Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in
jun 2017
07

Allsvenskan 2017 – Uppdatering

Sommaruppehåll i Allsvenskan och dags för en uppdatering av ranking och de långtidsspel som fanns i krönikan innan säsongen. Normalt sett så gör jag detta efter ungefär 8-10 omgångar eftersom det nästan alltid finns lag som över- resp. underpresterar jämfört med en ranking.

Vad gäller lagen i topp, Malmö och AIK finns det ingen anledning att förändra ranken. MFF har gått som förväntat under våren och både lagmässigt och individuellt ser det ut som jag trodde. Rosenberg gör inte värst många mål, Cibiecki har gjort lika många och har inga många stycken varit mer dominant offensivt. De är aningen darriga bakåt, framförallt på fasta situationer vilket också visade sig i toppmötet mot Norrköping. Vad gäller AIK så går spelet lite på kryckor och framförallt går det för långsamt! Målproduktionen är mager, bakåt är de minst lika stabila som förväntat. Norling kör sitt eget race som vanligt, alternerar laguppställningen efter motståndet men utan att direkt lyckas trots sitt rätt starka spelarmaterial. Det som saknas är offensiva spelare av lite annan modell än vad laget förfogar över. Markkanen lär knappast vara den som tar löpningar konstant och jag tycker det är hög sannolikhet att AIK köper någon rätt profilstark forward under sommarfönstret.

Inte heller finns det anledning att förändra rankingen för Norrköping och Östersund. Östgötarna har varvat toppinsatser med rätt markanta bottennapp men inte heller det var värst oväntat. Nicklas Eliasson har vuxit fram till att bli en stor profil, just nu kanske Allsvenskans bästa offensiva spelare. Han leder assistligan och gör även en del mål. Hade det inte varit för Emil Forsberg så hade nog en landslagsplats varit nära för 21-åringen. Även Östersund är aningen ojämna, hemma är de som vanligt svårslagna men bortaspelet har fungerat sämre. Till skillnad från Norrköping så har prestationerna på naturgräs varit sämre och det är hittills den enda skillnaden kvalitetsmässigt mellan lagen.

5:e placerade Sirius är så långt årets överraskning tabellmässigt. Bortasegrar mot Norrköping och Djurgården är starka papper liksom utspelningen av Elfsborg hemma. De lär nog enkelt bli bästa nykomling av allt att döma. Men jag tror inte hösten blir riktigt lika framgångsrik som våren så jag förväntar mig att de blir omsprungna av 4-5 lag i alla fall. Häcken hade jag väntat mig aningen mer av. Näst AIK är de målsnålast av alla lagen i serien. Liksom Norling så representerar gamla AIK-kollegan Micke Stahre en defensivare spelstil som bygger på mycket bollinnehav. Gerhardsson byggde mycket av Häckens spel på snabba omställningar men det ser man inte värst mycket av längre.

De mest svårbedömda lagen i serien tycker jag Stockholmslagen Djurgården och Hammarby är. Stjärnspäckade DIF blandar och ger och det är inte lätt att hitta linjer i deras spel. Källström är inte alls så dominant som många förväntade sig och Isaksson har nog aldrig varit sämre (har han någonsin varit bra?). Men Gustav Engvall och Magnus Eriksson delar ledningen i skytteligan med Kalle Holmberg så offensiven håller bra klass när de väl får lägen. Jag är fortfarande lite tveksam till Melkemichel som tränare, jag tror han hade gjort bättre ifrån sig i AFC där han fått slå ur underläge snarare än att förvalta etablerade spelare. Men vi får se! Bajen har tagit fler poäng än jag förväntade mig, Michelsen har verkligen fått på blåställen på laget och kompenserar verkligen kunnande med vilja. Derbysegrar mot både AIK och Djurgården imponerar verkligen med tanke på hur de 3 lagens spelartrupper ser ut.

När vi är inne på tränare så var ju Pelle Olsson den första att få sparken. Svårt att förstå att AFC anställde honom redan från början. Pelle har ju knappast gjort sig känd för den glada offensiv som AFC's ägare helst vill ha. Truppen är rätt offensivt betonad och vi lär få se om det finns någon ny prägel på laget efter tränarbytet och det lägliga sommaruppehållet. Andra tränare som varit i blåsväder är Göteborgs Jörgen Lennartsson och Elfborgs Magnus Haglund. Båda representerar (som jag även tidigare sagt) en ganska omodern och lättläst fotboll. Elfsborg har helt klart spelarmaterial att prestera bättre än de gör men jag tror inte Haglund är mannen att få dem att göra det. Han ligger nära till hands som nästa tränare att bli sparkad. Lennartsson lär knappast få det, men varken spelidé eller spelarmaterial räcker till för någon topplacering. Inga pengar finns i kassan att köpa spelare för heller så jag tror Göteborgs placering i sluttabellen blir på undre halvan.

I nedflyttningsstriden så tror jag nog att det är Halmstad och AFC som får stiga av. Kvalplatsen kan det nog bli stenhårt om mellan flera lag men Sundsvall känns troligast som läget är nu. Om HBK har tur får de behålla sin talangfulle Bosnierdå det inte verkar finnas några levande anbud i pipelinen. Blir det så har de chansen att klamra sig kvar men det blir svårt oavsett.

De rekade spelen då:

Malmö/AIK att sluta 1:a och 2:a ser helt ok ut tycker jag. AIK gör säkert en bättre höst än vår och jag tycker de spelare för spelare är bättre än Norrköping och Östersund som sannolikt är starkaste konkurrenterna om topplaceringar.

Häcken v/s Göteborg känns starkt fortfarande. Häcken är helt enkelt bättre än IFK i år och det skall nog mycket till för att ordningen skall förändras.

Östersund till 4.50 mot Norrköping (1.55), Sirius (15,00) och några lag till lever också och ser bra ut även det. Norrköping löper också större risk än ÖFK att tappa spelare i sommarfönstret.

Skytteligavinnare i IFK Norrköping borde som spelet indikerade bli Kalle Holmberg, han är dessutom i delad skyttetopp i hela Allsvenskan och mycket tyder på att han kommer att slåss om den titeln. Sebastian Andersson som var storfavorit på listan har fått mindre och mindre speltid och är klart distanserad. Tror heller inte Kalle kommer att säljas under hösten.

AFC blir knappast bäst av de uppflyttade lagen så den kan vi nog räkna in som förlust.Tobias Hysén är väl den som närmast kan se till att något av de andra spelförslagen inte sitter. Han har gjort 5 mål och startar i stort sett varje match. Men han skall isf orka upp i 13 baljor för att vi skall torska spelet och det skall nog till en 2-3 straffar för att han skall komma dit

Kommentera (1)

promo
td