Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
promo
Logga in


Svara
 
LinkBack Ämnesverktyg
Gammal 2015-06-12, 17:47   #1
 
Helges avatar
 
Reg.datum: sep 2011
Inlägg: 8 455
Sharp$: 42467
Standard

Jens Sjödén, Statistikbloggen, V75.


På begäran av Migge

StatistikbloggenV75

PREMIUM Publicerad idag 16:14 av Jens Sjödén Statistikbloggen, V75, Boden


Några noteringar från omgången på Östersund:
Det skräller normalt inte i Guld; till nio procent bara (se sidan 84!). Och man vinner normalt inte från positionen sist utvändigt i något lopp, hamnar man där räknas chansen i promille. När sedan varvet går på 14,2 – i Guld… Chelsea Boko presterade enormt bra, men det hade nog inte gått att vinna om inte vädret varit så dåligt.
”Oliver Kronos vinner med en nåtsånär vettig resa, men… det är klart man streckar favoriten också”
Innan det blev fyra strukna, ja! Och två omstarter, som gynnar bakspårshästar och missgynnar favoriter. Här häpnar jag över att en ”chanslös” Nimbus CD blev mer spelad. Han lyckades besegra två felfria hästar, men har inte räckt i klassen. Visst ska man väga in info om att han sett fin ut i rygg på en stallkamrat i jobben, men jag har svårt att se hur det kan väga tyngre än faktiska meriter.

Den senarelagda starttiden kanske inverkade positivt på omsättningen. Drygt sju procent upp mot ifjol i alla fall!
Utdelningsnivån börjar ta sig. Årets median är alltjämt rekordlåg, 28 000 kr, men bara en av de sju senaste omgångarna har betalat lägre. Det brukar jämna ut sig på årsbasis! Bara fyra favoriter har segrat de senaste tre omgångarna.

Boden arrangerar V75 en gång om året, och det brukar vara just den här veckan. Så här har det gått de senaste tio åren:

2005 3 favoriter 1 skräll 6 000 kr (5)
2006* 3 favoriter 2 skrällar 5 000 kr (2)
2007 3 favoriter 0 skrällar 1 000 kr (4)
2008* 3 favoriter 2 skrällar 145 000 kr (3)
2009* 4 favoriter 0 skrällar 4 000 kr (5)

2010* 2 favoriter 1 skräll 97 000 kr (3)
2011* 3 favoriter 3 skrällar 357 000 kr (3)
2012* 3 favoriter 0 skrällar 7 000 kr (5)
2013 7 favoriter 0 skrällar 90 kr (4)
2014 1 favorit 1 skräll 22 000 kr (3)
*) Jackpotförstärkt omgång

Siffran inom parentes anger antalet spetssegrar.

Av tradition är den här omgången en av årets mest lättlösta:
Medianutdelningen ligger på 6 500 kr.
Favoritandelen är höga 46 procent.
Andelen spetsvinnare är 53 procent.
Det har avgjorts 1194 V75:or, och Boden-omgången för två år sedan är alltjämt den enda, där alla sju favoriter segrat.



V75-1: Klass II, voltstart, lång distans

Liksom förra veckan inleds V75 med ett voltlopp. Rådet från då tål att upprepa
”Nu när man har volt i V75-1 kan man göra så här:
Spika favoriten 1 Royal Apanage! Går loppet iväg kan du sitta lugn.
Men: Var förberedd! Vid omstart ändras förutsättningarna och massgardering rekommenderas. Ha ett sådant system redo, man får ett par minuter på sig att lämna in!”
Loppet kom iväg – men favoriten galopperade direkt, efter 27 raka felfria lopp! Ibland är det inte lätt med trav.
Den här gången är det 1 Lawless Laday som får tipset. Spets och första barfota är de avgörande faktorerna. Att stallet har 39 raka utan seger är ett orosmoment, men hemmaplan gynnar. Han har gått felfritt sex gånger i rad, men galopperade tre gånger innan det.
Det finns tre hästar som är mer spelade:
10 Real Dream har ickevinnarprofil och bakspår, dessutom är jag tveksam kring stallformen. Överspelas på kusken.
6 Dialog In har provat V75 två gånger på slutet och då inte räckt till alls.
7 Andover Streamline är bara tre år. Det är inte unikt att sådana räcker i Klass II, men han är nog överspelad i förhållande till chansen.
Den loppspecifika statistiken finns på sidan 188. Där ser man bland annat att andrahandaren har den enskilt bästa chansen. Favoriterna segrar till 19 procent under rådande omständigheter och det kan vara motiverat att strecka ända ned till rank 9.



V75-2: Kallblod, ett tillägg, medeldistans. Struken: 2

Även här finns anledning att upprepa några rader från förra analysen:
”Resultaten från alla tidigare likadana lopp finns att följa på sidorna 270-272. De är intressanta att följa och se mönstren. I den sammanfattande statistiken ser man att det är ganska jämna chanser mellan volterna, de på start är bara marginellt gynnade. Men: De på tillägg överspelas!
När, som här, tre hästar är lika mycket spelade kan man räkna med att chanserna inte alls är så jämnt fördelade som spelprocenten. Det är klar chansfördel hästen på start.”
Det där resonemanget ledde fram till Tangen Haap, som ju också vann loppet.
Den här gången ser det annorlunda ut. Tre hästar är jämnspelade, med totalt 75 procent av spelet på sig. Alla dessa står på tillägg. Efter dessa rankar spelarna de fyra starthästarna, som tillsammans får 18 procent.
Man kan räkna med att de verkliga chanserna är jämnare än så, men det är ändå fördel favorittrion. 1 Lottmar är spetshästen och för en sådan är sex procent alltid för lite, även i kallblods- och tilläggslopp.
Jag tror att 11 Hulte Magnus är bästa hästen och kolla tabellen på sidan 272: Favoriterna vinner bara två gånger av tio – men andrahandaren fyra gånger! Den noteringen späddes på av Tangen Haap i lördags.



