Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2014-12-05, 21:29   #1
 
Migges avatar
 
Reg.datum: jul 2010
Inlägg: 2 867
Sharp$: 3627
Standard

V75-statistik 6/12 Jens Sjöden


Sex favoriter vann i lördags, och det var inte överraskande (trots att detta bara inträffar i 1% av omgångarna – tabell sidan 9). U-tipset var visserligen 5A, för det var på den nivån förhandschanserna låg: Sådär 7/10 i snitt för favoriterna, som överlag faktiskt var rejält underspelade.

Utdelningen på 154 kr tar en åttondeplats på listan över tidernas lägsta utdelningar (sidan 190). Alla omgångar på listan har avgjorts norr om Solvalla – utom tre som gått just på Jägersro. De ojämnaste omgångarna är de som ligger längst från Sveriges mitt geografiskt.

Bergsåker har arrangerat tre V75:or i år och det har blivit femrättsjackpot två gånger. Banan har ett seglivat rykte om sig som ”skrällbana”. På sidan 264 finns intressanta siffror som visar var det kommer ifrån. De första fem åren (93-98) låg medianutdelningen på Bergsåker en bra bit över halvmiljonen och femrättsjackpot blev det bara i 6% av omgångarna.

Men de senaste åren då? Jo, det blir femrättsjackpot nästan varannan gång och medianutdelningen är så låg som 17 948 kr. Det har generellt blivit så, att V75-loppen norr om Solvalla nu är väsentligt mer ojämna.

V75-1: Brons, autostart, kort distans
Åtta sådana här lopp har avgjorts i år. Tre av dem har vunnits från det idealiska femtespåret till ett sammanlagt odds om knappt 27 gånger. Det förstärker de redan urstarka siffror man kan finna på sidan 104. Spår 5 är inte bara mest vinstrikt, det ger bäst odds och högst återbäring på vinnarspelet också. Det är inget nytt fenomen för i år, utan så har det varit ända sedan V75 startade 1993 – och längre tillbaks än så också.

3 Coldtown vann en stenhård bronsfinal senast – från spår 12! – och står ändå kvar i klassen. Det här loppet är så mycket enklare. När han även är tipparkollektivets spetsfavorit är det inte konstigt att han är jättefavorit. Dessutom är han obesegrad över kort distans (3/3).

Han har visat att han är för bra för Brons och presterar han som senast är det klart. Det som kan föranleda gardering, är en misstanke om att han kan vara sämre. Hästen har ruggig statistik, 10 segrar på 14 starter, men detaljstuderar man siffrorna finner man att han vunnit 7/7 hemma på Solvalla och ”bara” 3/7 utanför. Alla fyra förluster har kommit på andra banor. Och inte för att loppen är tuffare där. Tre gånger har han varit ute i lopp med 200’ i första pris. Två av dem har han vunnit – hemma på Solvalla. Den tredje gången gick loppet på Bergsåker och då blev han oplacerad.

Det här mönstret ser man många gånger hos stallets hästar. De presterar ofta ojämnt, men framför allt ett snäpp sämre på bortaplan.

Spår 3 är avsevärt sämre än de omkringliggande 2-4-5, det ser man också på sidan 104. Varför är svårt att säga, men det är inte en slump. Underlaget är stort och man finner samma fenomen även i andra klasser.

Andrahandaren och spårlottvinnaren 5 Raz MacKenzie har vunnit tio lopp i år men ändå ofta varit lite underskattad på spelet. Om han har bättre chans än favoriten är inte säkert, däremot är han säkerligen det bättre spelobjektet.

V75-2: Kallblod, två tillägg, lång distans
Lopptypen är ovanlig, men det finns intressanta siffror på sidan 245. Bara en av de 18 svagare favoriterna har infriat, och här blir ju favoritskapet svagt. Risken för riktigt stora skrällar är påtaglig. Det verkar också bli svårare ju fler tilläggsvolter det finns.

Samtidigt har det blivit så, att Spelarna nu är mycket bättre än förr på att välja rätt favorit i jämna lopp. På sidan 40 kan man se, att de allra svagaste favoriterna sedan man införde spelfördelningen 2011 har fått 15-20% av det totala spelet på sig. Men de har vunnit 30% av loppen och alltså varit underspelade!

