promo
Logga in
dec 2017
30

Calatans analys och speltips inför Stryktipset v.52 (30/12)

7 matcher från Premier League och 6 matcher från Championship skall dekrypteras i denna helengelska omgång:


1. Manchester United - Southampton
Manchester United är fortfarande tvåa i ligatabellen men man har tappat både fart och momentum de senaste två veckorna. Förutom att ha åkt ur Ligacupen mot Bristol City har man två uddamålssegrar mot formsvaga bottenlagen Bournemouth och West Bromwich samt två oavgjorda matcher mot Leicester och Burnley. Och det har inte sett övertygande ut någonstans. Sett till hela säsongen så är man bland de lag i ligan som skapat flest och släppt till minst antal kvalificerade målchanser men trenden är negativ och har varit så i några veckor nu. Är det lag i ligan som överpresterat mest hittills; dags för en rekyl nu?
Fjortondeplacerade Southampton är det näst formsvagaste laget i ligan; speciellt på bortaplan ser det nattsvart ut i formtabellen där man endast bokfört 1 poäng på de fem senaste. Men då har man mött Liverpool, Manchester City, Chelsea och Tottenham. Formtabellerna till trots så har man lyft sig en nivå jämfört med inledningen på säsongen och man är det lag som presterat bäst utanför top-6-lagen när det gäller att skapa många och släppa till få kvalificerade målchanser. Southampton har dessutom ett bra facit på just Old Trafford: på de fem senaste besöken har man kvitterat ut 2 vinster, 1 oavgjord samt 2 förluster där man stått upp bra och bjudit riktigt hårt motstånd.
Här öppnar vi gärna upp för skräll. Förhållandevis stort värde i både krysset och framförallt tvåan som ser ut att bli det mest understreckade tecknet på kupongen. Skönt också att helgardera kvällsmatchen på kupongen om nu resten av resultaten faller ut väl.

Statistik


2. Bournemouth - Everton
Bournemouth är i fritt fall i tabellen och med jumboplatsen i formtabellen har man nu sjunkit under nedflyttningsstrecket. Men jag vill hävda att det ser mycket rödare och mörkare ut än vad det i själva verket är. Man har haft ett tufft spelschema det senaste där man bl a mött Manchester City, Liverpool och Manchester United. Matcherna mot City och Liverpool är inte mycket att orda om även om siffrorna blev lite väl stora. Mot United vann man dock både statistiken gällande antal skott och avslut på mål men fick ändå stryk med 1-0. Bournemouths fem senaste inkluderar även 2-2 mot Crystal Palace som är mycket bättre än vad tabellplaceringarna antytt och nu senast 3-3 hemma mot West Ham i en match där Bournemouth vann skottstatistiken men 26-10 och statistiken för avslut på mål med 10-5. Även om man totalt sett är bland de lag i ligan som skapar minst och släpper till flest antal kvalificerade målchanser så presterar man bättre nu än inledningen på säsongen; trenden har varit (starkt) positiv de senaste månaderna.
Everton är det femte formstarkaste laget i ligan med 9 poäng från de fem senare matcherna. Detta är dock väldigt smickrande siffror; man har bara vunnit skottstatistiken i en av dessa matcher och det var hemma mot krisande tabelljumbon Swansea. De tre senaste bortamatcherna har man visserligen tagit fem poäng men förlorat skottstatistiken mot Liverpool med 23-3, mot Newcastle med 16-7 och nu senast mot nästjumbon West Bromwich med 17-7. Sett till hela säsongen är Everton ett av de lag som skapar allra minst och släpper till allra flest kvalificerade målchanser; trenden är svagt negativ och har varit så ett tag nu.
Bournemouth med röda siffror i formtabellen har presterat mycket bättre än vad resultaten anger. Möter Everton med gröna siffror i formtabellen men som presterat sämre än vad resultaten anger. Ettan ser ut att bli understreckad med något tiotal procentenheter. Klockren värdespik!

