Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-10-15, 20:13   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3628
Standard

V86-statistik 15/10 Jens Sjöden


Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla och Bergsåker.

Nybrink sa i TV-sändningen i onsdags att han inte gillar lopp över ett varv, som V86-1 då och V86-4 idag. Det blir liksom ingen taktik över bara ett varv, man kan inte räkna på ”det taktiska spelet” och det blir omöjligt att räkna ut vem som vinner.
Jag instämmer i analysen men kommer till motsats slutsats. Jag tycker det är roligt med lopp där bästa hästen faktiskt vinner, och inte bara den slugaste taktikern. Över bara ett varv spelar positioner mindre roll. Det är inte så arbetsamt att gå i andraspår loppet igenom. I små fält, som det dessutom handlar om i sådana lopp, är det heller inte så hemskt att hamna sist.

Det här visade Neo Holmsminde då han låg sist utvändigt loppet igenom och ändå bara vann. Han var överlägset bäst. Var detta då svårt att lista ut? Nejdå, alla visste innan att han tävlade på en annan nivå än motståndarna. I tipstidningarna handlade resonemangen om att han säkert skulle hamna sist från sämsta läget, och att någon i spets skulle rinna undan. Som om det vore ett långlopp, sådana som man är mycket mer van att analysera. Man överförde tankegångarna till denna typ av lopp, där de inte passar.

Neo Holsminde hade tjänat över 5 miljoner och tävlade i en annan division än motståndarna. Två av dem hade nått upp i 2 miljoner. Dessa blev tvåa och trea. Det är alls inte omöjligt att räkna ut utgången av 1140m-loppen.

26 897 268 kr. Där går en intressant brytpunkt. Om omsättningen stannar där, kommer exakt 100% att delas ut i vinster till Spelarna. En lägre omsättning skulle innebära att Spelarna för första gången får mer än sina insatser i retur. Det var nära 7 augusti förra året, då 99.95% av insatserna betalades tillbaka.

Resonemanget förutsätter utdelning i alla tre vinstgrupperna. Ju högre omsättning idag, desto mer missgynnsamt för de som deltar. Jackpotpengarna späds ju ut.
Sex gånger har utdelningen varit högre än dagens brytpunktsbelopp, fyra av dessa under V86-spelets första månad. Initialt var spelformen en jättesuccé, sedan fick negativ press inflytande på Spelarna.

Det här är andra gången det är en dubbeljackpot på V86, och första gången detta beror på att ingen hittat åttan under två omgångar i rad.

V86 är ett fascinerande spel. Det har hänt att fyra favoriter segrat, resten tredjehandare utom en, som var en rejäl skräll. Då hittade ingen åtta rätt. Och det kan bli som senast: Ingen riktig skräll alls, alla vinnare rankade bland de fem främsta av spelarna – och ingen hittar åttan ändå, eftersom ingen av vinnarna var favorit.

28 miljoner är en rimlig omsättningsgissning idag. Då finns 16.7 miljoner i åttarättspotten.

V86-1: Autostart, lång distans, mellanklass. Struken: 8 [sidan 117]
12 Speed Delicious svarade för karriärens överlägset bästa prestation senast. Då var det en V75-final med 200’ i förstapris och Robert Bergh är mästare på att toppa hästarna till precis rätt uppgifter. Hästen är säkert inte lika bra i detta lopp med 40’ i förstapris.

Man kan notera ett intressant spelarbeteende kring spår 12. När det som nu är lång distans, säger tipsters ofta att ”läget spelar mindre roll” och man tippar påfallande ofta tolvan. Spelarna hänger på, och den med bricka 12 favoritspelas tre gånger oftare i långloppen än i medeldistansloppen. Och i kortloppen blir den med bricka 12 ”aldrig” favorit – mindre än en gång på 500 i alla fall.

Men kollar man resultaten finner man, att spår 12 vinner 6% av loppen över kort- och medeldistans, men 5% av långloppen. På spelet går man jämnt upp om man spelar 12:an i kortlopp, eftersom oddsen blir jättehöga vid segrarna. I långloppen överspelas 12:an så enormt, att bara 20% av insatserna kommer i retur!

Spårstatistiken i långloppen avviker på så sätt, att 1 och 9 är bättre än annars. Varför? Troligen för att dessa lägen genererar invändiga löpningar, och sådana blir viktigare ju längre distansen är – inte tvärtom, som en del verkar resonera.

V86-2: Lopp med flera tillägg, 4 km [sidan 163]
”Fyra kilometer” har funnits på kupongen varje år utom 2003. 12 gånger av 13 har vinnaren varit rankad 1-3 och sex gånger var den favorit. Spetshästen har vunnit fem gånger, bland annat den enda gången som det skrällt.

5 Linus Wibb blir andrahandare på spetschansen och på en fin upphämtning efter galopp senast. Men det är ingen vinnarhäst precis. 2 segrar på 25 starter så här långt: För treåriga med max 50’ och för treåriga med max 60’… Här är han också ensam fyraåring i fältet (precis som favoriten i föregående lopp!) och det är inget plus för spelvärdet precis. Unghästar överspelas i möten med äldre.

Om man tror att favoriten gör bort sig igen, ska man nog ha 14 Jacky Glide som första garderingsbud. Tillägg brukar inte spela roll över så här lång distans, fältet kommer att spricka upp och det är enormt stora skillnader mellan de bästa och de sämsta.

V86-3: Autostart, medeldistans, stolopp i låg klass. Strukna: 1, 2, 5 [sidan 97]
Tur är en viktig faktor i travlopp. Det går i alla fall sällan att vinna med otur, överlag är loppen för jämna för det. Här hade favoriten först osis och lottades till spår 8, men har sedan haft super-tur och fått idealiska spår 5 efter tre invändiga strykningar. Bör vara ”klar”.

