Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-11-05, 19:22   #1
 
Viroids avatar
 
Reg.datum: jan 2012
Inlägg: 2 896
Sharp$: 16080
Standard

ATG pressar på sina nordiska grannar


Engman i Sydsvenskan har en bra blogg som är värd att följa.
http://blogg.sydsvenskan.se/engman/2...a-79-miljoner/

Så här skriver han:
79 miljoner kronor.

Så mycket pengar kostar det ATG om det inte blir något nytt avtal om spel från Norge, Danmark och Finland. Det nuvarande avtalet sträcker sig till 31 december i år och sen kan det vara slut.

Bakgrunden är att ATG:s vd Hasse Skarplöth vill att bolaget får en större del av omsättningen och det vägrar Dantoto, Fintoto och Norsk Rikstoto gå med på. Skulle det inte bli något avtal kan de tre länderna gå samman och spela i en gemensam pool, utan att ATG är inblandat.

I dag ser avtalet ut som följer. Förra året spelades det för 2,65 miljarder från utlandet. 70 procent av det spelet kom från Finland, Danmark och Norge (1,85 miljarder). Av dessa 1,85 miljarder har ATG 4,3 procent – ca 79 miljoner.

Tappet blir förmodligen större eftersom ATG inte kan spela ”ut” till de nordiska länderna. Det spelet ligger på ca 500 miljoner och där har ATG 26 procent (130 miljoner). En del av dessa pengar kan ATG rädda med eget spel, men knappast allt.

Atle Larsen (Det Norske Rikstoto), Klaus Storm (Dansk Travsports Centralförbund) och Pekka Soini (Suomen Hippos) har skrivit ett brev till ST (Svensk Travsport och huvudägare till ATG) och bett dem ”ta sitt ansvar för att rädda samarbetet”.

Atle Larsen säger till den norska tidningen Trav og Galoppnytt att i värsta fall fortsätter Danmark, Finland och Norge sitt samarbete och Sverige får stå utanför.

Hasse Skarplöth kräver en rad förändringar i det nya avtalet:

# Högre provision.

# Skydda sina produkter.

# Sätta alla samarbetspartners i ”samma” avtal.

Harald Dørum, direktör på Norsk Rikstoto, säger sig inte kunna acceptera de nya villkoren och har Dantoto och Fintoto bakom ryggen.

Förhandlingarna fortsätter, men om bloggen fått rätt information, finns det i dagens avtal en paragraf som säger att de nordiska länderna kan fortsätta att spela i en egen pool även om avtalet går ut – och det är den paragrafen som Finland, Norge och Danmark i så fall kommer att utnyttja.

De senaste fem åren har t ex Norge spelat för ca fem miljarder till Sverige och det skulle betyda stora tapp i många av spelformerna. Svensk galopp skulle t ex tappa stora delar av sin omsättning då de norska galoppspelarna varit frekventa (och framgångsrika).

Skulle bloggen komma med en gissning så kommer spelet att fortsätta efter nyår – utan att något nytt avtal slutits.

Jag tror inte att det kommer att finnas på plats 31 december, men båda parter har så mycket att förlora på att samarbetet spricker att de helt enkelt låter de gamla villkoren rulla vidare till ett nytt avtal finns på plats.

Men just nu är sprickan mellan Sverige och de övriga nordiska länderna ofantlig.


Mycket intressant att se om ATG lyckas få igenom en högre andel på spel över nationsgränserna. Jag har ingen aning om vilka krav som ställts, men kan tänka mig att Norges velande med att inte vara med i jackpottar står på schemat, utöver en högre procentsats.

En vild gissning är att ATG hoppas att licensspelet snart är här, och att ATG då får koncession på att erbjuda spel till EU/EES-medborgare direkt. Det kan bli väldigt jobbigt för våra grannländer att tackla.
__________________
Alternativet till utveckling är förr eller senare avveckling.
Viroid är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-11-05, 21:36   #2
 
Reg.datum: sep 2013
Inlägg: 9 089
Sharp$: 21445
Standard

Man får ta förhandlingsutspelen med en nypa salt. Mycket av det norska spelet görs av svenskar med konton i Norge. Bl annat pga jackpottarna. Samma sak med de övriga länderna. De spelen görs nog ändå i framtiden - men registreras från Sverige, Sydafrika osv.
Jag har inte tittat på spelsiffrorna från Sverige till övriga nordiska länder via atg. Men de är säkert betydande.
Självklart kommer man överens. Bra att Skarplöth står på sig och inte mesar i förhandlingarna.
mackpeter är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-11-05, 22:16   #3
 
Stekels avatar
 
Reg.datum: jan 2010
Ort: Karlstad
Inlägg: 12 153
Sharp$: 26721
Standard

Bra att han kör hårt, bättre att klämma ur dem några tiondelar vid förhandlingsbordet än att vara bundis på en golfresa och komma tillbaka med förlängda avtal "sedan gammalt". Inte sannolikt att de kommer stänga oss ute då det i allra högsta grad ligger i deras intresse att vi är med. Det värsta som kan hända är väl att de är stenhårda tillbaka och att det inte blir någon extra deg. Helt klart värt att försöka, bra utväxling på att lägga energi där med tanke på hur många millar det handlar om.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Stekel är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-11-05, 22:28   #4
 
putte64s avatar
 
Reg.datum: sep 2012
Inlägg: 7 558
Sharp$: 8279

Fotboll, testet slutfört
Stats: 57 - 143 - 0
ROI: 95.31%
Vinstprocent: 28.50%

Standard

Oavsett vad man tycker om Skarplöth, så verkar han ha ärvt avtal som ingen frisk människa skulle gått med på.
Skit in - skit ut !!!
__________________
Om man gör som man alltid har gjort, då får man samma resultat som man alltid har fått!
putte64 är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-11-06, 02:46   #5
 