Statistik


3. Chelsea - Stoke
Tabelltrean Chelsea är också det tredje formstarkaste laget i ligan. Har sett riktigt övertygande ut, speciellt de tre senaste matcherna där man dominerat stort mot mittenlagen Southampton, Everton och Brighton. Är dock det lag bland top-6-lagen som presterat klart sämst när det gäller att skapa många och släppa till få kvalificerade målchanser från starten på säsongen; trenden i stort har också varit svagt negativ ett par månader.
Stoke gnetar på och trampar vatten strax över nedflyttningszonen. Har tagit 4 poäng på de senaste fem matcherna och kunde tagit 3 till i bortamötet mot Burnley men fick styrk med 1-0. Har sett helt ok ut mot mitten- och bottenlagen men räcker inte till mot topplagen; senast det begav sig fick man stryk av Tottenham med 5-1. Presterar något sämre än genomsnittet i ligan när det gäller att skapa många och släppa till få kvalificerade målchanser; trenden är dock svagt negativ och har egentligen varit så sen inledningen av säsongen.
Utgångstips 1 men visst värde finns i krysset som inte känns som ett bortkastat tecken i ett större system.

Statistik


4. Huddersfield - Burnley
Både Huddersfield och Burnley ligger i mittenskiktet av både tabell och formtabell. Båda lagen är också bland de lag i ligan som skapar minst antal kvalificerade målchanser framåt. Båda lagen presterar också ungefär som genomsnittet i ligan när det gäller att hålla nere antalet kvalificerade målchanser mot sig.
Helt öppen match där utgångstipset X snarast garderas upp åt alla tänkbara håll.

Statistik


5. Liverpool - Leicester
Ligafyran Liverpool är det fjärde formstarkste laget i ligan med 9 poäng från de fem senaste matcherna. Är det lag i ligan som efter Manchester City skapar allra flest kvalificerade målchanser framåt. Börjar också få mer och mer ordning på defensiven i sin Kamikaze-fotboll; på hemmaplan är man nu det lag som släppt till minst antal kvalificerade målchanser mot sig.
Efter förra säsongens baksmälla och besvikelse hittar Leicester mer och mer tillbaka till sitt eget spel. Har ’bara’ 7 poäng från de fem senaste matcherna men var värda minst 1 poäng senast mot Watford (förlust 2-1). Skapar ungefär som snitt i ligan när det gäller kvalificerade målchanser framåt och släpper till något färre kvalificerade målchanser mot sig än genomsnittet.
Liverpool vann det omvända mötet i september med 2-3 efter 12-23 i avslut.
Av de tre stora streckfavoriterna på kupongen är Liverpool den som är minst överstreckad. Vettigt spikalternativ.

Statistik


6. Newcastle - Brighton
Den fina inledningen på säsongen kom av sig och de senaste två månaderna har det sett riktigt jobbigt ut för Newcastle. Räknat på de 10 senaste matcherna har man sämst form i ligan med blott 4 inspelade poäng. Tycker dock att man kan ana lite positivt de senast matcherna; har hållit både Manchester City och Arsenal stången på ett bra sätt trots förluster med 0-1 och har bra prestationer hemma mot både Leicester och Everton som var värt mer än 0 poäng. Man presterar ungefär som genomsnittet i serien när det gäller att skapa många och släppa till få kvalificerade målchanser. Trenden är negativ och har varit så i många veckor nu.
Brighton gör vad som krävs för att hålla sig kvar strax över nedflyttningsstrecket. Har tagit 4 poäng på de fem senaste matcherna vilket är bra med tanke på att man bara mött lag från övre halvan av tabellen. Är klart starkast på hemmaplan. Skapar färre kvalificerade målchanser än genomsnitt i ligan men släpper till ungefär lika mycket kvalificerade målchanser mot sig som genomsnittet i ligan.
Svårbedömd match där vi garderar tidigt och streckar i ordningen X-2-1.

Statistik


7. Watford - Swansea
Watford är något ojämna men har länge spelat bättre än vad poängskörden angett. Har radat upp starka prestationer på hemmaplan och har i december hållit jämna steg med Manchester United, Tottenham och Huddersfield men bara fått med sig totalt 1 poäng från dessa hemmamatcher. Trendbrott nu senaste när man slog Leicester med 2-1. Både skapar och släpper till mer kvalificerade målchanser ön genomsnittet i ligan; trenden har varit positiv i flera månader.
Tabelljumbon Swansea har inte mycket att glädjas över. Man skapar absolut minst antal kvalificerade målchanser av alla lag i ligan och släpper till fler kvalificerade målchanser mot sig än genomsnitt i ligan, speciellt på bortaplan är siffrorna extra dystra. Ny tränare nu dock vilket alltid är lurigt.
Utgångstips 1 men fint värde i krysset som kan tas med vad det lider.

