoritbetonad många gånger tidigare också – fyra av de fem senaste åren t ex:

2003 4 favoriter 1 skräll 3 000 kr (2)

2004 2 favoriter 2 skrällar 252 000 kr (5)

2005* 0 favoriter 1 skräll 1.2 milj kr (4)

2006 3 favoriter 3 skrällar 120 000 kr (4)

2007* 2 favoriter 2 skrällar 199 000 kr (2)

2008 3 favoriter 3 skrällar 256 000 kr (1)

2009 4 favoriter 1 skräll 3 000 kr (4)

2010 3 favoriter 0 skrällar 2 000 kr (3)

2011 3 favoriter 0 skrällar 1 000 kr (4)

2012 6 favoriter 0 skrällar 200 kr (2)

2013 2 favoriter 2 skrällar 120 000 kr (3)

*) Omgången var jackpotförstärkt och betalade därför ungefär dubbelt mot vad den ”borde”.

Siffran inom parentes anger antalet spetssegrar. 45% av segrarna har tagits från ledningen, medan streckfavoriterna segrat i 42% av loppen.

Den här omgången har en helt egen sida i ”Bibeln”. På sidan 279 kan man följa resultaten från finalloppen mer i detalj. Man ser det vanliga mönstret: AB-hästarna (rank 1-4) segrar oftare i finaler än annars, och toppspåren 4-5 är ännu mer gynnade än vanligt. Tillsammans vinner de 1/3 av loppen, oavsett hur de rankas av Spelarna.

På sidan 301 finns en intressant specialjämförelse. Den visar i korthet, att turordningen (alltså hästarnas startpoäng) är en bättre indikator av chans i finaler än annars. Speciellt tydligt är, att de tre i botten är ”chanslösa”. Ett av fyra undersökta år segrade inte någon alls, som befunnit sig bland de tre i botten!

V75-1: Stoeliten, autostart, kort distans 10-hästarslopp. Struken: 3
4 Canaka BF har länge visat att hon är alldeles för bra för Stoeliten. Så på slutet har hon provats i de tuffaste loppen för den internationella eliten och kommer med två tredjeplatser i raden. Tredjeplatser med mersmak dessutom. Hon har utvecklats ytterligare och visat att hon duger mot de bästa i världen – och mot hingstar. Europamästerskapet för ston vann hon ju redan för tre starter sedan.

Tillbaka i Stoeliten igen, i en enklare variant än vanligt dessutom, har hon förstås en straffspark. Men hur ofta slås straffsparkar in? Till ungefär 2/3 visar statistiken. Ännu lite oftare under maximalt gynnsamma förutsättningar, samt i kallblodslopp.

Individen är sällsynt travsäker och står inte noterad för galopp sedan maj 2012. Kort distans är ett plus; här spelar löpningsförlopp mindre roll. Tredjespår och dödens kanske rentav är troligt, men det är inte förödande när det är kort distans. Klassen – stoeliten – är också ett plus. Här ligger favoritfrekvensen klart över snittet.

Nedstrykningen är inte fördelaktig. Den loppspecifika statistiken finns på sidan 196 och antyder detta, men för spårstatistik kan man med fördel titta på motsvarande gulddivisionslopp, där underlaget är mycket större och därmed mer pålitligt. På sidan 53 finns längst ned en jämförelse som visar hur favoritchansen påverkas av nedstrykningen. Tredjespåret är knixigare, men starka och travsäkra Canaka reder säkert ut det.

Favoriten har vunnit första avdelningen på V75 sex gånger de sju senaste. Den återstående gången vann andrahandaren.

V75-2: Klass I, autostart, medeldistans
Jag tycker inte att 9 Coldtown är en lämplig spik – men det finns säkert många som inte håller med, hästen är ju favorit. Den som planerar att inleda sin kupong med två spikar bör reflektera över stycket i prologen; V5 kan i det läget vara ett vettigare alternativ.

Bästa hästen 5 Raz Mackenzie är i skrivande stund obegripligt nog bara fjärdehandare med 9% spel på sig. Efter att flera inflytelserika mediepersonligheter tippat honom under fredagen lär han ha högre procentandel då spelet stänger. Här har bästa hästen haft turen att lottas till bästa spåret – vilket är extra viktigt just i finaler (se ingressen). Det är precis de här kraven man har på en bra spik: Form, kapacitet och spårlotto-tur samtidigt.

Annars är väl de utländska 3, 10 och 12 värst emot.

Omgångens svagaste favoritskap infrias generellt i 24% av omgångarna (sidan 12). I just Klass I lyder dock noteringen 18% (sidan 123).

