Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-10-08, 16:35   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3618
Standard

V86-statistik 8/10 Jens Sjöden


Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Jägersro.

Förra veckan bjöd på två av de tyngsta favoritfallen någonsin inom V86-spelet. Chansen att en 74-procentare och en 75-procentare förlorar samtidigt är bara 6%, om chanserna ligger i nivå med spelet – teoretiskt i alla fall. Då har man inte tagit hänsyn till faktorn stallform. Den gör, att resultatet i det förra loppet påverkar resultatet i det senare när hästarna är från samma stall. När storfavoriten förlorat första, är det ett tecken på att hästarna inte är på topp för dagen – och då ökar risken att även nästa favorit faller. Omvänt förstås om den första toppresterar.

Två ekipage som dragit torskspåret 9 kördes sällsynt smart. 9 Paduca Dream (V86-2) och 9 Gjerv Prinsen (V86-5) kördes båda till ledningen mitt i loppet – och höll också ledningen in i mål. Det är så man ska köra för att ta tillvara sina chanser från torskläget! Favoriter som inte når ledningen infriar påfallande sällan.

”Kusken är ett stort frågetecken, men man kan gissa att de svenska toppkuskarna har fördel” skrev jag angående den senare, och blev sannspådd. Hästen vann ganska överlägset, men blev diskad för en förseelse av den norske amatören. Kanske borde man ändra reglerna? De som drabbas av straffet är ägare och spelare. Den som begår förseelsen slipper undan. Tvärtom kunde vara bättre.

Omsättningen ökade med 2.7% i onsdags. Men egentligen mer: Vid förra årets omgång kunde man spela V8, och om man bara räknar omsättningen på själva V86-varianten så var ökningen 9.4%.

Genomsnittsystemet var 135 rader stort, en indikation om att spelarna tyckte omgången var svår. Så stora system har man inte lämnat in sedan 26 februari. Näst senast systemen var större var 2011.

Utdelningen blev den fjärde högsta någonsin på sju rätt. Det var bara andra gången som sex rätt betalade femsiffrigt. Det var dock långt till de 60’ som sexorna betalade vid den rekordsvåra omgången på Dannero i juli ifjol. Spelarna hade rätt i, att omgången var en av de svåraste någonsin!

”De sena spelarna har blivit allt skickligare på senare år. I skrivande stund delar tre hästar på favoritskapet – men den som får de sista spelarnas förtroende har den överlägset bästa chansen! Spika den som till slut blir favorit alltså.”
Så stod under V86-8 förra veckan och det stämde igen. Jämnt spelat på förhand, men On Hold blev klar favorit till slut och vann till 1.98.

V86-1: Autostart, 1 140 m [sidan 52]
Distansen är sällsynt. Från Solvalla hittar man 14 sådana här lopp under 2000-talet. 5 av dem har vunnits från ledningen, vilket gör 36%.
Underlaget är förstås för litet, men den låga noteringen är inte alls förvånande. Ledningen blir mindre betydelsefull ju kortare distansen är. Över bara ett varv är det ju inte lika arbetsamt att trava i andraspår som det är över två eller tre varv. Märkligt nog verkar tippare ibland resonera som att det är tvärtom.

Här vinner säkert den som är bäst för dagen, oavsett position. Vem det är, är inte helt lätt att gissa i skrivande stund. Men det blir lätt. Denne kommer att spelas hårt de sista minuterna innan start. Så lös de sju resterande loppen innan och lämna plats för en spik i avdelning ett!

V86-2: Autostart, medeldistans, hög mellanklass [sidan 92]
3 Queen’s Delight är inget spetsbud. Favoriter som inte når ledningen infriar bara till 18%.

Spetshästens chans är dubbelt så stor som favoritens. Särskilt intressanta siffror visar 4 Kimono Pearl, som har 7/7 = 100% från ledningen och 4/22 = 18% från andra positioner.

Tipsettan ändå till 2 Delvann på förmodat större spetschans samt dokumenterat bättre form.

Spelarna har dokumenterat svårt att ranka lopp med den här propositionen. Favoriterna segrar ungefär hälften så ofta som i mer högklassiga eller mer lågklassiga lopp. Andrahandaren har den enskilt bästa chansen, men alla rankade 1-9 är värda att beakta. Statistiken visar också att bakspåren vinner mycket oftare vid sådan här proposition än vad som annars är normalt.

V86-3: Lopp med ett tillägg, stayerdistans. Struken: 14 [sid 156-157]
De här loppen har en intressant resultatprofil. Spelarna har hopplöst svårt för dem; man har mycket lättare att bedöma stayerloppen med två eller tre tillägg. Här segrar bara 1/10 av favoriterna, och tittar man närmare på vilka favoriter som segrar, så är det bara de allra, allra starkaste. Av dessa infriar 43%. Men någon sådan finns ju inte i detta lopp.

