Sharps är skapad av experter inom spelbranschen och alla rankningar av operatörer på vår sida är gjorda med stor diskretion. Vi hoppas att de online spelbolagen som vi har valt ut faller dig i smaken. När du väljer att klicka på en utgående länk på vår sida, kan vi komma att erhålla provision, dock utan någon kostnad från din sida. Läs hela meddelandet här.
Logga in
jun 2018
09

Den mest avskydde i Frankrike

Är Hitler den mest avskydde personen genom tiderna i Frankrike? Faktiskt inte och det kan ses som förvånande, men ska vi tro på en omröstning från nätet 2002 så fanns det en person som var mer hatad enligt fransmännen. Frågan jag tror de flesta ställer sig är, vad krävs det, dels för att bli nominerad på samma lista som Hitler – men framför allt – hur lyckas man komma etta där? Kanske hjälper det till om man är tysk - och möjligen ökar det sannolikheten än mer om du räddar en avgörande straff och slår ut Frankrike ur en semifinal i ett VM. Personligen tror jag dock inte det är speciellt mycket att komma med på ett CV. Det krävs nog något helt annat även om den första delen verkar vara att man ska ha spelat en 120 minuter lång fotbollsmatch, räddat den avgörande straffsparken som Maxime Bossis sköt och slagit ut Frankrike på straffar i en VM-semifinal – trots att man kanske inte ens skulle varit kvar på plan.


Vi beger oss tillbaka 36 år i tiden och ett VM som avgjordes mellan två stycken statskuppsförsök i Spanien. Det första – lite mer aktiva försöket inträffade i slutet av februari 1981, och det andra som dock aldrig genomfördes - var planerat till dagen innan parlamentsvalet i oktober samma år som VM spelades. Ett VM där Italien till sist stod som slutsegrare med Paolo Rossi som skyttekung på sex mål.

Hela detta VM i sig går till historien vad gäller uppmärksammade matcher. För vad sägs om att en rik oljeshejk från Kuwait reser sig upp från sin sittplats på VIP-läktaren och går ner på plan för att försöka avbryta gruppspelsmatchen i Valladolid. En pågående match mellan just Kuwait och Frankrike där fransmännen precis gjort ett felaktigt godkänt 4-1 mål. Enligt vår svenska kommentator Ingvar Oldsberg ”hotades det med stopp på oljeexporten från Kuwait”, medan shejken beordrade sina landsmän av plan – om inte domaren dömde bort målet. För att inte frambringa oljekris i världen ändrade huvuddomaren Myroslav Stupar från Sovjetunionen sitt beslut och det mesta var frid och fröjd igen när resultattavlan åter visade 3-1. Som slutresultat i matchen blev det till sist 4-1 ändå, men vi lämnar det därhän.

Värd att nämna är också skandalmatchen mellan Västtyskland och Österrike där publiken på El Molinón i Gijón skanderade ”Algeria” istället för att mer intensivt heja på något av de berörda lag som (snällt sagt) genomförde matchen framför dem. När Västtyskland gjorde 1-0 i den tionde matchminuten så var det därefter mer eller mindre 22 nöjda spelare på plan som mest passade runt bollen resterande del av matchen. Detta för att bägge lag skulle säkra sig en slutspelsplats på Algeriets bekostnad. Taktiskt korrekt men nog så tråkigt för de betalande i publiken, för att inte nämna det osportsliga. Därefter ändrades reglerna förnuftigt nog så att sista gruppspelsomgången skulle genomföras samtidigt, allt för att minimera risken att kunna spela på andras resultat. Men frågar vi italienarna så minns de nog en speciell 2-2 match från EM 2004, men även det låter vi vara.


Vad gällde de där statskuppsförsöken som tidigare nämndes blev det glädjande nog varken några skadade eller dödade – medan fotbolls-VM nog fick ett mer sargat offer i en match där Västtyskland återigen var inblandat. Åtminstone såg det smärtsamt ut när den franske försvaren Patrick Battiston överfölls av den tyske målvakten Harald Schumacher, som otroligt nog senare blev matchhjälte i semifinalen. Det sensationella är nämligen att trots flera utslagna tänder och en medvetslös Battiston som fick bäras ut på bår så dömdes det varken för frispark eller delades ut några kort av den nederländske domaren Charles Corver. Senare har vi dock lärt oss att holländare gillar lite mer tuffa tag på planen, för vem minns inte Nigel de Jongs karatespark mitt i bröstet på Xabi Alonso under 2010 års VM-final – som varit den tuffaste någonsin med hela 14 gula och ett rött kort.

För att vinna den mindre glamourösa omröstningen, som den mest hatade i Frankrike 2002, krävdes det även att målvakten Schumacher medvetet ska ha satsat för att skada Patrick Battiston i sitt friläge – hur nu en försvarare lyckas hamna i en sådan situation. För sällan har man skådat en målvakt rusa ut, flyga upp i luften, och satsa så hårt mot en antagonist på en fotbollsplan så att denne fullständigt tuppar av. Efter spelavbrottet återupptogs matchen med inspark för Västtyskland!


Det måste vara en lista som få skulle vilja hamna på. Det verkade dock inte bekomma den stridsvagnsliknande och mindre ödmjuke Schumacher, som efter matchen utfrågades på händelsen där Battiston mist flera tänder, och replikerade att ”om det var allt som hände med honom så kan jag betala för hans nya tänder”. Ett uttalande som jag tror fällde avgörandet att det till sist blev en knapp seger över en av världens mest hatade män. Ett kanske oslagbart rekord vill jag mena.

Matchen slutade 1-1 efter full tid, 3-3 efter förlängning samt 5-4 i straffsparksavgörandet, men nog borde det varit ett rött kort och en helt annan matchutgång? Det är dock domaren som dömer och vi får rätta oss efter det. Detta var helt enkelt inte Frankrikes VM – utan de fick vänta till hemmaplan 1998.


//Amaerilde Rimfrost

Kommentera

promo
td