Logga in
jan 2018
19

Calatans analys och speltips inför Stryktipset v.3 (20/1)

Ingen vidare kul läsning att rätta förra veckans rader: totalt 7 rätt på Stora systemet. En del trötta favoriter som föll (t ex Wolverhampton och Bristol City) och skrällar som inte höll hela vägen (t ex Swansea). Men det var en ovanligt svår rad att hitta och de som trots allt lyckades fullt ut belönades med över 3 miljoner vardera.

När det går emot och allt känns svart och dystert kan det vara nyttigt att lyfta blicken lite och få perspektiv på saker och ting. Jag har nu skrivit analyser och spelförslag till Stryktipset i 14 veckor här på Sharps. Ett försvinnande litet underlag förvisso. Men om man jämför med t ex Aftonbladets Sportbladet som rimligen är den publikation med motsvarande spelförslag som når flest läsare, hur ser det ut då?
Räknar vi på samma veckor och jämför Mellansystemet här på Sharps (som spelats för i genomsnitt 352 rader per vecka) med Sportbladets stora system på 1024 rader så har Mellansystemet här på Sharps totalt 125 rätta streck mot Sportbladets totalt 121 rätta streck. Per kupong landar detta in på 8,93 rätt per vecka för Mellansystemet och 8,64 rätt per vecka för Sportbladet. Vidare så har Mellansystemet hamnat ’på prispallen’ vid 7 av 14 veckor med 12 rätt vid 2 tillfällen, 11 rätt vid 2 tillfällen och 10 rätt vid 3 tillfällen. Sportbladets siffror för samma period är 12 rätt vid 2 tillfällen och 11 rätt vid 1 tillfälle. Utdelningen för 13 rätt har i genomsnitt varit 312207kr de veckor Mellansystemet haft 10 rätt eller mer. Motsvarande siffra för Sportbladet är 35877kr.
Summa summarum: Sharps Mellansystemet har fler rätt, vinner oftare och har betydligt högre vinstpotential än Sportbladets stora system. Till en tredjedel av insatsen!

Låtom oss ta oss an veckans kupong som består av 7 matcher från Premier League samt 6 matcher från Championship:


1. Manchester City - Newcastle
Överlägsna ligaledarna Manchester City möter Newcastle som trampar vatten för att undkomma nedflyttning. Alla tippare vid sina sinnes fulla bruk spikar ettan här och går vidare med livet.
Men jag skulle vilja visa på tre små halmstrån som jag personligen tycker är värda att greppa:
1. Manchester City kommer bli helt sönderstreckade på veckans kupong. Krysset och tvåan i match 1 kommer bli kupongens mesta rensare, och med största sannolikhet kommer det finnas en hel del spelvärde i dessa båda tecken när vi närmar oss avspark.
2. Spelschemat för Manchester City är ohyggligt intensivt. Man spelade 9 matcher under december och spelar 8 matcher i januari, nära en match var fjärde dag. Har bortamatch mot Bristol City i ligacupens semifinal redan på tisdag följt av bortamatch mot Cardiff i FA-cupen till helgen (två hungriga lag från toppen av Championship). Sen kryper februari och slutspelet i Champions League allt närmare. Med en handfull skador och skavanker i eller i närheten av ordinarie startelvan så måste Manchester City vila och rotera truppen.
3. Om man studerar vinstsviter för topp-3-lagen i Premier League över ett tiotal säsonger så finner man att de allra mest frekventa vinstsviterna är 0 och 1. D v s det är allra vanligast att ett topplag förlorar direkt efter eller i nästkommande match räknat från en annan förlust. Lite slarvigt skulle man kunna säga att sannolikheten är 35% för att ett topplag förlorar igen inom två spelade matcher efter en förlust. Och nu är det ju så att Manchester City fick stryk av Liverpool i senaste matchen. Så bra läge att gå emot Manchester City enligt denna pseudostatistik.
Utgångstecken 1 med tidiga garderingar i ordningen X-2.