Just sådana här kallblodslopp har dock V75-spelarna föga rutin att bedöma och man kan gissa att det finns större utrymme än vanligt för felbedömningar. Tyvärr blir rekommendationen gardering, trots att ”alla andra” också garderar och en eventuell skrällrankad vinnare rensar dåligt. Det vore intressant att se den hemligstämplade streckfördelningen. Den finns ju, för de som har tillgång till datorerna…

V75-3: Guld, autostart, medeldistans 8-hästarslopp
Statistiken finns på sidan 58, och där finner man ingen anledning att gå emot jättefavoriten 1 Nahar (77%). Man ser jättefina siffror för storfavoriterna, och även att det brukar lösa sig från innerspåret. Den här individen brukar överspelas (se text sidan 160!) men här kan man inte tippa mot.

På sidan 40 kan man utläsa, att favoriter spelade i intervallet 71-80% segrar i 57% av loppen. De överspelas alltså. På sidan 58 kan man utläsa 65% för just den här lopptypen. Man ska inte tro att chansen överstiger 2/3 bara för att spelprocenten gör det – men Nahar har förstås omgångens bästa segerchans ändå.

Klar tvåa är spetshästen 4 Traveling Man (6%). Han har en fantastiskt fin uppgift om favoriten stryks – markera reserv! Spelvärdet är egentligen bra också, så länge han är spelad till ensiffrigt procenttal. Det är mer än en gång på tio som jättefavoriter lägger i sådana här lopp. Med tanke på att det är spetsgaranti bör chansen värderas kring 2/10.

V75-4: Klass II, autostart, kort distans
Robert Bergh spikar sin egen 1 Beautyson (36%), säkerligen en bidragande orsak till att hästen blir favorit. Ledning runtom räknar man med, trots att det är svårt att spetsa från innern. Den här individen klarade det dock den enda gång han haft samma spår tidigare.

Loppspecifik statistik finns på uppslaget 146-147 och där ser man bland annat att spår inte är en lika avgörande faktor som i högre, jämnare klasser. Spår 5 är vinstrikast, men inte lika överlägset som vanligt. ”Dåliga spår” som 8 och 12 har lönat sig på vinnarspelet.

På sidan 28 är underlaget stort och man kan utläsa ett negativt favoritinfriandeindex för spår 1/1640a: Bara 0.73 innebär att chansen reduceras med ungefär 1/4.

7 Bison Spiro (14%) är andrahandare men sannolikt överspelad på kusken. Därtill överspelas unga hästar generellt; det är stentufft att vara ensam 3-åring mot äldre. Så här i absoluta slutet av året, och i lägsta klassen, är det inte en omöjlig uppgift, men u-tipset är ändå att hästen är hårdare spelad än chansen motiverar. Dessutom blir det sannolikt en dålig position bland de sista.

Spårlottvinnaren 5 Part Nan Angelen (13%) är sannolikt loppets mest spelvärda. Hästen har också en realistisk spetschans. Felfri finns bara en enda häst som besegrat honom: Bart MM.

Tillbaka på sidan 147 finner man att det kan finnas skäl att helgardera loppet. Det kan man ha råd med, då det kryllar av spikbud i övrigt.

V75-5: Lärlingslopp, autostart, 15-hästarslopp. Struken: 3
Som statistikspelare har man i ryggmärgen att alltid först kolla upp den som lottats till spår 5 då förutsättningarna är 1640a. På samma sett ser man på spår 12 i lärlingslopp över 2140a. Det är lika gynnsamt! I år har bara tre sådana lopp avgjorts, ett har vunnits från spår 12. Betydligt mer pålitlig statistik hittar man på sidan 226! Där ser man att 12:an inte bara vinner oftast, den lönar sig på spelet också. En fin parallell till 5/1640a.

Nu är det här ett 15-hästarslopp. Över sådana finns ingen pålitlig statistik, men sannolikt påverkar de tre extra ganska mycket. Det är ju tre bra hästar som startar ”extra”, kanske de bästa. Å andra sidan: Som propositionen är skriven, är det alltid fältets tredje rikaste häst som får spår 12. Alltså överlag en bättre häst än när det bara lottas normalt. Samtidigt är alla hästar med spår 1-11 sämre! Det är rimligt att tro att 12:an har ännu bättre chans än i ”vanliga” lärlingslopp.