Statistik


8. Birmingham - Leeds
Birmingham visserligen sist i både tabell och formtabell. Men det har inte sett fullt så nattsvart ut det senaste. Har i de tre senaste matcherna skapat kommit till fler avslut på hemmaplan än både Norwich och QPR men förlorade matcherna ändå och skapade fler avslut på mål än Sunderland men fick bara med sig 1 poäng från det bortamötet. Höll innan dess nere suveräna serieledarna Wolverhamptons avslut till 9 när man tog emot dem i början av december. Birmingham både skapar färre och släpper till fler kvalificerade målchanser än genomsnitt i serien; trenden har varit svagt negativ men stagnerat.
Tabellfemman Leeds är det tredje formstarkaste laget i serien med 13 poäng på de fem senaste matcherna. Har dock inte vunnit skottstatistiken i någon av dessa matcher och då har man bara mött ett lag från övre halvan av tabellen. Skapar något färre än och släpper till ganska exakt lika många kvalificerade målchanser som genomsnittet i serien. Inledde säsongen mycket starkt men trenden har varit negativ ganska länge nu.
Birmingham inte alls så oävna som tabellerna visar. Leeds har haft en stor portion tur det senaste. Läge att det vänder nu? Stort värde i ettan men även krysset. Utgångstips 1 men helgardering i det större systemet är väl inte tokigt.

Statistik


9. Brentford - Sheffield Wednesday
Brentford har efter en trög och underpresterande start på säsongen nu kommit igång ordentligt och klättrat sakta men säkert i tabellen. I skrivande stund det sjätte formstarkaste laget i serien och riktigt starka prestationer på hemmaplan det senaste. Är det lag efter serieledande Wolverhamton som skapar flest kvalificerade målchanser framåt och släpper till betydligt färre kvalificerade målchanser mot sig än genomsnitt i serien, trenden har varit positiv i flera månader.
Sheffield Wednesday har fått med sig på tok för många poäng från sina bortamatcher det senaste. Både skapar och släpper till ungefär lika mycket kvalificerade målchanser som genomsnittet i serien; trenden är svagt negativ.
Vettigt spikalternativ: ettan är inte överstreckad så länge den håller sig runt 50%.

Statistik


10. Hull - Fulham
Två jämnstarka lag som båda både skapar något och släpper till något fler kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien. Helt jämna förutsättningar där det är bättre att gardera än att föröka hitta något att analysera.
Utgångstips X med tidigt helgardering.

Statistik


11. Ipswich - Derby
Även här två jämnstarka lag som båda skapar ungefär som och släpper till något fler kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien. Helt jämna förutsättningar där det är bättre att gardera än att föröka hitta något att analysera.
Utgångstips X med tidigt helgardering.

Statistik


12. Middlesbrough - Aston Villa
Tråkig läsning men återigen två jämnstarka lag som båda skapar ungefär som och släpper till betydligt färre kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien. Middlesbrough visserligen klart formstarkast av de två men då har man mött tre lag från nedre delen av tabellen utan att tokimponera; Aston Villa å andra sidan har mött fyra lag från övre halvan av tabellen och gjort det riktigt bra även om man fått med sig få poäng. I princip helt jämna förutsättningar där det är bättre att gardera än att föröka hitta något att analysera.
Utgångstips X med tidigt helgardering.

Statistik


13. Nottingham - Sunderland
Formsvaga Nottingham har visserligen mött tre lag från övre delen av tabellen men inte heller när man mött Sheffield Wednesaday och Bolton från nedre halvan har det sett övertygande ut. Nottingham både skapar färre och släpper till fler kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien.
Sunderland kommer från tre bra prestationer inklusive matcher mot Fulham och Sheffield United från övre halvan av tabellen. Sunderland både skapar och släpper till något färre kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien.
Det korrekt streckade krysset väljer vi aktivt bort; det finns en myt om att ’alltid spela kryss i match 13’ men i själva verket är match 13 den match på kupongen som historiskt sett slutar med kryss mest sällan.
Utgångstipset 2 ser ut att bli rejält understreckat.

Statistik


Enkelraden:
1.1
2.1
3.1
4.X
5.1
6.X
7.1
8.1
9.1
10.X
11.X
12.X
13.2


Lilla systemet: 64 rader
1.1X
2.1
3.1
4.X
5.1
6.X2
7.1
8.1
9.1
10.1X
11.X2
12.X2
13.12


Mellansystemet: 342 rader
1.1X2
2.1
3.1
4.X
5.1
6.X2
7.1
8.1
9.1
10.1X2
11.1X2
12.1X2
13.12

Kommentera (1)

promo
td