V75-3: Guld, autostart, medeldistans 10-hästarslopp. Struken: 5
Förra veckan tog jag upp hur svårt det är att vinna från 2:a-spåret i Guld. Naturligtvis lyckades inte Disco AE heller (han blev sist). Men att han rankades 7:a i ett 11-hästarsfält visar att Spelarna tolkade läget till hans fördel. Han hade ju den minsta segerchansen och hade säkert blivit sistarankad om han haft ett spår som Spelarna trott var dåligt.

Det är just spelarkårens missuppfattning som är intressant för oss andra spelare i första hand, mer än spårets anmärkningsvärt låga segerfrekvens. När Spelarna tror en sak, och verkligheten ser ut på ett annat sätt, finns chans att göra pengar.

I år har det avgjorts åtta sådana här lopp. Av de med spår 2 har tre varit favoriter och fem således ickefavoriter. Ingen har segrat. Det är nästan fascinerande, att man får bläddra tillbaka mer än sex år, till april 2008 (sidan 61), för att finna den senaste ickefavoriten som vunnit från det spektakulärt missgynnsamma läget.

Den sammanfattande statistiken – som nu omfattar mer än 400 lopp – visar att det här inte är en slump (sidan 62). På sidan 63 finns en intressant ruta som särredovisar loppen som avgjorts på Solvalla – aktuellt här förstås. Siffrorna avviker inte speciellt från genomsnittet, men man ser lite sämre resultat från spåren 1 och 6 och lite bättre från spår 9.

2 Bon Frecia får säkert en del extra spelprocent på sig på grund av läget, fastän det egentligen borde vara tvärtom. Han behöver troligen bättre förutsättningar både avseende startspår och motstånd för att kunna ta sin första guldseger. Men man ska förstås notera att han är i sitt livs form och att Nurmos tycker det är stallets bästa chans för dagen. Fastän chansen ligger runt halva spelprocenten är den inte försumbar – dåligt spelobjekt dock.

10 On Track Piraten har överlägsna meriter och äntligen form igen. Den naturlige vinnaren – och motbudet är förstås spetshästen 1 Standout. Det här har Spelarna insett, och liksom V75-1 är loppet spelmässigt ointressant.

V75-4: Klass II, autostart, medeldistans
4 Calvin Burel var spelad till 58% vid segern sist. Då var han ett oprövat kort i V75-sammanhang och startade från missgynnsamt bakspår. Nu, efter det loppet, vet alla att det här är en häst alldeles, alldeles för bra för Klass II. Han hade varit ett hett segerbud i de flesta lopp i omgången men får alltså tävla i lägsta klassen igen.

Motståndaren är förstås han själv. Han galopperade sist och vann ändå. Sådant händer helt enkelt inte på V75 nuförtiden. Förr var det några promille som kunde reparera galopp till seger, nu är det färre (se t ex statistik på sidorna 135 och 143).

Hästen har galopperat i 5/10 starter i karriären. Han kan säkert vinna efter galopp även här, men då får det nog bli en kortare galopp än den senast. Utan galopp är chansen så nära hundra procent man kan komma i travlopp.

Märkligt nog blir han mindre spelad denna gång än senast. Nu när man inte behöver gissa hur bra han är, utan vet, borde förtroendet ha ökat. När jag såg startlistorna i söndags trodde jag han skulle få ett rekordstarkt favoritskap. Dessutom är spår 4 mycket bättre än spår 10 som han hade sist – och extra gynnsamt i finaler (se ingressen och sidan 279)!

Många spelare har fattat tycke för 5 Twilight Magic. Visst var hon bra senast efter en tung löpning, men över kort distans som det var då betyder tunga löpningsförlopp mindre. Om hästen varit ”för bra för Klass II” hade hon vunnit ändå. Nu är hon ”bara” en mycket bra Klass II-häst.

Eftersom 5 Twilight Magic troligen tar ledningen är det rätt andrahandare. Toppspår har hon också, det brukar bli en hel del 4:or och 5:or i de rätta finalraderna. Om favoriten gör bort sig är hon den givne segraren.

Omgångens näst största favorit infriar generellt i 44% av omgångarna (sidan 12). I Klass II ser siffrorna lite bättre ut, här gäller 50/50 (sidan 144).

V75-5: Stofinal, tillägg, medeldistans
På sidan 189 finns en jämförelse som visar, att favoritchansen är väldigt mycket större när det som nu är en final, jämfört med ”vanliga” stolopp med tillägg.

