Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in
jan 2017
23

The Hong Kong Jockey Club

En av sakerna som stod på min ”att göra”-lista när jag första gången kom till Hong Kong i slutet av 90-talet, var att besöka The Hong Kong Jockey Club (lokalt även ”The Club”) eller HKJC som de också kallas. Denna mytomspunna sammanslutning som sannolikt är världens största spelföretag till omsättningen. HKJC har monopol på allt legalt spelande i Hong Kong och är den tveklöst största skattebetalaren i provinsen.

Historien börjar 1841 när Britterna kom dit! Nästan omedelbart så fyllde de igen ett träsk på Hong Kong Island, Happy Valley! Den enda platsen egentligen på ön som är någorlunda platt. Träsket var svårt plågat av malariamyggor och för att få slut på sjukdomsspridningen fylldes träsket igen och någon fick den ljusa idén att anlägga en hästkapplöpningsbana ovanpå.
HKJC bildades först 1884, främst för att organisera hästsporten och ge den en mer stabil grund. De finansierades med hjälp av ett kommissionssystem där de fick procentandelar av spelet på hästarna som då enbart gjordes på privata klubbar runt om i Hong Kong. Det systemet pågick ända in på 1970-talet då bolaget fick tillstånd att driva både bookie shop´s och telefonbetting. Anledningen var främst för att stävja det omfattande illegala spelet som pågick.

Spelandet i den delen av Asien fullkomligt exploderade i omfattning under 70-talet, Happy Valley med sina 55000 platser var fullsatt varje tävlingstillfälle och det var svårt att få tag i biljetter till tävlingsdagarna trots att de var relativt många. Så ytterligare en bana byggdes, Sha Tin som hamnade i delen New Territories och hade vid öppnandet 1978 en publikkapacitet på 80000 åskådare.

Spelandet datoriserades efter hand i slutet av 80-talet och utanför banorna fanns spelterminaler utplacerade över hela Hong Kong i olika butiker. Egna spelbutiker blev inte aktuellt förrän runt Millenniumskiftet men blev en vanligare syn i staden efter att fotbollsbetting blev tillåtet 2003.

HKJC är ett sk non-profit företag, det bedrivs inte för att ge vinst till ägarna. Sedan 1955 delas vinsten ut som välgörenhet och speciella projekt som idrottsanläggningar, simhallar och liknande i Hong Kong. I 2011 bekostades också byggandet av ett forskningscenter till universitetet till en kostnad av HK$ 250.000.000”. I 2016 finansierades byggandet a Hong Kong Palace Museum för HK$ 3,5 miljarder osv. The club” har genom åren antagit ca 23000 medlemmar och det är hög status att vara en av dem. Bara 200 medlemmar har rösträtt och avgörande för medlemskapet är att minst 2 av dessa rekommenderar den sökande och att ytterligare 3 skriver under ansökan. Man kan få vänta i åratal på bekräftelsen trots att medlemsavgiften är HK$400.000 och månadsavgiften HK$1800:-!

Företaget har ungefär 26000 anställda, men sysselsätter ytterligare 14000 personer indirekt. Inofficiellt så har gissningsvis ytterligare 50000 -100000 personer sin direkta inkomst från HKJC i form av agenter som reser in i Kina och tar spel mot kommission (runt 0,5-1%) hos bookiekontoren i Hong Kong. Man kan se massor av agenter samlas nere vid Star Ferries på morgnarna för att ta första båten upp mot multimiljonstaden Guangchou och återkommer med spel lagda av kineser på fastlandet. Agenterna lägger sina spel via handterminaler på egna konton vid återkomsten. Illegalt i Kina såklart och åtminstone en gråzon i Hong Kong och absolut inte officiellt.

Verksamhetsåret 2015/16 omsatte HKJC 202,7 miljarder på spelandet, detta fördelat på 107,4 miljarder för spel på hästar, 86,8 miljarder på fotboll och 8,5 miljarder i inlämnade kuponger på Mark 6, ett slags lottospel. Alla siffror i HK$, 1HK$ = 0,85 SEK ungefär. Återbetalningen på smått fantastiska 83,9% av omsättningen skulle få många spelbolagsdirektörer att bli gröna av avund. 79% av överskottet gick åter till staden i form av skatter, byggprojekt och välgörenhet. Enbart donationerna till extern välgörenhet var HK$ 3,9 Miljarder och gör dem till världen 6:e största donator och Asiens allra största. Den siffran kan jämföras/likställas med vinsten hos den största on-lineoperatören i Europa, Bet365 under samma verksamhetsår. Som en ytterligare jämförelse kan man nämna att Svenska Spel+ATG tillsammans omsatte 11,6 Miljarder (7,8+3,8) under 2015.

Vad gäller Sportsbetting förutom hästsport så är det så långt enbart större fotbollsligor som det erbjuds spel på. Det har snackats länge och mycket att Golf skulle kunna bli en ytterligare addition till utbudet då många av HKJC´s medlemmar gillar sporten. Det skulle i så fall bli ett genombrott och sannolikt göra att övriga Asiatiska bookies skulle bredda sitt utbud där. SBOBET är ett av de få spelbolagen i den delen av världen som erbjuder det annars förutom några av syndikatbolagen.

Om någon som till äventyrs skulle vilja öppna ett onlinekonto hos HKJC så är det bara att ge sig av till Hong Kong och öppna ett bankkonto hos någon av samarbetsbankerna HSBC, Hang Seng Bank eller Bank of China. Sedan göra en insättning och koppla till HKJC via hemsidan. http://special.hkjc.com/infomenu/en/...t/register.asp

Oddsskalan för AHCP är 1.92/1.92 generellt på matchodds men de är mer snikna på 3-vägsoddsen och specialspelen där det ofta är 1.85/1.85. Har dock aldrig hört någon som inte fått spela det man velat få in eller att någon blivit limiterad.

Kommentera (2)

promo
td