Reg.datum: jan 2011
Inlägg: 658
Sharp$: 5535
Standard

Jag skrev denna för över en vecka sedan, men då det tas upp så kan jag posta den även här.

VÅGA SYNA BLUFFEN SKARPLÖTH

Enligt flera källor så opponerar sig de nordiska samarbetspartners som har avtal med ATG. De anser naturligtvis att allt ska vara som det alltid varit enär det givit dom 25,7% i av takeout från spelen på totalt 1850 miljoner.
Det gav således Norge, Danmark, Finland en total intäkt på över 475,45 miljoner under 2013.
ATGs nya avtal ger som bäst 21% på omsättningen, vilket innebär runt 388,5 miljoner.
Enligt uppgifter från Sydsvenskan eminente Anders Engman ( http://blogg.sydsvenskan.se/engman/ ) så föreligger det också en klausul som ger nordiska länderna rätt att spela i en egen pool till svensk hästsport även om avtalen inte förlängs. (låter orimligt men med tanke med de uselt skrivna avtalens utformning blir man inte förvånad över något längre)
Men detta är ett spel för gallerierna, enär en egen gemensam spelpool för Norge,Danmark och Finland således endast skulle ha en omsättning på 1850 miljoner, volymerna för streckspelen skulle bli så låga att spelarna inte skulle se någon orsak att fortsätta spela till Svensk trav. Således skulle omsättningen brant sjunka och de nordiska länderna skulle förlora betydligt större intäkter än vad de nya avtalen innebär.
Nordiska samarbetspartners har INTE råd att riskera 388 miljoner för att vinna 87 miljoner, men ATG har råd att riskera 77 miljoner för att vinna 89 miljoner. Nordisk trav står och faller med de Svenska miljonerna medans Svensk hästsport överlever utan 77 miljoner som samarbetet alstrar.
Således är detta endast ett standardförfarande vid förhandlingsbordet och ingenting annat, våga syna bluffen Hans Skarplöth!
Fotnot: Förövrigt omsätts det ca 500 miljoner FRÅN Sverige till utlandet, men den omsättningen är till stor del bunden till
de V75omgångar som sker i Finland, Norge och som har LÄGRE omsättning från Svenskt håll än ordinarie dagar, vilket således skulle ge en intäktsökning till ATG om samarbetet inte fortskrider. Förövrigt står även Frankrike för en del av dessa 500 miljoner, hur stor del vet jag dock inte.
Man bör också ta hänsyn till att intäkterna för ATGs del naturligtvis skulle sjunka från 25,7% till 21% som bäst, det vill säga om avtalen gäller för båda sidor vilket är rimligt att anta och således ge några miljoner extra till samarbetspartners.

Senast redigerad av hatten1 den 2014-11-06 klockan 02:48.
hatten1 är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-11-06, 02:52   #6
 
Reg.datum: jan 2011
Inlägg: 658
Sharp$: 5535
Standard

Putte64: Du ska ha klart för dig att Skarplöth under sin tid som vd, fortsatt skriva exakt lika usla avtal som föregångarna. Till och med sämre avtal, enär Paribet som är nyaste USApartnern inte ens är ett fungerande företag med fungerande hemsida, eller någon form av intäkter. Förutom de mångmiljonvinster som dom vunnit genom rejkbackspel möjligen.

Minst fyra nya avtal har skrivits under Skarplöths tid som vd.
hatten1 är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-11-06, 06:14   #7
 
Viroids avatar
 
Reg.datum: jan 2012
Inlägg: 2 896
Sharp$: 16080
Standard

Hatten: Sorry, jag missade din blogg. Har nytt, vansinnigt roligt, arbete sedan några månader, och travet kommer lite i skymundan av det.

Jag tycker det är bra att Skarplöth och ATG tar kampen. Pengar måste kanaliseras till hästarna och de aktiva som skapar sporten och spelet. När 85% av spelöverskottet skickas iväg utomlands blir det sannerligen inte mycket över att fördela sedan. Tränare från såväl Finland, Norge som Danmark kommer ju gärna till Sverige och kör om våra prispengar, så även de borde ju vara mån om att det finns utrymme för högre prispengar hellre än att hålla lokala administrationskomplex under armarna.

Naturligtvis kan det i förlängningen bli så att våra grannländer hellre kör mot de svenska tävlingarna istället för att synka sitt tävlingsschema med vårt, då det är mer lönsamt för dem. Man skall dock komma ihåg att även med det nya avtalsförslaget från ATG så är det stora pengar för våra nordiska grannars verksamhet vi talar om.
__________________
Alternativet till utveckling är förr eller senare avveckling.
Viroid är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td