12 Staro Fendi (1%) kommer från stall i toppform och körs av toppkusk – den senare faktorn är speciellt viktig i lärlingslopp. Hästen har i de senaste fem starterna bara mött kvalificerat sällskap en gång. Det var för tre starter sedan i ett lopp där Premier Kronos var jättefavorit. Denne besegrade han, men fick ge sig mot Raz MacKenzie (V75-1). Det här är ärligt talat en enklare uppgift…

Nu ska man kanske inte haussa en enprocentare för mycket, men tänk på att det är ett triolopp också. Och skrällar har faktiskt större vinstchanser i lärlingslopp än annars.

8 Zelda Zonk (40%) är storfavorit och det får man köpa. Som nedstruken står hon grymt bra inne i loppet och har en i högsta grad realistisk spetschans. Försiktige Stig H tror på bra chans oavsett.

4 Obi Degato (14%) har inte tjänat ens hälften så mycket men eftersom han har spetschans får man räkna honom tidigt ändå. Paradoxalt nog vinner spetshästarna oftare i lärlingslopp. Samtidigt som alltså bakspårshästarna också vinner oftare. Lärlingsloppen blir antingen extremt körda så de bjuds in, eller så händer ingenting och spetshästen glider undan.

15 Vacqueyras (8%) var trea i Guld senast och är överlägset bäst. Med tanke på det är 8% i minsta laget. Chansen kan vara tre gånger så stor.

V75-6: Silver, autostart, medeldistans
Av alla omgångens favoriter är 2 Checco Boko (54%) den med bästa spetschansen. Med tanke på hur viktig denna faktor är, så kan det också vara den häst med bästa segerchansen. Åtminstone efter Nahar… spelvärdet är nog större hos den här.

Nurmos har haft sitt sämsta år på riktigt länge (statistiken på travsport.se går bara tillbaka till 2010) och hästarna brukar tävla sämre på bortaplan. Just nu verkar dock stallformen vara på topp och den här individen har tävlat bra borta förut, vann t ex V75 på Solänget i september.

Den loppspecifika statistiken finns på sidorna 86-88.

V75-7: Klass I, autostart, lång distans
Favoriter från spår 8 ser man sällan. Över 2640 har det bara hänt sju gånger, varav en lyckats infria (tabell sidan 34). För ytterspåren (6-8) tillsammans finns mer pålitlig statistik, och den visar ett favoritinfriandeindex om 0.5 (sidan 35). Sådana lägen halverar alltså chansen att segra.

Bäst indextal finner man för spåren 1, 4 och – 9! 4 är bra för att många spetsar därifrån, medan 1 och 9 är bra för att de ger invändiga resor. Över kortare distanser ser man inga plus, men ju längre distansen är, desto viktigare blir invändig-faktorn. Intressant jämförelse finns på sidan 38.

33 sådana här lopp har avgjorts tidigare, varav sex i år. Samtliga vinnare har rankats 1-7 och 85% rankas 1-4. Den långa distansen, liksom startmetoden, verkar skrällhämmande. En jämförelse hittar man på sidan 122 och den loppspecifika statistiken finns på sidan 135.

De två bästa spåren ligger rankade 2-3 på strecken. Dessa är tillsammans mindre spelade än favoriten (32% mot 44% efter fredagen) men man kan på goda grunder anta att det chansmässigt är tvärtom.

Sammanfattningsvis...
...är det här ännu en omgång med riktigt starka favoritchanser. Femrättsjackpot blir det nog igen – men sju rätt kan ge bra ändå med hjälp av jackpotpengarna. Det har hänt att sjuan gett 157 000 fastän femmorna blev utan. Detta beroende på en jätteskräll. Det finns faktiskt potential för skrällar den här gången; det gjorde det inte förra veckan. Så nu håller vi tummarna… lycka till med spelbesluten!

Källa: http://www.storavinster.se/statistikanalys-v75-8447373
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Major (+10)
Migge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Gammal 2014-12-06, 10:11   #2
 
Reg.datum: jun 2011
Inlägg: 4 674
Sharp$: 2398
Standard

En svammelfri krönika där Jens t o m inser att favoriten i V75-7 i förra omgången var underspelad!

Hoppas att han sätter några idéer nu när det är så bra i övrigt!
__________________
Spelälskande gringubbe som hellre klagar en gång för mycket än gång för lite!
Strappa71 är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td