Start- och tilläggshästar har likvärdiga chanser, men de på tillägg överspelas i förhållande till sina möjligheter.

Ovanstående rader till trots, har jag svårt att gå emot favoriten 6 Zonguldak. Sist hade jag spikat klasshästen Crowne och var säker på seger såväl innan som under loppet – och fram till det var sådär en sekund kvar. Då kom Zonguldak från sista plats och svepte fältet på open stretch-banan Åby. En likadan prestation räcker och blir över i det här ljumnare sällskapet. Han brukar faktiskt kunna följa upp en seger med ännu en, men har aldrig tagit tre raka. Det brukar vara korta formtoppar. Bäst att ta vara på den nuvarande och spika!

Favoriten galopperar ofta, men det finns inte mycket spelvärde i motbuden. Loppet är ojämnt och bara fem hästar kan vinna. Dessa ligger också rankade 1-5 på spelet.

V86-4: Autostart, medeldistans, hög klass. Struken: 10 [sidan 83, 94]
Sådana här lopp där ”ingen kan vinna” brukar sluta på samma sätt: Med att ledaren stapplar undan eftersom ingen vill gå förbi.

1 Nato Dream har inte vunnit på år och dar, men blir alltid hårt spelad eftersom han ser fin ut i värmningarna. Sist han vann var det mot skräpmotstånd i ett fyraåringslopp. Näst sista segern var också som storfavorit i ett fyraåringslopp, i övrigt har han bara treåringsmeriter.
En gång på åtta lyckas hästen med innerspår hålla upp ledningen. Är Nato en av dessa?

Mer trolig spetshäst är 6 Air Gunner och den är dessutom bättre samt i dokumenterad form. Tipsetta.

4 Miss Beniss har vunnit tio lopp – men aldrig något med skor på hovarna (som hon ska gå idag).

Vinner inte spetshästen så vinner ”bästa hästen”. Denna är för dagen 8 Indigo Broline, som hade varit ett spikbud om han haft spetsläge. Nu får han alltså inte ens tipsettan.

Favoritens niondespår reducerar möjligheterna, med infriandeindex 0.78 är 9 sämst av alla spår.

V86-5: Autostart, kort distans, stolopp låg klass [sidan 69]
En sak har man lärt sig i år: När man hör ”väl förberedd och kommer att göra ett bra lopp” från Peter Untersteiner – då är hästen galet bra och vinner överlägset. Här är sannolikt 9 Alvena Take It överlägset bäst, och i den här låga klassen kan man överkomma dåliga lägen. Det är så stora skillnader mellan de bästa och de sämsta helt enkelt. Dessutom är bakspåren mindre missgynnade i lopp med vinklad vinge.

V86-6: Autostart, medeldistans, 3-åriga låg klass. Struken: 6 [sidan 104]
Spåren betyder mer i årgångslopp än i ”vanliga” lopp. I sådana här vinner inte bara spår 5 oftast, det ger också högst odds och det lönar sig fint att spela regelbundet – fastän det inte är kort distans.

Som statistikspelare är det svårt att inte välja 5 Global Revolver framför 3 Emmett Brown, särskilt då den förre kommer från stall i extremform och den senare galopperat tre gånger av fyra på slutet, samt startar från det spår som överspelas mest. Spelvärdet ligger definitivt hos den förstnämnde, fastän chansen i absoluta tal för storfavoriten absolut inte är försumbar. Den är dock inte i närheten av spelprocenten.

V86-7: Autostart, medeldistans, låg mellanklass [sidan 90]
Ingen av de tre största favoriterna har vunnit vid någon av de två senaste omgångarna, faktiskt en unik händelse för V86-spelet.
Dagens största har bara vunnit 2/7 på slutet och den näst största noterar samma låga resultat.

Normalt vinner dock ”dagens största” i 63% av V86-omgångarna och 5 Habito bör han en chans däromkring. Det här är äntligen en favorit med god spetschans.

V86-8: Autostart, medeldistans, 4-åriga öppen klass [sid 101, 111-112]
6 Call Me Keeper kommer från stall vars hästar överspelas. Påfallande sällan överstiger vinnaroddsen 2 gånger. Här är det ändå svårt att inte tippa ”bästa hästen”, som knappt lär höja värdet med en enda krona vid seger.

Favoriterna vinner 45% av de här loppen och hälften av gångerna vinner spetshästen. Lägesgynnade andrahandaren 5 Charrua Forlan är lämplig att gardera med

/Jens Sjödén
Mejl: [email protected]
Jens Sjödén ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Källa: http://www.travnet.se/blog/2014/10/0...vallajagersro/
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Heuer (+5), mr_stylez (+5)
Migge är uppkopplad nu   Ge poäng Svara med citat
Svara



td