Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
promo
Logga in
jul 2022
10

Nordea Open 2022 - Fin tennis på svensk mark!

Nordea Open 2022 - Fin tennis på svensk mark!


Mitt i den svenska sommaren så ska det också tävlas om ära och prispengar på klassisk mark vid Båstad tennisstadium som är Nordens största utomhusanläggning för tennis.

Den lilla byn i Laholmsbukten, på den norra delen av Bjärehalvön, lever upp rejält under ett par veckor under juli när det blir hålligång på västkusten. Det är fullt i stugorna som står utplacerade på mer eller mindre varje tomt när folk vill ta del av både festligheter och tennis i världsklass.

Uppståndelsen kring svensk tennis är tyvärr inte lika stor numera som den var på Björn Borgs tid, men statusen kring Båstad lever kvar och det förblir en riktig sommarpärla.WTA

Nyss är damernas turnering avgjord och segraren blev Su-Jeong Jang. Sydkoreanskan visade upp ett otroligt stabilt spel hela veckan där få misstag och hårt jobb gjorde att hon knep titeln. I finalen såg det tungt ut inledningsvis, men hon reste sig ju längre matchen led och efter nästas 2,5 timmes spel fick Rebeka Masarova se sig besegrad.

De många svenskorna som deltog i turneringen hade det tyvärr ganska tufft. Mirjam Björklund kom inte alls upp i normal nivå i sin andra match utan torskade klart. Vår bäst rankade dam, Rebecca Peterson, tog sig längst, men bara en kvartsfinalplats är knappast vad hon hoppats på inför hemmafansen.ATP

Kommande vecka är det dags för herrarna att ta plats på arenan som ligger på en härlig plats precis vid stranden. Just läget är säkerligen en stor anledning till att turneringen många gånger blivit prisad som en av de allra bästa i världen. Alla spelare stortrivs alltid när de kommer till semesterparadiset vid Hallandsåsen.

Startfältet i år är det bästa på väldigt länge vilket gör det hela så mycket mer intressant. Hela 13 spelare är rankade inom top 50 i världen. De enda inbjudna spelarna som inte är rankade top 100 i världen är högklassiga namn det också. Elias Ymer (rank 137) är svenskhoppet som har fansen bakom sig. Sedan är det två Grand Slam-vinnare som är på väg tillbaka från skada i form av Dominic Thiem (346) och Stan Wawrinka (267).

Startlistan:

Rank - Spelare

6 - Casper Ruud
8 - Andrey Rublev
15 - Diego Schwartzman
19 - Roberto Bautista Agut
20 - Pablo Carreno Busta
26 - Nikoloz Basilashvili
29 - Holger Rune
35 -Sebastian Baez
37 - Alejandro Davidovich Fokina
39 - Albert Ramos Vinolas
41 - Francisco Cerundolo
42 - Aslan Karatsev
49 - Emil Ruusuvuori
54 - Lorenzo Sonego
57 - Laslo Djere
60 - Joao Sousa
61 - Daniel Altmaier
62 - Arthur Rinderknech
66 - Hugo Gaston
67 - Federico Coria
70 - Lorenzo Musetti
137 - Elias Ymer
267 - Stan Wawrinka
346 - Dominic Thiem

Några kvalspelare tillkommer.

Det finns också stor nordisk prägel på startfältet vilket är väldigt roligt för att dra publik från våra grannländer.

Casper Ruud från Norge är regerande mästare och det är lätt att förstå varför han är en av favoriterna även i år efter att han tog sig till final på gruset i Roland Garros nyligen. Väl där blev Rafael Nadal inte helt oväntat för svår. Just Nadal har också varit på plats och vunnit turneringen i Båstad, även om det var länge sedan nu. Ruud hade som väntat svårt att hävda sig på gräset och är nog glad att det nu blir favoritunderlaget igen, men han kan räkna med betydligt tuffare resa för att försvara titeln i år.

Det blev lite bråkigt i Paris med dansken Holger Rune och han är på plats även i Båstad för potentiellt en ny het duell med Ruud. Den unge dansken är frejdig i sitt spel och trivs ypperligt på grus vilket gör att han är en spännande outsider att ta sig långt i turneringen.

Finland har även sin bästa spelare på plats då Emil Ruusuvuori brukar bjuda upp till dans på svenska västkusten, nu när startfältet är tuffare än tidigare bör han få svårt att hävda sig och inledningsmatchen mot Thiem kan vara farlig.


Det blev stor uppståndelse när Sveriges bäst rankade spelare valde att tacka nej till turneringen. Mikael Ymer har egentligen inte ranking bra nog för att få delta, men valde att inte acceptera det wild card som Magnus Norman erbjöd honom. Mikaels uttalanden kring hans beslut har väckt en hel del åsikter runt om i vårt avlånga land och han har knappast höjt sin status. Det sågs tidigare som en självklarhet att ställa upp för turneringar i sitt hemland där man fått sin tennisfostran och världsstjärnor som Borg, Wilander och Edberg gjorde alltid plats i sin kalender för att komma hem.

Mest publik kanske fortsatt en Borg kommer dra även i år och då förstår man lätt hur stor Björn var på sin tid. Nu är det hans son, Leo Borg, som får wild card till kvalet för att ta sig till huvudturneringen. 19-åringen som är rankade 815 i världen har enorma skor att fylla efter sin far och den pressen kan nog många gånger vara tuff att leva med.

Förra året var intresset för hans kvalmatch så stort att de flyttade in den på center courten och enda gången arenan blev fullsatt på hela veckan var när 4500 personer var sugna att se om Leo skulle kunna visa Borg-klass, tyvärr blev det klar förlust. I år har arrangörerna ingen möjlighet att flytta in matchen på arenan, så räkna med att det kommer vara packat på de nedre banorna när tusentals personer ska försöka få sig en glimt av matchen och det finns väl bara ca 100 platser på läktaren.Vad gäller turneringens slutsegrare så finns det tyvärr inga odds på detta i skrivande stund, men det kan säkert dyka upp framöver. Det är stor chans att det kommer stå mellan de två spelarna rankade top 10 i världen, regerande mästaren Casper Ruud och ryssen Andrey Rublev.

Jag tror att Andrey Rublev kommer bli riktigt giftig i år och lägger mitt tips på att han bärgar titeln. Han har 5-1 i H2H mot just Ruud vilket gör att han bör ha fördel om de skulle mötas i eventuell final.

Jag tycker också att Andreys lottning ser aningen lättare ut eftersom Casper har stor risk att få kriga hårt mot Diego Schwartzman eller Pablo Carreno Busta. Rublevs största hot mot finalen är gamle Roberto Bautista Agut, som har sina bästa dagar bakom sig enligt mig, och han fick lämna WO i Wimbledon nyss, så formen är högst tveksam hos spanjoren.

Huvudturneringen smyger igång under måndagen med några matcher och odds på vem som vinner bör dyka upp senare. Oddsen på slutsegraren brukar ofta uppdateras och finnas tillgänglig under turneringens gång också. Skulle det finnas något intressant odds framöver så postar jag ett nytt inlägg här i tråden.

Ha en fortsatt härlig sommar och festa lagom på Pepes Bodega!

Kommentera (1)

promo
td