V75-3: Silver, autostart, medeldistans

9 Venkatesh vann senast, i årets tolfte försök. Odds: 2,50. Den här hästen är en av spelarnas absoluta älsklingar, han är ofta favorit och har som bäst betalat 4,11. Nu har han gått över bronsgränsen med bara 12’ marginal och har lottats till det kanske mest överskattade startspåret. Det här kan nog vara omgångens sämsta spelobjekt. I skrivande stund är han andrahandare.
Stallkamraten 8 Quality Questioned har rimlig spetschans trots läget. Han spetsade från samma spår näst sist och fick bara ge sig mot Oliver Kronos. Någon sådan häst finns inte med här.
2 Montdore är en bra favorit och normalt en spik. Men jag är lite tveksam till stallformen. Under elitloppshelgen underpresterade hästarna överlag, det blev en andraplats som bäst på 14 starter. Och det har inte gått sådär lysande efter heller, inte som man blivit bortskämd med.
1 Givemeheaven Sisu (8 procent) tror jag är loppets bästa spelobjekt. Det krävs flyt med lucka förstås, men kusken är bra och loppet ihåligt. Han är snabbast över ett upplopp.
Tre procent på 10 Aristocat Boko är också för lite i ett så här ihåligt lopp.
Loppspecifik statistik finns på sidorna 109-110. Underlaget om 466 likadana lopp ger pålitliga siffror!



V75-4: Klass I, autostart, kort distans. Struken: 11

Favoriter som sitter i ledningen är de bästa spikarna. 6 Unique Julia tänkbar alltså.
Normalt är spåren väldigt viktiga i sådana här lopp. Ungefär hälften av loppen vinns från något av de tre toppspåren och 4-5 lönar sig rejält på vinnarspelet. I det här för klassen sällsynt ojämna loppet, är det två enprocentare som startar där. Fastän chanserna säkert överstiger en procent är det ändå inte särskilt sannolikt att det blir en spårseger den här gången. De fyra bästa är lite för bra. Intressant statistik på sidan 149 annars!



V75-5: Jippolopp, tillägg, lång distans

Lördagsloppet skapades för att man skulle kunna byta ut lopp med stora favoriter i. Avsikten var att göra V75 svårare. Nu gör man tvärtom: Lägger det ”ordinarie” V75-loppet för ston med 15-bakom-bilen som V4-4 och istället får vi här se en jättefavorit, omgångens största, i 6 Le Lahar.
Från V75 finns knappt statistik över sådana här lopp, men på V86 har de varit vanliga. Där ser man att favoriter är gynnade om de står på startvolten, och speciellt om de har spår 6. Spelprocenten är för närvarande 57, och chansen bör ligga kring 50/50.
När favoriterna förlorar vinner tilläggshästarna lite oftare än de på start. Det är då ganska jämna chanser i det stora rankintervallet 2-9. En-eller-många-lopp. Mycket hänger på om det blir omstarter eller inte.



V75-6: Brons, voltstart, medeldistans

Omgångens tredje voltlopp. Den som kan gissa vilket av dem de blir omstart i har stor fördel i chansbedömningarna.
3 Speed Delicious hade galopperat fyra gånger av fem redan innan debaclet senast. Voltstart gynnar knappast en osäker häst. Utgångstipset är ny galopp.
1 Love Dancer och 7 Laurentius Romeo är favoriter till positionerna spets och rygg ledaren (tvilling!). Den senare är klart spelintressant till fyra procent. 6 Raz MacKenzie är säkert bästa hästen. 2 Love Line räknas också. Ännu ett ojämnt lopp där många är ”chanslösa”.
Den loppspecifika statistiken finns på sidan 142. Där ser man bland annat, att de innersta spåren 1-2 är överlägset bäst och spår 2 det mest underskattade och därmed lönsamma.



V75-7: Guld, autostart, medeldistans. Struken: 2

I en statistikanalys måste man förorda 5 Panne de Moteur. Han har världselit-kapacitet och det råder spetsgaranti. Han är travsäker och tävlar i Guld. Sådana här ”ska” man spika.
Det som talar mot är något som inte syns i statistiken: Stallformen är klart tveksam. I den här spalten blir det spik ändå.

Sammanfattning:
Bästa favoriten: V75-7
Bästa dragen: ”Ettorna” i de tre första avdelningarna!

Loppen är ojämna, och något riktigt skrällopp finns inte. Det är i så fall V75-1 eller V75-5, om respektive tipsettor kommer bort (t ex på grund av omstarter). 2-3 vinnande favoriter och 0-1 skrällar lär finnas i den rätta raden. Lycka till med spelbesluten!
Följande användare gav Sharp$ för den här posten:
Migge (+25), Torstens (+25), mackow (+17), Fefaifb (+25), oggeb (+5)
Helge är inte uppkopplad   Ge poäng Svara med citat
Svara



td