Statistik


2. Arsenal - Crystal Palace
Arsenal nu på plats 6 i tabellen och platserna för spel i Europa börjar glida ur händerna. Har ’bara’ tagit 6 poäng på de fem senaste matcherna och prestationerna har bitvis varit ganska bleka. Spelade t ex helt rättvist 1-1 mot nästjumbon West Bromwich och förlorade helt rättvist mot Bournemouth nu senast med 2-1. Sett till hela säsongen så är Arsenal ett av de fem lag som skapar flest och släpper till minst kvalificerade målchanser. Men det känns som att Arsene Wengers bygge håller på att krackelera nu. Lagets fixstjärna Alexis Sánchez var inte med i truppen i senaste matchen och verkar istället vässa pennan för att skriva på hos Manchester United. Dessutom missade nyckelspelarna Özil, Monreal och Koscielny senaste matchen p g a skador och är frågetecken inför lördagen match.
Som vi varit inne på i många veckor nu så har Crystal Palace spelat mycket bättre än vad tabell och formtabell har angett en längre tid nu. Nu har man fått lite resultat med sig också och börjat klättra i båda tabellerna. Ligger nu på tolfte plats med 5 poängs marginal till nedflyttningsstrecket. Är det sjunde formstarkaste laget i ligan med 8 poäng från de fem senaste matcherna. Inräknat i detta är fyra poäng från två bortamatcher mot Swansea och Southampton men också fyra poäng från tre hemmamatcherna mot Arsenal, Manchester City och Burnley. Crystal Palace skapade lika många avslut som Arsenal men var inte lika kliniska i avsluten och förlorade med 2-3; stod sedan emot urstarka Manchester City förhållandevis bra i en match som slutade 0-0 och 10-15 i skapade avslut och som Palace bara var en straffmiss från att tillfoga ligaledarna den första förlusten för säsongen. I senaste matchen mot Burnley var 1-0-segern helt i sin ordning. Crystal Palace går från klarhet till klarhet och är nu det lag i ligan som skapar flest och släpper till minst antal kvalificerade målchanser utanför top-6-lagen, trenden är positiv sen oktober.
Pressat och turbulent läge i Arsenal. Crystal Palace inne i en väldigt bra period. Ovanligt gynnsamt läge för Palace att ta poäng borta mot Arsenal. Utgångstips 2 som snabbt garderas med X.

Statistik


3. Burnley - Manchester United
Burnley är något av ett mysterium. Man är bland de lag i ligan som skapar allra minst och släpper till allra flest kvalificerade målchanser, men ligger just nu på sjunde plats och har 8 poängs marginal ner till mitten av tabellen. Burnley har överpresterat på en löjligt jämn nivå flera säsongen i rad nu så tränaren Sean Dyche gör någonting helt rätt med sin trupp. Burnley har fortsatt rada upp fina prestationer på slutet; man var bl a väldigt nära att chocka Manchester United på Old Trafford efter två tidiga ledningsmål men släppte in kvitteringsmålet på tilläggstid och höll i princip jämna steg hemma mot Liverpool näst senast (förlust 1-2 men statistiken skrevs 12-18 i avslut och 4-5 i avslut på mål). Innan dess klart bästa laget i 0-0-matchen borta mot Huddersfield. Nu senast en hedersam förlust borta mot Crystal Palace där man skapade lika många avslut på mål. Har lyckats hålla såväl Tottenham som Liverpool och Manchester United stången på bortaplan! Burnley skapar något fler och släpper till färre kvalificerade målchanser på hemmaplan jämfört med på bortaplan.
Manchester United fortfarande ligatvåa och formen är helt ok med 9 poäng från de senaste fem matcherna. Två raka segrar med hållna nollor allra senast men det har varit mot ligans två absolut sämst presterande lag just nu: Everton och Stoke. Innan dess tre oavgjorda i rad mot Southampton och Burnley hemma samt Leicester borta (där Manchester United var närmast segern i alla tre matcherna). Sett till hela säsongen är Manchester United bland de 6 lag i ligan som skapar flest kvalificerade målchanser framåt och bland de 8 lag i ligan som släpper till minst antal kvalificerade målchanser emot sig; trenden har dock varit negativ ett tag, i synnerhet sen början av december. Hemma på Old Trafford ser den underliggande statistiken väldigt stark ut, men på bortaplan skapar man bara något fler kvalificerade målchanser än genomsnittet i ligan och man är bland de 5 lag som släpper till flest kvalificerade målchanser mot egna målet (i paritet med Everton och Swansea)! Manchester United är det lag i ligan som överpresterat mest hittills såväl totalt sett som på bortaplan; dags att det vänder nu och man kommer ner på jorden igen?
Burnley har visat flera gånger att man kan stå upp väldigt bra mot topplagen. Manchester United har inte presterat så bra på bortaplan som tabellerna kan ge sken av. Ovanligt gynnsamt läge för Burnley att ta poäng hemma mot United. Utgångstips X som snabbt garderas med 1.