På sidan 190 finns en annan tabell som visar, att hästarna på startvolten är tydligt gynnade när det handlar om finaler.

13 Eketorpets Tess (41%) är ingen dålig favorit. Hon är såklart bäst i fältet och har chans i nivå med sin spelprocent.

6 Quantanamera (10%) är spetshästen och motbudet. Hon har chans på samma nivå som favoriten, båda kan antas vinna loppet 4 gånger av 10. I det här loppet har Spelarna märkligt nog tappat spetshästen en del. Jämför med V75-3 och V75-4: I det förra loppet är On Track Piraten klart bäst och Standout spetsbudet. I det senare är Calvin Borel klart bäst och Twilight Magic motbudet från spets. I dessa lopp har man spelat hästarna ganska jämnt – det har man inte här. Då är det ändå så att spetshästarna är lite extra gynnade i stoloppen (och kolla statistiken från spår 6 respektive 1T på sidan 187!).

6 Quantanamera är därmed ett spikbud på spelvärdet. Favoriten har likvärdig chans, men den vill man ju inte spela på då, så som procenten ligger…

V75-6: Silver, autostart, medeldistans. Struken: 1
Strykningen av 1 Bret Boko reducerar omgångens spelbarhet. Han var faktiskt favorit, och en sällsynt ”chanslös” sådan. Nu övertas favoritskapet, i högsta grad berättigat, av 4 Perfect Power.

Nedstrykningen är dock chanshämmande för den nya favoriten, det syns tydligt i den ytterst pålitliga statistiken på sidan 86. Favoritinfriandechansen reduceras tydligt, och ickefavoriter hämmas också. Chansen inte riktigt halveras, men nästan. I samma spalt ser man, att de som gynnas mest av nedstrykningen är 6 Underpaid Hanover och 8 Mr Chicago.

På sidan 87 ser man att rank 1-5 vinner 3/4 av loppen under rådande omständigheter, och att det är svårt att sära på de inbördes chanserna.

V75-7: Brons, autostart, medeldistans
8 Jeppas Maxi har visat en fantastisk vilja vid flera av sina segrar, inte minst senast. Frågan är om han KAN vinna den här gången. Senast vann han inte bara på viljan, utan också för att han fick ett mycket mer gynnsamt löpningsförlopp än 1 Riff Kronos. Som lägena ser ut nu får den senare ses med fördel, trots minimal spetschans.

Spelmässigt är loppet ointressant. Det finns ytterligare två hästar som kan vinna, och det är just de fyra segerbuden som är mest streckade. MYCKET mer streckade än resten dessutom. Om man vill försöka sära på dem, så finns statistik som hjälper på traven på sidorna 31, 101 och 111-112 i första hand.

Avslutningsvis ett litet systemförslag:
4 5
5 Raz Mackenzie (10%)
1 10
4 Calvin Borel (45%)
6 Quantanamera (10%)
4 Perfect Power (32%)
1 2 8 10

8 kr kostar det där. Det är svårt att hitta spelvärde i omgången, speciellt då man inte längre får spela V7. Några kommentarer:

- 4 Canaka BF (V75-1) har omgångens bästa segerchans. Eftersom loppet är ”helgarderat” om man även tar med andrahandaren så gör jag det, då den ”bara” har 18%. Men ett större system som vill optimera vinstchansen spikar förstås favoriten.
- Avd 3 och 7 har fega lås på de mest spelade, eftersom det utgör ”helgarderingar”.
- Det hela bygger då på, att de enda som ser ut att bli lite underspelade i omgången vinner i V75-2 och V75-5.

När alla dessa femrättsjackpotsomgångar som föregått finalerna nu slås ihop till en så är naturligtvis u-tipset femrättsjackpot igen. Haken är inte att favoriterna inte kan förlora, utan att C-hästarna (rank 5 och nedåt) har så små chanser. Ska det skrälla någonstans så är det i V75-5, stoloppet med tillägg.

Det är frånvaron av skrällar som ger de låga utdelningarna. V75 tål både tre och ibland fyra favoritsegrar – bara det blir en eller två riktiga skrällar. Då hoppar utdelningen lätt upp i sexsiffrigt ändå! Den här omgången lär dock bli skrällbefriad. Hursomhelst, lycka till med spelbesluten!

Återkommer lördag kväll med en kort-koll på söndagens extrainsatta V75:a.

Källa: http://www.storavinster.se/statistikanalys-v75-8447373
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Heuer (+5)
Migge är uppkopplad nu   Ge poäng Svara med citat
Svara



td