V86-4: Autostart, 1 140 m [sidan 52]
Här är det inte lika stor klasskillnad mellan hästarna som det var i motsvarande lopp förra veckan. Spelarna har löst det på det normalt förnuftigaste sättet: Spetshästen är favorit och ”bästa hästen” andrahandare. Ledningen är förstås alltid gynnsam, men över den här extremkorta distansen spelar positioner mindre roll.

8 Traveling Man har tjänat mest pengar och har klart bäst meriter, men det finns stora frågetecken kring formen. Stallets hästar har en tendens att överspelas rejält dessutom (minns t ex favoriten i det senast avgjorda V86-loppet). De ser helt enkelt fina ut och det är en faktor det tas överdrivet stor hänsyn till. Bättre att spela en oansenlig häst som faktiskt vinner.

V86-5: Kallblod, ett tillägg, medeldistans. Struken: 7
På V75 har de här loppen en resultatprofil som sticker ut. Andrahandaren segrar i 38% av loppen, det är en bättre chans än en normal favorit har. Samtidigt segrar favoriten bara en gång på sex. Det här är inget nytt fenomen, utan något man kunnat observera sedan V75 startade 1993 och kanske längre tillbaks än så också.

Ett skäl till det avvikande mönstret är patriotiskt spelande. Många gånger har spelarna gjort bästa svenska hästen till favorit – men den bästa norska har sedan segrat, som andrahandare.

Det här talar för 4 Remelden. Med bara tre hästar på start är det inte orimligt att han tidigt sitter i ledningen dessutom, och då har favoriten i praktik ett extra tillägg att ta in. Det är alls inte säkert att han är så mycket bättre.

Statistiken visar även att tilläggshästarna överspelas kraftigt.

V86-6: Autostart, medeldistans, 3-åriga låg klass. Struken: 12 [sidan 104]
Statistik berättar bara hur saker och ting ligger till, och ingenting om de bakomliggande orsakerna. Som spelare behöver man sällan bry sig om det sistnämnda; huvudsaken är att man kan räkna ut hur det går. Vad det beror på är sekundärt.

När man betraktar statistiken ser man, att spåren är en mer betydelsefull faktor i årgångslopp än i ”vanliga” lopp. Kanske beror det på att kuskarna ogärna ger unghästar offensiva upplägg och då vill det till att man har bra startspår och hamnar bra till direkt. Inte oväntat visar femtespåret då tydligt bäst resultat och det ger nettoförtjänst vid vinnarspel.

De här årgångsloppen – 3-åriga med maxgräns – är de minst lättlösta för spelarna. Bara 34% vinns av spelfavoriten. 41% vinns av spetshästen och i 13% av loppen vinner den i dödens.

Många tipsters ser 1 New Generation som spetsfavorit och om det stämmer är det rätt att ge honom tipsettan. Men det är svårt att spetsa från innerspår och man kan sätta frågetecken för stallformen; 2 segrar på 34 starter under oktober är under pari. Som kusk har Goop tappat förstaplatsen i allsvenska körsvensligan.

V86-7: Autostart, kort distans, hög klass [sidan 67]
För två veckor sen svarade stall Bergh för två av V86-spelets tyngsta favoritfall. Det ser ofta ut så: Succé eller fiasko. När två favoriter kommer från samma stall vinner antingen båda eller ingen. När det här loppet körs vet man hur favoriten presterat i V86-1.

2 Poker Kronos har visat vikande form på slutet efter en lång topp. Bergh har ganska svaga infriandesiffror på V86; 3 av 12 favoritskap har infriats och då har de ändå snittat på 50 spelprocent.

Inte någon av omgångens tre största favoriter har segrat i någon av de tre senaste omgångarna. Så lär det förstås inte fortsätta, normalt har storfavoriterna jättebra chanser på V86-spelet. Dagens största vinner nära 2/3. Näst största och tredje största snittar på 43%.

V86-8: Autostart, kort distans, mellanklass [sidan 65]
Förra veckan avslutades omgången med ett typiskt tvåhästarslopp: Spetshästen mot favoriten, jämna chanser inbördes med i vanlig lite fördel den förstnämnde. Tillsammans låg chansen runt 9/10.

Spetshästen vann och favoriten blev tvåa, som det oftast blir. Det intressanta i det hela är att observera spelarbeteendet. Om favoriten vunnit hade värdet ökat med 0 kr – precis som jag förutspådde i analysen. Men nu när den andra hästen vann – ja, då hade ingen alls åttan! Samma hade hänt vem som än vunnit. Folk gillar att spika favoriten i sista loppet!

När 3 Quality Questioned vann senast bröt han en 42 starter lång förlustsvit för stall Hultman. Så långa formsvackor brukar man inte ha. Det är ett av landets bästa stall som normalt segrar i var fjärde start. Hästarna startar sällan och man tar inte ut dem om man inte är säker på vinst. Efter det loppet har man gjort fem starter, blivit femma med en mindre betrodd och tagit placeringarna 1-5-6-0 med betrodda hästar.

Det var visserligen ett dåligt V75-lopp favoriten var ute i senast (Pedro Bi var tvåa…), men det här är ju ännu sämre. Vid bibehållen form ska han inte kunna förlora. Det blir intressant att se om värdet ökar någon krona den här gången!

5 Vulcan Brick har haft Drömläget två gånger tidigare. Det var i mars-april i år, och han placerade sig 3-0. Om favoriten blir struken får 6 Aaron Boko Drömläget så han är en lämplig första reserv.

/Jens Sjödén
Mejl: [email protected]
Jens Sjödén ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Källa: http://www.travnet.se/blog/2014/10/1...labergsaker-3/
Migge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td