Statistik


4. Everton - West Bromwich
Everton visserligen på nionde plats och övre halvan av tabellen men man har nu dubbelt så långt (17 poäng) upp till spel i Europa som ner till nedflyttningsstrecket (7 poäng). Har bara 2 poäng från de senaste fem matcherna vilket faktiskt är lite i överkant sett till matchbild och målchanser. Fem riktigt bleka insatser i rad nu: mer eller mindre utspelade av bottenlagen West Bromwich och Bournemouth och mot topplagen Chelsea, Manchester United och Tottenham skapade man inte ett enda (!) avslut på mål. Är bland de lagen i ligan som både skapar färre och släpper till fler kvalificerade målchanser än genomsnittet i ligan, trenden har varit svagt negativ hela säsongen.
West Bromwich just nu nästjumbo med 2 poäng upp till säker mark. Har 5 poäng från de senaste fem matcherna. Detta kunde dock varit betydligt mer; West Bromwich skapade fler avslut och avslut på mål än både Stoke (förlust på bortaplan) och Everton (oavgjort på hemmaplan) i december. Spelade sen helt rättvist 1-1 hemma mot Arsenal och förlorade en jämn match borta mot West Ham innan man vann helt rättvist nu senast hemma mot Brighton. Skapade innan dess även fler avslut och avslut på mål än Manchester United (förlust på hemmaplan). Sett till hela säsongen skapar man något färre och släpper även till något färre kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien, trenden har varit svagt negativ i stort sett hela säsongen men ett trendbrott de senaste veckorna!
Utgångstecken 2 som eventuellt kan garderas med X i större system.

Statistik


5. Leicester - Watford
Leicester håller på att fastna i ingenmansland. Ligger på plats 8 med nästan lika långt upp till spel i Europa som ner till nedflyttningszonen. Har fått med sig 5 poäng från de senaste matcherna vilket är ganska rättvist, har dock varit förhållandevis tufft motstånd i form av bl a Chelsea, Manchester United och Liverpool. Sett till säsongen som helhet både skapar man och släpper till ganska exakt lika mycket kvalificerade målchanser som genomsnittet i serien; trenden har varit svagt positiv hela säsongen.
Tiondeplacerade Watford har nu nästan tre gånger så många poängs avstånd upp till sjätteplatsen än ner till nedflyttningsstrecket. Har 4 poäng från de senaste fem matcherna vilket är ganska rättvist mot blandat motstånd. Skapar något fler kvalificerade målchanser än genomsnittet i ligan och släpper till ungefär lika många kvalificerade målchanser som genomsnittet i ligan; trenden varit positiv i flera månader.
Det omvända mötet på annandag jul var helt jämnt med 50% bollinnehav, 11 avslut och 8 hörnor för vardera laget. Både Leicester och Watford har varit inblandade i flest matcher där båda lagen på planen gjort mål den här säsongen, i 14 av 23 matcher för båda lagen. Så detta är kanske den matchen på veckans kupong där ett ledningsmål betyder allra minst?
Utgångstecken X som får blomma ut till en helgardering.

Statistik


6. Stoke - Huddersfield
Stoke precis under nedflyttningsstrecket. Har tagit 4 poäng de fem senaste matcherna. Hade tur som fick med sig 3 poäng hemma mot West Bromwich men var värda en poäng i förlustmatchen hemma mot Newcastle. Inga bländande prestationer men inte heller någon fullständig katastrof på hemmaplan. Stoke är det lag i ligan som släpper till allra mest kvalificerade målchanser mot egna målet, skapar också färre kvalificerade målchanser framåt än genomsnittet i serien.
Huddersfield på plats 14 med 4 poängs marginal ner till nedflyttningszonen. Har bara samlat ihop 3 poäng från de fem senaste matcherna vilket väl är ganska rättvist även om siffrorna blev lite väl stora mot West Ham senast. Huddersfield är bland de 3 lag i ligan som skapar allra minst kvalificerade målchanser framåt, släpper till ungefär lika många kvalificerade målchanser som genomsnittet i ligan.
Det omvända mötet på annandag jul slutade 1-1 med 18-15 i avslut och 8-7 i avslut på mål till hemmalaget Huddersfields fördel.
Två lag som mycket hellre säkrar en poäng än gamblar för tre. Luktar kryss lång lång väg. Efter nogsamt övervägande landar jag in i något så udda som en kryss-spik!

Statistik


7. West Ham - Bournemouth
West Ham på elfte plats har knypplat ihop 8 poäng av de fem senaste matcherna. Lite väl mycket tycker jag; i de båda oavgjorda matcherna mot Bournemouth och Tottenham var man mer eller mindre utspelade och förlorade avsluten med 26-10 respektive 31-3 och matchen man vann med 2-1 över West Bromwich var helt jämn men West Ham vann tack vare mål i fjärde tilläggsminuten. ’Krossade’ Huddersfield nu senast med 1-4 men avsluten summerades till 8-8 och West Ham vann mest tack vare en riktigt dålig period av Huddersfield med många individuella misstag.
Bournemouth på trettonde plats i tabellen och med 8 poäng från de senaste fem matcherna. Slog Arsenal rättvist hemma i senaste ligamatchen och innan dess ännu en riktigt stabil insats i 2-2-matchen borta mot Brighton där Bournemouth vann avsluten med 15-27 och avsluten på mål med 6-9. Enda frågetecknet är egentligen hur man studsar tillbaka efter den något orättvisa förlusten mot Wigan i FA-cupen.
Sett till hela säsongen så skiljer det ytterst lite kapacitetsmässigt: båda lagen skapar ganska exakt lika många kvalificerade målchanser som genomsnittet i ligan och släpper också till något fler kvalificerade målchanser än genomsnittet i ligan.
Det omvända mötet på annandag jul slutade alltså 3-3 men Bournemouth vann avsluten med 26-10 och avslut på mål med 20-5.
Utgångstips X men både ettan och framförallt den understreckade tvåan skall med på kupongen innan inlämning.

Statistik


8. Bolton - Ipswich
Bolton ligger precis över nedflyttningsstrecket med 1 poängs marginal. Presterar betydligt bättre på hemmaplan än på bortaplan; har tagit dubbelt så många poäng och gjort dubbelt så många mål hemma (och dessutom släppt in färre mål). Formen är god med 9 poäng från de fem senaste matcherna. Detta stämmer väl överens med prestationerna; Bolton har verkligen lyft spelet en nivå det senaste. Man vann helt rättvist hemma mot serietrean Cardiff, förlorade borta mot niondeplacerade Middlesbrough, vann lite turligt borta mot sjätteplacerade Sheffield United och slog bottenrivalen men bra presterande Hull i en jämn match hemma. Förlorade nu senast borta mot formstarka Brentford men skapade liks många avslut på mål. Så riktigt starka prestationer av Bolton! Sett till hela säsongen är Bolton ett av de lag i serien som skapar allra minst och släpper till flest kvalificerade målchanser; trenden har dock varit starkt positiv de senaste veckorna.
Ipswich ligger på tolfte plats. Presterar också betydligt bättre på hemmaplan än på bortaplan; har tagit dubbelt så många poäng hemma. Formen är ganska ljummen med 4 poäng på de fem senaste matcherna men då har spelschemat varit tufft. Inräknat här är tre förluster mot topplagen Wolverhampton, Derby och Fulham där man inte varit riktigt nära alls. Utskåpade i senaste bortamatchen mot Fulham: 25-3 i avslut och 8-1 i avslut på mål i Fulhams favör. Vann senast hemma mot Leeds efter att Leeds fått en man utvisad i första halvlek. Ipswich både skapar färre och släpper till betydligt fler kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien.
Väldigt jämna förutsättningar rent kapacitetsmässigt. Hemmafördelen väger tungt. Utgångstips 1.

Statistik


9. Leeds - Millwall
Tabellsjuan Leeds har tagit 7 poäng från de senaste fem matcherna. Mer rättvisande hade nog 3 poäng varit; enda gången man skapat fler avslut och avslut på mål var mot seriens formsvagaste lag Nottingham. I övrigt har man alltså varit det sämre laget och förlorat skottstatistiken mot bottenlagen Hull, Burton och Birmingham samt Ipswich. Leeds är bland de sju lag i serien vilka skapar minst antal kvalificerade målchanser framåt, släpper till färre kvalificerade målchanser mot sig än genomsnittet i serien. Saknar två ordinarie gubbar p g a avstängning: centrale mittfältaren O’Kane och offensive Sáiz. Mycket av spelet går vanligtvis genom dessa två; båda två är bland de som står för flest passningar i laget och tillsammans har de stått för 5 mål och 8 assist.
Millwall ligger på plats 16 i både serietabellen och formtabellen. Spelschemat har varit tufft med bl a serieettan Wolverhampton, serietvåan Derby och formstarka Norwich. Millwall har inte fört spelet eller vunnit skottstatistiken men man har skapat chanser och gjort mål i de fyra senaste matcherna. Sett till säsongen som helhet så är Millwall bland de 6 lag i serien vilka skapar flest kvalificerade målchanser framåt, släpper till något fler kvalificerade målchanser mot sig än genomsnittet i serien.
Bra exempel på när svenska folket i stort tittar mest på tabell och formtabell när de streckar. Under ytan har prestationerna dock sett bedrövliga ut för Leeds det sista samtidigt som Millwall inte varit oävna. Bra läge att gå emot favoriten Leeds! Tvåan ser dessutom ut att bli det mest understreckade tecknet på kupongen.

Statistik


10. Norwich - Sheffield United
Norwich just nu på plats 13 och alltså nedre halvan av tabellen men har dubbelt så långt ner till nedflyttningsstrecket som upp till playoff-plats. Har tagit 10 poäng ganska rättvist i förhållandevis jämna matcher mot blandat motstånd de fem senaste. Genomförde ett heroiskt dubbelmöte med Chelsea i FA-cupen men åkte till slut ut på straffar i onsdags kväll. Jag kan tänka mig att det tar någon match innan benen och huvudet hämtar sig från en sån urladdning och besvikelse. Norwich både skapar något färre och släpper till marginellt färre kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien.
Sheffield United på plats 6 i tabellen. Har ’bara’ tagit 6 poäng de fem senaste matcherna men man har haft en hel del oflyt och det kunde lika gärna varit 11 poäng i formtabellen. Tre raka oavgjorda på bortaplan nu vilket speglar matchbilderna ganska väl; spelade helt jämnt med ligafyran Aston Villa och även i derbyt mot Sheffield Wednesday men var närmast segern mot serietvåan Derby. Sheffield United skapar något färre kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien. Har släppt in 4 mål på de senaste 6 matcherna men 2 av målen har kommit på straffar. Sheffield United är de facto det lag i serien som släpper till allra minst kvalificerade målchanser mot sig. Men samtidigt är man det lag i serien som lyckta hålla nollan minst antal matcher på bortaplan - endast 1 match av 13. Det här låter som en anomali och sånt brukar rätta till sig och jämna ut sig i längden; dags för att spika igen nu.
Väldigt jämna förutsättningar i normalfallet. Nu när Norwich har FA-cupen i både huvud och ben och Sheffield United smugit under radarn ett tag så känns tvåan som det givna utgångstecknet.

Statistik


11. Queens PR - Middlesbrough
Queens PR ligger i mitten av såväl tabell som formtabell. Har tagit 8 poäng från de senaste fem matcherna vilket är ganska rättvist. Väldigt blandade prestationer och resultat när man mött lag högt upp i tabellen. Queens PR skapar ungefär lika många men släpper till något fler kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien.
Middlesbrough på plats 9 i tabellen och 2 poäng upp till playoff-plats. Har tagit 9 poäng de fem senaste matcherna vilket är lite väl mycket sett till prestationerna. Slog visserligen Sheffield Wednesday borta med Sheffield Wednesday skapade lika många avslut och avslut på mål. Vann senaste bortamatchen mot Preston med 2-3 men Preston vann statistiken över avslut med 20-7 och avslut på mål med 7-4. Middlesbrough skapar ungefär lika många men släpper till något färre kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien.
Båda lagen är bland de 11 lag i serien som dragit på sig flest kort och båda lagen är också bland de 7 lag vilka stått för flest regelbrott hittills. Kan ett kort fälla avgörandet åt något håll?
Väldigt svårgissat. Utgångstecken 2 med kvick gardering 1.

Statistik


12. Reading - Brentford
Reading på plats 18 har nu bara 5 poäng ner till nedflyttningsstrecket. Formen är rent ut sagt usel med endast 2 bokförda poäng på de fem senaste matcherna. Och 2 poäng är nästan lite i överkant. Reading har inte skapat fler avslut och avslut på mål än motståndarlaget i någon av dessa matcher och då har fyra av matcherna varit mot lag från nedersta fjärdedelen av tabellen. Reading både skapar färre och släpper till något fler kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien.
Efter en dålig start på säsongen har Brentford nu fått utlopp för sin egentliga kapacitet och klättrar sakta men säkert i tabellen. Just nu plats 11 med playoff-plats inom räckhåll. Är helt rättvist det näst formstarkaste laget i serien med 12 poäng från de fem senaste matcherna. Brentford är det lag i serien som skapar allra flest kvalificerade målchanser framåt ; släpper också till färre kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien.
Tvåan är ett synnerligen intressant spikalternativ!

Statistik


13. Sunderland - Hull
Ser dystert ut för tabelljumbon Sunderland . Man är laget med näst sämst statistik på hemmaplan och är dessutom bland de fem formsvagaste lagen i serien med 4 poäng från de fem senaste matcherna. Kändes lite på gång i december men de fyra senaste matcherna har varit riktigt bleka; har t ex bara skapat totalt 3 skott på mål trots ganska blandar motstånd. Sett till hela säsongen så är Sunderland ett av de tre lag som skapar minst kvalificerade målchanser framåt. Släpper till något färre kvalificerade målchanser emot sig än genomsnittet i serien.
Ser väl inte jättemycket bättre ut för Hull på ytan. Man ligger blott 1 poäng över nedflyttningszonen, är bland de fyra sämsta bortalagen och bland de tre formsvagaste lagen i serien. Tittar man lite djupare så noterar man dock att prestationerna har varit av en helt annan kaliber än Sunderland. Hull har bara tagit 3 poäng de senaste fem matcherna men man har inte skapat mindre antal skott och skott på mål än motståndarlaget i någon av dessa matcher, och då har man mött bl a topplagen Leeds, Fulham och Derby. Hull både skapar och släpper till något fler kvalificerade målchanser än genomsnittet i serien.
Utgångstecken 2 räcker väldigt långt.

Statistik


Enkelraden:
1.1
2.2
3.X
4.2
5.X
6.X
7.X
8.1
9.2
10.2
11.2
12.2
13.2


Lilla systemet: 64 rader
1.1X
2.X2
3.1X
4.2
5.X
6.X
7.X2
8.1
9.X2
10.2
11.12
12.2
13.2


Mellansystemet: 432 rader
1.1X2
2.X2
3.1X
4.2
5.1X2
6.X
7.1X2
8.1
9.X2
10.2
11.12
12.2
13.2


Stora systemet: 1944 rader
1.1X2
2.1X2
3.1X2
4.2
5.1X2
6.X
7.1X2
8.1
9.X2
10.X2
11.12
12.2
13.2

Kommentera

promo
td